Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Uh, druze osjeti se to debelo. Vjeruj da se osjeti ta buka kad klima duva, ustvari kod kvalitetne neosjetno. Meni je bita ta tisina i sto niza modulacija sa sto vecim efektom. Takodje preciznost zadane temp, znaci bez odstupanja vecih. Mislim da zaista covjek treba te stvari da dozivi i koristi kako bi zaista upoznao te razlike.
sve stoji ali kada ti dodje neko sa platom od 700e i 3oje dece koji i ovako vriste ceo dan...boli njega uvo za kultiru rada hoce da greje/hladi za sve pare jer je i to jedva skrpio pored 3 decije eksurzije 😁

Screenshot_2023-08-24-21-57-57-385_com.google.android.apps.photos.jpgOvo je samo jedan u nizu loseg rada Gree klime. Samo da dodam nemislim da su sve Gree lose kako se nebi neko uvredio vec konkretna ova. Zadana je bila 23c
Takodje mjerenje modulacije, parametri potrosnje itd su haoticni. Ali evo ubrzo cu trgovcu vivaxove klime ugraditi koji garantuje da ima jako dobar rad pa cemo i to propratiti.

Da se u realnosti isplati, ne isplati se.
I to kazem kao neko ko ima klime od 300, pa do 1500e, bukvalno na svakih 100e razlike imam po nekoliko klima.
Ne znaci da se ne dobija nista kod skupljih uredjaja, ali sto vise idemo, to svaki procenat poboljsanja dosta vise placamo.
Recimo izmedju klime od 300 i klime od 600e, cesto zaista dobijemo lako osetno duplo bolju klimu.
Vec kod klime od 1200e, tesko da ce biti i 50% bolja od ove od 600e...a tek ona od 2000e nema sanse da ces dobiti toliko osetno poboljsanje, ali je to tako u svakoj industriji.
Sto je nesto visa klasa, tu svako sitno poboljsanje krenes debelo da placas, kako za auto, kompjuter, mobilni, tako i za klimu...prosto, na coveku je da li ga radi to nesto vise sto nudi taj uredjaj visoke klase da bi to debelo i platio.

sve stoji ali kada ti dodje neko sa platom od 700e i 3oje dece koji i ovako vriste ceo dan...boli njega uvo za kultiru rada hoce da greje/hladi za sve pare jer je i to jedva skrpio pored 3 decije eksurzije 😁
Slazem se sa tobom ali neradi se o platama vec o radu klima. Sto se tice plate nije ni moja neka pa zato i sljakam u fusu da se nadoknadi ali to nije tema za ovaj forum. Takodje sam misljenja da sto sam konkretno ja jeftinije gledao to sam na kraju skuplje prosao. Zato bi volio probati mideu ( koju toliko hvale ) xtreme save pro kako bi bar za moje misljenje se nasla neka zlatna sredina.

Sve sto vise citam, vise sam neodlucan sta uzeti😂
Neznam koji ti je budzet ali nakon svih ovih komentara vjerujem da si zbunjen. Problem je sto svi imaju razlicite kriterije. Ja imam vise Mitsubishi klima i nebi apsolutno nijednu drugu. Ali da moram birati mislim ( sem daikin ) da bi probao tu mideu posto je bas hvale... Iskreno ja nemam iskusta sa njom ali ako izmedju ostalih, osoba koja radi i vodi predstavnistvo viwaxa sa kim sam jako dobar tako kaze ja bi pokusao....

Sta mislite za ovu

Vivax COOL ACP-12CH35AERI​

Valjda moze neka srednja klima da lepo ohladi i ugreje 25mkv😂

Ide amber premium na odrzavanju temperature na oko 250w na fan max i na druga podesavanja u 25 kvadrata (simuliram uslove kao da imam izolaciju) haha. U pocetku termostat biljezi oscilaciju temperature od 0,1 stepena, klima pojacava na 285w i spusta tih 0,1 stepena. Poslije 15 minuta oscilacija nultna i tako zakuca. Jos da imam izolaciju preko dana bila bi super stvar. Preko dana kad je sunce najjace sasvim druga prica bez izolacije i sunce koje grije kucu non stop, klima u najtoplijem dijelu dana podize potrosnju na preko 1200w u 60 kvadrata. Danas sam gledao na terasi koliko se moze stajati na uzarene plocice bosih nogu - bez pretjerivanja nisam mogao stajati preko 3 sekunde u mjestu a da se ne pomjerim. 🔥🙂
Screenshot_2023-08-24-22-02-19-198_com.tplink.iot.jpg

Prilozi

• Screenshot_2023-08-24-22-24-48-099_com.tplink.iot.jpg
    Screenshot_2023-08-24-22-24-48-099_com.tplink.iot.jpg
    40 KB · Pregleda: 38
Sta mislite za ovu

Vivax COOL ACP-12CH35AERI​

Valjda moze neka srednja klima da lepo ohladi i ugreje 25mkv😂

Detaljan klip i par komentara ispod tog posta.

