Šta je novo?

Xbox Series X / S

Ima li neki eksterni hdd od 1TB za series S dobar, a jeftin?
I da li je bitno da bude možda ssd ili može i običan hdd?

Ja imam hard disk od 2 Tb,treba da znaš da konzola neće dozvoliti instalaciju većinu novijih igara na eksterni hard disk,ustvari možeš ih instalirati ali da bi ih pokrenuo moraš je prekopirati na konzolin ssd.Da li je tako i sa eksternim ssd-om ne znam,nisam probao.

I tako se ponasaju sve igre , nevezano dali je spoljni hard disk, ssd ili nwme . Ja na kraju uzeo spoljni hard disk od 4 tera i sad instaliram sve. Samo prebacujem one igre koje moraju sa unutrasnjeg da rade kad hocu da ih igram.

Tako ću i da uradim, da kupim neki veći hdd, pa da ih čuvam na njemu, kad mi se bude igrala neka optimizovana, samo je prebacim. Hvala na savetima.

X/S igre mogu samo sa expansion kartice da se igraju, a kartica 1tb legalno košta skoro kao series S 😁

Može li neko da mi objasni zašto treba što veći prostor za skladištenje?
Meni to nikad nije bio problem, igram jednu igru primarno (evo neka budu i dve) i imam još nekoliko nekih "sitnih" igara. Kad se glavna pređe ona leti sa hdd-a, odnosno SSD-a, pa se skida druga.

Tebi je 500GB dovoljno a meni npr nije. Šta tu ima da se objašnjava
Koliko pročitah na internetu, samo oko 360GB je u stvari dostupno. 😡
Po današnjim standardima 2-3 igre... smejurija za "next gen".😤
Edit: mada kad bolje razmislim, odgovara ceni i svemu šta se dobija...

Poslednja izmena:
Tako nekako. Ja koristim i neki stari hdd iz laptopa za starije igre i to je ok.

Može li neko da mi objasni zašto treba što veći prostor za skladištenje?
Meni to nikad nije bio problem, igram jednu igru primarno (evo neka budu i dve) i imam još nekoliko nekih "sitnih" igara. Kad se glavna pređe ona leti sa hdd-a, odnosno SSD-a, pa se skida druga.
Kod mene je situacija da imam npr NBA 2k23, Fifu 22 i još 2, 3 sitne igrice multiplayer(to mi je za igranje sa društvom), a zafalilo mi je prostora za neku sada veću igru. Imam Mafia I, FM 23 I džabe, ne mogu vise nista da instaliram, far cry, NFL, F1 itd ništa od toga..

Treba napomenuti da je jako lepo ucitavanje igara sa eksternog HDD. Opet duplo brze nego sa starim XBOX npr.

I ja sam napunio isto eksterni a optimizovane prebacujem po potrebi. Par minuta nije nista za kopiranje u poredjenju da skidam opet.

Valjda će i ova saga više da se završi. Šteta što su uopšte ulazili u ovu priču. Bolje da su razmislili o kupovini nekog SP studija ili da su prosto uložili novac u studije koje već poseduju.

To vazi za sve igre optimizovane za Series S/X, one moraju da rade sa internog SSD-a. One koje nisu optimizovane mogu i sa externog diska
Zapravo, mogu i neke koje pisu da su optimizovane za X/S. Ode se u file info ili kako vec, trece dugme odozgo, s leve strane ekrana, kada se kopira fajl.

Ako pise Durango, radice i sa eksternog, a ako pise Scarlett, mora s interne.

Mass Effect trilogija npr moze s eksternog.

Svakako enclosure s alija + ssd za 6-7k 1TB kod nas je najbolja opcija, ne bih se vracao hardovima ni pod razno, kad je razlika par crvenih.

Valjda će i ova saga više da se završi. Šteta što su uopšte ulazili u ovu priču. Bolje da su razmislili o kupovini nekog SP studija ili da su prosto uložili novac u studije koje već poseduju.

