Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

proveri da li ventovi rade kako treba, da nije nesto zabagovalo u softveru pa da ih ne podize u skladu sa temp

Ako je termalna pasta degradirala tj desio se pump-out dzabe i default podesavanja kad ce vremenom kartica da bude sve toplija i toplija, posebno kada dodje leto

Spustio sam temperaturu u sobi, max temp u HWInfo 98/112 ali sa do sada najjačim superposition rezultatom :D

Pa jbm mu misha, ne znam da li da je otvorim pa da joj zamenim pastu... Ranije na neko silovanje nije išla preko 100-102 na hotspotu a redovno i manje...

Ako budes otvarao uslikaj stanje

Evo odradio sam sad i jedan test na UV profilu, ovo do sada je bio OC profil. Sada je temperatura 89/98.
Ali to mi je i dalje malo čudno. Hotspot se vratio u normalu ali mi je GPU temp previsoka. Ranije je bila na stabilnih -20 stepeni.

@jurodivi
Evo drug, razlika između UV i OC profila nepunih 5%.

Šta koristite za undervolt?....adrenalin softwer ili afterburner?

Koliko sam imao prilike da probam,meni bolje radi msi afterburner....

Ma u suštini je ista stvar. Ja sam prelaskom na AMD prešao na adrenalin jer je built in. Dobro je odrađen softver i lep je za korišćenje. A rade istu stvar.

Šta koristite za undervolt?....adrenalin softwer ili afterburner?

Koliko sam imao prilike da probam,meni bolje radi msi afterburner....
Isto koristim msi afterburner, nekako mi je pouzdaniji po tom pitanju. Ranije sam se susretao sa adrenaline i hteo je random da mi sva podesavanja obrise.

@danilo989

Pa razmišljam da zamenim sad za vikend. Pastu imam, padove nemam ali sumnjam da su padovi propali s'obzirom da je karta nova. Na kraju krajeva, ne mogu da napravim gore, samo bolje.
Naravno, uslikaću koju fotku za forum ❤️

Padove takođe treba menjati makar i da nisu na oko propali, i oni sa osuše na mestima gde su stisnuti, oni nisu kao običan sunđer nego su natopljeni sličnim materijalom kao pasta,

Ne bih da diram padove makar dok ne uspem da nadjem info koje debljine idu za moju kartu, da ne stavim neadekvatne.

Pa čim skineš kuler "diraš" i padove, bar se potrudi da kuler legne na potpuno isto mesto gde je i bio.

Mislim da sam našao u čemu je problem.

Odradio sam od jutros još nekoliko testova i ono što mi je upalo u oko je da mi je GPU voltage manje više zakucana na 1.2V. E sad, to je malo *******o jer meni naravno u Adrenalinu nije setovano na 1.2V nego je to trial & error da se namesti.
Skinuo sam max freq za 50 Mhz (bila na 2700) i odradio nekoliko Superposition testova polako spuštajući napon.

I evo, došao sam do rezultata da su mi max temperature po GPU-Z 90/99 uz maksimalan napon 1.131V
Rezultat u superposition-u je slabiji za nekih 1,5% što je trivijalno.

Ono u šta sam ubeđen je da je napon u nekom trenutku sam od sebe skočio, jer znam da sam nameštao sve da bude u prihvatljivim granicama.

Mislim da sam našao u čemu je problem.

Odradio sam od jutros još nekoliko testova i ono što mi je upalo u oko je da mi je GPU voltage manje više zakucana na 1.2V. E sad, to je malo *******o jer meni naravno u Adrenalinu nije setovano na 1.2V nego je to trial & error da se namesti.
Skinuo sam max freq za 50 Mhz (bila na 2700) i odradio nekoliko Superposition testova polako spuštajući napon.

I evo, došao sam do rezultata da su mi max temperature po GPU-Z 90/99 uz maksimalan napon 1.131V
Rezultat u superposition-u je slabiji za nekih 1,5% što je trivijalno.

