Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Kod mene Amber premium luduje i ocigledno da postoji neki problem. Odspavah 2 sata poslije nocne smjene (zadata temp vec bila postignuta) i budim se maloprije klima rashladila kucu na postignutih 27 stepeni (i to na senzoru klime u cosku) i na auto modulira 1300w i brije samo tako. Svasta. Ukljucih ifeel na sredini dnevnog boravka i pise 26. Cim sam rucno ponovio iste komande koje su prethodno vec bile, klima se spustila na ispod 750w (preko 500w razlike) i sad tako modulira na auto. Nece potrosnju i snagu da obori sama iako je davno postigla temperaturu, vec konstantno duva. Napolju je 37C.
Jutros kad je spoljasnja temperatura bila 4-5 stepeni veca od unutrasnje ukljucio sam klimu podigne isto potrosnju i onda spusti na 700w uz moje insistiranje, postigne temperaturu i ona nastavi na 700w da duva. Kad sam prebacio za dva stepena postignutu temp ukljucila se ventilacija na 20w konstantno.
Jutros poslah mejl energynetu zbog produzene garancije i pozvao me ovlasceni serviser poslije sat vremena misleci da sam ulozio reklamaciju. Rekao sam mu da nije reklamacija u pitanju nego produzenje garancije na sto mi je on rekao da se to vrsi poslije dvije godine i uradjenog servisa. Potom sam mu konkretno obrazlozio zapazeno na sto on nije razumio zasto tako radi i pitao me ko je vrsio montazu. Ja rekoh koja je klima i koliko je najmanja deklarisana potrosnja on kaze nemoguce i nadje podatak onu nominalnu. Reko to je neka srednja potrosnja, valjda treba nize na postignutu temperaturu. Meni trosi po satu i preko 1000w. E pa jeste kaze. Haha Rekoh propraticu rad klime pa cu u skladu sa time uloziti reklamaciju ili ne 😏 Evo sad klima izvrsi isusivanje unutrasnje jedinice, iskljuci se i ode i ona ma spavanje 😅🤣 e sto me nadje od klime 😂
Kakav tacno problem mislis da ima?
Koliko m2 neizolovanog prostora hladis, ako se dobro secam 30+40?
Koliko ti klima prehladjuje prostor, jel na postavljenih 27c bude 24c recimo?
pa za te pare ,do 80k 🤣
Pa ja bih Daikin :)
A pogledaj i da li ima recimo Gree Amber Comfort 12 za te pare.

Bez izolacije slaba vajda od grejanja klimama naročito kuće, pa sve i da napavimo protivprirodni hibrid amber 24ke i stare Nocrie.
Gluposti

Pa ispada po tome da je bolje u periodu od 5-15c bolje da pali kotao od ko zna koliko KW energije i pali drva ili ugalj koji se trose oko 200e prosečno na mesečnom nivou oktobar novembar decembar, lozi, čisti, prebacuje ako munnije sve pored kotla, juri da podlozi jer je deci hladno... Ovako moze dok nije kući preko aplikacije da upali grejanje ilj da ne gasi uopšte i da mu cena grejanja bude ista tj 200e ali nema oscikacije u temperaturi od po 10c jer se kotao razgoreo pa moras da zatvaras cug da sporije gori i sve ostale cari koje nosi kotao..

Po meni da treba ga ostaviti i najbolji je to hibridno grejanje.. Kada je temperatura ispod nule preko dana a mi smo dokoni.. Založi vatru to je realnosti mozda 20 dana godišnje.. Sve ostalo.. Moze klima da izvuče..
A onda izolacija moze sledeće godine da bude samo usteda na grejanju tj da se prepolove računi.

Klima u kuci bez izolacija nije ušteda para .. Vec kupovina vremena za sebe.. Mozda se ustedi ali tek sa izolacijom se oseti ušteda

Daleko od toga da si pogrešio ali si me pogrešno razumeo.
Ja nisam rekao da ne može da se greju već da je slaba vajda. Ti ljudi koji nemaju izolaciju već imaju razvedeno grejanje na gas, ugalj, drva... Štagod.
Cena ogreva koju plate za sezonu je ista ili manja nego što bi potrošili za nabavku klima. A onda dolazi potrošnja. Crvena zona ne gine.
I na sve to defrosti koji su česti jer se uređaj "muči", pa brzo rashlađivanje prostora, pa opet 2kW po uređaju dok ne nabije temperaturu... Vrzino kolo.
Ko hoće, nek stavlja klime u neizolovan objekat. Nije moja kuća, nije moj novčanik.

