Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Jel imas neku preporuku za dobru klimu, odnos cene i kvaliteta. Uzeo bih neku vivax ili hisense
Ja bi pogledao i ostale proizvodjace. Imam osjecaj da se svi nekako zale na iste te marke ali opet ih uzimaju i opet sve u krug. Iskreno i ja sam napravio gresku pa sam se jedva izborio da to zamjenim. Moj savjet ti je da manje gledas na cijenu a vise na kvalitet rada, pogotovo ako je u sobi gdje se boravi.
Ipak to nije stvar koja se cesto mjenja pa radije i sacekati pa uzeti kako treba.

Ponavlja se hiljadu puta, kad/ako crkne spoljna od multisplita, nema više grejanja. Kad crkne spoljna jedne split klime a imaš ih ukupno recimo 3, gubiš 1/3 grejanja. Da se grejem na klime, nikad ne bih stavio multisplit ako nemam neki backup. Ako već neko ima recimo kotao na drva, onda multisplit može da prođe.

I nemojte da vam na prvom mestu bude koliko troši klima, vrlo su bliske potrošnje u maltene svim klasama efikasnosti. Mnogo je važnije da može da vas ogreje kako treba i kakav će biti komfor prilikom tog grejanja, tj. da za spavanje nisu bučne, da mogu slabo da duvaju, da mogu dovoljno jako da duvaju kad treba da daju što više toplote. Ali na prvom mestu da kapacitet klime bude dovoljan da na nekoj temperaturi od -10/-15 može da zagreje stan/kuću.
Koja na kraju krajeva je razlika izmedju TP i multisplit klime po pitanju pouzdanosti tj sigurnosti. Ako stanu. Moras backup. A svuda se promovise TP kao nirvana dok je multisplit kao najgira zivitna odluka 😅

Da bi ti na TP radilo hlađenje treba sve komplet da menjas (cevi radijatore) i onda nisam siguran da bi mogao uopšte npr postojeci kotao (ugalj drva koji ima vecina stanovnika) da kostis na tu instalaciju i mozda bi morao da menjas i njega za to.

Ovako imas nesto slično TP (centralno grejanje i hlađenje ) ostaje ti postojeći kotao za backup.

Imam TP + kotao na radijatorima i dodatne klime za hladjenje da ne bi menjao ceo sitem i intalacije.

Da radim od nule.

Multisplit + kotao na drva ili tipa pelet kao backup tj hibridno kada je temp ispod -5c palio bi to

Kada se zavrsi sa svim radovima onda izolacija da to sve lepo izgleda

Poslednja izmena:
Apsolutno se slažem, ista je problematika i u tom slučaju. Najbolja odbrana od toga je kupiti kvalitetan brend sa dobrim uvoznikom i servisom. Ali to i košta. I opet, osim kada baš nema mogućnosti, po meni je previše rizično uzeti jedan multisplit sa (recimo) tri unutrašnje, kada tri split koštaju manje sa sve ugradnjom. Onda možeš da ideš na kvalitetnije split klime, koje će opet manje trošiti i kulturnije raditi nego multisplit, i opet idemo u krug...

Bas zato sam i napisao da se toplotna pumpa promovise kao nirvana grejanja a u suštini je isto.

Mislim da se malo pretjeruje sa tim. I pec na pelet kad crkne nesto ima da se smrznes. Drugaru crkla elektronika peci i dva dana nije imao grijanje. Dzaba sto je servis bio brz kad ga je zakacio vikend a nisu imali dio na stanju.

Ja isto tako mislim da je velika fama oko toga.

Sa druge strane mislim bas zbog toga sto multisplit nije nešto sto ide u velikim količinama prodaja, ide bolji kvalitet nego u jeftinijim klimama koje opet ne crkavaju svaki dan. Ustvari ne poznajem licno osobu kojaj je crkla klima da ne radi uopšte eto sama od sebe... Ili mora dopuna ili servis ili komplet pranje... Svi imaju najjeftinije klime uglavnom.

