Šta je novo?

Veš mašine

Ima li neko iskustva sa Beko HTV 8736 XSHT ili nekom sličnom kombinovanom Beko? Nisam nikad imao kombinovanu pa me zanima koliko je to uopšte dobro rešenje i da li oštećuje veš. Da li ići na neku bolju koja samo pere u ovom slučaju kad je budžet do 60.000?

Kruze price da su LG kombinovane dobre :D

Beko, sta znam, ja sam uzeo najbolji model njihove ves masine na trzistu (9744), dosla je sa fabrickom greskom i izbacivala vodu napred. Nije problem sto je dosla sa fabrickom greskom, problem je sto je navodno masina sa svim mogucim senzorima za zastitu od poplave, a ona neometano radi i izbacuje vodu napred..

Cao svima, vreme je doslo da se menja masina pa reko da potrazim savet od vas ovde. Citajuci svasta o masinama po raznim forumima stekao sam utisak da su po dugovecnosti i dalje najbolje Miele i Bosch masine? Pristalica sam one logike da nisam toliko bogat da mogu da kupim jeftino (i popravljam malo po malo).
Koliko vidim istice se serija 6 i 8 kod Boscha pa me zanima jel su to masine pravljenje u Nemackoj? Da li postoje neki odredjeni modeli koje bi preporucili i u poredjenju sa npr Miele wwr 870 ili 860 sta mislite koja bi bila bolja opcija? Verujem da su po kvalitetu pranja slicne, vise me zanima ta dugovecnost iako verujem da ni Miele nije kao sto je nekada bio?

Hvala veliko

Pre jedno desetak godina jedna gospođa koja radi u predstavništvu Bosch (supruga mog tadašnjeg šefa) mi je rekla da se premium proizvodi proizvode u Nemačkoj, srednji segment znam da je bila Španija i valjda Poljska a onaj entry se proizvodio valjda u Turskoj (ako nešto nisam permutovao kod ova dva niža) i da je shodno tome i kontrola kvaliteta sprovođena (kod premium proizvoda je bila rigoroznija).

Da li je to i dalje tako stvarno ne znam i ograđujem se za današnje vreme.

Tako je i dalje. Mada je mesovito 2-4-6 Turska, Spanija i Poljska. Nemacka je vezana za HP i Seriju 8.

Po pitanju svega Miele je pogotovo u tom delu pranja daleko od ostalih. @sonicdream ako mozes da uzmes WWR 870 slobodno uzmi i ne brigaj.

@sonicdream Trenutno je na akciji model WWH860 za nekih 144k. Odlična cena za model iz te gornje serije (sa TwinDos, PowerWash, dodatnim programima). Ako ih još ima...

Sve mašine imaju bubanj u koji ide veš i onda se vrti, ne razumem kako neka može bolje da pere, neke dodatne funkcije i dugotrajnost ok.

Vrti na malo bolji način i ima drugačiju teksturu bubnja. Neke imaju funkciju pare...

Ne verujem da u samom pranju može da bude neke posebne razlike, osim u slučaju kada je neka mašina baš loše dizajnirana i napravljena.
Prednost koju Miele ističe je PowerWash funkcija, gde voda cirkuliše u toku pranja i prska veš odozgo. Nisu jedinstveni po tome, ali možda jesu u smislu što postoji druga pumpa koja je zadužena samo za tu funkciju. Prema nekom testu na koji se pozivaju, pranje je bolje za 10%, mada meni lično nije jasno kako je neko mogao do tog zaključka da dođe (da to izmeri). Znam da Nemci besomučno sve živo ispituju, ali opet...
Njihov "honeycomb" bubanj je patentiran. Imali su i sudski spor sa Bosch oko tog patenta, koji su dobili. Prema njihovim (Miele) pisanjima, način obrade i ta struktura bubnja pomažu nežnijem tretmanu veša.
Dobra stvar kod njih je što su sve mašine u osnovi iste - inox kazan, honeycomb bubanj, gvozdeni tegovi i sl., a cenu dodaju opcije kao što su dodatni programi, powerwash, twindos, full touch screen i sl. Razlikuju se jedino novi, najjeftiniji bazni modeli koji dolaze sa plastičnim kazanom.
Verujem da u svemu tome ima i marketinga, ali im i drugi proizvođači pomažu. Recimo Bosch u različitim serijama ima različit oblik bubnja, pa tako onaj u seriji 8 reklamira kao neko čudo koje posebno čuva veš. Odmah naravno dolazi pitanje da li to znači da je u seriji 4 loš bubanj koji lošije pere i oštećuje veš?
Što se tiče automatskog doziranja, koliko sam uspeo da pročitam, Bosch ima nešto bolji sistem koji je smešten iznad bubnja i zamišljen da radi sa komercijalno dostupnim deterdžentima, ali ima i komplikovanije održavanje. TwinDos kod Miele je prvenstveno dizajniran za njihove deterdžente, koji jesu dobri, ali su i skuplji. Održavanje sistema je vrlo jednostavno. Na netu sam naišao na probleme sa TwinDos, ali najčešće kod ljudi koji su koristili druge deterdžente. Po tome izgleda da ne treba koristiti previše guste deterdžente ili pak treba raditi češće ispiranje sistema (npr. pri svakoj dopuni i naročito ukoliko se mašina neće koristiti neko vreme). To održavanje TwinDos sistema su naročito potencirali u salonu kada sam prvi put uzimao deterdžente.

