Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Poslednja izmena:
Jel išao neko ovom stazom Zrenjanin-Temišvar a voljan je da podeli iskustva?
Koliko vremena vam je trebalo, šta ste nosili od opreme (da li je obavezna kaciga), predlog za prenoćište, šta biste voleli da ste znali pre nego što ste krenuli i slično :)

Ja išao do prvog rumunskog sela posle granice, imao sam neke obaveze istog dana, pa nisam nastavio do Temišvara, nego sam morao da se vratim. Kaciga nije obavezna, niti nešto potrebna, pošto je staza ravna i laka, nosio sam samo vodu sa sobom i kupio sam još u tom rumunskom selu u kojem naše kartice rade bez problema.

Od ZR do granice treba najviše oko sat vremena relativno lagane vožnje, staza je sa obe strane granice manje-više istog kvaliteta, tako da zaista nije problem da se ode do Temišvara.

Za prenoćište nemam predlog, to pogledaj na Bookingu.

isao ja, ali NS-Temisvar-NS (prosle godine krajem septembra, kada su prvi put imali taj event)

kaciga nije obavezna, mada ja nosim kacigu zbog sebe, ne zbog drugoga
treba pasos :) nosio sam nogavice i rukave, pa ih kasnije skinuo (krenuo u 6am) bilo je oko 15-20C popodne, prijatno vreme za voznju. sada da idem trebalo bi sigurno vise vode poneti, pakleno je ovo leto

nisam prenocio, krenuo ujutro i vratio se predvece

Prilozi

• RDT_20230822_2259168065564458744654746_edit_368361172023478.jpg
    RDT_20230822_2259168065564458744654746_edit_368361172023478.jpg
    204.3 KB · Pregleda: 33
Od ZR do granice treba najviše oko sat vremena relativno lagane vožnje, staza je sa obe strane granice manje-više istog kvaliteta, tako da zaista nije problem da se ode do Temišvara.
Ja sam išao do granice ali mi je trebalo dosta više od sat vremena, doduše baš lagane vožnje, zastajkivanja, snimanja okolo itd.

Ali sad kad si pomenuo, video sam neku sliku (mislim baš tvoju) na kojoj stoji prosečna brzina 30km/h dok ja toliko izvučem maksimalnu kad sam na najtežem stepenu prenosa :)
Doduše, bicikl je neki hibrid/touring više za "putovanja" nego za brzinu, ali ipak imam utisak da sam prespor kada tako uporedim sa drugima
isao ja, ali NS-Temisvar-NS (prosle godine krajem septembra, kada su prvi put imali taj event)

kaciga nije obavezna, mada ja nosim kacigu zbog sebe, ne zbog drugoga
treba pasos :) nosio sam nogavice i rukave, pa ih kasnije skinuo (krenuo u 6am) bilo je oko 15-20C popodne, prijatno vreme za voznju. sada da idem trebalo bi sigurno vise vode poneti, pakleno je ovo leto

nisam prenocio, krenuo ujutro i vratio se predvece
Ja sam nešto u tripu da mi je previše vožnje ZR-Temišvar-ZR u jednom danu pa sam zato planirao da prenoćim. Ali ako si uspeo iz NS-a da se u istom danu vratiš, možda se i ja ohrabrim pa odradim to u jednom danu :)

Poslednja izmena:
Neko iskusniji, ko ima brzinomer i slično... bolje će da zna.
Koliko je meni poznato, neka normalna lagana brzina na ravnom je oko 20-25 km/h. Ali zavisi od dosta toga, vrste bicikla, veličine točka, vetra, kondicije...
Ima oko 40 do granice i isto do Temišvara, pa računaj 🙂
Npr. ja mogu taj tempo da vozim 2 sata u mojim godinama bez nekog crkavanja. Više od toga ni ne pokušavam iskreno da kažem.
Dok sam se bavio sportom mogao sam poniku duplo brže i duže 🙂malo preterujem ali ne mnogo 🙂

Dobar sic i biciklisticke sa dobrim uloskom su sve sto ti treba.
Mislim da je ovo bacanje para, ali neko ako ovo koristi nek kaze iskustvo

Baš i ne volim da ljulja guza mnogo dok se vozikam :)
Ne znam, imao sam istu ideju nekad ali sam uzeo sedište sa gelom i oprugama. Meni to ok. Ne bi uzimao gaće ili slično, ne vozim baš 100 km savaki dan pa da mi treba.
Meni je ovo komforno rešenje, imam ga već koju godinu:

Dobar sic i biciklisticke sa dobrim uloskom su sve sto ti treba.
Mislim da je ovo bacanje para, ali neko ako ovo koristi nek kaze iskustvo
A kako naći dobar sic? Ja sam već jedno 4 promenio i na kraju se vratio na originalni...
Probao sam i ono merenje rastojanja između sedalnih kosti uz pomoć štapa i kanapa i kupio sic po tim merama ali opet ne odgovara... Biciklističke ne koristim, bicikl je touring/hibrid, dakle položaj je više uspravan nego "ležeći"

Poslednja izmena:
To mi je za posao, pantalone - ne mogu baš biciklističke :):). I da, položaj je više uspravan nago nagnut

A kako naći dobar sic? Ja sam već jedno 4 promenio i na kraju se vratio na originalni...
Probao sam i ono merenje rastojanja između sedalnih kosti uz pomoć štapa i kanapa i kupio sic po tim merama ali opet ne odgovara... Biciklističke ne koristim, bicikl je touring/hibrid, dakle položaj je više uspravan nego "ležeći"
Mozda tebi ni taj tip bicikla ne odgovara, kao ni geometrija bacikla.

