jozza
Čuven
- Učlanjen(a)
- 26.04.2005
- Poena
- 845
https://microma.rs/kalkulator/Nema baš niko da mi izračuna na kontu radijatora jačinu kotla?
Stavi -13°C spoljašnju i 23°C unutrašnju, i dobićeš toplotne gubitke kuće. Taj podatak podeli sa efikasnošću kotla i dobićeš maksimalnu snagu kotla. Preveliki kotao ne valja, često se pali-gasi i troši više nego manji koji radi konstantno u modulaciji
Promašio sam temu, toplotne pumpe mi vazda u glavi. Mislio sam da se relej podesi da jednom u dve nedelje električnim grejačem u bojleru ugreje voda, klasičan "anti-legionela" program koji imaju moderni električni bojleri. Inače, nije opasna voda, već vodena para koja pri udisaju dospe u pluća. Pri velikoj koncentraciji legionele, izaziva jaku upalu pluća sa lošim ishodom. Na sreću, 55°C ili više i nema problema. Problem sa legionelom imaju veliki bojleri koji se ne koriste u kućama. Mali bojleri uz redovno grejanje i upotrebu ne mogu da postanu rasadnik legionele.Jednom u dve nedelje 55°C je dovoljno da ubije legionelu. To svaka moderna pumpa može da izgura BEZ greječa do -15°C a bolje i do -20°C. Sa druge strane sve se to lako reši sa jeftinim programibilnim relejom povezanim na red sa grejačem u bojleru. Pa ako pumpa "omaši" grejač uskoči.