Nikako mi nije logično da se kaze da 4 zasebne klime koje imaju 4x vise delova u spoljnoj jedinici za koje je potreba struja trose manje. Jedino da se ugase one koje se ne koriste 😁
1000018705.jpg
😁

Poslednja izmena:
I mogima luduje ,kao kod tebe Fujitsu ****** a kod mogih odlicno rade.
Kome luduje Amber, ovo prvi put cujem?

Ovo sto je on pokazao je super rad klime, a ovo je problem ovde na forumu, jedva ste docekali da bez ikakvih informacija, pljunete. Nema te da se javis u temi ko zna koliko dugo, a cim neko napise "Gree **vno", evo te sa "Aha, eto!" Nemoj biti taj covek.

Ja i dalje cekam snimke rada tih Fujitsu klima, za sada samo reci imamo i moje snimke gde cas radi ok, cas radi gore od Gree Muse.

Poslednja izmena:
Pozdrav ljudi, moze li brza preporuka, a ujedno i glas razuma, ovako situacija je kod mene prilicno prosta. Radi se o stanu od 37 kvadrata u suturenu, sa odlicnom izolacijom. Grejanje je na strujni kotao i 4 radijatorska tela, racuni u najzahtevnijim mesecim prosle zime bili do max 7k din (pricano o ukupnpoj potrosnji gde ulaze i sporert, bojler, kombinovani frizider). Potrebu za klimom imam bukvalno sad na 37+ stepeni napolju, do oko 33 stepena u stanu je prijatno...Moje pitanje da li staviti invertor klimu ili ici na obicnu klimu. Hladjenje je primarno ali ako cu raditi jednom a kopka me kako bi bilo sa inverterom mozda ima smisla zavokruziti pricu nekim inverterom. Glavno pitanje kojim? Ili da stavim jednostavno bilo koju klimu i ne komplikujem. preporuka koji model u oba slu;aja. Hvala. AKo ima i preporuka za ugradnju i to bi bilo od velike pomo'i, radi se o Beogradu u blizini autokomande.

Pozdrav ljudi, moze li brza preporuka, a ujedno i glas razuma, ovako situacija je kod mene prilicno prosta. Radi se o stanu od 37 kvadrata u suturenu, sa odlicnom izolacijom. Grejanje je na strujni kotao i 4 radijatorska tela, racuni u najzahtevnijim mesecim prosle zime bili do max 7k din (pricano o ukupnpoj potrosnji gde ulaze i sporert, bojler, kombinovani frizider). Potrebu za klimom imam bukvalno sad na 37+ stepeni napolju, do oko 33 stepena u stanu je prijatno...Moje pitanje da li staviti invertor klimu ili ici na obicnu klimu. Hladjenje je primarno ali ako cu raditi jednom a kopka me kako bi bilo sa inverterom mozda ima smisla zavokruziti pricu nekim inverterom. Glavno pitanje kojim? Ili da stavim jednostavno bilo koju klimu i ne komplikujem. preporuka koji model u oba slu;aja. Hvala. AKo ima i preporuka za ugradnju i to bi bilo od velike pomo'i, radi se o Beogradu u blizini autokomande.

Vrhunska za hlađenje u manjem prostoru zbog tog BS

Vrhunska za hlađenje u manjem prostoru zbog tog BS
Vidi u stanu sam uglavnomm ja sam, bez porodice jos oko 2 god, onda se vra'am ku'i i stan 'e se vrv izdavati, sa tim u vezi ovo mi je malo preskupa a i nije neophodno, ne btu klima mnogo ni radila, glavno pitanje je da li uopste stavljati inverter ili obicnu klimu, da li inverter uopste efikasnije tj. ekonomicnije hladi...posluzila bi vrv bilo koja best buy varijanta...nisam reko budzet, recimo od 40-60k din idealno bi bilo sa ugradnjom...ku'i posto je grejanje na gas imam obicnu mideu 12ciu koja ceo sprat hladi brzo i efikasno i sa kojom sam veoma zadovoljan. Kostala je negde oko 35-36k din

