Šta je novo?

iPhone 13

Za ove što ga posjeduju: volim male telefone, imam SE 2020 i planiram uzeti 13 mini. Da li je to pametna kupovina u 2023?
Nema boljeg telefona od 13 mini trenutno. Poslednji koji je bio po mom ukusu je SE1 2016 :). 13mini je malo i manji od SE2020, a velik ekran i dosta bolja baterija takodje. I 12 mini je dosta ok, ako nadjes dosta jeftinije od 13mini. (glavna razlika kod 13 je 10-15% duze trajanje baterije, tj 1-1.5h koriscenja duze, ostalo je zanemarljivo)

Poslednja izmena:
Za ove što ga posjeduju: volim male telefone, imam SE 2020 i planiram uzeti 13 mini. Da li je to pametna kupovina u 2023?
Ja sam slupao 11 pro , i nisam imao para za 13 mini u tom trenutku pa uzeo se 2022 … jako dobar mali telefon (13 mini ima ga jedan moj poznanik pa ga pročačkao , top ) , svakako bih išao na 13 mini kao ti , još manji od SE a veći ekran( kamera ,baterija zadovoljavajuca ) … predobro … i te kako je dobra kupovina , možda poslednji mini …možda i ovaj SE što ja imam je poslednji , 6.1 postaje neki minimum a meni je to nekako cigletina … ugrabi dok još možeš .

Izrada na 13 Mini, hladjenje tj manjak grejanja, su nebo i zemlja u odnosu na SE2020 npr. Tu je i wide angle kamera.
Ostaje pitanje samo da li se isplati (finansijski) skok, jer je 13 mini bezmalo 4x skuplji od SE2020.

Ako je form factor presudan, onda je to to, ali dosta ovih sa oglasa imaju vec baterije sa 84-85% BH, sto je kriticno (brze i opada zdravlje baterije, tj vise ciklusa ima od ovih vecih telefona, fizika je to), a novi su preskupi i sad vec skoro pa dve godine blejali u kutiji.

Ja sam izabrala 13 običan samo zbog baterije. Malo mi je i žao jer je mini idealan za mene jer imam male ruke. Neko napisa da se telefon isprazni do kraja i napuni do 100%, ja tako odradih plus izađe update 16.5.1. Opušteno 2 dana mogu da ne punim telefon. Ažuriram na 17 kad izađe 17.5.1.

Ja sam se dvoumio izmedju 13 i 13 Mini, uzeo 13 Mini. Sada kada razmislim mogao sam da uzmem i 13 upravo zbog baterije. Meni je 13 Mini idealan za koriscenje.

i ja sam htela mini , imala sam SE2 i volim tako manje ali kad sam kupovala nije bio mini a zurilo mi se tako da sam uzela 13. Mislim da je mini super kupovina za nekog ko voli manje telefone , volela bih da naprave jos neki takav mini , uzela bih

A pošto imam dioptriju za blizinu ja ni Max modele ne bih mogao da koristim bez naočara.

Korisnik 13 minija od kako je izasao, bez mana telefon. I dalje u mint stanju posle svog ovog vremena. Cekamo 15-cu da vidimo sta ce da ponudi, ali osim Type-C kabla ne ocekujem nista specijalno, tako da verujem da necemo skoro da ga menjamo.

Jel moguće nekako dobiti benchmark forum notifications preko Chrome, Brave?
Na Andoridu mi normalno iskaču kao i u svakoj drugoj app

Da li se nekom dešava da se telefon puni do 70% i tu stane? Kad se isključi i uključi sa punjača on nastavi.
Isključen je onaj adaptive charging, ali on je do 80% a ne 70%.
Nebitan je deo dana kad se puni isto se dešava.
Kod brata na iPhone 13 mini se dešava.
Restart urađen, paljen gašen adaptive, sve isto.

Probaj drugi kabl i adapter, očisti port za punjenje, proveri da li se pregreva tokom punjenja.
Isprazni ga do kraja i kad se ugasi, priključi na punjač i vidi da li puni do 100% bateriju.
Ako i dalje prekida, napravi backup, uradi restore bez vraćanja bacup-a, uključi na punjač i vidi kako se ponaša.
Ako i dalje neće da puni, nosi u servis.

Probaj drugi kabl i adapter, očisti port za punjenje, proveri da li se pregreva tokom punjenja.
Isprazni ga do kraja i kad se ugasi, priključi na punjač i vidi da li puni do 100% bateriju.
Ako i dalje prekida, napravi backup, uradi restore bez vraćanja bacup-a, uključi na punjač i vidi kako se ponaša.
Ako i dalje neće da puni, nosi u servis.
Ali kakve to veze ima sve kad on samo izvadi kabl i vrati ponovo i sve ok posle toga. I tačno okruglo na 70% nikad više ili manje, znači ne neki prekid nego kao da je do softvera..