Ništa onda... Ako im kupovina AB ne prođe novac će im vratiti sigurno :p
Mada ne znam koga bi mogli kupiti? Ubi ili Bioware? :love:
Ono što je meni interesantno jeste da ovaj put nije "toliki" problem Sony ili CoD već kao konkurentnost na Cloud Gaming tržištu koja bi se mogla dogoditi za nekoliko godina... Znači wtf.

Pitanje je zaista i da li će im bilo kakva naredna kupovina u dogledno vreme proći regulatorne organe. Jednostavno su sad na crnoj listi 😁

MS od 2011 godine ne zna gde bije sa Xbox konzolom. Ne znam ni sta im je trebalo da 2011 smene sve ljude na celu Xbox divizije i dovedu imbecile koji od gejmingu nemaju pojma. Situacija se tek popravila 2016 godine sa dolaskom Phil Spencera, ali za stetu koja je nacinjena u periodu izmedju 2011-2016 trebace mnogo vremena da se popravi, pitanje je hoce li Xbox ikada imati popularnost kakvu je imao 360. Mislim da su oni pred izlazak Series konzola bili u goroj poziciji nego 2001 pred izlazak prvog Xbox-a. Na predstavljanju Xbox One konzole najsvetlija tacka cele prezentacije bila je Xbox 360 E plava konzola. To dovoljno govori o tome koliko je prezentacija bila ocajna. Dobro se secam te prezentacija, pricali su o svemu samo ne o igrama. Ljudi su ocekivali najavu za Halo 5, a dobili smo gomilu nebuloza kako je Xbox One konzola multimedijalni raj. A onda uzmete jednu Xbox Classic konzolu iz 2001 godina sa XBMC-em koja je na polju multimedije superiornija od svih konzola kada se zbroje zajedno.

Prvi Xbox je bio revolucija, doneo je mnogo bolji dzojsitk od PS-a (trigeri, kvalitet izrade i mnogo je bolje funkcionisao u FPS igrama), Xbox Live (koji je doneo matchmaking, voice comms, bukvalno sve sto je danas prisutno u eSport igrama), sistem mesecne pretplata nalik danasnjim striming servisima, bio je graficki mnogo superiorniji od svih konzola te generacije i mozda i najbitnije doneo je na svet XBMC na kom su bazirani svi danasnji striming servisi i smart televizori. Jedini razlog zbog kog se lose prodavao je taj sto je bio novajlija na trzistu. Xbox 360 je nastavio tamo gde Xbox Classic stao. A od 2011 pa na ovamo totalni kolaps. Sa Xbox One su bukvalno rekli ljudima "nemojte kupiti Xbox, to je multimedijlani masina, ako hocete da igrate igre imate Playstation". I kao okoreli fan Halo igara i Xbox-a u osmoj generaciji presao sam na Playstation i sit se naigrao kvalitetnih eksluziva.

I dolazimo do samo kraja, i dalje mi nije jasno zasto bi bacili tolike para na kompaniju koja je u raspadu? Zar nije bolje taj isti novac uloziti u neke manje kompanije (npr Ebb Software iz Srbije) i njima pruziti finansije koje su im potrebne da razviju neko remek delo od igre? Ono sto su uradili sa Bungie neka urade sada i naprave kvalitetne eksluzive. Gaming konzolu ne prodaju tamo neki Game Pass servisi, prodaju je ekskluzive. I da se razumemo Game Pass je vrhunksa stvar, ali ja evo vec godinu dana nisam upalio Series S od kada sam odigrao Halo 6. Za tih godinu dana 90% igara se nije promenilo, nema se sta za igrati. Na PS sam odgirao TLOU2, God of War, Ghost of Tsushima, Horizon ne mogu se vise ni setiti svih igara.

Ja mislim da ova generacija Xboxa tek treba da zasija punim sjajem, ako najavljene igre ne budu ono što bi trebale biti onda...

