Šta je novo?

Grejanje na pelet

Koji pelet kupiti za ovu sezonu? Je l uzimao neko vec?

Ja sam uzeo spačvanski, koristim ga nekoliko godina i odličan je.

^ to je iz Hrvatske. Da li ima u Nišu stvarno ne znam posto sam iz Šida. Uzeo sam za 250€ po toni.

Toliko je, mozda se malo razlikuje u Malosiste kod Danija. Ako ti treba broj pisi na pp

Pored klime, opcija mi je o grejanje na pelet, zbog manje muka oko grejanja, nema pepeli, nema secanja, cepanja, unošenja, iznacivanja pepela.

No, meni je kuća, odnosno imam dve kuće, ukupno 25 radijatora. Meni tu završava kotao na ugalj od 50 kilowata.

No, sada ja ne znam koja jačina meni treba. Kuća mi ima energetski razred A.

Gledao sam kotlove na pelet, njihova snaga nije deklarisana kao kod kotlova na ugalj već ima neki raspon od 15-50 kw.

Ja ne želim da grejem svih 420 kvadrata već od 120 do 180 kvadrata. Radijatori koji ne ulaze u tu kvadraturu bi bili podešeni na 1 ili 2 od 6.

Kako da vam predstavim, od 25 radijatora,
11 radijatora bi bili na 6, 4 radijatora podešena na 4, a svi ostali na 1-2.

Da li najbolje uzeti od 50 kw sa rasponom od 15-50 kw.

Cenim da će sa tim podešavanjima da troši nešto iznad minimuma.

Da samo kažem da ne želim grejanje full 24 h jer nam kuća zaista topla kad se ugreje a treba da se spava.

Šta mi vi savetujete?

Mislim da ti je taj kotao prejak. Sačekaj odgovore iskusnijih. Trošiće ti mnogo preleta.

@MilanBre Ja grejem 250m2 sa kotlom od 30kw, peć je od alfa plam. Ukupno 14 radijatora. Potrošnja mi ne pređe 4.5t peleta. Bolje proveri sa nekim ko ima tvoju veličinu, izolaciju…. da usporedis. Ili neko od kolega sa foruma ako može detaljnije da ti objasni.

@MilanBre Ja grejem 250m2 sa kotlom od 30kw, peć je od alfa plam. Ukupno 14 radijatora. Potrošnja mi ne pređe 4.5t peleta. Bolje proveri sa nekim ko ima tvoju veličinu, izolaciju…. da usporedis. Ili neko od kolega sa foruma ako može detaljnije da ti objasni.

Mi računali ovako. Neka kotao greje samo prvu kuću, to mu dodje oko 220 kvadrata, verovatno i manje. Ceo sistem ćemo napuniti mešavinom vode i antifriza kako bi drugu kuću isključili sa grejanje ne strahujući da puknu cevi u slučaju velikog minusa.

^ onda ti ne treba veća peć od moje, ali ako nekad budeš hteo grejati svih 420m2 onda moraš veću peć.

Mi računali ovako. Neka kotao greje samo prvu kuću, to mu dodje oko 220 kvadrata, verovatno i manje. Ceo sistem ćemo napuniti mešavinom vode i antifriza kako bi drugu kuću isključili sa grejanje ne strahujući da puknu cevi u slučaju velikog minusa.
Za tu kvadraturu od oko 220 m2 ide peć od 25 kw ako se ima pristojna izolacija, ali kad budeš nekad grijao sve onda je ona nedovoljna. E sad ti vidi šta ti je prioritet.

^ onda ti ne treba veća peć od moje, ali ako nekad budeš hteo grejati svih 420m2 onda moraš veću peć.

Meni je jedan deo kvadrature bez grejanja, to jest nema cevi za grejanje u nekim prostorijama jer nam služe za zimnicu, odlaganje i drugo.

Uglavnom razmišljam da uzmem do 30 kw da greje prvu kuću. Ukoliko je potrebno zbog potrebe ugrejati drugu kuću, onda ću podeliti snagu pa sve radijatore podesiti na trojku ali to bi bilo maksimalno do 3-4 dana. ( Druga kuća se koristi za slavu Svetog Nikole u zimskom periodu).

Koju marku da gledam?

Vidim ima alfa plam, radijator, kepo, megal i drugi.

Gledam megal naspram alfe, slično daju kw, megal jeftiniji i veću površinu navodno greje.

Ima li ko iskustva, šta uzeti?

