Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Znaci cekamo 35c pa rezultat modulacije 🤣
Nije mi bio cilj da pokazem kako Midea Extreme malo troši, već da može i ona da radi nisko u modulaciji i da lepo modulira.
Kao i svaka klima ima svoje prednosti i mane, recimo ne sviđa mi se kod grejanja što ne stane sa duvanjem kad dostigne temperaturu nego isključi kompresor i počne hladan izduv, ali ovo se ne odnosi na parapetne i multisplit, koji upravo to uradi, ugasi duvanje u prostoru dok temperatura ne padne 2 ispod zadate.

Nije mi bio cilj da pokazem kako Midea Extreme malo troši, već da može i ona da radi nisko u modulaciji i da lepo modulira.
Kao i svaka klima ima svoje prednosti i mane, recimo ne sviđa mi se kod grejanja što ne stane sa duvanjem kad dostigne temperaturu nego isključi kompresor i počne hladan izduv, ali ovo se ne odnosi na parapetne i multisplit, koji upravo to uradi, ugasi duvanje u prostoru dok temperatura ne padne 2 ispod zadate.
Razumio sam, samo je i mene iskreno interesuje kako pojedine klime rade. To sto se tice tog glupog duvanja desavalo se i kod mene na bivsoj Gree podnoj klimi. Cesto je zadana bila npr 23c pa spane na 20c sto je hladno i onda se popne na 24 pa je ti extrem razlika. Sad vruce sad hladno. Iskreno smatram da puno kineskih klima radi dobro ali kulturani jacin rada je 0 poena.

Ugradjen Fresh Master 12. Hladi, ubija, unutrasnja i spoljasnja ogromne. Podesen na 16c radi testiranja, za sat vremena je je rashladio sve hodnike pa i dve sobe koje su trenutno bez klime od kojih je pristojno udaljen. Za 65k koliko je placen, ovo je obecavajuce.

Ima li neko problem.sa zadnjom verzijom app.za Gree klime?Menjali mi ruter.eks.exe net sada mts..Nikako da se.povez sa netom..Pokusavam zadnjih mesec dana..Ako neko ima neki savet hvala..
Da nije do wifi frekvencije? Jel radi i na 2.4GHz i na 5GHz? ili samo na jednoj, a ruter na drugoj i onda ne moze da se poveze

Danas isprobavam Amber premium 12. Zadata temperatura 23c, ventilator na najjace bez turba. Potrosnja 1650w, na auto oko 800w. Najnize isla na silent, nesto ispod 500w prilikom pocetka rada.
Termostat na sredini prostorije od 25mkv koju hladi. Vrata od dnevnog boravka otvorena i hladi se jos nekih 30mkv pod uglom od 90 stepeni. Krilca okrenuta u krajnjem gornjem desnom uglu ka vratima. Ifeel u hodniku, tamo 3-4 stepena veca temperatura. Sad sam blago prikrenuo vrata od dnevne sobe sto je dodatno poboljsalo protok vazduha

Prilozi

• Screenshot_2023-08-22-16-07-21-547_com.windyty.android.jpg
    Screenshot_2023-08-22-16-07-21-547_com.windyty.android.jpg
    113.5 KB · Pregleda: 60
  • IMG_20230822_153313.jpg
    IMG_20230822_153313.jpg
    68.8 KB · Pregleda: 47
Nešto mi je to velika potrošnja samo za hlađenje, šta je kod tebe iznad, ploča u koju bije sunce pa se toliko muči da ohladi?