Sve je to logično, ali odradiš redosledom od najlakšeg i najkraćeg. Najlakše bi bilo da ti napišem uradi restore, ne vraćaj backup i vidi da li se isto ponaša i ako i dalje nastavi tako, nosi u servis 😃

Kažeš do softvera, zvuči tako, ali postoje članci koji opisuju slične slučajeve gde je bilo do baterije, lightning porta, ispravne baterije gde je očitavanje kapaciteta napunjenosti i brzine pražnjenja koju proračunava iOS bilo poremećeno i vratilo se u normalu nakon kompletnog pražnjenja i punjenja telefona.
Iskreno ovo je samo nagađanje, ali zato ideš od najbezbolnijeg i najbržeg 😃

Sve je to logično, ali odradiš redosledom od najlakšeg i najkraćeg. Najlakše bi bilo da ti napišem uradi restore, ne vraćaj backup i vidi da li se isto ponaša i ako i dalje nastavi tako, nosi u servis 😃

Kažeš do softvera, zvuči tako, ali postoje članci koji opisuju slične slučajeve gde je bilo do baterije, lightning porta, ispravne baterije gde je očitavanje kapaciteta napunjenosti i brzine pražnjenja koju proračunava iOS bilo poremećeno i vratilo se u normalu nakon kompletnog pražnjenja i punjenja telefona.
Iskreno ovo je samo nagađanje, ali zato ideš od najbezbolnijeg i najbržeg 😃
Važi, hvala ti na detaljnom objašnjenju.
Prvo će probati to sa potpunim pražnjenjem.

Inače to je počelo nakon poslednjeg apdejta.

• Like
Reagovanja: iOS
Moguće da je tu nešto zabagovao i navijamo da je tako 😃 iako se neki hardverski kvarovi ispolje nakon update-a.

Definitivno treba ciklirati 0-100 2x, imao slicnu situaciju sa SE 2020 koji je duze stajao

Izgleda da je praznjenje do gasenja i ponovno punjenje odradilo posao, napunio se telefon do 100% iz prvog puta.

Neverovatno koliko se manje greje iPhone 13 PM kad je u airplane mode na wifi
Inače je vruć baš baš ispod kamere sad nista hladan,a ekran je na max i čačkam ga nekih 40 min
Inače signal je baš bedan ako se te crte gledaju
Uporedno 13Pm i stari Oneplus 8 na njemu uglavnom uvek sve crte,a na 13 PM uglavnom dve
Ne znam koliki to utiče na kvalitet razgovor,brzinu neta i potrošnju baterije sigurno
Telenor mreža oba broja

Izgleda da je praznjenje do gasenja i ponovno punjenje odradilo posao, napunio se telefon do 100% iz prvog puta.

Odlicno i drago mi je da je izgleda samo zabagovao oko očitavanja baterije 😃

@marko_ns

Signal, tačnije njegova jačina, solidno utiče na potrošnju baterije. Kad god sam u delu grada gde je slabiji signal, troši više i 20%, naročito ako ga tad još koristiš, što mu dođe normalno, nije predviđen da se zagleda već da koristi čoveku 😃

Od jutros, telefon nece da se puni vise od 32%, a bio na punjacu celu noc. Onda je baterija pala na 1% i nece da mrdne dalje od toga. Isto tako mi je izbacio poruku da baterija mozda nije originalna. Jel postoji neki nacin da ga napunim?

Promeniš kabl, adaptre, očistiš port, pustiš da se puni i ako neće, onda servis. Da li znas da li je menjana baterija na telefonu?

Odakle mi novi kablovi i adapteri :D

Juce ga punio na poslu, nije hteo preko 32% da ide i mislio sam da je do punjaca koji imamo tamo. Medjutim, budim se jutros, isto na 32%, kad sam krenuo da ga koristim pade na 1% i ne moze preko. Zaboravih da napomenem da mi je ispao juce, mozda to moze biti razlog ovome. Nije nikada menjana, health je bio 89% cini mi se.

EDIT: Nije do punjaca i kabla, upravo punim 8micu najnormalnije.

Očisti port za punjenje.

Očisti port.
Ako to ne odradi posao, moraćeš u servis. Nisi napomenuo da ti je ispao, moguće da se tad delimčno otkačio neki konektor.

Zavisi gde ispao, na krevet, tepih, beton, sa drugog sprata? :D

Ocistio sam, nema nista u portu. Probacu jos jedanput. A ispao je iz dzepa na beton. Mada nije mu prvi put :D

Meni telefon od kako dobio svoj prvi 3410, nije ispao, ja ne znam sta radite ljudi. :D Retko kad sam imao i mikro ogrebotine. :D

Vrh Dno