Daleko od toga da si pogrešio ali si me pogrešno razumeo.
Ja nisam rekao da ne može da se greju već da je slaba vajda. Ti ljudi koji nemaju izolaciju već imaju razvedeno grejanje na gas, ugalj, drva... Štagod.
Cena ogreva koju plate za sezonu je ista ili manja nego što bi potrošili za nabavku klima. A onda dolazi potrošnja. Crvena zona ne gine.
I na sve to defrosti koji su česti jer se uređaj "muči", pa brzo rashlađivanje prostora, pa opet 2kW po uređaju dok ne nabije temperaturu... Vrzino kolo.
Ko hoće, nek stavlja klime u neizolovan objekat. Nije moja kuća, nije moj novčanik.
Ne treba biti ekstremn ili full izolacija ili nikako klima.

Pogotovo u periodima od 15-5c kao sto sam naveo sa ili bez izolacije klima ima prednost u odnosu na drva i ugalj..
Do skoro sam koristio isti.. Ko nema ili nije prolazio to od nabavke, skladištenje, loženje čišćenje.. Mislim da nema ideju koje vreme koje provedemo oko grejanja na godišnjem nivou u odnosu na to klikni dugme na klimi.. Da izvuče osoba oktobar, novembar, februar mart na grejanje preko klime.. 4 meseca nije malo..

Po meni je bolje ako osoba nema odmah za izolaciju da uzme klime i bar napravi sebi kalkulaciju za zimu polako kroz račune po principu hibridnog grejanja dok ne sredi izolaciju.

Pozdrav svima!

Smucilo mi se grejanje na čvrsto gorivo i prešao bih na inverter. Okačio sam sliku rasporeda kuće, bez izolacija sa PVC prozorima. Hodnik je u sredini sa leve strane dve sobe, sa desne ulaz odmah desno u dnevnu i kuhinju, spojene. Klima stoji odmah iznad ulaznih vrata u hodniku.

Imam u planu dve opcije
1. Midea Forest MSAFCU-18HRFN8-QRD0F
2. Hisense KA50BS0EG
Obe 18.000 BTU.

U principu tu su negde sa cenama, jedino Hisense ima wifi i spoljni grejač dok Midea nema. Ostale razlike ne znam.

Kakva su vaša iskustva i da li neko ima sličan raspored koji greje sa klimom i da li uopšte mogu da očekujem bar 22c?
Ja bi isao na 2-3 klime
2 9ke u sobama i jedna 12ica u dnevnoj
Takodje bi išao da sve bude isti brend izgleda lepše i inas sve oreko jedne aplikacije da kontrolišeš

Pozicija spoljnih jedinica da ti budu van udara vetra i snega (u svakom slučaju mora 3m instalacije minimum pa mozes da je šetaš gde hoćeš)
Neka budžet varijanta
Vivax 2x 9ka aeri+
Vivax 1x 12ica rewi

Vox iva1 12ica x3

Hisense energy pro plus za dnevnu
I jos 2 za po spavaće ali neke 9ke

U ovom postu imas linkivano iskustva korisnika vivax i hisense

Nisam bas ubeđen da ces moci sa jednom klimom da se fino ogrejes po svim sobama bez izolacije

Норвешки радијатори су најобичније грејалице и троше 3-5 пута више струје од климе. Вреди их разматрати само као допуну за мање просторије где нема поенте уграђивати засебну климу.
Pa dobro na neki nacin jesu grejalice ali ne rade na istom principu, ne isijavaju toplotu vec uvlace hladan i izbacuju topao vazduh.
Slazem se da trose vise struje nego klima ali kada temp padne na -10 koliko ce struje trositi klima a koliko radijator. Radijator ce trositi 2kw a klima ce morati da radi punom snagom, pa ce trositi 3-4kw, tu je klima skuplja.
Mozda gresim ali mislim da je klima za neke prelazne periode povoljna ali za hladne dane po pisanjima na forumu vidim da i ako moze da radi na -15 onda ce raditi punom snagom.