Dobra ako je nadjes za 400e ili nize

Ide amber premium na odrzavanju temperature na oko 250w na fan max i na druga podesavanja u 25 kvadrata (simuliram uslove kao da imam izolaciju) haha. U pocetku termostat biljezi oscilaciju temperature od 0,1 stepen, klima pojacava na 285w i spusta tih 0,1 stepena. Poslije 15 minuta oscilacija nultna i tako zakuca. Jos da imam izolaciju preko dana bila bi super stvar. Preko dana kad je sunce najjace sasvim druga prica bez izolacije i sunce koje grije kucu non stop, klima u najtoplijem dijelu dana podize potrosnju na preko 1200w u 60 kvadrata. Danas sam gledao na terasi koliko se moze stajati na uzarene plocice bosih nogu - bez pretjerivanja nisam mogao stajati preko 3 sekunde u mjestu a da se ne pomjerim. 🔥🙂
Pogledajte prilog 401911
Nezgodno je kad nemas izolaciju ali meni su to extrem potrosnje. Sta ce biti po zimi kad treba da grije... Ali opet kazem kad nema izolacije nije ni realno prikazivanje stanja. Evo i moje modulacije.

Prilozi

• Screenshot_2023-08-24-22-48-25-737_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2023-08-24-22-48-25-737_com.coolkit.jpg
    34.9 KB · Pregleda: 48
Nezgodno je kad nemas izolaciju ali meni su to extrem potrosnje. Sta ce biti po zimi kad treba da grije... Ali opet kazem kad nema izolacije nije ni realno prikazivanje stanja. Evo i moje modulacije.
sto se modulacije tice..baci oko na zadnja 3 posta u temi Midea BS

ista klima 2 razlicite modulacije zbog drugacijih uslova, tek je nemoguce dva brenda porediti u razlicitim uslovima

sto se modulacije tice..baci oko na zadnja 3 posta u temi Midea BS

ista klima 2 razlicite modulacije zbog drugacijih uslova, tek je nemoguce dva brenda porediti u razlicitim uslovima
Da, da. Ja imam online 3 Mitsubishi, dve su 12ke i jedna 9tka sve hz oznaka i ima razlike. Ali na sva tri mjesta su razliciti uslovi sto se tice gradnje pa i mjesta.

Sad videh i neku rewi ovo je strasno kad kupujem nesto proucavam mes dan

Evo vikendica trenutna modulacija, ista klima. Samo da napomenem zena dosla tek u 20h pa tada i upalila.
I evo sada buraza i potrosnje na 80m2 potkrovlje, sprat, kuca.
Samo da kazem da su ovih dana bas velike vrucine.

Prilozi

• Screenshot_2023-08-24-23-05-23-685_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2023-08-24-23-05-23-685_com.coolkit.jpg
    53.7 KB · Pregleda: 52
  • Screenshot_2023-08-24-23-04-08-050_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2023-08-24-23-04-08-050_com.coolkit.jpg
    48 KB · Pregleda: 48
  • Screenshot_2023-08-24-23-08-16-772_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2023-08-24-23-08-16-772_com.coolkit.jpg
    55.1 KB · Pregleda: 284
  • Screenshot_2023-08-24-18-40-39-642_org.mozilla.firefox.jpg
    Screenshot_2023-08-24-18-40-39-642_org.mozilla.firefox.jpg
    91.4 KB · Pregleda: 42
Poslednja izmena:
Propraticu pa cu izvesti konacne zakljucke po dobijanju racuna za struju. Stara off/on klima nesto preko 1000w ulazne snage hladila je stalno bez iskljucivanja i dostizanja temperature, sigurno je trosila oko maksimuma ali je bilo vise nego ugodno i to mi je zavrsavalo posao. Kao alternativu svakako imacu drva za lozenje, a klima u najgorem slucaju nek sluzi korektno za prelazni period i sve u redu... jer je polovina zimske sezone temperatura u pg iznad 10 stepeni i tu potrosim mnogo drva a bude pretoplo. Ali sto se kaze kod nas - bez ognja se ne moze.

