Šta je novo?

Xbox Series X / S

Hvala na odgovorima, sigurno ću tako i uraditi, mada sam mislio da ujedno spojim profil kako na PC-u tako i na konzoli zbog achievementa i progresa, mada kontam da od toga nema ništa.

Jedan fun fact: Imam gomilu igara, što na Steam-u, što na PS4, što sad na PC GamePass-u gde uredno plaćam predplatu da bih igrao razne igre i šta igram? Pa Skyrim... opet... Imam ga na svim platformama, plašim se da ne bude isto i na Xboxu 🤷
Fun fact, kum koristi moj GP nalog na PC-u drugoj državi bez problema :)
Tako da samo cepaj kupovinu GP-a sa istim nalogom preko konzole, čak ne moras ništa vezano za nalog menjati preko kompa, samo region konzole. Čak nema ni potrebe nakon kupovine GP-a vraćati na US region ili bilo koji drugi.

Hvala na odgovorima, sigurno ću tako i uraditi, mada sam mislio da ujedno spojim profil kako na PC-u tako i na konzoli zbog achievementa i progresa, mada kontam da od toga nema ništa.

Jedan fun fact: Imam gomilu igara, što na Steam-u, što na PS4, što sad na PC GamePass-u gde uredno plaćam predplatu da bih igrao razne igre i šta igram? Pa Skyrim... opet... Imam ga na svim platformama, plašim se da ne bude isto i na Xboxu 🤷

To ti je stvar sa GP, ja imam gomilu igara na Steam i Epicu, i nema pet igara na GP da bi igrao. Ko nema igara na zalihama, njemu je super.

Uzeo sam developer nalog i dva dana ne mogu da podesim retroarch na internom disku da sve radi?! Stalno dobijam D disk umesto S? Da li ima neki noviji tutorial koji prati novi retroatch?

Potrazi Discord XBOX Emulation Hub kanal, tamo je sve lepo opisano

gledao sam ali opisano je na starijoj verziji retroarcha i gledao sam na yt isto starija verzija, ne slazu se oznake drajvova

Ljudi, evo još jednom da se pohvalim, stigla konzola napokon!😍
Pitanje za GamePass:
Pošto sam dodao nalog koji koristim na PC-u a koji je na srpskom regionu i ima GamePass PC pretplatu, kad probam ultimate na konzoli da izaberem ne da mi, kaže da moram promeniti region. Inače, stavio sam region na konzoli na Tursku. Običan GamePass daje da izaberem (ne igram online tako da mi je sasvim dovoljno), ubacio sam podatke sa kartice i evo stigoh do mesta gde trebam staviti adresu. Šta stavljate ovde?

Prilozi

• 20230420_132546.jpg
    20230420_132546.jpg
    129.4 KB · Pregleda: 48
  • 20230420_132525.jpg
    20230420_132525.jpg
    145.3 KB · Pregleda: 70
Pitanje za GamePass:
Pošto sam dodao nalog koji koristim na PC-u a koji je na srpskom regionu i ima GamePass PC pretplatu, kad probam ultimate na konzoli da izaberem ne da mi, kaže da moram promeniti region. Inače, stavio sam region na konzoli na Tursku. Običan GamePass daje da izaberem (ne igram online tako da mi je sasvim dovoljno), ubacio sam podatke sa kartice i evo stigoh do mesta gde trebam staviti adresu. Šta stavljate ovde?

Čuje li se? Premišljam se da li da pred izlazak Diablo4 zamenim S sa X, ali mi se sviđa što je S potpuno nečujna

Kao Heavy metal koncert mrava 🤣
Pitanje za GamePass:
Imas iMbox

Tales of Arise, evo 50ak sati, cuje se s vremena na vreme (performance mode, ne graphics, tad malo cesce), ali sem toga skoro pa se ne cuje, a sedim blizu TVa. Prezadovoljan i igrom i konzolom, best buy.

Dva pitanja:
1. Pošto živimo u zemlji gde malo malo pa nestane struje a napon konstantno varira, interesuje me da li i kako štitite konzolu (prednaponski kabl, UPS, ništa..)?
2. Kako gasite ovo čudo, ali kompletno? PS4 PRO koji takodje posedujem ima opciju rest moda i kompletnog gašenja pa budem miran, ovaj xbox se ne gasi uopšte, samo ode na neki energy saver mode ali i dalje radi. Ja ga trenutno ugasio držanjem dugmeta na konzoli 10sec, to sam našao na internetu... Jednostavno me strah da ga ostavim tako kad nisam kod kuće.

Dva pitanja:
1. Pošto živimo u zemlji gde malo malo pa nestane struje a napon konstantno varira, interesuje me da li i kako štitite konzolu (prednaponski kabl, UPS, ništa..)?
2. Kako gasite ovo čudo, ali kompletno? PS4 PRO koji takodje posedujem ima opciju rest moda i kompletnog gašenja pa budem miran, ovaj xbox se ne gasi uopšte, samo ode na neki energy saver mode ali i dalje radi. Ja ga trenutno ugasio držanjem dugmeta na konzoli 10sec, to sam našao na internetu... Jednostavno me strah da ga ostavim tako kad nisam kod kuće.
Imaš opciju u podešavanjima da ne ulazi u sleep-rest nego da se potpuno gasi.

Da ali onda izgubiš quick resume u igrama...

Slikacu danas, i ako ima shut down, konzola se ugasi ali se ventilator vrti i dalje i ne gasi se. Tako su radili nakon skorasnjeg updejta (bar tako citam na internetu). Full shutdown opcija vise ne postoji.

