Šta je novo?

Veš mašine

desp

Znamenit
Učlanjen(a)
24.12.2002
Poena
1,005
Imao sam sličnu dilemu, pa sam tražio da pogledam modele u prodavnicama. Nakon tog gledanja moj (subjektivni) zaključak je bio da je Miele daleko iznad po kvalitetu izrade.
Posle nekog vremena, to isto su mi rekli i u samom Bosch servisu...
Mislim da za mašine preko 1000eur samo Miele treba gledati.

Poslednja izmena:

akki

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
20.04.2005
Poena
515
Te energetske klase se racunaju na eko programu koliko znam.Ovaj drugi model Whirlpool-a je sa dd motorom kao kod Lg.Ona je bolja od ove sto si naveo.
Tako je, na eko programu se meri ( ali daje neku generalni sliku), 6kwh je bolja ova moja na 100 ciklusa, ali svakako da je bolji noviji model, doduše nema ga kod nas još uvek, vidim neku cenu koju ne znam koliko je tacna ali je skuplja poprilično…
Ima i jos jedan model sa A razredom, sajt im je uzasan bas…

ucitelj

Poštovan
Učlanjen(a)
03.09.2015
Poena
70
Misljenje o ove dve masine koje su mi usle u uzi izbor

bakara

Znamenit
Učlanjen(a)
22.01.2005
Poena
1,095
Ovaj TCL mora biti bolja masina od ovog generickog turcina koji se prodaje pod raznim imenima.

desp

Znamenit
Učlanjen(a)
24.12.2002
Poena
1,005
Tako je. Nešto što sigurno može u razumnom roku da se servisira ako zatreba.
Što se samog kvaliteta izrade tiče, verovatno je sve to jako slično.

zamzung

Slavan
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poena
305
Gorenje i Beko su isto - Kina , Turska.
Ne ne verujem da se Končar, TCL sporije servisiraju.
Verujem da su generički delovi.

maxy

Slavan
Učlanjen(a)
16.10.2014
Poena
245
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Optički internet
Gorenje odgovarajući deo možeš kupiti u njihovom servisu, dok za ova dva čuda ipak moraš pozvati servis, jer sve i da jesu generički, teško da će to korisnik znati.

zamzung

Slavan
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poena
305
Ako je tako zvučalo, eto ja se izvinjavam.

Ja mašine za veš menjam na 10+ godina i nije mi žao dati više para za kvalitetniji uređaj samo da domaćica bude srećna.
Ne volim da me cima za rukav: "Ajd, popravi to" ,već posle 2-3 godine.
Takve proizvode će uskoro nadam se i zabraniti.

@maxy, ni ne očekujem da će prosečan korisnik da menja delove i popravlja. Već da će prosečan serviser lako da ustanovi kvar i ima uvek dostupan (generički) deo.
Univerzalni servis, jer nećeš sve slati za Beograd...kao što je (verovatno) slučaj sa Miele uređajima.

el_patron

Slavan
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poena
345
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5600 + Arctic Freezer 34 eSports
Matična ploča
MSI Tomahawk MAX
RAM
Kingston Fury Beast RGB 2x16GB
GPU
Sapphire 6650XT Nitro+
Storage
Kingston A2000/Transcend 230s/HDD 500GB
Zvuk
Microlab M660BT + Steel Series Arctis 7+ Wireless
PSU
Asus Rog Strix Gold 750w
Kućište
Be Quiet Pure Base 500FX
Monitor
BenQ Mobiuz EX2710S
Miš & tastatura
HyperX Pulsefire Dart Wireless+ HyperX Alloy Origins Red Linear
Mobilni telefon
iPhone 13 mini 128gb
Pametni uređaji
Xiaomi 3C
Pristup internetu
  1. Optički internet
Gorenje odgovarajući deo možeš kupiti u njihovom servisu, dok za ova dva čuda ipak moraš pozvati servis, jer sve i da jesu generički, teško da će to korisnik znati.
Jeste da, vidim da svi hvale Gorenje i njihov servis, ceka se po mesec dana da dodju pritom si jezivo skupi delovi. Ne bih uzeo Gorenje ves masinu u zivotu.

Isto tako ne razumem tvoj komentar: "Šta natera čoveka da razmatra kupovinu ova dva brenda?" Sta natera tebe da izjavis ovako nesto ili jos bolje, sta tebe natera da hvalis Gorenje servis koji je smece? Ne znaju svi sve, ne razumeju se u brendove, zbog toga i postoji forum gde mogu da saznaju nesto vise i da cuju druge/bolje predloge.