Mnogo se opterecujes i cackas podesavanja u kratkom periodu, podesis pa probas na dan-dva, ne 50 puta dnevno da menjas.

Razumem i potrebu za cackanjem doduse, i meni kada sam uzeo prvi inverter (Amber Premium) je bilo zanimljivo i cackao sam kao blesav, sad ni jednu od klima i ne diram, osim za promenu temperature po potrebi.

Fresh Master nocu ukljucujem uvlacenje vazduha od spolja, bas osvezi hodnike i podeste, plus je nocu hladnije nego unutra pa je i eventualno hladjenje gratis. To mi je ispalo super jer na prozorima u hodnicima nemam komarnike i ne bih smeo da ih ostavim celu noc otvorene, nakupi se buba.

Evo plana suturena i prizemlja.

Da li se slažete za raspored klima? Ako ne, samo predložite drugo rešenje slobodno.
Na slici br. 1 mislim da ćeš možda i moći da se ogreješ/ohladiš sa dve klime, zbog samog rasporeda i položaja svih vrata u odnosu na klima uređaj sa slike postavljen tu.

Na slici br. 2 ne...!
Spavaća soba će biti bez ikakvih bitnijih promena u temperaturi u odnosu na to šta klima radi (hladi/greje) u poređenju sa ostalim prostorijama.
Jedino rešenje za sliku br. 2 i spavaću sobu dodatna klima u manjoj veličini.
aeri je mislim najjaca u klasi vivax, kod mene je 18tica
Mislim da je AEYIs ili samo AEYI...

Poslednja izmena:
Тражи се нека јефтина клима, искључиво за хлађење једне собе <25 квадрата.
Видим да има испод 30 хиљада модела као нпр. VOX SFG12-SC.
Да ли јурити нешто скупље и квалитетније или ће то да задовољи ове основне потребе?
Задовољиће основне потребе, то је сигурно, како ће да ради - колико ће бити гласна, како одржава температуру и сл, то је већ питање. Мој бураз је пре 4-5 година узео 3 јефтине Вокс без инвертера за хлађење 3 стана/куће, и раде лепо све три.

Svi cenimo svoj novac, preko 100k sa sve ugranjom mislim da je bacanje para sem u retkim slucajevima koji su bas retki.

Ide amber premium na odrzavanju temperature na oko 250w na fan max i na druga podesavanja u 25 kvadrata (simuliram uslove kao da imam izolaciju) haha. U pocetku termostat biljezi oscilaciju temperature od 0,1 stepena, klima pojacava na 285w i spusta tih 0,1 stepena. Poslije 15 minuta oscilacija nultna i tako zakuca. Jos da imam izolaciju preko dana bila bi super stvar. Preko dana kad je sunce najjace sasvim druga prica bez izolacije i sunce koje grije kucu non stop, klima u najtoplijem dijelu dana podize potrosnju na preko 1200w u 60 kvadrata. Danas sam gledao na terasi koliko se moze stajati na uzarene plocice bosih nogu - bez pretjerivanja nisam mogao stajati preko 3 sekunde u mjestu a da se ne pomjerim. 🔥🙂
Pogledajte prilog 401911
Čime mjeriš potrošnju? jel ovo aplikacija od klime ili?

Поздрав друштво,

Купио сам Gree Amber Comfort 12 Клима уређај пре 15так дана, имам две ствари које ми стварају нелагоду па су ми потребне ваше консултације:

1) крилца (вратанца) на унутрашњој јединици се не подижу "до краја" приликом рада, тј највиши положај приказује када су отворена пдо углом од 45 степени.
На апликацији постоји 5 углова, на даљинском 6 углова под којим вратанца могу да стоје, а сама унутрашња јединица изгледа подржава 8 различитих углова за вратанца.
Наиме, када се клима укључи, и подеси на даљинском на највиши положај, крилца стоје под углом од 45 степени, "ручно" дакле, руком, могу да их померим за још два степена изнад тога (прво да буду у хоризонталном положају, а други - да вратанца буду благо окренута ка плафону (не затворена), и након тога када на даљинском мењам углове, крилца се померају нормално, у 6 углова с тим што су сада прва два положаја ова "нова" где сам крилца подигао помоћу руке, дакле тада их клима региструје као први и други угао, а тек трећи положај је онај који је првобитно означен као највиши приликом укључивања. Такође, сада нема она два крајња угла према доле.
Сигуран сам да ово ручно померање крилца није исправно, али на основу овога закључио сам да унутрашња јединица има могћност да подржи 8 различитих положаја за врата, док софтверски то изгледа није решено, већ се подржава 6. Да ли се неко сусретао са сличним проблемом? Уколико вам није баш најјасније, снимићу телефоном.
Просто ми није логично да сваки пут морам приликом паљења да померам вратанца руком како не би директно дувала у особе испод.

