Šta je novo?

Grejanje na pelet

Jel taj ventil ne ide na peci za čvrsto gorivo. Da pusti vodu u sistem kad dođe do određene temperature dok peć na pelet to sama radi na taj način?
Da, na kotlove za cvrsto gorivo. Ako ovaj Kepo ima taj ventil, tim bolje. Moj Bosch-ov sa Brenn gorionikom nema.

U sustini taj elektricni ventil ima i spoljni senzor i na osnovu spoljasnje temperature mozes zadati T vode koju ce da pusta ka radijatorima.

Za kotlove na čvrsto gorivo je odlična stvar

Za njih i namenjen. Kotlove na cvrsta goriva moras drzati na 60+C zbog kondenza, a 60+C ka radijatorima je previse. Onda u tim slucajevima radi kucni termostat koji na određenoj T gasi kotao. Nakon toga dolazimo do hladnih radijatora, ponovnog potpaljivanja i trosenja previse energije. Ovim ventilom regulises T vide u radijstorima i kotao radi u modulaciji. Gas, struja, tu vec mozes podesavati T vode koja ide u sistem i ne treba ti ovaj ventil

Šta je sa peletom? Jel može da se namesti to ili ne? Čisto zbog manje potrošnje. Ono deklarisano je od 2.1 do 8 kg po satu.

Ja bih bio srećan da na moj kotao ide dva do tri dzaka dnevno zbog izolacije.

^ sto kaže kolega @nemanja-992 to treba pećima na čvrsta goriva da bi sagorevanje bili maksimalno i bez kondenzacije. Kod pelet peci ima takav sistem, kad digne temperaturu vode na određen broj celzijusa onda je pusta u sistem. Takođe pelet ima maksimalno sagorevanje bez kondeza.

Ovo sa linka je ventil kada postoji bafer na mrezi. Odnoso termostatski mesani ventil, a ne obican mesani.

trokraki

cetvorkraki

Treba paziti kod kupovine ventila, promer, navoj, da li je moguca nadogradnja sa motorom(dve ili tri tacke podesavanja)...
Nadogradnja sa motorom moze imati senzore za spoljnu T unutrasnju T, senzore koji se kace na instalaciju grejanja...

Poslednja izmena:
^ sto kaže kolega @nemanja-992 to treba pećima na čvrsta goriva da bi sagorevanje bili maksimalno i bez kondenzacije. Kod pelet peci ima takav sistem, kad digne temperaturu vode na određen broj celzijusa onda je pusta u sistem. Takođe pelet ima maksimalno sagorevanje bez kondeza.
Kao sto rekoh, moj kotao nema ubsebi taj ventil, pa se regulise preko cetvorokrakog. Treba pogledati da li taj Kepo ima ubsebi takav ventil. Ako ima, to je jos bolja opcija, pretpostavljam da je resen kako treba. Ima i kod peleta kondeza, moras da drzis bar na 60C, to opet zavisi od kvaliteta peleta. Drva, ugalj gore na 75+.

Šta je sa peletom? Jel može da se namesti to ili ne? Čisto zbog manje potrošnje. Ono deklarisano je od 2.1 do 8 kg po satu.

Ja bih bio srećan da na moj kotao ide dva do tri dzaka dnevno zbog izolacije.
Ne verujem da moze manje od 2.1 kg za kotao snage 35 kw. Kod mene je 1.7 kg minimum i to kad je temperatura u plusu a kotao je snage 32 kw. Nema Kepov kotao cetvorokraki ventil, i sa termo glavama ces imati znacajnu ustedu. Taj cetvorokraki sa elektronikom i ugradnjom tesko da moze da te izadje ispod 300 evra.

Proslu zimu sam proveo 6 nedelja kod mojih kuci. Kuca od 200m2, u dve etaze od po 100m2. Greje se oko 150m2. Ne bas izolovana. Donji sprat 2 reda cigle i kamen, gornji 2 reda cigle Ranijih godina trosili oko 8t, a ove godine podesavanjem cetvorokrakog spustio na 5.5. kad se presabere, u parama skorocpa isto kostalo. Ranije smocpelet placali 180e, sad je bio 300e. Iz tog razloga forsiram ovde ugradnju cetvorokrakog.