Dobro pitanje. Kako izabrati sic?

Počeo sam ponovo da vozim i prilično me ubi ovo koje imam.

Izgleda da mi je sam bicikl mali, pa verovatno i to ima veze. Visina je OK, ali kao da mi je korman-sic suviše kratko.

kod nas, nazalost, trial and error... skupo jeste... ali ***a
opet... trziste... u normalnim drzavama, u svakom bike shopu imas demo sedista, pa mozes da probas (ili na demo bajs, ili montiras na svoj i vozas se da vidis da li odgovara)
obicno se uzima sirina sedalnih kostiju kao polazna tacka, ali ima tu dosta.. kako pomeramo ceo lower body dok pedalisemo... sve to utice (postoji lepo i bike fit usluga, ali kao sto rekoh nase trziste...)

najbolje je (barem meni i vecini muskaraca) da ima cutout po sredini
ja evo vec duze vreme koristim sa cutout i nemam nikakvih problema, vozio sam pre tri nedelje skoro 14h (ne bas konstantno na sedistu, ali dosta...) bez ikakvih bolova (mada treba i istrenirati dupe). jako je bitan kvalitetan ulozak u biciklistickim (i kada kazem koliko platim biciklisticke, ljudi me pitaju jesam li normalan :D)

koristim ovo sediste (140mm wide). samo krem boje :)

inace ima isto ovakvo (oblik) V2.0 koje je teze i jeftinije

Poslednja izmena:
Sto se tice sedista, tesko ce se naci odgovarajuce, a da se ne proba.

Na probanje mislim, na duze od 7 dana koriscenja i dosta kilometara voznje.

Telo se vremenom navikne na polozaj sedenja i na povrsinu samog sedista.
E sad sto se tice sedista sa rupom koja uglavnom sluze za prostatu i ko ima problema sa tim su mozda i najbolja varijanta ali dok se ne proba nista od matematike.

Dok sam vozio bajs cesto, dnevno sam prelazio od 50-100 km dnevno, odgovaralo mi je skoro najjeftinije sediste sa dobrim biciklistickama i uloskom.

Nikako sedista sa oprugama, amortizerima na sticni, plasticna i karbonska sedista nikako i tako te gluposti.

Najgora sedišta su ona koja vam izgledaju udobno.

Ta logika mekano, široko sedište sa oprugama je primenjiva ako vi sedite i ne okrećete pedale.

Ako vi okrećete pedale trošite se i znojite (obično tako izgleda vožnja bicikla), tada sedište treba da pravi što manji otpor vašoj guzici i butinama i taj otpor treba da bude što manji jer se o njega samo oslanjate.

Znači što uze i tvrdje i da se što manje pomera ili ne daj bože klati jer to što će da vas ljulja prvih 15min minuta ima da vam odere dupe i napravi zuljeve posle 150 min

Prema tome i birate, što sportskija vožnja i što više km treba tvrdje sedite a što manje vozite može šire i mekše

Uložak je u biciklističkom šorcu ili se taj deo vadi? Video sam pre neki dan u Intersport jedne sa kao sundjerastom zadnjicom i u trenutku nisam ni pomislio da je to zapravo bitno za udobnost. Zapravo, nisam ni shvatio da je to za vožnju bicikla, jer sam gledao nešto potpuno drugo.

Prethodnih dana sam vozio u 2in1 šorcu za trčanje, a jedan dan sam na posao otišao u običnim bermudama
Sreća da je bilo samo 2+2km. Za dužu vožnju bi baš bilo problem.

Tako je, sa sundjerom je za bajs.
Mislim da ima i sa silikonskim uloscima.

Za male km - traze moze da se vozi kako hoces, ali na dalje relacije samo sa uloscima nesto

za voznju do prodavnice moze bilo sta :) ako bas hoces da vozis bicikl onda treba malo uloziti u opremu :)

• Like
Reagovanja: PJ
Ne bih ja to vezao sa distancom, već više sa vremenom u sedlu. Ja za sat predjem ispod 20km, a ovi klinci što ih imam na Strava, uredno idu preko 30km.

Zar se sunđer ne napije znoja?!

upravo, satnice. naravno treba dupe da se navikne, jer to nije prirodan polozaj za coveka

nije to sundjer :) mislim na kvalitetne, one jeftine (aliexpress i sl) ne vredi gledati, bacanje para (mada kazem drugima probaj, pa ces videti posle prvih 100km na sta ce ti liciti medjunozje :D)

Poslednja izmena:
Meni Scott u podsvesti zvuči kao proveren brand. Očekivao sam veće cene.