^ oko peci iskreno ne znam. Ja sam uzeo alfu i za 4 godine nikakv problem. To mi je preporučio majstor koji je radio grejanje.

Evo ja posle par sati gledanja, za sada mi upao Kepo AC od 35 kw, 358000 dinara. Kepo Mc jeftiniji je za oko 36000 dinara a razlika je samo čišćenju. MC ima ručku sa strane, kao i veliku tacnu ispod ložišta, dok Ac ima tri manje tacne ili posude.

Alfu mogu možda i jeftinije da nadjem nego što ima na sajtu. Za alfu su podeljenja mišljenja.

Nisam bio lenj.

Od 15 radijatora, 8 su panelni u dužini 9 metara i 4.8 metara širine.

Ostali 7 su aluminijumski, 6 metara u dužini i 4.2 metara u širini. Ukupno 102 rebra.

Savetuju mi da kupim jači. U ponedeljak mi dolaze dve ekipe da mi predlože šta i kako.

Staviću sve na papir i uporediti sa klimama.

Jel ugradjivao neko dodatnu pumpu za vodu? Zimi mi jedan krak koji ide na sparat ima slabiji protok jer radijatori budu mlaki po dnu. Ozraceni su, sve živo sam probao osim dodatne pumpe.

Kepo ima dobru serviserskt podrsku, postoji i forum sa odlicnim savetima, ali je prosle godine bio u ozbiljnim finansijskim problemima, ne znam kako je ove. Moj ti je predlog Centrometal, Toby, pa tek onda Kepo, i to od 32 kw. Bitna ti je kubatura kuce, vrsta radijatora i ukupna kolicina vode u sistemu, kao i naravno ukupni toplotni gubici. Kotao od 32 kw preda oko 24-25kw snage sistemu. Posto je danasnja cena kotlova paprena, moj ti je savet da ti obracun snage buduceg kotla uradi masinski inzenjer a ne majstor, i to onaj koji je iskustvo sticao u toplani.

Jel ugradjivao neko dodatnu pumpu za vodu? Zimi mi jedan krak koji ide na sparat ima slabiji protok jer radijatori budu mlaki po dnu. Ozraceni su, sve živo sam probao osim dodatne pumpe.
Ja imam u kotlovskom krugu pumpu, planiram do pocetka sezone da ubacim jos jednu pumpu od kotla ka sistemu. Imam problem da kad cetvorokraki podesim na 6, on mi ne greje donji sprat (cetvorokraki je na 0 je skroz otvoren).
Cak se razmisljam da stavim i elektricni cetvorokraki ventil.

Kepo ima dobru serviserskt podrsku, postoji i forum sa odlicnim savetima, ali je prosle godine bio u ozbiljnim finansijskim problemima, ne znam kako je ove. Moj ti je predlog Centrometal, Toby, pa tek onda Kepo, i to od 32 kw. Bitna ti je kubatura kuce, vrsta radijatora i ukupna kolicina vode u sistemu, kao i naravno ukupni toplotni gubici. Kotao od 32 kw preda oko 24-25kw snage sistemu. Posto je danasnja cena kotlova paprena, moj ti je savet da ti obracun snage buduceg kotla uradi masinski inzenjer a ne majstor, i to onaj koji je iskustvo sticao u toplani.

Da, gubici kod odzaka su osetni.

Klima definitivno, za kotao na palet samo sa dubljim dzepom. Čekamo bolja vremena.

Postoji mogućnost da kod mojih ne može klima u suturenu zbog niskog plafona u kuhinji ali je i ceo taj suturen generalno nizak. Danas smo nešto vizualno gledali kako bi to izgledalo i videli da nam je klima ukoliko se postavi u kuhinji, da će biti u visini glave.

Izvukao sam plan od kuće i izračunao 173 kvadrata prve kuće koji se greju i gde su 15 radijatora.

Ako uzimam kotao na pelet, na potrovlju ću staviti mineralnu vunu 10 cm. Aluminijmska folija, mineralna vuna pa obična folija.

Hoću da što manje imam gubitke a i tako ću možda dobiti sertifikat A+ ali otom potom.

Opcije su mi sledeće.

1. AC 25 kW Kepo 295000 dinara.
2. MARELI ECO STAR AUTO 35 sad je na akciji 286000 dinara + se dobija usisivač za pepeo+ besplatna ugradnja.
3. MARELI ECO STAR AUTO 25 na akciji 246000 dinara + besplatna ugradnja.
4. Kompakt 25 kW Biomegal 250000 dinara.
5. Kompakt 35 kW Biomegal 293000 dinara.
6. Termo mont TOBY B SET 30 kw 295000 dinara.