Evo kod mene konačno postavih sve da mogu da pratim potrošnju, pa da podelim i ja prve utiske. :)
MHI 35ZSX, isto zadata 23 stepena, 2 brzina (čujem blagi huk, ali ništa preterano), fiksna krilca na gore i pravo, spoljna kaže da je napolju 35,7 od kad sam je uključio oko 13h je konstantno na oko 580W, u sobi na drugom kraju stana je 25,5 stepeni po sobnom termometru, stan orijentisan ka severozapadu, tako da je još i sunce u malim sobama.
Ovde u dnevnoj je taman prijatno, moooožda za nijansu hladnije nego što bi trebalo, 24 je optimalno kad se zada na klimi i drži tu oko 24,5, danas slučajno ostavih na 23 jer nisam bio u stanu pa kao da ohladi brže i sad vidim da je i dalje tako setovana pa taman ispade zgodno za poređenje.

Prilozi

• 0-02-05-dd85b2c64b9d5f0b490919fa3ad61090aee9971e1f50329d0ec3638f6765379f_ebedf166e347753.jpg
    0-02-05-dd85b2c64b9d5f0b490919fa3ad61090aee9971e1f50329d0ec3638f6765379f_ebedf166e347753.jpg
    65 KB · Pregleda: 39
  • 0-02-05-ff6cdc21027fa43d730704ac3e545b20ce74de7f12c5e670b5afcfa1ece27b80_45eb5ebdb90180e3.jpg
    0-02-05-ff6cdc21027fa43d730704ac3e545b20ce74de7f12c5e670b5afcfa1ece27b80_45eb5ebdb90180e3.jpg
    64.9 KB · Pregleda: 27
  • IMG-423ff286af6b32846b69d28b025159d9-V.jpg
    IMG-423ff286af6b32846b69d28b025159d9-V.jpg
    79.8 KB · Pregleda: 56
Nešto mi je to velika potrošnja samo za hlađenje, šta je kod tebe iznad, ploča u koju bije sunce pa se toliko muči da ohladi?

Evo kod mene konačno postavih sve da mogu da pratim potrošnju, pa da podelim i ja prve utiske. :)
MHI 35ZSX, isto zadata 23 stepena, 2 brzina (čujem blagi huk, ali ništa preterano), fiksna krilca na gore i pravo, spoljna kaže da je napolju 35,7 od kad sam je uključio oko 13h je konstantno na oko 580W, u sobi na drugom kraju stana je 25,5 stepeni po sobnom termometru, stan orijentisan ka severozapadu, tako da je još i sunce u malim sobama.
Ovde u dnevnoj je taman prijatno, moooožda za nijansu hladnije nego što bi trebalo, 24 je optimalno kad se zada na klimi i drži tu oko 24,5, danas slučajno ostavih na 23 jer nisam bio u stanu pa kao da ohladi brže i sad vidim da je i dalje tako setovana pa taman ispade zgodno za poređenje.
Kuca ima krov ali je izjutra i navece cak i sa sjeverne strane sunce grije. U ostalom dijelu dana samo je soba na sjeveroistocnoj strani dobro zaklonjena. Nije to stan. Jacina sunca u Pg ne moze ni da se poredi sa npr primorjem. Podesio sam krila da griju ka podu i temperatura se brzo izjednacila u hodniku i sad je potaman. Znaci to je najbolja opcija u mom slucaju. Trebam sad da vidim koji je najoptimalniji rad kako bih smanjio potrosnju koliko se moze smanjiti

Podesio da hladi* valjda 😂 Ukucani su mi rekli da se prethodnih dana jednom dnevno iskljucivala klima a da se ne ukljuci sama ponovo. Danas se to desilo u mome prisustvu. Prvo se ukljucilo isusivanje cijevi, jer je ukljucena ta funkcija i potom se ugasila dok je nisam ponovo ukljucio poslije nekih 20 minuta. Kad provjerim sleep opciju pise da je off.