Ja imam manuelni cetvorokraki, iskreno bolje bi bilo da imam elektroniku na njemu al svakako je bolje staviti bilo koji nego da nemas nijedan. To mi je nekako obavezno. Ja imam Toby 20, on je 24,7kw. Grejem 100 kvadrata, pa mi je ogranicen do trece snage, kad krene neko hladnije vreme, minus, kad vidim da ne moze da postigne temperaturu stavim na 4, retko kad se desi da stavljam na 5. Pise da bi minimum po satu mogao da trosi 1kg al ja nisam ni blizu uspeo, mozda 1,5 i to kad je toplo napolje. Ne znam bas da nastelujem, po plamenu mi deluje dobro, a i zidovi kotla budu svetlo sivi, beli. I da, temperaturu u kotlu ne spustam ispod 75, a saljem prema radijatorima od 40 do 50 zavisi od spoljne temperature.

Probaj da smanjis T u kotlu na 60-65, pa vidi kako se ponasa, kakvi su zidovi kotla i kako sagoreva. Meni na 60 bude OK, vec ispod ide u crnilo.

Zavisi dosta od kvaliteta peleta. U sustini, kad je grejanje na cvrsto gorivo najbolje je sa baferima.

Zavisi dosta od kvaliteta peleta. U sustini, kad je grejanje na cvrsto gorivo najbolje je sa baferima.
A nemam ni pumpu u kotlovskom krugu, samo u radijatorskom a trebalo bi obe kod sistema sa cetvorokrakim. Ne znam za pelet ove godine sta da radim, poslednjih par godina svi imaju losa iskustva sa bioenergy i sparrow, osim toga mogu da nabavin jela star i termo pellet iz bojnika.

Ja imam pumpu u kotlovskom krugu, a nemam ka radijatorima. Moracu da je ugradim za ovu sezonu.

Sparrow pre 4 godine bio ok
Numanovic dosta otpada, 2 godine.
Prosle, a najverovatnije i ove Jela star

Ja imam pumpu u kotlovskom krugu, a nemam ka radijatorima. Moracu da je ugradim za ovu sezonu.

Sparrow pre 4 godine bio ok
Numanovic dosta otpada, 2 godine.
Prosle, a najverovatnije i ove Jela star
Gledaj da budu iste snage, ili eventualno ova u kotlovskom za nijansu slabija. Znaci bio si zadovoljan prosle sezone sa jela star?

Generalno da. Na visim T je lepo goreo i malo otpada bilo. Ja sam imao problem jer kada pritvorim cetvorokraki, onda mi donji sprat ne greje i iz tog razloga ugradjujem pumpu ka radijstorima. Da bih grejao donji sprat, ktvarao sam cetvorokraki i spustao T kotla

Generalno da. Na visim T je lepo goreo i malo otpada bilo. Ja sam imao problem jer kada pritvorim cetvorokraki, onda mi donji sprat ne greje i iz tog razloga ugradjujem pumpu ka radijstorima. Da bih grejao donji sprat, ktvarao sam cetvorokraki i spustao T kotla
Obavezno onda :D

Znam da inzenjeri u toplani obracunavaju 60 w po 1 m3 prostora

Idi stranicu ranije, imam radijatore koji su jaki i zbog kojih mi serviser preporučio da uzmem 35 kw za 180 kvadrata.

Samo želim da uporedim da li je u pravu. Ipak je velika cenovna razlika izmedju 25 kw i 35 kw.

Pozeljno je i hidrulicna skretnica da ima na instalaciji ali nije obavezna kod peleta.

@ Milanbre

Po meni je mnogo, potrazi savet od nekog drugog majstora. Ili neko da ti uradi proracun.

Pozeljno je i hidrulicna skretnica da ima na instalaciji ali nije obavezna kod peleta.

@ Milanbre

Po meni je mnogo, potrazi savet od nekog drugog majstora. Ili neko da ti uradi proracun.

Ma i ako je mnogo, neće biti problem. Imam drugu kuću na koju mogu da preusmerim grejanje.

Ovaj kotao je kao za 330 kvadrata a upravo toliko kvadrata ima moja kuća što se tiče neto površine..

Ma i ako je mnogo, neće biti problem. Imam drugu kuću na koju mogu da preusmerim grejanje.