Ja mislim da ova generacija Xboxa tek treba da zasija punim sjajem, ako najavljene igre ne budu ono što bi trebale biti onda...
Apsolutno ne vidim razlog iza tolikog hejta prema novim Xbox konzolama. Series S, pogotovo, je apsurdno dobar dil i radi spektakularno, a o ceni da ne pričam.

Nema nekih novih igara kvalitetnih, to je činjenica i problem svakako, ali nije kao da PS5 dobija 10 ekskluziva godišnje, bude jedna ili dve i to je to. Meni bi mnogo gluplje bilo da sam uzeo PS5 jer košta više a nema nešto preterano veći katalog igara. Xbox Game Pass je neverovatna stvar za ljude koji su voljni da igraju širok asortiman igara, i AAA i indie, pa je mnogo isplativija kupovina.

Dajem 2 eura mesečno za game pass a ni sam ne znam šta sam sve započeo da igram. Od indie do AAA, ima svega. Plus, boze me sačuvaj kako radi brzo ovaj series x, kad ga palim još tv ne prikaže sliku a on već u meniju i čeka 😄
Imam ja i PS4 Pro, mislim jeste da ima dobrih ekskluziva, imam 20ak igara na njemu i to je ok, ali, xbox a pogotovu game pass je kud i kamo isplativiji, neće me niko uveriti u suprotno.
Što se tiče samog gaminga i šta se sve dobija za uloženo, Xbox all the way. Ja sam se nećkao dve godine da li da ga uzimam, davao brdo love da komponente za PC, sad kad sam ga napokon uzeo dajem preporuku i ohrabrujem svakoga ko razmišlja o kupovini da slobodno uzme bilo koju konzolu novije generacije i uživa u gamingu. Ove što se busaju u prsa kako je PS bolji itd.. ignorišite.
Još jedna stvar, Redfall moze da se skida, meni na Series X 77GB. Još samo nekoliko dana :)

Prilozi

• 20230427_185941.jpg
    20230427_185941.jpg
    194.2 KB · Pregleda: 58
Poslednja izmena:
Ja koristim Series S već pola godine i 40" 1080p TV.
Jeftin next gen bukvalno, a GP je džabe kao i većina igara koje se kupe na Argentini.
Samo da se 60 fps mod održi u igrama koje to mogu na Series X i mašina dobija status idealne.
Ovo što se dešava oko Blizzarda meni ni iz džepa ni u džep jer te igre nikad nisu bile moj fokus.

Citao sam i opet nije bas jasno

Za series S je best bay 27 inca monitor 1440p 120hz ?
Da li on sve igre daje native 1440p ili fusari sa nekima pa radi upscale sa 1080p ?
Ima razlike u fps kad je 1080p ili 1440p monitor ?

Sustina je 24 inca 1080p ili 27 inca 1440p monitor-da li imaju isti fps

Citao sam i opet nije bas jasno

Za series S je best bay 27 inca monitor 1440p 120hz ?
Da li on sve igre daje native 1440p ili fusari sa nekima pa radi upscale sa 1080p ?
Ima razlike u fps kad je 1080p ili 1440p monitor ?

Sustina je 24 inca 1080p ili 27 inca 1440p monitor-da li imaju isti fps
Ako možeš da se ispružiš za što bolji monitor ili TV to bolje. Međutim ovo što pitaš nije do tehničkih karakteristika monitora već do developera kako žele optinizovati igru. Zbog toga najzahtevnije igre (AAA) na ovoj konzoli rade uglavnom 1080p 60 fps ili 1440p 30 fps, tj većina igara ima ta dva moda za biranje, tako da uzmeš čak i neki 27" 1080p mislim da nećeš mnogo promašiti. Ako želiš da igraš neke manje zahtevne igre dobar deo njih ima podršku za 120 Hz.
Važno je naglasiti da zbog "slabosti" ove konzole ne bi čudilo da neke igre rade i osetno lošije, odnosno da se može očekivati i neka niža rezolucija, na primer novi Plague Tale radi čak na 900p i 30 fpsa i nema mod za 60, a evo i novi Star Wars takođe 30 ali u 1080p, što mi je jako čudno.
Ipak, koliko para - toliko muzike...
I ja se pridružujem svima koji žele 60 fps mod u igrama i hejtujem kad ga nema pa neka se malo skrati grafika, ali za mašinu od 300€ mislim da nije u redu da bilo šta prigovaram.