2) Спољашња јединица производи чудан звук, поред редовног вртења вентилатора, чује се додатни "подзвук" као да вентилатор "качи" нешто, дакле никакво тандркање, лупкање итд, него неки додатни звук приликом окретања.

Клима осим тога ради сасвим нормално

Молим вас за помоћ и савете, хвала!

Поздрав друштво,

Купио сам Gree Amber Comfort 12 Клима уређај пре 15так дана, имам две ствари које ми стварају нелагоду па су ми потребне ваше консултације:

1) крилца (вратанца) на унутрашњој јединици се не подижу "до краја" приликом рада, тј највиши положај приказује када су отворена пдо углом од 45 степени.
На апликацији постоји 5 углова, на даљинском 6 углова под којим вратанца могу да стоје, а сама унутрашња јединица изгледа подржава 8 различитих углова за вратанца.
Наиме, када се клима укључи, и подеси на даљинском на највиши положај, крилца стоје под углом од 45 степени, "ручно" дакле, руком, могу да их померим за још два степена изнад тога (прво да буду у хоризонталном положају, а други - да вратанца буду благо окренута ка плафону (не затворена), и након тога када на даљинском мењам углове, крилца се померају нормално, у 6 углова с тим што су сада прва два положаја ова "нова" где сам крилца подигао помоћу руке, дакле тада их клима региструје као први и други угао, а тек трећи положај је онај који је првобитно означен као највиши приликом укључивања. Такође, сада нема она два крајња угла према доле.
Сигуран сам да ово ручно померање крилца није исправно, али на основу овога закључио сам да унутрашња јединица има могћност да подржи 8 различитих положаја за врата, док софтверски то изгледа није решено, већ се подржава 6. Да ли се неко сусретао са сличним проблемом? Уколико вам није баш најјасније, снимићу телефоном.
Просто ми није логично да сваки пут морам приликом паљења да померам вратанца руком како не би директно дувала у особе испод.

2) Спољашња јединица производи чудан звук, поред редовног вртења вентилатора, чује се додатни "подзвук" као да вентилатор "качи" нешто, дакле никакво тандркање, лупкање итд, него неки додатни звук приликом окретања.

Клима осим тога ради сасвим нормално

Молим вас за помоћ и савете, хвала!
Ja sam imao gree ali podnu i isto tako sa krilcima sam primjetio. Iskreno meni to nije smetalo pa sam tako ostavio. Probao rukom nastimati ali svaki put kad sam ugasio i upalio klimu opet po starom. Sto se tice ventilatora naj lakse ti je skinuti ona 4 sarafa u cosku i vidjeti da nije sta zapalo. Zna nekad i neki list da zapane pa od vjetra proizvodi cudan zvuk.

Da se u realnosti isplati, ne isplati se.
I to kazem kao neko ko ima klime od 300, pa do 1500e, bukvalno na svakih 100e razlike imam po nekoliko klima.
Ne znaci da se ne dobija nista kod skupljih uredjaja, ali sto vise idemo, to svaki procenat poboljsanja dosta vise placamo.
Recimo izmedju klime od 300 i klime od 600e, cesto zaista dobijemo lako osetno duplo bolju klimu.
Vec kod klime od 1200e, tesko da ce biti i 50% bolja od ove od 600e...a tek ona od 2000e nema sanse da ces dobiti toliko osetno poboljsanje, ali je to tako u svakoj industriji.
Sto je nesto visa klasa, tu svako sitno poboljsanje krenes debelo da placas, kako za auto, kompjuter, mobilni, tako i za klimu...prosto, na coveku je da li ga radi to nesto vise sto nudi taj uredjaj visoke klase da bi to debelo i platio.

Ovo je zakon opadajućih prinosa, i važi u baš svemu.
U suštini, zato se i sredina zove "zlatna sredina". Oko sredine je rast poboljšanja proporcionalan rastu koštanja, sve preko sredine, ideš u eksponencijalan rast cijene (dobijaš sve manje efekta, za sve više uloženog).

Prouči i Paretov princip (sa 20% ulaganja dobijaš 80% efekta, a da bi dobio još 20% efekta, moraš uložiti 80%), to je zanimljiva stvar, takođe primjenjiva za sve u životu, i tu se itekako osjeti ovaj zakon opadajućih prinosa.

Nazad
Vrh Dno