Ima li to u Nišu? Koja cena?Ja sam uzeo spačvanski, koristim ga nekoliko godina i odličan je.
Dobra cena, ovde ispod 300 nisam naso 😂^ to je iz Hrvatske. Da li ima u Nišu stvarno ne znam posto sam iz Šida. Uzeo sam za 250€ po toni.
@MilanBre Ja grejem 250m2 sa kotlom od 30kw, peć je od alfa plam. Ukupno 14 radijatora. Potrošnja mi ne pređe 4.5t peleta. Bolje proveri sa nekim ko ima tvoju veličinu, izolaciju…. da usporedis. Ili neko od kolega sa foruma ako može detaljnije da ti objasni.
Za tu kvadraturu od oko 220 m2 ide peć od 25 kw ako se ima pristojna izolacija, ali kad budeš nekad grijao sve onda je ona nedovoljna. E sad ti vidi šta ti je prioritet.Mi računali ovako. Neka kotao greje samo prvu kuću, to mu dodje oko 220 kvadrata, verovatno i manje. Ceo sistem ćemo napuniti mešavinom vode i antifriza kako bi drugu kuću isključili sa grejanje ne strahujući da puknu cevi u slučaju velikog minusa.
^ onda ti ne treba veća peć od moje, ali ako nekad budeš hteo grejati svih 420m2 onda moraš veću peć.
Ja imam u kotlovskom krugu pumpu, planiram do pocetka sezone da ubacim jos jednu pumpu od kotla ka sistemu. Imam problem da kad cetvorokraki podesim na 6, on mi ne greje donji sprat (cetvorokraki je na 0 je skroz otvoren).Jel ugradjivao neko dodatnu pumpu za vodu? Zimi mi jedan krak koji ide na sparat ima slabiji protok jer radijatori budu mlaki po dnu. Ozraceni su, sve živo sam probao osim dodatne pumpe.
Kepo ima dobru serviserskt podrsku, postoji i forum sa odlicnim savetima, ali je prosle godine bio u ozbiljnim finansijskim problemima, ne znam kako je ove. Moj ti je predlog Centrometal, Toby, pa tek onda Kepo, i to od 32 kw. Bitna ti je kubatura kuce, vrsta radijatora i ukupna kolicina vode u sistemu, kao i naravno ukupni toplotni gubici. Kotao od 32 kw preda oko 24-25kw snage sistemu. Posto je danasnja cena kotlova paprena, moj ti je savet da ti obracun snage buduceg kotla uradi masinski inzenjer a ne majstor, i to onaj koji je iskustvo sticao u toplani.
Pre nego se odlucis na kupovinu nekog od gore navedenih kotlova, raspitaj se kakva je mogucnost samostalnog podesavanja-setovanja kotla. Tako primera radi Kepo u kotlovima koristi nemacku elektroniku i serviseri nece da podese da kotao radi na temperaturi nizoj od 58 °c. Tesko da na toj temperaturi kotao u modulaciji moze da radi u tzv. 1. brzini, sto znaci vecu potrosnju peleta. Takodje je bitno da ako ti serviser ne ''pogodi'' podesavanja da ti mozes sam to da uradis, odnosno da menjas po potrebi, pa tako da podesis trajanje ciklusa, kolicinu peleta po brzinama, brzinu rada ventilatora i sl. a sto sve zajedno moze znacajno da smanji potrosnju i poveca komfor. Znaj da nisu ista podesavanja u decembru i u martu. Taj AC Kepo planiraj da stavis u dobro izolovanu prostoriju jer kad protrese kotao prilikom automatskog ciscenja a posebno u rane sate, pravi izuzetnu buku.
Konkretno gde misliš da dodam/oduzmem?Ja bih pre tu ugradio cetvorokraki elektricni ventil. Termoglave slobodno drzi otvorene, a ventil ce da regulise T vode koju ce da pusta ka radijatorima. Dodaj tih 100-200e, manje ces trositi peleta i bice prijatnije u kuci
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari