Šta je novo?

Grejanje na pelet

Nema baš niko da mi izračuna na kontu radijatora jačinu kotla?
https://microma.rs/kalkulator/
Stavi -13°C spoljašnju i 23°C unutrašnju, i dobićeš toplotne gubitke kuće. Taj podatak podeli sa efikasnošću kotla i dobićeš maksimalnu snagu kotla. Preveliki kotao ne valja, često se pali-gasi i troši više nego manji koji radi konstantno u modulaciji
Jednom u dve nedelje 55°C je dovoljno da ubije legionelu. To svaka moderna pumpa može da izgura BEZ greječa do -15°C a bolje i do -20°C. Sa druge strane sve se to lako reši sa jeftinim programibilnim relejom povezanim na red sa grejačem u bojleru. Pa ako pumpa "omaši" grejač uskoči.
Promašio sam temu, toplotne pumpe mi vazda u glavi. Mislio sam da se relej podesi da jednom u dve nedelje električnim grejačem u bojleru ugreje voda, klasičan "anti-legionela" program koji imaju moderni električni bojleri. Inače, nije opasna voda, već vodena para koja pri udisaju dospe u pluća. Pri velikoj koncentraciji legionele, izaziva jaku upalu pluća sa lošim ishodom. Na sreću, 55°C ili više i nema problema. Problem sa legionelom imaju veliki bojleri koji se ne koriste u kućama. Mali bojleri uz redovno grejanje i upotrebu ne mogu da postanu rasadnik legionele.

https://microma.rs/kalkulator/
Stavi -13°C spoljašnju i 23°C unutrašnju, i dobićeš toplotne gubitke kuće. Taj podatak podeli sa efikasnošću kotla i dobićeš maksimalnu snagu kotla. Preveliki kotao ne valja, često se pali-gasi i troši više nego manji koji radi konstantno u modulaciji

Promašio sam temu, toplotne pumpe mi vazda u glavi. Mislio sam da se relej podesi da jednom u dve nedelje električnim grejačem u bojleru ugreje voda, klasičan "anti-legionela" program koji imaju moderni električni bojleri. Inače, nije opasna voda, već vodena para koja pri udisaju dospe u pluća. Pri velikoj koncentraciji legionele, izaziva jaku upalu pluća sa lošim ishodom. Na sreću, 55°C ili više i nema problema. Problem sa legionelom imaju veliki bojleri koji se ne koriste u kućama. Mali bojleri uz redovno grejanje i upotrebu ne mogu da postanu rasadnik legionele.

Bio majstor, oko 30 kw mi je jačina radijatora u kući koju hoću da grejem, uzeo sam kepo 35 kw.

Kuća mi je dobro izolovana tako da ću verovatno moći i drugu kuću par prostorija da grejem.

Bio majstor, oko 30 kw mi je jačina radijatora u kući koju hoću da grejem, uzeo sam kepo 35 kw.

Kuća mi je dobro izolovana tako da ću verovatno moći i drugu kuću par prostorija da grejem.
Je li sa automatskim ciscenjem? Ako nije tajna koja je cena?

U zdravlju da te sluzi. Verujem da ces biti prezadovoljan, pa kad pocne sezona podeli utiske.

Pumpa radi na maksimalnoj brzini, i ovaj bliži je 80% površine svoje vruć, a ovaj dalji i najveći, oko 50%..
Ako ćeš da stavljaš više pumpi, treba ti hidraulična skretnica. Jednostavnije je da staviš jaču pumpu, a tu prodaj ili čuvaj za rezervu. Svakako poslušaj savet koji si dobio, i probaj da prvo prigušiš radijatore koji su najtopliji. To se radi na donjem ventilu

Rizik mi je da kupujem novu jaču pumpu i ne uradim ništa. Ni jedan radijator nije dovoljno vruć, malo mi je to konfuzno, ali probaću.

Koja je snaga kotla? Koliku povrsinu grejes? Je l' ti se taj problem javio prosle sezone, ili si ga imao od trenutka kada si presao na pelet?

Rizik mi je da kupujem novu jaču pumpu i ne uradim ništa. Ni jedan radijator nije dovoljno vruć, malo mi je to konfuzno, ali probaću.
Pumpa se ne kupuje napamet. Angažuj inženjera da ti premeri protok, i ako je nedovoljan da odredi potrebnu snagu pumpe. Da ti nije neki nepovratni ventil zaglavio, pa smanjio efektivni protok kroz instalaciju?

Ne znam druže, bila su dva majstora, obojica isto uradila. Teško mi je da nadjem i trećeg za još jedno mišljenje a kamoli inženjera :)

Ako je sistem ozracen, tj. nema vazdusne dzepove, ima dovoljan pritisak (za dvospratnu kucu to je maksimalno 2 bara), pumpa ispravna i radi na najvecoj brzini a i pored toga radijatori nemaju odgovarajucu temperaturu, radijatori izbalansirani, a pri tom kotao ne moze da dostigne ni 60°, onda kotao nema dovoljnu snagu.

Može biti brate. Na drva smo goreli po kući na 27c tokom jakih zima. Kotao može da izgura 60c koliko se sećam ali troši bas puno peleta. Ali opet, 4 radijatora vruća, 3 hladna..

Napisi snagu i model kotla, koji ti je tip radijatora, duzinu cevi, otprilike koja ti je kolicina vode u sistemu, koja je kubatura kuce-povrsina i visina prostorija, da li ti je kuca izolovana, da bi mogao da se izvede neki zakljucak po pitanju kapaciteta kotla. Kada bi znao snagu radijatora, onda bi mogao da zakljucis da li ti kotao ima dovoljno snage.