Odlucio sam da predjem na grejanje na struju. Zanima me da li je bolje grejati se na inverter klimu ili one kovektorske, takozvane norveske radijatore. Sta ce bolje grejati i naravno potrosnja el. energije. Zanimaju me vasa iskustva za grejanje na klimu i na panelne radijatore. Pozdrav.
Grejao bih jednu prostoriju 5x4.
Izolacija spoljnog zida je 5cm kamene vune sa unutrasnje strane i planiram na tavanu da stavim staklenu vunu.

pozdrav, u klime se nista ne razumem, u stanu imam neki stari housel koji bih da prevbacim kod oca, a sebi da uzmem novu klimu. Stan je 39 kvadrata, imam centralno grejanje i dogrevanje na klimu koristim vrlo retko u prelaznom periodu ili u slucaju kvara na grejanju. Postojeca klima sasvim lepo hladi ovaj prostor, pa me zanima sta uzeti kao zamenu, u danasnjoj pinudi…?

Pozdrav, istrazujem vec par nedelja koju inverter klimu da kupim, fokus je na grejanje.
Nekako sam sveo izbor na dve:
1. https://gigatron.rs/inverter-klime/vox-ihd12sipmw-klima-uredjaj-inverter-536135
2. https://pcpractic.rs/catalog/produc...k&utm_campaign=Eponuda.com&utm_term=es_0_2_pp

za Vox bih imao i 20% popusta preko firme tako da bi izasla ~ 47000RSD, dok me Gree izadje ~51000.
Planiram da kupim 2 klime, da bih zagrejao oko 84m^2.

Sta vi mislite koja bi bila bolji izbor ili ako znate za nesto bolje u tom cenovnom rangu, rado cu razmotriti.
Unapred hvala.

Pozdrav, istrazujem vec par nedelja koju inverter klimu da kupim, fokus je na grejanje.
1. https://gigatron.rs/inverter-klime/vox-ihd12sipmw-klima-uredjaj-inverter-536135
2. https://pcpractic.rs/catalog/produc...k&utm_campaign=Eponuda.com&utm_term=es_0_2_pp

za Vox bih imao i 20% popusta preko firme tako da bi izasla ~ 47000RSD, dok me Gree izadje ~51000.

Sta vi mislite koja bi bila bolji izbor ili ako znate za nesto bolje u tom cenovnom rangu, rado cu razmotriti.
Unapred hvala.

Ja imam tu Gree i dao više novca za nju pre godinu dana. Taj Vox ne znam da li neko ima na forumu, deluje na papiru jači ali u stvarnosti ko zna, malo mi ona maksimmalna deklarisana buka unutrašnje i spoljašnje jedinice bode oči, malo su mi te brojke prevelike.
Gree je po tom pitanju bolji, ali ima i on svoje mane (neuglađen rad, maši temperaturu i visoko modulira u prelaznom periodu). Svakako u tom cenovnom rangu moraš biti spreman na kompromise.
Ali za te neke pare možda ipak Gree deluje kao nešto sigurniji izbor.

Unapred hvala.
Prvo izolacija, a drugo pošto ti je fokus na grijanje slabo ćeš se ti ugrijati na ove dvije klime, ali te razumijem jer budžet je taj koji diktira sve.

Danas je bas extrem bilo vruce a sutra jos gore sljedi. Evo rezultata 12ke na 80m2.
Temp u kuci ( konkretno u boravku sa opcijom izbjegavanja duvanja direkt u osobe ) podesena 24c. Sutra takodje velike vrucine. Mislim da cu sutra sam izmjeriti, nesto mislim da ima vise.

Prilozi

• Screenshot_2023-08-22-22-58-13-426_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2023-08-22-22-58-13-426_com.coolkit.jpg
    51.9 KB · Pregleda: 44
  • Screenshot_2023-08-22-22-57-38-367_org.mozilla.firefox.jpg
    Screenshot_2023-08-22-22-57-38-367_org.mozilla.firefox.jpg
    81.2 KB · Pregleda: 45

Unapred hvala.