Drugo, imas li iskustva sa tim brendovima i jel mozes da nam kazes nesto vise o njima sto bi potkrepilo tvoju izjavu gore?

kraguljac

Slavan
Učlanjen(a)
07.02.2007
Poena
330
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Nije uopste potrebno iskustvo sa tim brendovima, nikada ne kupovati nesto (a narocito jeftino) cega na trzistu nema skoro uopste.
Velika je sansa da kada nesto strada taj deo nece moci da se pronadje i da ce biti problema se servisom.
Naravno, mozda svi mi gresimo, u svakom slucaju rizik kupovine pada na tvoja pleca.

ucitelj

Poštovan
Učlanjen(a)
03.09.2015
Poena
70
Ja predlazem pojedinim "strucnjacima" koji ovde dolaze da otvore novu temu koju beko i gorenje masinu kupiti

Apropo ovog koncara ako je to turski vestel onda ima delova u izobilju a kako vidim tcl je brend u usponu sto se tice elektronike pa cenim da im i masine uopste ne zaostaju za slicnim proizvodima cak i nesto vise cene

ivanbass1

Čuven
Učlanjen(a)
25.04.2016
Poena
765
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5700X, LC-CC-120
Matična ploča
AsRock X570S PG Riptide
RAM
Kingston 2x16GB 3400MHz CL14
GPU
AsRock Challenger Pro 6700 XT
Storage
Kingston A2000 1TB, Toshiba P300 3TB
Zvuk
HyperX Cloud II Wireless
PSU
Seasonic Core 650 GM
Kućište
NZXT S340 Elie
Monitor
AOC CQ32G1
Miš & tastatura
Logitech G502, HyperX Alloy
Ostale periferije
Mac Mini M1 16/512
Laptop
Macbook Pro M1 16/512
Tablet
Galaxy Tab S7
Mobilni telefon
XIaomi 12X
Pametni uređaji
-Galaxy Watch 3
-Mi Band 5
-Mi Band 4
-Mi Smart Humidifier
-Mi Air Purifier 2S
-Mi Air Purifier 3H
-Mi Mop Pro
Pristup internetu
  1. Optički internet
TCL nije nov brend, postoji on u Kini jako dugo.

maxy

Slavan
Učlanjen(a)
16.10.2014
Poena
245
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Optički internet
Jeste da, vidim da svi hvale Gorenje i njihov servis, ceka se po mesec dana da dodju pritom si jezivo skupi delovi. Ne bih uzeo Gorenje ves masinu u zivotu.

Isto tako ne razumem tvoj komentar: "Šta natera čoveka da razmatra kupovinu ova dva brenda?" Sta natera tebe da izjavis ovako nesto ili jos bolje, sta tebe natera da hvalis Gorenje servis koji je smece? Ne znaju svi sve, ne razumeju se u brendove, zbog toga i postoji forum gde mogu da saznaju nesto vise i da cuju druge/bolje predloge.

Drugo, imas li iskustva sa tim brendovima i jel mozes da nam kazes nesto vise o njima sto bi potkrepilo tvoju izjavu gore?
Imam iskustva sa brendovima sa kojima posle isteka garancije mogu da se slikam, jer delova nema, nema opreme, nema potrošnog materijala.
Za Gorenje bar delovi mogu da se nađu u njihovom servisu (kupim i ugradim sam), pa ako treba i da sačekam, bar je izgledno da ću doći do dela. Za neke brendove danas imaš uvoznika, za par godina više ga nemaš i šta onda? Ne mora uopšte da dođe do kvara na uređaju u smislu garancije, može da se desi da odlomiš ručku, polomiš vrata... Gde to kupiti za uređaj koji je prodat ukupno u 10 primeraka? Gorenje je bar tradicionalno prisutan na našem tržištu, a dovoljno ga poznaju i serviseri pa znaju šta može ili ne može od zamenskih delova ako bude trebalo. Isto je i za Beko. A Gorenje i Beko navodim jer su oni prisutni u budžet segmentu i svako ko kupuje u tom segmentu treba da obrati pažnju na postprodaju. Ima još brendova u budžet segmentu koji imaju solidnu podršku, ne moraju samo ova dva.

Ne bih ni ja nikada kupio Gorenje veš mašinu, ali ni bilo koju drugu za cca 30k dinara.
@maxy, ni ne očekujem da će prosečan korisnik da menja delove i popravlja. Već da će prosečan serviser lako da ustanovi kvar i ima uvek dostupan (generički) deo.
Univerzalni servis, jer nećeš sve slati za Beograd...kao što je (verovatno) slučaj sa Miele uređajima.