Ono u šta sam ubeđen je da je napon u nekom trenutku sam od sebe skočio, jer znam da sam nameštao sve da bude u prihvatljivim granicama.
Update biosa maticne ili ako si stavio neki novi pa mozda on pravi problem vracanje na stariji bios maticnu. Update bios-a graficke ako ima noviji. Nesto ti se promnulo u racunaru od perioda kada si imao normalne temperature i sada, pokusaj da ides unazad da se setis sta si sve radio. Moze da bude i neki update od windows-a da je nesto poremetio.

Nista nisam menjao, samo apdejt AMD drajvera i win-a.

Eto, ovo može da bude mali podsetnik svima da pred letnju sezonu i visoke temperature testiraju svoje kartice i provere parametre.

Ma samo ostavis OSD gde ima fps, utilisation, hotspot i fan speed. Ceo zivot provedosmo u testiranju, onda bar testirati usputno dok se igra.

Ne bih da diram padove makar dok ne uspem da nadjem info koje debljine idu za moju kartu, da ne stavim neadekvatne.

Izgleda da više ljudi ima isti problem i većina ga je rešila ponovnim stavljanjem paste, bez da menjaju padove...

www.reddit.com/r/Amd/comments/x4j3xf/repasting_radeon_6900xt_dropped_core_and_junction/

www.reddit.com/r/Amd/comments/11gew8u/asrock_6950xt_oc_formula_repaste_totally_did_the/

Ne znam da li su nešto zeznuli nanošenje paste ili kuler ne naleže lepo, ali ako ne upali to sa naponom znaš šta ti je činiti...

Poslednja izmena:
Ma samo ostavis OSD gde ima fps, utilisation, hotspot i fan speed. Ceo zivot provedosmo u testiranju, onda bar testirati usputno dok se igra.
Ja sam prestao da testiram i posle update-a da li se poboljsalo nešto. Da li je 92 ili 99, ja ne mogu videti. Prodje mi vreme u benchmarku po par sati dok istestiram sve.

Video sam ovog poavušana što je snimio zamenu paste na karti istoj kao moja, to mnogo znači da vidi čovek korak po korak.
Pa šta znam, zameniću je onda, lošije ne mogu da napravim.

Što ne vratiš sve na stock vrednosti, bez ikakvog petljanja, i vidiš kako se ponaša?

Laičko pitanje,ali da li može za AMD grafičke taj adrenalin softwer da se skroz obriše/uninstalira i uopšte ne koristi?

Ja MSI Afterburner nekako više povezujem sa Nvidia kartama,i koristio sam ga sa 1080ti godinama ali koliko vidim on mi bolje radi i sa radeonom 6900xt tj uz pomoć burnera bolje undervoltujem grafičku i kartica bude osetno hladnija (i tiša) u igrama

Npr kad sam pokušao undervolt u adrenalin softweru,nešto sam čačkao i pratio neka uptstva sa youtuba i vidim da mi temp grafike u npr Kingdomcome Deliverance ili teško modovanom Skyrimu SE sa 4k texturama bude oko 65 stepeni (obe igre 2160p high/ultra) i par puta su mi pucale igre...a ako u Afterburneru samo skinem napon na 0.85 temp u Skyrimu bude oko 51-55 ,a u Kingdomu oko 57,8 i koliko sam primetio nema pucanja igara...

Moze, kad instaliras driver izaber minimal install umesto full. Najbolje da prethodno odradis DDU i sve da poskidas (ako si nekad koristio Adrenalin mozda je spakovao negde nesto u registry).

Au ljudi...

Zamenio sam pastu.

Ono što prvo mogu da kažem je da je ASRock 6900 xt OC formula super za rasklapanje. Vrlo lako, sve lepo naleže na svoje mesto.

Evo kako karta izgleda kad joj se skine nosač ventilatora, lepo se vidi zaista masivan kuler...

slika0.jpg

Kada sam skinuo kuler, situacija je bila sledeća: Ništa se nije sasušilo, svega je bilo dovoljno. Ali die nije bio kompletno pokriven! Na slici koja sledi se to lepo vidi

slika2.jpg

slika1.jpg

Moram da priznam i da sumnjam u kvalitet paste. Sa kulera (koji je inertno parče metala pa ne mora da se pazi) sam je skinuo sa maltene dva poteza običnom suvom papirnom maramicom. Koliko se sećam, kvalitetne paste se ne skidaju tako lako.
Nisam zadovoljan ni termalnim padovima, mada priznajem da nemam nekog iskustva sa njima. Tu su, ali su kao žvaka. Očekivao sam da su malo više postojani. U svakom slučaju, oni su ostali jer nisam kod sebe imao nikakve zamenske.

Ovako izgleda PCB sa očišćenim čipom

slika3.jpg

slika4.jpg

Pasta stavljena pažljivo preko celog čipa (zaboravio sam da slikam), ponovo sklopljena kartica bez ikakvih problema. Morao sam na kraju ovu fotku, sa sve rukavicama da se vidi kakav sam majstor :cool:

slika5.jpg

Sklopio sam komp, reinstalirao drajver, stavio najnoviji. Odradio prvo nekoliko superpostition testova na UV konfiguraciji a onda kad sam se uverio da nema nekih problema sam poterao kartu na OC režimu, baš onom koji mi je juče gurao GPU temp na 98 a hotspot na 114 stepeni. I evo ako mi ne verujete, pogledajte sami..

gpu-z.gif

Pa *** da li su oni normalni? Skinuo sam celih 25 stepeni!

Ok, jasno je sa slike da pasta nije ravnomerno stavljena ali koju oni pastu stavljaju, za zube? Takođe može biti i da je pritisak kulera na PCB bio loš/neravnomeran. U nekoj sledećoj promeni paste ću da zamenim i padove, sad po ovim rezultatima nema potrebe.
@danilo989 je prvi posumnjao na pastu, svaka čast, pogodio je.

I da, na kraju jedna mala trivija za one koji misle da je to bitno...
Bez ikakve muke sam uspeo da skinem onu nalepnicu sa šrafa i bezbedno da je vratim. Nije da mi je bitna nego sam namerno hteo da probam pošto se ljudi tripuju oko toga. Trivijalno je :)

Odlicno odradjen posao, i termalne podloge su ostale citave. Javi posle par meseci kako se pokaze MX-6 na GPU. Za CPU mogu da kazem da je dobar.

To je klasican primer pump-out termalne paste, moze se prepoznati po "dendritnoj strukturi" paste koja se razlila.

Ja MX-6 na procesoru koristim već neko vreme ali tu imam overkill tako da će do izražaja da dođe tek za oko mesec i po, kad budem prešao na AM5. Sve u svemu, reklo bi se da je vrhunska pasta.

Problem kod stavljanja paste za GPU je, za razliku od CPU, ima dosta vise skupljanja i sirenja materijala tj samog GPUa i bakarne osnove pa se pasta podleze vecem sabijanju i razvljacenju nego pasta na CPU ciji IHS "absorbuje" te ekspanzije i kontrakcije materijala.

Inace, oni su dobro naneli pastu tj pokrili su ceo cip, sto se vidi po pasti koja je ostala oko GPUa na samom telu hladnjaka, ali zbog pump-outa se pasta razlozila na konstituente i "pobegla".

Eto, rešeno je. Nije mi jasno kako su tako bezveze stavili tu pastu...a široko smo hvalili ASRock karte.
Padove ne moraš da diraš, po meni, nema potrebe.

A dobro, nema ovo veze sa ASRock kartama, ovo je i dalje najbolja 6900 xt. Ovde je u pitanju assembly i qc istog.
Inače, ove temperature mi sad dozvoljavaju da je poteram još jače, baš me zanima koliko može 🙂

Ja kad sam cistio rtx 3070 i stavljao novu pastu stavio je kao inace sto stavljam i na cpu (kao broj 5 na kockici, stim da u sredini ide najvise)
Prliznajem, nisam u toku da mora da se razmaze na gpu, videh u zadnje vreme da je razmazuju i na cpu pa sam mislio da je neko pomodarstvo u pitanju. :).
Mada izgleda da je prtisak bloka ucinio svoje i da se razmazalo svuda po gde je trebalo sudeci po temp.(51C Furmark, vent na max)

Ako mi odbiju reklamaciju za 6600xt menjam i ja pastu na njoj.

Vrh Dno