Evo i dobrih vijesti 😂
Ukljucio sam klimu u 11.20h kad je na ifeel pokazivalo 32 (napolju 35), setovao klimu na 28, fan auto. Odma se osjetilo rashladjivanje, potrosnja konstantno 750w.
Poslije manje od sat vremena ifeel pokazuje 29 i kako se primice zadatoj temp, dolazi do pada potrosnje na 510w. Nakon toga spoljasnja temp ide na 36, klima podize na 750w i postize zadatih 28 stepeni. Obara na 450w, termostat pokazuje blagu tendenciju rasta temp. Klima tiho izduvava svjez vazduh. Spustam zadatu temperaturu sa 28 na 25 i klima podize potrosnju na pocetnih 750w od jutros. Temp na termostatu konstantno pada. Ja prezadovoljan u odnosu na juce kad mi je na fan 2 vuklo 1300w. Hladi se cijela kuca.
Stvar je u tome da se setuje temp 7-8 stepeni nize od spoljasnje, pa se onda spusta adekvatno i potrosnja i temperatura. (Procitah sinoc na neki sajt da se na viskoj temp inverter klima prvo setuje na 28, pa se potom spusta na koliko je zelja). Neka logika sama govori da ako zadas temp hladjenja na 16c, a vani 37c, logicno da klima mora da radi maksimalnom snagom jer se to od nje trazi kako bi postigla trazenu temperaturu. A postici je ne moze jer nisam u frizider zajedno sa klimom da bi spustala 20 stepeni u odnosu na vani.Screenshot_2023-08-24-12-49-52-478_com.windyty.android.jpg

Prilozi

• Screenshot_2023-08-24-13-02-31-133_com.tplink.iot.jpg
    Screenshot_2023-08-24-13-02-31-133_com.tplink.iot.jpg
    40.4 KB · Pregleda: 12
Vjerovatno su ovdje mnogi znaju da Midea pravi viwax klime ( ja danas saznao ) pa ujedino i zasto je midea bolja, kakve su razlike itd. Da neduzim, jedna klima bar za kratko vreme je imala fin i tih rad u odnosu na ostale a to je

MSAGBU-12HRFN8 / MOX230-12HFN8​

Kazu da nemaju problema niti zalbi na ovaj model...

Evo i dobrih vijesti 😂
Ukljucio sam klimu u 11.20h kad je na ifeel pokazivalo 32 (napolju 35), setovao klimu na 28, fan auto. Odma se osjetilo rashladjivanje, potrosnja konstantno 750w.
Poslije manje od sat vremena ifeel pokazuje 29 i kako se primice zadatoj temp, dolazi do pada potrosnje na 510w. Nakon toga spoljasnja temp ide na 36, klima podize na 750w i postize zadatih 28 stepeni. Obara na 450w, termostat pokazuje blagu tendenciju rasta temp. Klima tiho izduvava svjez vazduh. Spustam zadatu temperaturu sa 28 na 25 i klima podize potrosnju na pocetnih 750w od jutros. Temp na termostatu konstantno pada. Ja prezadovoljan u odnosu na juce kad mi je na fan 2 vuklo 1300w. Hladi se cijela kuca.
Stvar je u tome da se setuje temp 7-8 stepeni nize od spoljasnje, pa se onda spusta adekvatno i potrosnja i temperatura. (Procitah sinoc na neki sajt da se na viskoj temp inverter klima prvo setuje na 28, pa se potom spusta na koliko je zelja). Neka logika sama govori da ako zadas temp hladjenja na 16c, a vani 37c, logicno da klima mora da radi maksimalnom snagom jer se to od nje trazi kako bi postigla trazenu temperaturu. A postici je ne moze jer nisam u frizider zajedno sa klimom da bi spustala 20 stepeni u odnosu na vani.Pogledajte prilog 401825
to je to, privikla se klima brzo na vrelu klimu podgoričku.. :)

Evo bez linkova neki od modela koji se uklapaju u budzet, ako imate jos nekih predloga (invertori, samo ne znam da li su mi potrebni :))

Vivax ACP-12CH35AEQIs R32 450e sa ugradnjom​

MITSUBISHI MSZ HJ35VA 570e sa ugradnjom​

Hisense Expert Smart 12k 540e sa ugradnjom​

Midea AG-09NXD1/X23 580e sa ugradnjom​

Danas je bas extrem bilo vruce a sutra jos gore sljedi. Evo rezultata 12ke na 80m2.
Temp u kuci ( konkretno u boravku sa opcijom izbjegavanja duvanja direkt u osobe ) podesena 24c. Sutra takodje velike vrucine. Mislim da cu sutra sam izmjeriti, nesto mislim da ima vise.
Smesna potrosnja s obzirom na spoljne temperature i kvadraturu koju hladi.