Poslednja izmena:
Ja bi isao na 2-3 klime
2 9ke u sobama i jedna 12ica u dnevnoj
Takodje bi išao da sve bude isti brend izgleda lepše i inas sve oreko jedne aplikacije da kontrolišeš

Pozicija spoljnih jedinica da ti budu van udara vetra i snega (u svakom slučaju mora 3m instalacije minimum pa mozes da je šetaš gde hoćeš)
Neka budžet varijanta
Vivax 2x 9ka aeri+
Vivax 1x 12ica rewi

Vox iva1 12ica x3

Hisense energy pro plus za dnevnu
I jos 2 za po spavaće ali neke 9ke

U ovom postu imas linkivano iskustva korisnika vivax i hisense

Nisam bas ubeđen da ces moci sa jednom klimom da se fino ogrejes po svim sobama bez izolacije
Zasto kazes da stavi 2 9 u sobe?Zar ne mogu dve 12ice da zagreju ceo stan?

Gresis i to debelo.
Uvek ce klima biti barem 2x ekonomicnija od norveskog ili bilo kog grejanja koje daje 1/1 toplotu, a neki prosek je da je 3x ekonomicnija po sezoni.
Klima ne moze da trosi 3-4kW, to bi morala biti neka 32-ka u jedno 120m2...max potrosnja 2ica je ispod 2kW u 90% slucajeva i imas svega par primera poput Ambera, da mogu da predju tih 2kW.
Te klime tada daju bas dosta toplote.
Konkretno, Amber na -10c daje 5.6kW toplote, sa manje od 2kW potrosnjom.
Vecina ce ih raditi na oko 1kW max i davati 2.5-3.5kW toplote.
Zato se klime predimenzionisu, da ne bi radile na maksimumu i da bi bile sto ekonomicnije.

Meni nijedna Gree ne luduje, kao i mnogim drugima.
Izmedju ostalog, imam bas te 4 Amber Premium.

Zasto kazes da stavi 2 9 u sobe?Zar ne mogu dve 12ice da zagreju ceo stan?
Ja sam ubeđen da je to kuća bez izolacije pa ne znam kako bi te sobe da zagreje.. Morao bi da vratim postove.
Stan je druga prica.

Mada spavaća soba treba da bude hladnija. Tako da ako grejes dnevnu na 22-23 spavaća ce biti na 18-19taman.

Ako je druga soba dečija onda tu klima i dnevna.

Sta mislite za ove modele i naravno preporuka za neku klimu vivax, hisense
Gresis i to debelo.
Uvek ce klima biti barem 2x ekonomicnija od norveskog ili bilo kog grejanja koje daje 1/1 toplotu, a neki prosek je da je 3x ekonomicnija po sezoni.
Klima ne moze da trosi 3-4kW, to bi morala biti neka 32-ka u jedno 120m2...max potrosnja 2ica je ispod 2kW u 90% slucajeva i imas svega par primera poput Ambera, da mogu da predju tih 2kW.
Te klime tada daju bas dosta toplote.
Konkretno, Amber na -10c daje 5.6kW toplote, sa manje od 2kW potrosnjom.
Vecina ce ih raditi na oko 1kW max i davati 2.5-3.5kW toplote.
Zato se klime predimenzionisu, da ne bi radile na maksimumu i da bi bile sto ekonomicnije.
Pa dobro i taj veliki minus je uglavno dve ned neka je i mes dana. Ne moze da potrosi ne znam koliko puno. Kao sto reko soba ima izolaciju sa unutrasnje strane na spoljnom zidu, kamenu vunu 5cm i stavicu na tavanu isto neku vunu za izolaciju jer ipak najvise toplote se gubi bas gore.

Poslednja izmena:
Moj ti je savet da je našteluješ kako misliš da treba i da skoniš daljinski.
Takođe, manje da gledaš u merač a više u ladno pivo. Veruj mi, pomaže. 😉
Znam brate ali nemoj me zezati da mi dodje racun za klimu 100e da mi se narod smije hahaha
Poludjeh 😅