Ne gubi se Quick Resume prilikom kompletnog gašenja konzole.

XSX|XSS se kompletno gasi na sledeći način (English US): Settings > kartica General > Power options > i skroz dole desno opcija Shutdown/Shutdown now.

Menjao sam lokaciju konzole kuća/prijatelji/kuća i ne gubim Quick Resume na nekim igrama sa kompletnim gašenjem.

XSX|XSS se kompletno gasi na sledeći način (English US): Settings > kartica General > Power options > i skroz dole desno opcija Shutdown/Shutdown now.
Može li na način da se ono dugme na kontroleru (tako bar ja radim) klikne - zadrži, i onda kad izbaci opciju, čini mi se Turn off console, turn off controller i restart console.
Na ovaj način je gašenje isto kompletno?

Da, tako ja gasim, full shutdown, uvek preko kontrolera.

Ne gasi se skroz preko prečice na xbox dugme, već ide na sleep ili shut down (podesavanje iz power opcija). Jedino u power opcijama kad se ide na full shut down gasi se skroz.

Ne gasi se skroz preko prečice na xbox dugme, već ide na sleep ili shut down (podesavanje iz power opcija). Jedino u power opcijama kad se ide na full shut down gasi se skroz.
Ne postoji full shut down opcija, nasao sam na internetu da je bilo nekad, sad ga nema, bar ne kod mene.
Kad se ide na shutdown, nebitno da li iz power options ili preko kontrolera, xbox se ugasi ali i dalje radi u energy saving modu i vrti se ventilator. Cekirao sam u podesavanjima da se hard gasi kad se gasi konzola i da ne dozvoljava da se skidaju updejti za konzolu i za igre i to ugasi konzolu i ventilator ali ako malo bolje oslusnem i dalje nesta radi unutra. Kad se pali konzola, iz momenta startuje sto znaci da je upaljen quick resume. Tek kad se izvadi kabal za napajanje (nakon gasenja), konzola se umiri.
Ovo me opasno nervira i uliva neku vrstu bojazni, opet kazem, na ps4 pro koji takodje posedujem je vrlo jednostavno, shut down gasi kompletno, rest mode nesto kao standby gde dozvoljava download.

Inace, konzola prosto leti za razliku od predhodne generacije, poceo sam da igram RDR prvi deo (igrao na emulatoru na PC ali nije to to) u 4k ga gura izgleda nestvarno. Koga interesuje, bazna igra je oko 3 eur na turskom storu. Sad cu da pustam nesta sa game pass-a da testiram novije igre :)

Prilozi

• 20230421_160858.jpg
    20230421_160858.jpg
    149.1 KB · Pregleda: 47
  • 20230421_160802.jpg
    20230421_160802.jpg
    135.8 KB · Pregleda: 47
Bolje to da izgubi, nego konzolu 😁
Svejedno da li si odradio "full shut down" ili ostavio na rest. Neće te spasiti od prenapona ako se on već desi u mreži.

Jedina zaštita od prenapona je izvlačenje iz utičnice, kao i hdmi kabla ka TV-u (mada prenapon se može desiti i tokom igranja 🤣) . Delimično može spasiti neki produžni sa prenaponskom zaštitom ili još bolje sklopka sa prenaponskom zaštitom pre fidove sklope i automatskih osigurača. Pod uslovom da je uzemljenje dobro odrađeno.

I naravno dovod od SBB/Telekoma ili koji već kablovski/internet provajder se koristi, odnosno antenski/telefonski kabl koji dolazi iz mreže da takođe prođe kroz neku prenaponsku zaštitu, da ne dođe preko njega pa spali TV i sve što je povezano sa istim. Nešto što ljudi po pravilu zaborave, a često zna da bude glavni razlog kuršlusa.

Poslednja izmena:
Pa kao kod auta. Ventilator obori temperaturu na bezbednu i ugasi se. Zamisli da ugasiš vrelu konzolu i odjednom stane ventilator, temperatura taman skoči dovoljno da ošteti elektroniku. Zato ja ne volim kad nestane struja u sred nekog jačeg igranja (na PC doduše).

Ma ups je zakon.

Da li neko od Vas koristi UPS kao zaštitu za Xbox Series X?
Razmilšljam da uzmem jedan na kome bi bili povezani TV i konzola ali nisam siguran za jačinu koja bi bila dovoljna kako bi izdrzao dovoljno da u koliko nestane struje imam vremena da ugasim sve.
Negde sam pronasao da bi 1000 VA-600 Watt trebao da bude dovoljan ?!?
Nisam nikada do sada koristio UPS pa bi mi značilo da ako neko od članova koristi isti, da neki komentar i podeli iskustvo u korišćenju.
Hvala.

Za TV ti ne treba ups, tu ti je dovoljan surge protector. A za Xbox X ti je doboljan taj UPS da ga drži 5-10min dok ne sačuvaš igru i dok ga ne ugasiš (a kad ga ugasiš ventilator može da radi par sati ako treba da ti ohladi konzolu).

Mislim, neće biti smak sveta i da ti nestane struja bez upsa. Ja koristim mnogo skuplje računare bez upsa i sto puta mi se desio nestanak struje u nezgodnom momentu pa je opet sve preživelo.
Ono što je must have za mene je surge protector. UPS bih uzeo u obzir samo ako ne mogu da živim bez gubitka nekih podataka na kojima radim a nema autosave.

• Like
Reagovanja: s5p
Teško da će bilo šta nastradati kada nestane/dođe napon. Treba se čuvati grmljavine....

Vrh Dno