Kome luduje Amber, ovo prvi put cujem?

Ovo sto je on pokazao je super rad klime, a ovo je problem ovde na forumu, jedva ste docekali da bez ikakvih informacija, pljunete. Nema te da se javis u temi ko zna koliko dugo, a cim neko napise "Gree **vno", evo te sa "Aha, eto!" Nemoj biti taj covek.

Ja i dalje cekam snimke rada tih Fujitsu klima, za sada samo reci imamo i moje snimke gde cas radi ok, cas radi gore od Gree Muse.
Nisam u tom filmu da sam jedva doceka,gresis,debelo 😶

Ja bi pogledao i ostale proizvodjace. Imam osjecaj da se svi nekako zale na iste te marke ali opet ih uzimaju i opet sve u krug. Iskreno i ja sam napravio gresku pa sam se jedva izborio da to zamjenim. Moj savjet ti je da manje gledas na cijenu a vise na kvalitet rada, pogotovo ako je u sobi gdje se boravi.
Ipak to nije stvar koja se cesto mjenja pa radije i sacekati pa uzeti kako treba.
Pa dobro odnos cene i kvaliteta. Neke stvari prodaje ime a ne kvalitet. Ne kazem konkretno za klime nego uopste.
Prost primer su mob. tel. Kada se pojavio Huawei svi su bili u fazonu, kinez, ******, a sada pogledaj gde je Huawei i uzmi specifikacije nekog modela Huawei tel. i nekog drugog proizvodjaca, dobices mnogo vise i bolje od Huawei za manje para.
Tako da licno smatram da je isti slusaj i sa klimama i uopste tehnikom.
Ja recimo imam obicnu klimu TCL 10god i jedino sto je redovno servisirana i dopunjivan gas, jednom je otisla sonda za temp.
Ne znaci da ako je nesto skuplje i jaci brend da je bolje.
Inace vivax, tesla, to su marke koje se sklapaju u drugim fabrikama i samo lepe etikete brenda, vivax jeste proizvodnja u Midei.

Hvala najlepše, sa te teme sam i pokupio ove modele između kojih se dvoumim. :)

A da li imate preporuku u vezi pozicije klima? hvala

Pozdrav ljudi, moze li brza preporuka, a ujedno i glas razuma, ovako situacija je kod mene prilicno prosta. Radi se o stanu od 37 kvadrata u suturenu, sa odlicnom izolacijom. Grejanje je na strujni kotao i 4 radijatorska tela, racuni u najzahtevnijim mesecim prosle zime bili do max 7k din (pricano o ukupnpoj potrosnji gde ulaze i sporert, bojler, kombinovani frizider). Potrebu za klimom imam bukvalno sad na 37+ stepeni napolju, do oko 33 stepena u stanu je prijatno...Moje pitanje da li staviti invertor klimu ili ici na obicnu klimu. Hladjenje je primarno ali ako cu raditi jednom a kopka me kako bi bilo sa inverterom mozda ima smisla zavokruziti pricu nekim inverterom. Glavno pitanje kojim? Ili da stavim jednostavno bilo koju klimu i ne komplikujem. preporuka koji model u oba slu;aja. Hvala. AKo ima i preporuka za ugradnju i to bi bilo od velike pomo'i, radi se o Beogradu u blizini autokomande.Ako ti je primarno hladjenje neces pogresiti ni sa jednom inverterskom klimom..Izaberes neki Vox,Vivax..Ako baa hoces neke od fensi funk.koje ti budu zanimljive prvih mesec dana onda.ces platiti vise..

