Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Da li zna neko neki video kako se menjaju termalni padovi i koje debljine su na msi gaming x 3060 ti. Nisam nigde uspeo da nadjem.

Da li zna neko neki video kako se menjaju termalni padovi i koje debljine su na msi gaming x 3060 ti. Nisam nigde uspeo da nadjem.

Pazljivo rastavi graficku kartu , premeris termalne padove, poskidas termalne padove i za svaki slucaj ih sacuvaj, Hladnjak i mesta gde su nalezali padovi obrisi, ja sam koristio MX cleaner maramice(bas smrde , savet posao raditi van prostorija boravka). Sto se tice debljine padova ne znam ali sam nasao jednu fotku na netu :

Odmah menjas i pastu na gpu, ja sam koristio za GPU Pastu MX-6, termalne padove Arctic Pad TP-3, 120x20mmx4komada 0.5mm i 1.5mm - problem je jer nije bilo drugih debljina pa sam padove redjao jedan peko drugog da izadje 2mm- (pipav posao ) i kad postavim hladnjak oni se lepo sabiju koliko treba sto sa Gelid nisam uspeo. Gelid bih izbegao , imaju u ponudi 2mm ali se ne sabija dovoljno (jer treba da je oko 1.8mm za tuf 3070) a rezultat toga je da GPU ne naleze na telo hladnjaka a rezultat je previsoka temperatura gpu, zato kazem sacuvaj prethodne jastucice ukoliko uzmes nesto od padova a ispostavi se da ne odgovara... Ja sam svoje stare padove na vram vratio dok nisam nabavio Arctic Pad TP-3... Vec koji mesec koristim karticu gde sam zamenio padove i pastu i prezadovoljan sam.
Evo nesto sam ovde ispisao za moju rtx 3070:

Poslednja izmena:
Hvala vam!!!

Osim TUF 3070Ti, gde su "presadili" hladnjak iz 3080-ice ali raspored komponenti na PCB-u nije isti pa je deo VRAM čipova ostao delom nepokriven...izbegavajte TUF 3070Ti.
Apsolutno netacno. Da je tako, sve Rtx 3070 Ti TUF bi se pregrijavale na Eth miningu, a licno sam napravio 15-20 rigova sa njima.

Ja sam imao TUF 3070Ti, karta je u najjacim opterecenjima bila ultra hladna. Mozda najbolja karta koju sam imao sto se hladjenja tice. To sto se tebi grejalo, mozemo da gledamo sa vise strana.

Zna li neko ko ima kartu,koje debljine ter.padove uzeti kao i koju marku za RTX 3080 AMP Zotac?Ima li rwzlika u temperaturi i bez zamene koje su granice temperatura,zatvoreno licoste,6 fanova,klimu nemam...

Unapred hvala ...

Kratko pitanje. Da li uzeti 3080 Founders sa neispravnim donjim (intake) ventom za 340€? FurMark u 4K gura do 77°C sa gornjim (exhaust) ventom na 100%. Svakako bih morao da menjam taj neispravan vent.

Dodaj jos malo i kupi neku normalnu, eno ima na kp gigabyte za 370 eur uz godinu dana garancije

Nikada nije u pitanju samo vent. To je isto kao sa polovnim autima gde treba "samo napuniti klimu", a ono busan hladnjak i ode 200eur na popravku. Tipa otkino sam kablic ventilatora, to matori samo sa ALi Express porucis, stize za 20eur koliko za 2 meseca, ako se ne zagubi u posti :)

edit: nadjoh i tu "garancija godinu dana" Gigabyte kartu na KP za 370e. To je izgleda garancija po sistemu "majke mi". Nema fiskalni ZNACI NEMA GARANCIJU.

Ne gine mu MSI 3080 suprimX 10GB u oglasima za 470eur sa pravom garancijom.

Poslednja izmena:
Kratko pitanje. Da li uzeti 3080 Founders sa neispravnim donjim (intake) ventom za 340€? FurMark u 4K gura do 77°C sa gornjim (exhaust) ventom na 100%. Svakako bih morao da menjam taj neispravan vent.
za 200eur mozda i da, za 340... nope

Dodaj jos malo i kupi neku normalnu, eno ima na kp gigabyte za 370 eur uz godinu dana garancije
Nije mi bitno da prodjem jeftinije, nego ovih dana gledam ponudu 3080-ica i dao bih do 400€ za istu. Video sam danas i taj oglas za tu Gigabyte 3080 za 370€, kontaktirao sam prodaca i kaze da je greska i da je 460€. Founders modeli su mi od uvek prelepo izgledali, a i kvalitetne su kartice, a danas nalete ovaj FE po povoljnoj ceni zbog navedenog nedostatka, reko' nije problem zameniti vent. Ali ipak jeste, jer se jako tesko nalaze (ima na gpu fan replacement sajtu, ali je postarina $60, a fan $40, tako da se ne isplati).
Nikada nije u pitanju samo vent. To je isto kao sa polovnim autima gde treba "samo napuniti klimu", a ono busan hladnjak i ode 200eur na popravku. Tipa otkino sam kablic ventilatora, to matori samo sa ALi Express porucis, stize za 20eur koliko za 2 meseca, ako se ne zagubi u posti :)

edit: nadjoh i tu "garancija godinu dana" Gigabyte kartu na KP za 370e. To je izgleda garancija po sistemu "majke mi". Nema fiskalni ZNACI NEMA GARANCIJU.

Ne gine mu MSI 3080 suprimX 10GB u oglasima za 470eur sa pravom garancijom.
Rece prodavac da bi bilo najbolje da dodjem i da je istestiram pre kupovine (sto bi svakako i uradio jer je iz BG-a) i da je kartica odicno ocuvana, kao i da sve osim tog venta radi bez ikakvih problema.
Ta Gigabyte ipak nije 370€ nego 460€, pogresio je cenu kaze. A i ruzan je model kartice. :rolleyes:
Ima jos par modela 3080-ica na KP za 400e. Vec sam pre 10-ak dana kontaktirao prodavca EVGA 3080 XC3 Ultra modela, prodao bi je za 400e, ali kaze da nije trenutno u Srbiji i da se vraca za 10-ak dana, sto bi trebalo bukvalno da bude sutra. Takodje na KP ima i dva TUF-a za 400€, oba su otvarana zbog zamene termalne paste, kako kazu.

Ne bi da "solim pamet", ali pazi sad ovu racunicu:
1. 3080 FE je 340eur, dodaj 30eur na ventilator i zezanje oko zamene, to mu dodje 370eur. Garanciju nema kao sto kazes.
2. Kod nas na forumu MSI SuprimX 3080 u garanciji 470eur

To jeste 100eur vise, ali:

• imas 0 posla oko zezanja zamene ventilatora, cekanja na isti itd
  • dobijas garanciju i uredno racun
  • dobijas jednu od najboljih, ako ne i najbolju izvedbu 3080 karte (uz mozda ASUS STRIX)

Da svaka od ovih stavki vredi samo 20-30eur dodatno to je 70-80eur. Probaj malo spustiti cenu za tu MSI kartu ako moze i resen problem.

^ po meni si u pravu 100%. Mala je razlika u novcima da bi se zezao sa polovnom karticom kojoj fan ne radi a dobija bukvalno najbolji model plus garancija za malu razliku bez ikakvog zezanja.

3080 bez garancije nikako, osim ako znas sta je prodavac radio sa karticom.
kao sto @GoranM rece, sa foruma ti je najbolja ponuda, ima domacu garanciju 36m.

3080 i nije za više od 350 evra, i to je previše.
Prva nVidia posle 20 godina i malo toga radi kako treba tj. kako se reklamira.

Kao rejtrejsing karta a kad upališ rtx kartica zakucava na 99%, obrtaji na max i ne može se igrati od buke. Odradim andervolt ali nestabilno, puca u rtx modu. Karta je realno za raster i to do 1440p high detalji.

A i taj rejtrejsing je… much ado about nothing što napisa Šekspir.

Druge stvari su pisane na forumu a ni prethodni vlasnik nije pominjao ove “specifičnosti”.

@Twi$teR

Ne znam šta pametno da ti kažem, osim da ne kupuješ Zotac...
Nisam siguran da je samo do proizvođača, rekao bi da su sve ovakve.
4070 nisam probao a i skupa, ali ako ne huči kao helikopter vredi.
Ne, ne pomažu ni sluške koje izoluju spoljašnje zvuke dok se igraš RTX igara, ma i buđavi Portal RTX nabija na max.

Naravno polovnjaci mahom sve kopači, čekali mesecima da vide da li će nići novi ETH, nije se desilo pa sada puno tržište polovnih 3080, nisu kopale majke im...

Poslednja izmena:
Cim prva 3080 koja kopa bude imala bilo kakav fail javno pisem i obavestavam uvazene kolege koje hejtuju karte koje kopaju 😎

^ samo kartice koje su kopale da im se ne menja promena paste, termalni padovi, fanovi… neka se bios vrati na fabricko i onda igranje. Ako budu temperature malko veće nema veze, ipak je napravljena da radi ceo dan.

3080 i nije za više od 350 evra, i to je previše.
Prva nVidia posle 20 godina i malo toga radi kako treba tj. kako se reklamira.

Kao rejtrejsing karta a kad upališ rtx kartica zakucava na 99%, obrtaji na max i ne može se igrati od buke. Odradim andervolt ali nestabilno, puca u rtx modu. Karta je realno za raster i to do 1440p high detalji.

A i taj rejtrejsing je… much ado about nothing što napisa Šekspir.

Druge stvari su pisane na forumu a ni prethodni vlasnik nije pominjao ove “specifičnosti”.
Nisam siguran da li se ovo parcijalno odnosi na mene, posto si od mene kupio kartu. S' druge strane, na stranu to, 3080 je takva karta i kao takva je svima poznata. Ne znam sta si ocekivao tacno, ali vidim da si dosta revoltiran svojim izborom i zao mi je sto je tako, ali to je prosto 3080. :)

^ samo kartice koje su kopale da im se ne menja promena paste, termalni padovi, fanovi… neka se bios vrati na fabricko i onda igranje. Ako budu temperature malko veće nema veze, ipak je napravljena da radi ceo dan.
Vise budu mucene kartice kod gaminga zbog termalnih ciklusa dok je kod kopanja vecinom ista temperatura 24/7

Vise budu mucene kartice kod gaminga zbog termalnih ciklusa dok je kod kopanja vecinom ista temperatura 24/7
Meni za 3god korišćenja ni jedna kartica nije imala potrebe da se menjaju fanovi, termalni padovi, pasta dok kod mining kartica je to normalna stvar.

Može pitanje za Zotac AMP HOLO 3080 10GB?
Uzeo sam polovnu naravno.Da li su ovo normalne ili previsoke temperature za nju i proc....kućište neko MS sa 6x fanovi napajanje EVGA 750W proc.ryzen 5 5600x
Imate temp.,u fullu pokrenut test,rezultat posle 5min...Klimu nemam,žega kao napolju u prostoriji.
Nisam radio underwolt ili pak jesam ali temp.iste a FPS 👇
Ako sam dobro odradio a verujem da jesam.
Doduse ako je dan u igri veca temp 😂 a ako je noc onda je malo niža.
Ide šta znam od 775c-82c u samo igri.
Treba li se tu nešto menjati,čačkati podešavati vezano za same igre kako bi bilo bolje ili možda smanjiti temperature nekako?
Inače kada se rashladi posle testa i igre posle par minuta temp.varira 40-42c.
I samo još nešto,koje i gde da nađem term.padove za model iz teksta,koje debljine ?
Unapred hvala!

Prilozi

• 20230722_154910.jpg
    20230722_154910.jpg
    363.2 KB · Pregleda: 20
  • 20230722_154914.jpg
    20230722_154914.jpg
    388.2 KB · Pregleda: 20
  • 20230722_154919.jpg
    20230722_154919.jpg
    472.1 KB · Pregleda: 20
^ ako su u furmarku 83c bez klime u prostoriji rekao bih da je to normalno. Koliko ti je u igrama temperatura? Sa undervolt moraš dobiti manje temperature i par % veći FPS.

Da,bez klime u prostoriji sa zatvorenim kućištem,doduše neki MS su fanovi do 1200 rpm i to uvlace prednja 2 a izvlace zadni 1 i gornja 2.
Da nije velika temp.procesora samog?On skace kao lud 60-70,72c u igrama?
Sto se tice undewolta,ja ne snam kako nisam dobio to kako kažeš,sa prethodnom sam smanjio temp za 10c sigurno ali je opao i FPS...pratio uputstvo sa YT 🙄
To su temperature.Na zalost nemam klimu.

^ ja sam na 3080 i 3080ti radio undervolt sa msi afterburnerom i skinuo mi je 10c temperature. Bile su oko 63c max sa 60% fan u 1440p

Da,bez klime u prostoriji sa zatvorenim kućištem,doduše neki MS su fanovi do 1200 rpm i to uvlace prednja 2 a izvlace zadni 1 i gornja 2.
Da nije velika temp.procesora samog?On skace kao lud 60-70,72c u igrama?
Sto se tice undewolta,ja ne snam kako nisam dobio to kako kažeš,sa prethodnom sam smanjio temp za 10c sigurno ali je opao i FPS...pratio uputstvo sa YT 🙄
To su temperature.Na zalost nemam klimu.
Ako ti je opao fps, verovatno si preterao sa undervoltom...mislim, ako padne neki procenat nije strašno, ne znam koliki je pad bio kod tebe...

Nazad
Vrh Dno