Poslednja izmena:
Mora njihov Miele deterdzent, mislim ne mora ali ce se pre ili kasnije zapusiti... i nije preporucljivo da stoji dugo tipa par meseci, meni se tad zapusila...

Ja za power wash ne vidim neku razliku, moja mama vidi i koristi uvek... ima tu sigurno dosta subjektivnog... doduse ona ima najbolji model sa tom SoftSteam funkcijom...

Ono sto meni recimo bas znaci je single wash gde mogu bukvalno dve kosulje da operem savrseno...

I plus je sto nisam vidjao kod drugih potrosaca ( sto ne znaci da nema) je to sto ima prikljucak za toplu vodu, pa ko ima ekonomicniji nacin grejanja vode moze dosta da ustedi...

Ali kao sto sam pisao, mama za stan u Beogradu prelazi na Whirpool ( posle proba kod bake u stanu), tu ima opcija sa parom i sve ostale opcije pa i nesto dodatno, sem auto dozera, za trecinu cene ( i vise u odnosu na ove najbolje modele Miele)... u UK imaju bas dobri popusti i tamo bismo sigurno uzeli ali ovde za Miele su bas slabi... a cekao sam i gledao, nije bila zurba...

I ja cu za sebe uzeti Whirpool ako prodje mamin test a to cu znati za jedno mesec dana kada se konacno useli i testira pa pisem utiske...

Njihov "honeycomb" bubanj je patentiran. Imali su i sudski spor sa Bosch oko tog patenta, koji su dobili. Prema njihovim (Miele) pisanjima, način obrade i ta struktura bubnja pomažu nežnijem tretmanu veša.
Dobra stvar kod njih je što su sve mašine u osnovi iste - inox kazan, honeycomb bubanj, gvozdeni tegovi i sl., a cenu dodaju opcije kao što su dodatni programi, powerwash, twindos, full touch screen i sl. Razlikuju se jedino novi, najjeftiniji bazni modeli koji dolaze sa plastičnim kazanom.
Honey comb bubanj ima i bosch, LG, TCL i verovatno i drugi brendovi sa manjim ili vecim varijacijama...
Sama tehnika pranja je ista od kad postoje masine za ves, razlika izmedju skuplje i jeftinije masine je u cvrscoj sasiji, i mehanickoj izdrzljivosti.

Ves masine se mehanicki trose i habaju, bolja masina je jednostavno izdrzljivija, kao i svaki drugi alat.

Pa nije problem napraviti, nego što nije u svim modelima isto. Konkretno, bubanj sa nazivom Vario ("Vario bubanj: nežnije i intenzivnije pranje") reklamiraju samo u seriji 6 i 8. Serija 4 ima neki drugi, ne mora da znači lošiji, ali takvu poruku praktično šalju. Moj brat ima neki model iz serije 4 koja ima bubanj sa metalnim lopaticama (nije u Srb), a što nisam nikada video ni kod jednog modela kod nas, uključujući i seriju 8.