Ovaj kotao je kao za 330 kvadrata a upravo toliko kvadrata ima moja kuća što se tiče neto površine..
Mozes da preusmeris ali zasto ako nema potrebe za grejanjem? Jaci kotao, veca potrosnja.

Mozes da preusmeris ali zasto ako nema potrebe za grejanjem? Jaci kotao, veca potrosnja.

Pa bilo bi dobro da se greje i hodnik izmedju dve kuće kako bi potkrovlje sa te strane imalo toplu stranu.

U medjuvremenu mi drugi serviser procenio na kontu radijatora da je to to ali da ću moći i da grejem i više kvadrata zbog izolacije.

Ako uključujem tu drugu kuću, ona je oko 165 kvadrata, na termoglavama ću staviti jedinice a kroz prvu kuću ću staviti zavisno od vremena.

Ti koliko sam shvatio imas panelne i aluminujumske radijatore, pa samim tim imas daleko manje vode u sistemu za grejanje u odnosu na one koji imaju tucane radijatore. To ti je bitna stavka, pored kvadrature tj. kubature objekta i toplotne izolacije odnosno ukupnih toplotnih gubitaka. Ja imam radijatore za visokotemperaturno grejanje i negde oko 250 l vode u sistemu, i to bez vode u kazanu kotla, a sa tom vodom preko 300 l vode i meni bi za 140 m2 koliko grejem kotao od 25 kw bio knap, jer na 3 moj kotao ne moze da predje 45c. Ogroman je problem kada je kotao nedovoljno jak, tacnije resava se ili smanjivanjem broja grejnih tela, tj. zatvaranjem pojedinih radijatora, ili kupovinom jaceg kotla, tako da bih se ja uvek odlucio za kupovinu jaceg kotla, jer za razliku od kotlova na cvrsto gorivo ne moraju da rade punom snagom da bi im efikasnost bila najveca.

Ti koliko sam shvatio imas panelne i aluminujumske radijatore, pa samim tim imas daleko manje vode u sistemu za grejanje u odnosu na one koji imaju tucane radijatore. To ti je bitna stavka, pored kvadrature tj. kubature objekta i toplotne izolacije odnosno ukupnih toplotnih gubitaka. Ja imam radijatore za visokotemperaturno grejanje i negde oko 250 l vode u sistemu, i to bez vode u kazanu kotla, a sa tom vodom preko 300 l vode i meni bi za 140 m2 koliko grejem kotao od 25 kw bio knap, jer na 3 moj kotao ne moze da predje 45c. Ogroman je problem kada je kotao nedovoljno jak, tacnije resava se ili smanjivanjem broja grejnih tela, tj. zatvaranjem pojedinih radijatora, ili kupovinom jaceg kotla, tako da bih se ja uvek odlucio za kupovinu jaceg kotla, jer za razliku od kotlova na cvrsto gorivo ne moraju da rade punom snagom da bi im efikasnost bila najveca.

Meni kuća ima "A" sertifikat i baš sam se čudio predlože toliku snagu. Radijatore koje imam su stavljeni pre nego što je uradjena izolacija.

Uzeću 35 kw. U slučaju da je jak za prvu kuću, pustiću i u drugu kako bi radio kako treba. (Kao što sam ranije napisao, u tu drugu kuću ću pomoću termo glava staviti na keca.

Ja imam taj luksuz ali neko baš mora da pazi kada kupuje kotao.

Okvirne kvadrature koji kotao greje nisu obavezne, tu ima dosta faktora koji utiču tj smanjuju grejnu površinu.

Bre, što se mene tiče, na prvom paljenju puštamo da se greju obe kuće. Po specifikacijama kaže do 330 neto pa šta bude xD

Jel može neko da mi objasni sistem termostat-termo glave?

Na radijatorima imam od 1 do 6 na termo glavi, koliko treba da bude na termo glavama kada se greje kuća? Da li utiču podešavanja termoglava na uštedu kada radi ujedno sa termostatom?

Meni kuća ima "A" sertifikat i baš sam se čudio predlože toliku snagu. Radijatore koje imam su stavljeni pre nego što je uradjena izolacija.