S obzirom na današnje cene usluge servisa (izlaz+ruke+cena dela) sve što mogu - popravljam sam, a posebno kada je kvar lako rešiv. Bitno mi je samo da su delovi dostupni.

Poslednja izmena:

bakara

Znamenit
Učlanjen(a)
22.01.2005
Poena
1,095
Prosto je zabavno citati na koji nacin ljudi gledaju na ves masine...
za vecinu je misticna stvar u kuci kojoj samo zena prilazi i zna da je kontrolise :rolleyes:

Ves masina nije nikakva raketna tehnika, sve masine imaju iste delove, razlika je u kvalitetu izrade i zavrsne obrade, a sve one peru.
Odprilike kao jeftin i skup auto, oba vas prevezu.

Sto se tice delova,
- potrosni delovi poput grejaca, relea, elektro ventila, pumpa i slicne glupe sitnice, to ima da se kupi ili se deli sa drugim velikim proizvodjacima i tih delova uvek ima.

- Tunel guma, vrata, bubanj, to nisu delovi koji crkavaju cesto i to se narucuje i ceka obicno 3 nedelje.
Verovatno i da moze da se kupi odmah, ali ako je u garanciji te delove mora da odobri i posalje proizvodjac, tako je koliko znam kod svih.

- Elektronika ne crkava, ako kojim slucajem crkne menja se masina, ili kompletna ploca.
popravkom retko ko hoce da se bavi jer je gubljenje vremena, ali moze i da se popravi.

- Bubanj, tj lezajevi ako odu van garantnog roka,
menja se cela masina ne isplati se popravka,
nov bubanj je preko 200eur...pa ako bas neko insistira ima da se kupi.

brendovi:
  • Gorenje je kinesko, kupio ga je Hisense veliki renomirani proizvodjac jeftine bele tehnike.
  • Beko je turski brend sa dobrim lokalnim servisom i podrskom, dobar je ali je previse sirov i grub za moje pojmove.
  • Koncar, VOX je vestel turski genericki brend low budzet tehnike na kilo
  • TCL je veliki ozbiljan kineski brend, uvozi ga ekskluzivno tehnomanija i ima jako dobru cenu jer se probija na trzistu.

maxy

Slavan
Učlanjen(a)
16.10.2014
Poena
245
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Optički internet
Ja predlazem pojedinim "strucnjacima" koji ovde dolaze da otvore novu temu koju beko i gorenje masinu kupiti

Apropo ovog koncara ako je to turski vestel onda ima delova u izobilju a kako vidim tcl je brend u usponu sto se tice elektronike pa cenim da im i masine uopste ne zaostaju za slicnim proizvodima cak i nesto vise cene

Teško da ćeš dobiti onda odgovor na ovom forumu. Ne sećam se da je iko kupovao ova dva brenda, a da je na forumu ostavljao neke utiske, iskustva. Svakako, za forumsku zajednicu je dobro da neko načini i ovaj korak i podeli iskustva. Ja sam tako uradio sa klimom, pojeo ono što se ne jede, ali i podelio svoja "lepa" iskustva ovde da ljudi znaju šta da očekuju.

maxy

Slavan
Učlanjen(a)
16.10.2014
Poena
245
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Optički internet
krastavac, nekad su bili pristojan brend...

aleksa.ue

Poštovan
Učlanjen(a)
28.03.2021
Poena
85
Gorenje i Beko su isto - Kina , Turska.
Ne ne verujem da se Končar, TCL sporije servisiraju.
Verujem da su generički delovi.
Gorenje je Slovenija.Osnovne modele Gorenja i kombinovane modele pravi Hisense.Od tih jeftinijih su najbolji Gorenje ili Beko i mozda Hisense.Za Whirlpool ne znam.U njihovom servisu kazu da se malo kvari,sa druge strane neki delovi su slicni kao kod Indesit masina tipa Bubanj,fioka za deterdzent.

ZamlataPoPotrebi

Zapažen
Učlanjen(a)
27.04.2023
Poena
1
Pozdrav svima i unapred hvala na savetima i odgovorima.

Potreban mi je savet koju ves masinu sa gornjim punjenjem (odozgo tj. top loading) da kupim, Budzet je do 75.000 dinara.

Molio bih, ako je moguce da se, uz masine koje se predloze napise i sta mogu da ocekujem sa aspekta servisa za date modele.

