Ne verujem da u samom pranju može da bude neke posebne razlike, osim u slučaju kada je neka mašina baš loše dizajnirana i napravljena.
Prednost koju Miele ističe je PowerWash funkcija, gde voda cirkuliše u toku pranja i prska veš odozgo. Nisu jedinstveni po tome, ali možda jesu u smislu što postoji druga pumpa koja je zadužena samo za tu funkciju. Prema nekom testu na koji se pozivaju, pranje je bolje za 10%, mada meni lično nije jasno kako je neko mogao do tog zaključka da dođe (da to izmeri). Znam da Nemci besomučno sve živo ispituju, ali opet...
Njihov "honeycomb" bubanj je patentiran. Imali su i sudski spor sa Bosch oko tog patenta, koji su dobili. Prema njihovim (Miele) pisanjima, način obrade i ta struktura bubnja pomažu nežnijem tretmanu veša.
Dobra stvar kod njih je što su sve mašine u osnovi iste - inox kazan, honeycomb bubanj, gvozdeni tegovi i sl., a cenu dodaju opcije kao što su dodatni programi, powerwash, twindos, full touch screen i sl. Razlikuju se jedino novi, najjeftiniji bazni modeli koji dolaze sa plastičnim kazanom.
Verujem da u svemu tome ima i marketinga, ali im i drugi proizvođači pomažu. Recimo Bosch u različitim serijama ima različit oblik bubnja, pa tako onaj u seriji 8 reklamira kao neko čudo koje posebno čuva veš. Odmah naravno dolazi pitanje da li to znači da je u seriji 4 loš bubanj koji lošije pere i oštećuje veš?
Što se tiče automatskog doziranja, koliko sam uspeo da pročitam, Bosch ima nešto bolji sistem koji je smešten iznad bubnja i zamišljen da radi sa komercijalno dostupnim deterdžentima, ali ima i komplikovanije održavanje. TwinDos kod Miele je prvenstveno dizajniran za njihove deterdžente, koji jesu dobri, ali su i skuplji. Održavanje sistema je vrlo jednostavno. Na netu sam naišao na probleme sa TwinDos, ali najčešće kod ljudi koji su koristili druge deterdžente. Po tome izgleda da ne treba koristiti previše guste deterdžente ili pak treba raditi češće ispiranje sistema (npr. pri svakoj dopuni i naročito ukoliko se mašina neće koristiti neko vreme). To održavanje TwinDos sistema su naročito potencirali u salonu kada sam prvi put uzimao deterdžente.