Ne stižem pre petka da odem, ali svakako ću da uzmem jedne, da probam.

Scott je veoma jak brend iz Svajcarske

Uzmi prvo neke jeftinije (ima ih jos sada na popustima lepim, ako nadjes velicinu), tako sam ja krenuo, plasim se da uzmem neke Assos i sl, jako puno kostaju, ali ovo sto sam dosad probao, vidi se razlika u ceni, tj oseti. pogotovo ako si dugo u sedlu.
Uzeo sam poslednje Scott Gravel bibs, jer imaju dzepove :) njih sam nosio na zadnjem putu, ne osetis ih, a dupe zahvalno :)

Baš tako, za kratku vožnju možeš i u papučama voziti...

Jeftinije gaće su sa sundjerima, skuplje imaju silikonske uloške, i likra je na jeftinijim lošija nije samo razlika u ulošcima.

Iskreno te bici gaće umeju da koštaju besmisleno mnogo, ali opet sve zavisi koliko vremena ih nosite toliko će vam vredeti....

I sve oko bici opreme ide sa tom logikom i nema greške.

@PJ se izgleda ozbiljno sprema 👍

Ne znam jel ima posebna tema za suplementaciju pa da pitam ovde

Uzimate li pre/tokom/posle vožnji neku suplementaciju tipa glutamin ili bcca za oporavak tela i mišića?

Ima tema za suplementaciju mada je uglavnom za zdrav život i svašta nešto drugo.
Lično, ne bih preterivao sa suplementima jer mislim da nisu potrebni. Pijem protein kada vežbam i ako planiram dužu vožnju, ostavim protein za posle vožnje. On ima bcaa.
Ako već ne piješ protein, nema potrebe da zbog ovoga počneš, ne bih rekao da bi pomogao za oporavak.
Pred vožnju ne radim ništa, protivnik sam preworkout suplemenata i kofeina.
Tokom vožnje uzimam i smatram da je vrlo važno ostati hidriran i obnoviti energiju, mada se trudim da to bude što prirodnije. Banane, bonžite, corny, badem, idijski orah, urme. Uzimam i izotonik, ali ne vidim razliku između izotonika i vode.
Nakon vožnje pojedem neku bogatu salatu, zašarenim koliko mogu i ubacim komad mesa tipa piletina, ali nekada i suhomesnato.
Za rutinu nakon vožnje smatram i da je bitno istezanje i masaža. Pre nego što se istuširam, istegnem se dobro. Nakon tuširanja i klope koristim pištolj za masažu. I to ne samo tog dana, već i sutra ako je vikend.

@PJ se izgleda ozbiljno sprema 👍

Nadam se da ne, jer vidim gde sam zagrizao 😬
Trenutno sam najbliži tome da odem do Temišvara ili Segedina u Decathlon i probam onaj njihov 520.
Ima dovoljno dobru grupu, a vidim da ga ljudi generalno hvale. Ili ga bar ne kude.

Odbija me to što sam u Decathlonu kupio mnogo više loših, nego dobrih proizvoda 😕

Uzimam i izotonik, ali ne vidim razliku između izotonika i vode.
...
Za rutinu nakon vožnje smatram i da je bitno istezanje i masaža. Pre nego što se istuširam, istegnem se dobro. Nakon tuširanja i klope koristim pištolj za masažu. I to ne samo tog dana, već i sutra ako je vikend.

Nije iz vožnje bicikla, ali jeste iz aktivnosti, izotonik sadrži elektrolite koje izbacimo znojanjem. Ako ide u ekstrem, dolazi do grčeva.
Ove godine, 15-20 minuta nakon 21km na beogradskom polumaratonu sam imao takvu epizodu sa grčevima, ne bih verovao da mi je neko pričao. Tek me je infuzija (samo fiziološki) vratila u život. Sve što sam pojeo, popio, infuzija, je bilo cca 5kg, nisam išao u toalet izmedju dva merenja, razlika +100grama. Dakle, ostao sam bez 5kg. Na 16km vidim ljudi izlaze sa staze i traže magnezijum onima i crvenog krsta, oni samo odmahuju rukom, kažu sve smo podelili. Neki su shvatili šta se dešava. Neki kasno palimo :)

Kad smo kod masaže i magnezijuma, magnezijum u spreju, odlična stvar za potencijalne grčeve ili za upalu u najavi. Samo mora doooobro da se utrlja, pa taman bude i ok masaža. Obavezna kupiti u Lilly ili DM, tipa 250 dinara, jer je ista stvar u apotekama 3-4x skuplja.

Valjak, odlična stvar, ali je potrebno dosta vremena, pa i ja završim sa pištoljem u ruci.

U vožnji je mnogo lakše i poneti i konzunirati sve što je @TwistedMind naveo. Ali za stvarno duge sesije, gelovi sa ugljenim hidratima mogu da budu dobar dodatak. Kompaktni su, lako i brzo se konzumiraju, a meni zaista pomaže za duže aktivnosti.

Vrh Dno