Nastavak:
Do 20h sati 60m² potrosnja 750w na odrzavanju temperature na auto. Zatvorim vrata da se hladi prostor od 25m², potrosnja pada na 450w, senzor u jednom trenutku pokazuje stepen nize od zadate, klima nastavlja minimalnom snagom da radi. Poslije pola sata ponovo otvorim vrata, klima nastavlja da drzi potrosnju na 450w za cijelu kucu i ubrzo potom pada potrosnja izmedju 310 i 320w i tako modulira bez iskljucivanja.
Druga situacija u 23h;
Postigne temp na auto i spusti se sa 1000w na oko 700w i tu odrzava. Ukljucim quiet mod, spusti na oko 400w i pocne vazduh da se zagrijava, ode temp stepen iznad. Ukljucim auto, pojaca ventilator, spusti se temp na zadatu i spusti na 300w da modulira. 🤯Screenshot_2023-08-23-21-23-22-802_com.tplink.iot.jpg

Poslednja izmena:
Ne znam sta mislis da dobijas ovim ludovanjem. Ostavi klimu da radi 7-10 dana pa izvlaci neki prosek.

Ne mora da radi 10 dana, ali meni ovo deluje kao ok rad klime?

Još uvek sam u razmatranju kupovine, s obzirom da ne uspem da izdvojim 70k za neku bolju klimu, našao sam Vivax koji ima spoljnu jedinicu tešku 34.7kg i R32 gas.
Valja li je razmatrati?

P.S. evo još jedne
Marko ako si se već, pod pretpostavkom da jesi, odlučio za samo Vivax klime.
Pogledaj ove dve (2) i uporedi ih sa svojim već izabranim:

1.) VIVAX INVERTER ACP-12CH35AEYI
ili
2.) VIVAX INVERTER ACP-12CH35AEYIs R32

Koliko sam razumeo mislim da je razlika samo u ovom malom latiničnom slovu "s" na kraju naziva modela na klimi br. 2.
I to što piše da je R32 (u nazivu klime tj. modela) gas u pitanju.
Neznamo da li ima nekih drugih većih razlika između njih (ove dve) u nazivnom smislu obeležavanja klime kao modela.
Znam da klima br. dva (2) u startu ima ugrađen Wi-Fi, ako ti to dosta znači, i jedina je sa tom opcijom kod Vivax-a, do sada.
Postoji samo ovaj model ni manji (slabiji za manje kvm ili sa manje kw) ni veći (za više kvm ili sa više kw).

Za klimu br. 2 sam relativno skoro nailazio na ponude, najjeftinije, od 76.000,00 RSD u radnji na netu. Dok su drugi u isto vreme prodavali i za preko 100.000,00 RSD i još uvek drže iste cene.

Srećan izbor i kupovina...

Za dva dana potrosila sila boga. Mada danas 50% manje
Ma nije u redu klima ta, ne prija joj podgorička vrelina. Meni LG 18 prosječno ide oko 800, 900w i to pod pločom. Zna da izbaci do 1200w popodne, ali naveče je setujem na 25c i troši tričavih 300w sve do ujutro, čak sam jednom i 200w vidio.
Edit: provjeri je samo malo duže vremena i nemoj je gasiti.

Pa ako ne hladi prostoriju (mnogo) ispod setovane temperature, to je to. Na ovim vrućinama i mora da troši, plus se zidovi usijali. Ostavi je da radi konstantno (i noću) i posle dva-tri dana će smanjiti potrošnju. Ali ljudi se zalete i stave 22, pa im bude hladno, pa gase klimu, pa opet u krug. Meni dve klime podešene na 26 rashlade ceo stan (80 kvadrata), s tim da je jedna inverter (Vox IVA6) a druga neka matora frozzini on/off koju gasim kada sam u toj sobi da radim jer bije u leđa.

Pozdrav svima!

Smucilo mi se grejanje na čvrsto gorivo i prešao bih na inverter. Okačio sam sliku rasporeda kuće, bez izolacija sa PVC prozorima. Hodnik je u sredini sa leve strane dve sobe, sa desne ulaz odmah desno u dnevnu i kuhinju, spojene. Klima stoji odmah iznad ulaznih vrata u hodniku.

Imam u planu dve opcije
1. Midea Forest MSAFCU-18HRFN8-QRD0F
2. Hisense KA50BS0EG
Obe 18.000 BTU.

U principu tu su negde sa cenama, jedino Hisense ima wifi i spoljni grejač dok Midea nema. Ostale razlike ne znam.

Kakva su vaša iskustva i da li neko ima sličan raspored koji greje sa klimom i da li uopšte mogu da očekujem bar 22c?

stavi npr -10 unutra da bude 25c
ostalo podesi prema tvom objektu
izbacice ti koliko je KW da bi se ta temp odrzavala.