Prvo izolacija, a drugo pošto ti je fokus na grijanje slabo ćeš se ti ugrijati na ove dvije klime, ali te razumijem jer budžet je taj koji diktira sve.
Postoji vec izolacija, kakva takva, radjena davno, ali nije goli zid. Posto kazes da cu se slabo ugrejati sa ove dve klime, koje klime bi mi sigurno zavrsile posao, pa bih mozda i razmotrio prosirenje budzeta. Imao sam utisak da bi obe ove klime zavrsile posao, mada izgleda da gresim ...

pozdrav, u klime se nista ne razumem, u stanu imam neki stari housel koji bih da prevbacim kod oca, a sebi da uzmem novu klimu. Stan je 39 kvadrata, imam centralno grejanje i dogrevanje na klimu koristim vrlo retko u prelaznom periodu ili u slucaju kvara na grejanju. Postojeca klima sasvim lepo hladi ovaj prostor, pa me zanima sta uzeti kao zamenu, u danasnjoj pinudi…?

Ili vox iva1

Unapred hvala.
Daj prvo raspored stana, ne moze svaki stan da prodje samo sa 2 klime, nevezano za kvadraturu, ja imam 4 klime u 70m2 bas zbog nepovoljnog rasporeda za protok vazduha.
Ako si siguran da ce vazduh lepo svuda da dodje, onda bih radije gledao neke 2 18ice, pa da budem siguran, ali za 12ice u tom budzetu, dosta jaci i bolji ti je recimo Vivax REWI klima, koja ima spoljasnju jedinicu od Haier Flexis.
Jaka je klima(do max 5.2kW greje) i u toj ceni nema konkurenciju.
Ako ti je ok izolacija, najverovatnije ce ti izgurati, mada ce biti malo manje ekonomicne i imaces vece oscilacije u temperaturi, jer ce biti vise napregnute, a sto je klima napregnutija, to je manje efikasna i vise radi defrost.

Pozdrav ljudi, ne razumem se preterano u ovu temu pa dolazim ovde po pomoć pošto igrom slučaja valja brzo reagovati.
Potrebno je rešiti pitanje hlađenja i dogrevanja na gornjem spratu kuće. Kada kažem dogrevanja, mislim na grejanje u prelaznom periodu i dogreanje zimi kada zbog odlaska na posao i obaveza kotao nije založen. Imamo parno grejanje u kući, klasičan kotao na drva/ugalj i to je primarno grejanje zimi ali valjalo bi kao što rekoh da klime posluže i za grejanje u prelaznom periodu i dogrevanje između loženja kada nije moguće održati vatru zbog obaveza.
Uglavnom me guglanje vodi na inverter modele Midea Breezeless i Hisense Energy Pro
Plus, međutim i mišljenja se razlikuj. Neko predlaže 2 12ice dok neko smatra da je situaciju moguće rešiti jednom 18icom.
Na slici možete videti grub crtež prostora koji treba rešiti (na slici nisu još jedna mala soba i kupatilo sa leve strane jer nisu prostorije od interesa).
Svaki savet je dobrodošao. Unapred zahvalan. :)

photo_2023-08-22 23.46.53.jpeg

Pozdrav ljudi, ne razumem se preterano u ovu temu pa dolazim ovde po pomoć pošto igrom slučaja valja brzo reagovati.
Potrebno je rešiti pitanje hlađenja i dogrevanja na gornjem spratu kuće. Kada kažem dogrevanja, mislim na grejanje u prelaznom periodu i dogreanje zimi kada zbog odlaska na posao i obaveza kotao nije založen. Imamo parno grejanje u kući, klasičan kotao na drva/ugalj i to je primarno grejanje zimi ali valjalo bi kao što rekoh da klime posluže i za grejanje u prelaznom periodu i dogrevanje između loženja kada nije moguće održati vatru zbog obaveza.
Uglavnom me guglanje vodi na inverter modele Midea Breezeless i Hisense Energy Pro
Plus, međutim i mišljenja se razlikuj. Neko predlaže 2 12ice dok neko smatra da je situaciju moguće rešiti jednom 18icom.
Na slici možete videti grub crtež prostora koji treba rešiti (na slici nisu još jedna mala soba i kupatilo sa leve strane jer nisu prostorije od interesa).
Svaki savet je dobrodošao. Unapred zahvalan. :)

Pogledajte prilog 401631
2 12ice iz ove teme shodno budzetu https://forum.benchmark.rs/threads/jeftine-klime.495265/

Mozda Midea Breezeless, pretpostavljam da ti je bitno da ne bude bucna.