U suštini, 25 kw mi je potrebno ali nije problem ako to bude 30 i 35 jer možda grejem po neki radijator u drugoj kući.

Mareli me najviše vuče jer mi Termokonvoj na 5 minuta od kuće.

Poslednja izmena:
Da dodam MC 25 kW Kepo koji je jeftiniji od Ac serije za skoro 40000 dinara a razlika je samo što MC ima manualno čišćenje preko ručke i to što ima jednu veću posudu za pepeo dok automatski ima tri manje. Malo su tu preterali sa razlikom.

Pre nego se odlucis na kupovinu nekog od gore navedenih kotlova, raspitaj se kakva je mogucnost samostalnog podesavanja-setovanja kotla. Tako primera radi Kepo u kotlovima koristi nemacku elektroniku i serviseri nece da podese da kotao radi na temperaturi nizoj od 58 °c. Tesko da na toj temperaturi kotao u modulaciji moze da radi u tzv. 1. brzini, sto znaci vecu potrosnju peleta. Takodje je bitno da ako ti serviser ne ''pogodi'' podesavanja da ti mozes sam to da uradis, odnosno da menjas po potrebi, pa tako da podesis trajanje ciklusa, kolicinu peleta po brzinama, brzinu rada ventilatora i sl. a sto sve zajedno moze znacajno da smanji potrosnju i poveca komfor. Znaj da nisu ista podesavanja u decembru i u martu. Taj AC Kepo planiraj da stavis u dobro izolovanu prostoriju jer kad protrese kotao prilikom automatskog ciscenja a posebno u rane sate, pravi izuzetnu buku.

Pre nego se odlucis na kupovinu nekog od gore navedenih kotlova, raspitaj se kakva je mogucnost samostalnog podesavanja-setovanja kotla. Tako primera radi Kepo u kotlovima koristi nemacku elektroniku i serviseri nece da podese da kotao radi na temperaturi nizoj od 58 °c. Tesko da na toj temperaturi kotao u modulaciji moze da radi u tzv. 1. brzini, sto znaci vecu potrosnju peleta. Takodje je bitno da ako ti serviser ne ''pogodi'' podesavanja da ti mozes sam to da uradis, odnosno da menjas po potrebi, pa tako da podesis trajanje ciklusa, kolicinu peleta po brzinama, brzinu rada ventilatora i sl. a sto sve zajedno moze znacajno da smanji potrosnju i poveca komfor. Znaj da nisu ista podesavanja u decembru i u martu. Taj AC Kepo planiraj da stavis u dobro izolovanu prostoriju jer kad protrese kotao prilikom automatskog ciscenja a posebno u rane sate, pravi izuzetnu buku.

Odlučio sam se za Kepo MC 35Kw, ako imam viška novca, biće AC verzija.

Kotlarnica je izolovana.

Bio je kod mene serviser. Iako imam samo 175 kvadrata neto prve kuće, snaga radijatora u toj kući je oko 35 kw. (Previše, znam, moji pravili kvalitetno i jako da bude xD).

Biću prinudjen da grejem tako sa 35 kw. Medjutim, verovatno ću moći da grejem i deo druge kuće jer mi savetovao da ne držim termoglave na peticu ili šesticu kroz prvu kuću.

Ja bih pre tu ugradio cetvorokraki elektricni ventil. Termoglave slobodno drzi otvorene, a ventil ce da regulise T vode koju ce da pusta ka radijatorima. Dodaj tih 100-200e, manje ces trositi peleta i bice prijatnije u kuci

Jel taj ventil ne ide na peci za čvrsto gorivo. Da pusti vodu u sistem kad dođe do određene temperature dok peć na pelet to sama radi na taj način?

Hajde ko zna da izračuna, da uporedimo.

Meni je kuća izolovana i lepo ušuškana. Nemam gubitak na prozorima jer zimi spustim roletne te se hermetički zatvori.

Servis mi predvideo 35 kw za 180 kvadrata zbog jačine radijatora ali opet, na izolovanu kuću da li mi treba ta jačina.

U nastavku mere svih radijatora.

Panelni.
1. 160/60
2. 160/60
3. 160/60
4. 60/60
5. 60/60
6. 120/60
7. 100/60
8. 80/60

Aluminijumski:
1. 7 rebra 42/70