Evo bez linkova neki od modela koji se uklapaju u budzet, ako imate jos nekih predloga (invertori, samo ne znam da li su mi potrebni :))

Ova Midea ni pod razno. Ako misliš da se greješ zimi, od toga nema ništa. Ulazi u defrost non stop, čak i na temperaturama u plusu.

Ne znam gde si nasao ove cene ali ovo je top sobzirom da je ugradnja oko 150e za servise koji su malo duze tu i na glasu kao dobri

Ova Midea ni pod razno. Ako misliš da se greješ zimi, od toga nema ništa. Ulazi u defrost non stop, čak i na temperaturama u plusu.
Ako je prostor dobro ili ti odlicno izolovan mislim da nema problema ne za tu nego za bilo koju klimu,kada korisnik namunji prostor,dobro izoluje kako treba,pogotovo ploču,suludo je pucati novac na skupe klime,koliko sam ja skontao retko ko ovde sem Mitra,Heroja,Djalfa,Joze i psr neki konta sta je modulacija,prosecan korisnik zeli toplo i nije ga briga da li spusta ispod 500...zadnji par dana citam i neverujem,napravili smo nuklearnu fiziku oko klime,citirao sam tvoj post da bih napisao ne da bih direktno tebi nesto rekao,daleko od toga sli ljudi...uvek moze za 200-300e "više" da li će to ljudi osetiti....tesko pitanje.
Ne znam gde si nasao ove cene ali ovo je top sobzirom da je ugradnja oko 150e za servise koji su malo duze tu i na glasu kao dobri
Vakumiranje sistema,posebno izolovane cevi,inox nosači i vibro gumice da ociste sve posle sebe,da zapuse rupe kako napolju mogu i unutra,gletom,napolju nidom,licno mislim da je 150e max maksova sto se toga tice....

Тражи се нека јефтина клима, искључиво за хлађење једне собе <25 квадрата.
Видим да има испод 30 хиљада модела као нпр. VOX SFG12-SC.
Да ли јурити нешто скупље и квалитетније или ће то да задовољи ове основне потребе?

Poslednja izmena:
Jel ima neko iskustva sa vivax i hisense klimama. Gledao sam neke whirpool ali ne znam kakve su. Ne mogu da odlucim koju da uzmem.

Ako je prostor dobro ili ti odlicno izolovan mislim da nema problema ne za tu nego za bilo koju klimu,kada korisnik namunji prostor,dobro izoluje kako treba,pogotovo ploču,suludo je pucati novac na skupe klime,koliko sam ja skontao retko ko ovde sem Mitra,Heroja,Djalfa,Joze i psr neki konta sta je modulacija,prosecan korisnik zeli toplo i nije ga briga da li spusta ispod 500...zadnji par dana citam i neverujem,napravili smo nuklearnu fiziku oko klime,citirao sam tvoj post da bih napisao ne da bih direktno tebi nesto rekao,daleko od toga sli ljudi...uvek moze za 200-300e "više" da li će to ljudi osetiti....tesko pitanje.

Vakumiranje sistema,posebno izolovane cevi,inox nosači i vibro gumice da ociste sve posle sebe,da zapuse rupe kako napolju mogu i unutra,gletom,napolju nidom,licno mislim da je 150e max maksova sto se toga tice....
Izvini ali nebi se bas sa svim slozio... Bez obzira na izolaciju koliko god savrsena bila, ipak za mnoge pa i mene je bitan taj rad klime, odnosno kultura rada. Da nekazem buka. Neke modele i dzabe da dobijem nebi ih uzeo. Ali mislim da osoba treba vise uredjaja da proba kako bi vidio tu razliku. Isto tako i vanjska jedinica koja kod boljih klima je totalno necujna, bez obzira na vremenske prilike.
Nazalost nemogu video da Uploadam kako bi tu razliku i vizuelno prikazao. Kako god isplati se dati vise para.