Odlucio sam da predjem na grejanje na struju. Zanima me da li je bolje grejati se na inverter klimu ili one kovektorske, takozvane norveske radijatore. Sta ce bolje grejati i naravno potrosnja el. energije. Zanimaju me vasa iskustva za grejanje na klimu i na panelne radijatore. Pozdrav.
Grejao bih jednu prostoriju 5x4.
Izolacija spoljnog zida je 5cm kamene vune sa unutrasnje strane i planiram na tavanu da stavim staklenu vunu.
Норвешки радијатори су најобичније грејалице и троше 3-5 пута више струје од климе. Вреди их разматрати само као допуну за мање просторије где нема поенте уграђивати засебну климу.

Daj prvo raspored stana, ne moze svaki stan da prodje samo sa 2 klime, nevezano za kvadraturu, ja imam 4 klime u 70m2 bas zbog nepovoljnog rasporeda za protok vazduha.
Ako si siguran da ce vazduh lepo svuda da dodje, onda bih radije gledao neke 2 18ice, pa da budem siguran, ali za 12ice u tom budzetu, dosta jaci i bolji ti je recimo Vivax REWI klima, koja ima spoljasnju jedinicu od Haier Flexis.
Ako ti je ok izolacija, najverovatnije ce ti izgurati, mada ce biti malo manje ekonomicne i imaces vece oscilacije u temperaturi, jer ce biti vise napregnute, a sto je klima napregnutija, to je manje efikasna i vise radi defrost.
diagram.png
Eto rasporeda prostorija, ako kazes da bi 18ke bolje zavrsile posao, koje onda 18ke. Na ovu bih imao 20% popusta, je l ona ok ili mozda nesto drugo: https://gigatron.rs/inverter-klime/vox-ifx18scct-klima-uredjaj-inverter-536093
P.S. kvadratura je odokativno mozda malo osciluju brojke ali je taj raspored

Poslednja izmena:
Sad sam premerio prostorije, manja je kvadratura soba, spavaca i kuhinja su ~ 14m^2, dnevna ~ 28m^2 sto znaci da su i hodnik i kupatilo manji, tako da mozda ima 66m^2 ne 84...
I visina plafona je 2.6m

Pozdrav svima!

Smucilo mi se grejanje na čvrsto gorivo i prešao bih na inverter. Okačio sam sliku rasporeda kuće, bez izolacija sa PVC prozorima. Hodnik je u sredini sa leve strane dve sobe, sa desne ulaz odmah desno u dnevnu i kuhinju, spojene. Klima stoji odmah iznad ulaznih vrata u hodniku.

Imam u planu dve opcije
1. Midea Forest MSAFCU-18HRFN8-QRD0F
2. Hisense KA50BS0EG
Obe 18.000 BTU.

U principu tu su negde sa cenama, jedino Hisense ima wifi i spoljni grejač dok Midea nema. Ostale razlike ne znam.

Kakva su vaša iskustva i da li neko ima sličan raspored koji greje sa klimom i da li uopšte mogu da očekujem bar 22c?
Moze li neko da baci pogled na ovaj post i da neko misljenje? Na ivici sam da narucim drva ili kupim klimu. Vise ni sam ne znam sta da radim. Imam centralno grejanje po kuci ali drva i ugalj kao da su od zlata...

Nazad
Vrh Dno