Poslednja izmena:
I sve mašine operu veš i ideš dalje bilo koštale 20 000 ili 200 000. Bubanj, džabe bio on bilo kakav ako se u njega stavi maximalna količina veša, taj veš bude pripijen jedan uz drugi i bubanj nema nikakav efekat na veš. Kada se stavi manja količina veša sve se to unutra okreće i trenjem veša jedan od drugog sve se to opere bio bubanj bilo kakav. Ali kupac se mora marketingom privući i sa pričom o konfiguraciji bubnja. Džaba AAA.... kategorije kada su oni smanjili količinu vode i time jeste ušteda u vodi i struji ali nekad mašina ne odradi pranje kako bi trebala. Veš u starim mašinama je plivao u vodi prilikom pranja.

I svi automobili te prevezu od tačke A do tačke B, bili oni 5 ili 150k evra pa bi opet svi pre uzeli Mercedes nego Jugo jer nije sve u osnovnoj funkciji bilo to oprati, prevesti ili šta god treće...

Miele okrece ves u oba smera npr. Takodje centrifuga, ako je masina dobro nivelisana, maltene da nema vibracije koliko dobro radi.

Tako je i dalje. Mada je mesovito 2-4-6 Turska, Spanija i Poljska. Nemacka je vezana za HP i Seriju 8.

Po pitanju svega Miele je pogotovo u tom delu pranja daleko od ostalih. @sonicdream ako mozes da uzmes WWR 870 slobodno uzmi i ne brigaj.
Ko hoće top Bosch modele, najsigurnije je da kupi Gaggenau. To bi trebalo da je 100% pravljeno u Nemačkoj.

Gaggenau je poznat po kuhinjskim elementima; ploče, rerne, fioke za vakumiranje i sl. Tu su top.
Veš mašine su verovatno rebrendirani Bosch modeli sa napumpanim cenama. Pa ko voli...

Poslednja izmena:
Nikad čuo za firmu... Čudi me sto maloprodajni lanci nemaju njih.

Simensa nema nigde, mislim da je davno izasao sa naseg trzista.

Izasao je pre vise od 5 godina sa naseg trzista
Mora njihov Miele deterdzent, mislim ne mora ali ce se pre ili kasnije zapusiti... i nije preporucljivo da stoji dugo tipa par meseci, meni se tad zapusila...

Ja za power wash ne vidim neku razliku, moja mama vidi i koristi uvek... ima tu sigurno dosta subjektivnog... doduse ona ima najbolji model sa tom SoftSteam funkcijom...

Ono sto meni recimo bas znaci je single wash gde mogu bukvalno dve kosulje da operem savrseno...

I plus je sto nisam vidjao kod drugih potrosaca ( sto ne znaci da nema) je to sto ima prikljucak za toplu vodu, pa ko ima ekonomicniji nacin grejanja vode moze dosta da ustedi...

Ali kao sto sam pisao, mama za stan u Beogradu prelazi na Whirpool ( posle proba kod bake u stanu), tu ima opcija sa parom i sve ostale opcije pa i nesto dodatno, sem auto dozera, za trecinu cene ( i vise u odnosu na ove najbolje modele Miele)... u UK imaju bas dobri popusti i tamo bismo sigurno uzeli ali ovde za Miele su bas slabi... a cekao sam i gledao, nije bila zurba...

I ja cu za sebe uzeti Whirpool ako prodje mamin test a to cu znati za jedno mesec dana kada se konacno useli i testira pa pisem utiske...
Koji je model te Whirlpool masine?

Znam, ali začuđujuće Siemens je duže trajao nego Bosch.

WHIRLPOOL FFB 9469 BV EE…

Sad dok sam tražio tačan model vidim da se pojavila neka sa auto dose i nekim novim sistemom supreme silence koji kombinuje zen motor i dodatnu izolaciju za nizu buku… ali je B klasa energetska za razliku od ove koja je A…

Te energetske klase se racunaju na eko programu koliko znam.Ovaj drugi model Whirlpool-a je sa dd motorom kao kod Lg.Ona je bolja od ove sto si naveo.

Ljudi hvala vam na pomoci. Sveo sam se na..

1. Miele WWH 860 WCS koja je oko 144000 ili
2. Bosch series 8 WGB24400BY koja je oko 130000 din ili
3. Bosch series 8 WGB25690BY koja je oko 140000

Kvalitet pranja mi nije toliko stravicno bitan, verujem da su sve tri odlicne, vise taj kvalitet izrade i izdrzljivost...

Vrh Dno