Ja na 4K 55" TV igram bez problema, probao i na EV2450 Eizo monitoru, 1080p 24", lepse izgleda (***, ipak je dosta manji), ali ne nesto vau, samo primetno.
Svakako VRR monitor treba uzeti, i 1080p/1440p, ko hoce tako da igra.
Meni je Xbox Series S najbolja kupovina mislim u zadnjih..pa sigurno ima 10god, generalno sto se techa tice.

Danas uzeo Vesperiu za 160din na turskom, i Valkyria Revolution za fazon 90din, uzeo jos jedan 1TB SSD, prebacio na njih, lete kao zmajevi, Legendary Edition Mass Effect isto, probao, grmi sto bi se reklo.

250e polovna konzola s kontrolerom, 200din mesecno gamepass, monitor neki stari koji god ili bilo koji 1080p TV iz prethodnih 10god, i igranje moze da pocne.

Da ne pominjem sto Kodi radi super, ucitava i .ass subtitleove (za anime posebno bitno, ili kineski/japanski unicode), dok WebOS ne moze.

Fire stick 4K HDMI sam uzeo mojima pre par dana, ono cudo region lockovano, nema yt i hbo max u turskom regionu (na njega mi je prime), a na Xboxu fercera sve u 16, svi appovi dostupni, regija se menja na dva klika, ma milina.
Plus da ne pominjem koliko je tiha konzola i portabilna, 3 puta manja od PS5 npr, sto je i glavni razlog zasto ne mogu da uzmem PS5, gde cu ga 😭
Xbox 360 igre bruka jeftine, redovno na akciji, obesmisljava flesovani 360 jtag sto imam od pre par godina (skuplja prasinu..).

Uskoro ce krenuti ja mislim i adapteri za interni storage (nvme na onaj expansion card format sto furaju), pa ce moci verovatno za 100e da se ubacuje po 2TB, kad opadnu malo cene, vidim na aliju vec ima ali su paprene cene.

Stvarno cudo nevidjeno od konzole, samo da traje ovo sa argentinom i turskom i nasim karticama.

Ja na 4K 55" TV igram bez problema, probao i na EV2450 Eizo monitoru, 1080p 24", lepse izgleda (***, ipak je dosta manji), ali ne nesto vau, samo primetno.
Da li na monitoru izgleda dosta oštrije, tj kao da je PC u pitanju. Ja nisam probao na monitoru. Na 40" TV može da se vidi taj blur kad se priđe baš blizu ali oko metar i nešto je podnošljivo za igranje.

Zavisi sve od monitora, ovaj Eizo spada u neku visu srednju klasu, mada daleko od nekog profi gejmerskog, a ima i onu overdrive opciju za manje ghostinga/input laga, pa i to znaci dosta.
Izgleda definitivno ostrije jer je 1080p i 24", a na 4K 55" TV vecina naslova (koje ja licno igram) renderuju u 1080p okreni obrni, nema snage Series S za 4K izgleda, ali ne smeta.
Zivotna mi je zelja da pazarim neki C2 LG OLED ili nesto slicno i da vidim kako se tu ponasa.

Ja igram na 55C1 i extra sam zadovoljan

Takodje, ja C1 48" + Series X + Argentina/Turska + Game Pass=ništa više od toga mi ne treba.

Vrh Dno