Uzeću 35 kw. U slučaju da je jak za prvu kuću, pustiću i u drugu kako bi radio kako treba. (Kao što sam ranije napisao, u tu drugu kuću ću pomoću termo glava staviti na keca.

Ja imam taj luksuz ali neko baš mora da pazi kada kupuje kotao.

Okvirne kvadrature koji kotao greje nisu obavezne, tu ima dosta faktora koji utiču tj smanjuju grejnu površinu.

Bre, što se mene tiče, na prvom paljenju puštamo da se greju obe kuće. Po specifikacijama kaže do 330 neto pa šta bude xD

Jel može neko da mi objasni sistem termostat-termo glave?

Na radijatorima imam od 1 do 6 na termo glavi, koliko treba da bude na termo glavama kada se greje kuća? Da li utiču podešavanja termoglava na uštedu kada radi ujedno sa termostatom?
U prostoriji u kojoj ti je termostat ukoliko ugradis termo glave onda ti one moraju biti skroz otvorene, odnosno na elektronskim termo glavama temperatura mora biti visa od one koja je podesena na termostatu. U suprotnom termostat se nikad nece iskljuciti jer nece moci da dostigne zadatu temperaturu. Termo glave otvaraju, odnosno zatvaraju ili prigusuju ventil, te u zavisnosti od polozaja istih, ulazi vise ili manje zagrejane vode. Ako su prigusene, onda samim tim je vise temperatura povrata, tj. vode koja se vraca u kotao, pa je samim tim potrebno manje peleta-goriva da bi se dostigla odredjena temperatura u kotlu. U mom slucaju termo glave su u 1. brzini uvecale temperaturu kotla za 5-6c.
Elektronske termo glave su malo skuplje od standardnih, ali omogucuju programiranje rada u svakoj prostoriji posebno, sto je odlicno u situacijama kod viseclane porodice, kada su clanovi odsutni u razlicito vreme, deca u skoli, roditelji na poslu i dr.

U prostoriji u kojoj ti je termostat ukoliko ugradis termo glave onda ti one moraju biti skroz otvorene, odnosno na elektronskim termo glavama temperatura mora biti visa od one koja je podesena na termostatu. U suprotnom termostat se nikad nece iskljuciti jer nece moci da dostigne zadatu temperaturu. Termo glave otvaraju, odnosno zatvaraju ili prigusuju ventil, te u zavisnosti od polozaja istih, ulazi vise ili manje zagrejane vode. Ako su prigusene, onda samim tim je vise temperatura povrata, tj. vode koja se vraca u kotao, pa je samim tim potrebno manje peleta-goriva da bi se dostigla odredjena temperatura u kotlu. U mom slucaju termo glave su u 1. brzini uvecale temperaturu kotla za 5-6c.
Elektronske termo glave su malo skuplje od standardnih, ali omogucuju programiranje rada u svakoj prostoriji posebno, sto je odlicno u situacijama kod viseclane porodice, kada su clanovi odsutni u razlicito vreme, deca u skoli, roditelji na poslu i dr.

Imam na svim radijatorima termo glave.

Ako sam te razumeo, ako stavim termostat, na svakom radijatoru treba da obrnem na max, na peticu ili šesticu?

Ukoliko ne stavim termostat, koristim samo termoglave, onda je bolje ili ne?

Ako idem sa termostatom,

Imam na svim radijatorima termo glave.

Ako sam te razumeo, ako stavim termostat, na svakom radijatoru treba da obrnem na max, na peticu ili šesticu?

Ukoliko ne stavim termostat, koristim samo termoglave, onda je bolje ili ne?

Ako idem sa termostatom,
Ne na svakom, vec samo na onim radijatorima u prostoriji u kojoj ce ti se nalaziti termostat. Termostat za kotlove na pelet je obavezan, jedino ako neces ''juriti'' temperaturu vode ili ambijentalnu temperaturu. Termostati su uglavnom bezicni, tako da ga mozes premestati iz prostorije u prostoriju. Pogledaj na internetu kolika je temperatura svakog podeoka na termo glavama, s tim sto tamo gde ne planiras grejanje prostorija termo glava ce biti podesena na zvezdicu, znaci cak nece biti ni na 1.
Termostat ces koristiti u kombinaciji sa termo glavama.

Vrh Dno