Poslednja izmena:
Odgovorio sam čoveku iz ličnog iskustva, imao sam tu devetku i jako loše je radila, a soba mi je ušuškana sa svih strana (najtoplija u stanu). Ta klima ima fabričku grešku, na +5 i na +10 i na +15 ulazi u defrost na svakih sat vremena. Donosili su mi i drugu spoljnu jedinicu, isto je radila, tako da sam došao do zaključka da je klima fabrički neispravna.

Pa dobro odnos cene i kvaliteta. Neke stvari prodaje ime a ne kvalitet. Ne kazem konkretno za klime nego uopste.
Prost primer su mob. tel. Kada se pojavio Huawei svi su bili u fazonu, kinez, ******, a sada pogledaj gde je Huawei i uzmi specifikacije nekog modela Huawei tel. i nekog drugog proizvodjaca, dobices mnogo vise i bolje od Huawei za manje para.
Tako da licno smatram da je isti slusaj i sa klimama i uopste tehnikom.
Ja recimo imam obicnu klimu TCL 10god i jedino sto je redovno servisirana i dopunjivan gas, jednom je otisla sonda za temp.
Ne znaci da ako je nesto skuplje i jaci brend da je bolje.
Inace vivax, tesla, to su marke koje se sklapaju u drugim fabrikama i samo lepe etikete brenda, vivax jeste proizvodnja u Midei.

Vezano za to, sve je to ista proizvodnja, baci oko na moj post vezano za toplotne pumpe koje su 5k eura a kamoli klime od 600e

Odgovorio sam čoveku iz ličnog iskustva, imao sam tu devetku i jako loše je radila, a soba mi je ušuškana sa svih strana (najtoplija u stanu). Ta klima ima fabričku grešku, na +5 i na +10 i na +15 ulazi u defrost na svakih sat vremena. Donosili su mi i drugu spoljnu jedinicu, isto je radila, tako da sam došao do zaključka da je klima fabrički neispravna.
Moj komentar je bio samo da se isplati i cak sta vise treba uzeti sto kvalitetniju ( naravno u srazmjeri mogucnosti ) klimu.

Izvini ali nebi se bas sa svim slozio... Bez obzira na izolaciju koliko god savrsena bila, ipak za mnoge pa i mene je bitan taj rad klime, odnosno kultura rada. Da nekazem buka. Neke modele i dzabe da dobijem nebi ih uzeo. Ali mislim da osoba treba vise uredjaja da proba kako bi vidio tu razliku. Isto tako i vanjska jedinica koja kod boljih klima je totalno necujna, bez obzira na vremenske prilike.
Nazalost nemogu video da Uploadam kako bi tu razliku i vizuelno prikazao. Kako god isplati se dati vise para.
Jedino merljivo ovako online je broj DB unutrašnjih jedinica.. E sada nekome vredi npr da plati 200-300e više jer ga nervira kako se čuje tj ne čuje dok se klima otvra ili zatvara, povezanost sa telefonom ili sta god... I to zna da ce 100% dobiti kod jacih imena to je ok, proizvodnja takvih stvari kosta. Drugima to nije bitno.
Jel ima neko iskustva sa vivax i hisense klimama. Gledao sam neke whirpool ali ne znam kakve su. Ne mogu da odlucim koju da uzmem.
Imas u temi Jefine klime predloge i linkove ka vivax i hisense klimama za grejanje sa kojima su ljudi zadovoljni, bez izolacije na kućama ako se dobro sećam.

Jedino merljivo ovako online je broj DB unutrašnjih jedinica.. E sada nekome vredi npr da plati 200-300e više jer ga nervira kako se čuje tj ne čuje dok se klima otvra ili zatvara, povezanost sa telefonom ili sta god... I to zna da ce 100% dobiti kod jacih imena to je ok, proizvodnja takvih stvari kosta. Drugima to nije bitno.
Uh, druze osjeti se to debelo. Vjeruj da se osjeti ta buka kad klima duva, ustvari kod kvalitetne neosjetno. Meni je bita ta tisina i sto niza modulacija sa sto vecim efektom. Takodje preciznost zadane temp, znaci bez odstupanja vecih. Mislim da zaista covjek treba te stvari da dozivi i koristi kako bi zaista upoznao te razlike.

Nazad
Vrh Dno