Inace da sada imam kucu bez izolacije sa grejanjem na čvrsto gorivo ja bih ozbiljno razmislio o multisplit sistemu.

Jedna spoljna sa vise manjih unutrašnjih ce sigurno imati bolju pokrivenost nego

Creva mogu da se razvuku sa spoljne strane u svakom slučaju ide izolacija preko njih tako da nema tu velikih problema da se prvo stavi izolacija pa onda klime.

Nisam Googlao ali nekako mi je logično da jedna spoljna troši manje struje od vise spoljnih

Pa dobro na neki nacin jesu grejalice ali ne rade na istom principu, ne isijavaju toplotu vec uvlace hladan i izbacuju topao vazduh.
Slazem se da trose vise struje nego klima ali kada temp padne na -10 koliko ce struje trositi klima a koliko radijator. Radijator ce trositi 2kw a klima ce morati da radi punom snagom, pa ce trositi 3-4kw, tu je klima skuplja.
Mozda gresim ali mislim da je klima za neke prelazne periode povoljna ali za hladne dane po pisanjima na forumu vidim da i ako moze da radi na -15 onda ce raditi punom snagom.
Danasnje klime ( ako uzmes da valja ) nisu za prelasne periode vec za kvalitetno grijanje a isto tako i na -15 nemaju uopste veliku potrosnju.

Ponavlja se hiljadu puta, kad/ako crkne spoljna od multisplita, nema više grejanja. Kad crkne spoljna jedne split klime a imaš ih ukupno recimo 3, gubiš 1/3 grejanja. Da se grejem na klime, nikad ne bih stavio multisplit ako nemam neki backup. Ako već neko ima recimo kotao na drva, onda multisplit može da prođe.

I nemojte da vam na prvom mestu bude koliko troši klima, vrlo su bliske potrošnje u maltene svim klasama efikasnosti. Mnogo je važnije da može da vas ogreje kako treba i kakav će biti komfor prilikom tog grejanja, tj. da za spavanje nisu bučne, da mogu slabo da duvaju, da mogu dovoljno jako da duvaju kad treba da daju što više toplote. Ali na prvom mestu da kapacitet klime bude dovoljan da na nekoj temperaturi od -10/-15 može da zagreje stan/kuću.

Marko ako si se već, pod pretpostavkom da jesi, odlučio za samo Vivax klime.
Pogledaj ove dve (2) i uporedi ih sa svojim već izabranim:

1.) VIVAX INVERTER ACP-12CH35AEYI
ili
2.) VIVAX INVERTER ACP-12CH35AEYIs R32

Koliko sam razumeo mislim da je razlika samo u ovom malom latiničnom slovu "s" na kraju naziva modela na klimi br. 2.
I to što piše da je R32 (u nazivu klime tj. modela) gas u pitanju.
Neznamo da li ima nekih drugih većih razlika između njih (ove dve) u nazivnom smislu obeležavanja klime kao modela.
Znam da klima br. dva (2) u startu ima ugrađen Wi-Fi, ako ti to dosta znači, i jedina je sa tom opcijom kod Vivax-a, do sada.
Postoji samo ovaj model ni manji (slabiji za manje kvm ili sa manje kw) ni veći (za više kvm ili sa više kw).

Za klimu br. 2 sam relativno skoro nailazio na ponude, najjeftinije, od 76.000,00 RSD u radnji na netu. Dok su drugi u isto vreme prodavali i za preko 100.000,00 RSD i još uvek drže iste cene.

Srećan izbor i kupovina...
Greskom sam napisao dve slicne klime, druga klima je

VIVAX COOL klima uređaj, ACP-09CH25AERI+ R32

VIVAX COOL, klima uređaji, ACP-12CH35AESI PRO

Poslednja izmena:
Tako je.. Mislim na sisteme gde je ugalj i drva trenutno bez izolacije kuća znaci imaš backup / hibridno vrsru grejanja

Povkaci se ta fama crkavanje spoljne konstantno samo ne znam koliko je se puta to desilo..

Imamo slicajeve da klime od 200e rade godinama izasle iz garancije vec 5x..lose rade, trose struju.. Ali rade..

Ne znam nikoga ko je ugradio klime i bacio kotao ili šporet pa da ce istati bez ičega.
Takodje gde god pročitam na internetu vezano za multisplit.. Ljudi su zadovoljni...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno