Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

a velika stvar i kad ga ima.
Na Aliju kupis za dolar kesicu tih stikera i svako moze da lazira..
To stoji ali ne znam šta bi bilo da recimo uzmeš grafičku sa garancijom i onda ti je ne uvaže jer nema stikera na šrafu...taj fazon. A i zbunilo me je jer sam video da ga je bilo a sada nema.
Ako nema stikera, verovatno su napravili neki drugi fazon da vide da li je petljano s kartom...

Jedno poredjenje iz prve ruke, trenutne 3070 vs bivše 6600XT, očekivao sam malo manju razliku.

gpu undervolt 1080mV, fast timings, hotspot 100C GPU 72.JPG
Superposition_Benchmark_v1.1_9112_1684222571.png

Pa to su ti dve podpuno razlicite klase kartica, da si napravio test sa rtx 3060ti pa bi ti opet pokazala bolji rezultat nego rx 6600xt a ne rtx 3070.

Ma jasno je da je 3070 klasa iznad, ali kao sto rekoh ocekivao sam manju razliku.

Stiže zamena, malo skuplja ali su barem performanse iste.

Pozdrav drugari, ovo je počelo da mi se pojavljuje random dok radim, do sada se nisam susretao sa ovakvim problemima, izgleda kao neki "glitch". Čini mi se da je nešto vezano za grafičku, da li je možda drajver ili nešto slično u pitanju?

Prilozi

• screen.jpg
    screen.jpg
    170.9 KB · Pregleda: 106
Izgleda kao da memorija pravi problem.

Ako si je overklokovao onda resetuj podesavanja na fabricko, ako nisi to radi onda u msi afterburner smanji core clock za 20-50 mhz snimi ta podesavanja resetuj komp pa vidi jel sta promenilo ako nije vrati nazad pa onda smanji memory clock, snimi reset pa ponovo probaj.

Ništa nisam klokovao, sve je factory default. Počelo je da se javlja nasumično u prethodne dve nedelje. Koliko znam, MSI ima problem u ovoj seriji karata sa temperaturom memorije, ali nisam hteo niša da čačkam, i jako mi je čudno da je tek sada krenulo da se pojavljuje, tj manifestuje. Izgleda da me ipak prati MSI kletva i dalje.

^ sigurno je memorija, ako je na default postoji mogućnost da je stradala

Ništa nisam klokovao, sve je factory default. Počelo je da se javlja nasumično u prethodne dve nedelje. Koliko znam, MSI ima problem u ovoj seriji karata sa temperaturom memorije, ali nisam hteo niša da čačkam, i jako mi je čudno da je tek sada krenulo da se pojavljuje, tj manifestuje. Izgleda da me ipak prati MSI kletva i dalje.
Onda u msi afterburner smanji malo memory clock, sa desni klik na 1 snimas profil sa desnim klik ga brises. Namesti da se msi pali sa racunarom. Imas u opciji a i na skinu pise startup oba ukljuci posle resetuj racunar pa vidi kako se ponasa, prvo smanji memory clock za nekih 100 mhz pa ako ne pokaze smanji za jos 100.

Onda u msi afterburner smanji malo memory clock, sa desni klik na 1 snimas profil sa desnim klik ga brises. Namesti da se msi pali sa racunarom. Imas u opciji a i na skinu pise startup oba ukljuci posle resetuj racunar pa vidi kako se ponasa, prvo smanji memory clock za nekih 100 mhz pa ako ne pokaze smanji za jos 100.
Sad resetovah računar bez Afterburnera i sve se ponaša normalno. Imam garanciju na karticu još više od godinu dana, pa ako nešto zapne odneću je. Provrteo sam i FurMark da vidim da li će se nešto desiti, ali radi sve normalno.

^ bitno da radi, lagano ćeš je poslati na reklamaciju.

Upravo, to je baš konkretno taj problem. A sada premotavam film, ovo se desilo iz jednog razloga. Sa poslednje dve verzije drajvera, Octane Render mi se zamrzavao i prestajao da radi, a samim tim i Cinema 4D. Probao sam sve i svašta, instalirao par nekih varijanti, a onda sam sa DDU ubio drajver skroz i pustio da Win sam povuče drajvere. Time sam rešio problematiku svu za Octane Render i sve mi funkcioniše normalno. Moguće da je i tu nastao problem da se povremeno javlja ovaj glitch.

Ja imam disanje sive boje, najprimetnije na youtube_u delu kad se gleda video u prozoru ispod samog videa, primetio sam na dve različite mašine (Z690 + 3080, B550 + 3070), čas ima čas nema... Ako je bilo pomena izvinjavam se...

I ja sam primetion to disanje sive na youtubu ali kad je upaljen ambient mode na samom youtube kad ugasim sve je ok. 3070ti Bezveze je feature, mozda bi sredio sa smanjenjem kontrasta al mi lakse da ugasim nego da cackam

И ја сам приметио, b450, 3070, youtube.

Imam "problem" sa ventilatorom na Gigabyte 3070ti, najme samo na odredjenom broju obrtaja cca 1380rpm se cuje neko iritirajuce "brujanje" dok sve iznad ili ispod toga cuje se normalno hucanje ventilatora. Karta je pod garancijom e sad dal je to za reklamiranje ili sta moze da se uradi neki savet?

Можда на том броју обртаја вентилатори уђу у резонанцу са кућиштем па зато брује, пробај да отвориш страницу кућишта па види да ли се исто дешава. Не знам, нагађам.

Isto je, otvoreno zatvoreno. Sad sam primetio kad ih malo pipnem odozdo dva su fixirana totalno a treci ima malo lufta u osovini. Sad kako to srediti fixirati?

@Alister

Evo par slika i Reddit threadova o VRAM problemu sa TUF 3070Ti:

gs1ui4va0lp71.jpg

n65vewrku9v81.jpg

g76lvruku9v81.jpg

www.reddit.com/r/EtherMining/comments/ua4asf/make_sure_you_repad_your_asus_tuff_3070_ti_pads/
www.reddit.com/r/EtherMining/comments/pv0tfw/3070ti_tuf_rethermalpad_full_az_tips/

Vidi se kako su VRAM čipovi polovično pokriveni padovima...
Problem je, koliko sam shvatio, u tome što su upotrebili PCB sa TUF 3080 ali su stavili drugačiji kuler pa se to nije lepo poklopilo sa pozicijom VRAM čipova na PCB-ju i onda se VRAM previše greje. Ima više threadova o prevelikim VRAM temperaturama na TUF 3070Ti ali samo par njih sa slikama poput ovih...

Nisam imao problem sa memory temperaturama u igrama, generalno sa temperaturama, odlicna je za igre... mozda su miningu vise temp ??

U miningu jesu, mada videh i žalbe u non-mining subovima...
Ko zna, možda su ispravili problem. Ako ti VRAM ne ide preko 90 stepeni, ok je. Može da radi i na 95+ ali bolje da ne, je li...

Vrh Dno