Kad sam kupovao kotao, merili smo sve živo i ispalo je da je Toby 20, tj oko 24/25kw snage dovoljan.

Dolazi polako hladnije vreme.

Kotao je namešten, potrebno je samo pustiti u rad, to ćemo naknadno odraditi kada još malo zahladi.

Trenutno se kuća odlično kao i prethodnih godina drži dobro i bez ikakvog grejanja sada je po sobama od 21 do 23 stepena preko celog dana i to mi je reper kada dodje zima, da držim tu temperaturu jer mi odgovara.

Pošto ranije nisam merio temperaturu sobe, da li je neko merio temperaturu kada kotao ne radi i kad se sobe ohlade?

Aplikacija mi dozvoljava da napravim raspored.

Kada smo imali kotao, napunimo ga do vrha u 16h, on drži jako do 00:00 i posle toga polako pada temperatura. Toplota zbog izolacije se zadržava taman toliko do sledećeg loženja.

E sada, pošto mi ovo dozvoljava da se igram razmišljam ovako.

22:00 - 06:00 da u tom periodu temperatura padne do 17 stepena.
06:00 - 14:00 da temperatura bude 21 stepena.
14:00 - 22:00 da temperatura bude 23 stepena.

Ja imam u svakoj sobi smart termostate, pored termoglava, i mogu ti reci da kada radi kotao u svakoj prostoriji je veci deo dana temperatura oko 23c, osim u dnevnoj gde je oko 24c. Grejem u periodu 06:00-22:00, i nikada mi temperatura u 6 ujutro ni u jednoj prostoriji nije bila niza od 20c, a uglavnom je u to vreme oko 21c. Moram da napomenem da imam tucane radijatore koji znatno duze drze temperaturu od aluminijumskih i/ili panelnih, te je pored temperature koju uglavnom odrzavam, i to od znacaja sto je ujutro temperatura oko 21c. Naravno, najvise na to utice dobra izolacija. Mnogo znace termoglave, posto povecavaju temperaturu povrata, te samim tim kotao pre ulazi u modulaciju.

punimo ga do vrha u 16h, on drži jako do 00:00 i posle toga polako pada temperatura. Toplota zbog izolacije se zadržava taman toliko do sledećeg loženja.

E sada, pošto mi ovo dozvoljava da se igram razmišljam ovako.

22:00 - 06:00 da u tom periodu temperatura padne do 17 stepena.
06:00 - 14:00 da temperatura bude 21 stepena.
14:00 - 22:00 da temperatura bude 23 stepena.
Ne smes da dozvolis da ti temperatura pada na 17 stepeni, to je preveliki pad i velika oscilacija u temperaturi, vec na 20-21 stepeni bi trebao da pocnes da grejes, i preko 23 stepena da gasis.

Izvedeno mi je grejanje na pelet, radijatori i podno i zadovoljan sam. Ono sto nisam razmisljao je hodnik koji je podest tipa 1.5x1.5m i ispod stepenice ka izlaznim vratima gde se dosta hladnije i u nije stavljen ni radijator ni podno. Kako to da resim? Da li je bolje da izvlacim jos jedan radijator ili mi je palo na pamer da podignem gazista i ispod stavim podno elekricno i to je to cisto malo da dogrevan. Posto je to ulaz na vrhu hodnika je visina 2,6 m a kod vrata 5m.

Kukuruz-pelet. 1/1 pomesajte i imacete jos jeftinije grejanje. Sad je cena kukuruza 15,16 din/kg, a ovi sto gule narodu kozu sa cenom peleta, zelim im da zatvore firme

Prilozi

• IMG_20231021_161539.jpg
    IMG_20231021_161539.jpg
    132.5 KB · Pregleda: 72
Ti ga za tih 15 din neces nigde kupiti.
A secam se iz perioda dok je pelet bio ~120-150€ da su peletari i tad kukali i predlagali da se mesa kukuruz...

Imam gorionik za pelet feroli, povezan je na centralno. Namesten je da ugasi kad zagreje vodu na 36c. Ponovo pali kad temperatura vode padne na 26c. Moje pitanje je, da li moze da se smanji ta razlika od 10c i da mi pali npr kad voda bude 30c?

Može ali ti treba elektronski (digitalni) termostat a ne kapilarni, oni imaju taj veliki prazan hod.

Ljudi treba mi pomoc,imam kotao na pelet toby 30.nekih 6-7 godina star .kotao radi besprekorno.sa njim grejem 150 m2 (podno grejanje).kuca je prizemna ,u planu je bilo neka nadogradnja ali se odustalo zato je stavljen tako veliki kotao.izolacija je 20 cm stiropora zidna.plafonska je 10 cm kamene vune.prozori pvc sa 3 stakla (vujic valjevo,6 komora),e sada sta me buni potrosnja je izmedju 30 -40 kg dnevno,dali moze to da se smanji pomocu nekih podesvanja,ili eventualno da ubacim bafer od 1000 litara(skuplja solucija,ako ima efekta bafer u smanjenju potrosnje).dajte mi neki savet.znam kod prijatelja sto greju vece kvadrature ,sa mnogom manjom potrosnjom,i losijijom izolazijom.HVALA UNAPRED

Koja ti je namestena potrosnja na najvecoj brzini? Je l' ti kotao modulira?

Je l' ti ovo prva godina da koristis taj kotao? Na ovim temperaturama kotao ne treba da modulira.

Nazad
Vrh Dno