Do sada smo u kuci koristili Gorenje proizvode, tako da sa ostalim brendovima nemam nikakva iskustva.

Djilkosh_Ns

The King
Super Moderator
Učlanjen(a)
31.05.2011
Poena
1,205
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5500
Matična ploča
Asus A320M-K
RAM
Kingston Renegade 2x8 3200mhz
GPU
RX 6600 HellHound
Storage
M2 + 2 x SSD
Zvuk
Integrisana
PSU
Chieftec CTG-550C
Kućište
Tron III
Monitor
LG 27GP850-B
Miš & tastatura
Hyperx Pulsefire Haste & Redragon Draconic White / Brown Switch
Ostale periferije
Turtle Beach 600P
Mobilni telefon
iPhone 14 Pro Deep Purple 256
Pametni uređaji
Apple watch Series 7 45mm
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Jedino šta ima je video sam Electrolux model i mislim AEG nisam siguran. To je od kvalitetnijih.

el_patron

Slavan
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poena
345
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5600 + Arctic Freezer 34 eSports
Matična ploča
MSI Tomahawk MAX
RAM
Kingston Fury Beast RGB 2x16GB
GPU
Sapphire 6650XT Nitro+
Storage
Kingston A2000/Transcend 230s/HDD 500GB
Zvuk
Microlab M660BT + Steel Series Arctis 7+ Wireless
PSU
Asus Rog Strix Gold 750w
Kućište
Be Quiet Pure Base 500FX
Monitor
BenQ Mobiuz EX2710S
Miš & tastatura
HyperX Pulsefire Dart Wireless+ HyperX Alloy Origins Red Linear
Mobilni telefon
iPhone 13 mini 128gb
Pametni uređaji
Xiaomi 3C
Pristup internetu
  1. Optički internet
AEG bi trebalo da je kvalitetniji Electrolux, pa idi na njega ako mozes.

Recoba20

Čuven
Učlanjen(a)
13.12.2004
Poena
625
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-11500 & ARCTIC Freezer 34 eSports DUO Red
Matična ploča
Asus TUF GAMING H570-PRO WIFI
RAM
Kingston HyperX Fury Black 4x8GB
GPU
Sapphire Pulse RX 6700 XT
Storage
Kingston KC3000 1TB; 2×Seagate ST4000DM004 4TB
Zvuk
Topping E30, Eris PreSonus E3.5
PSU
EVGA SuperNOVA 650 G6
Kućište
PHANTEKS Eclipse P600S
Monitor
Dell U2312HM
Miš & tastatura
Microsoft Wireless Comfort Desktop 5050
Laptop
Huawei D15
Mobilni telefon
Samsung Galaxy A52s
Pristup internetu
  1. Wireless provajder
Iste mašine, samo što je AEG klasa iznad Electrolux.

Diamond

Slavan
Učlanjen(a)
10.02.2007
Poena
425
Горење без дисплеја (без тајмера) су врхунске машине. Имам Беко и покајао сам се што нисам узео Горење.
Горење има велики бубањ и одличне програме. Беко не може ни да приђе томе.

NShappy

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.05.2004
Poena
655
Moja oprema  
Mobilni telefon
Huawei P30
Iste mašine, samo što je AEG klasa iznad Electrolux.
Elektrolux i AEG su nešto k'o Toyota i Lexus... (omiljena forumaška poređenja sa automobilima... :p :D )

Za ovakve tvrdnje bi trebalo imati višestruka iskustva sa više različitih brendova i servisa, tokom dužeg niza godina.

Ne znam sada od kada je Gorenje u rukama Hisens-a, i ne znam za druga mesta, ali u NS na primer, Gorenje servis radi odlično.
Daleko je to od nekog idealnog rešenja vi-nas-samo-pozovete-i-vaš-uređaj-ponovo-radi-već-sledeći-dan-po-ceni-max10%-novog-uređaja...
Ali Gorenje servis (bar u NS) jeste najbrže izlazio i imao najveći broj delova na lageru. Ne sve, ne uvek, ali drugi brendovi srednje klase su uglavnom još gori.

Naravno da se može desiti da Beko servis ima odmah neki konkretan termostat za frižider na stanju, a onda Gorenje servis nema neku konkretnu bravicu na vratima mašine za sudove u magacinu sada za odmah. Ali to ne znači da Beko ima sve odmah i uvek, a Gorenje nikad ništa...

Imam vrlo loša iskustva sa Beko i sa Whirpool servisom u NS, a odlična sa Gorenje i Bosh. I neću da tvrdim da je tih 5-6 iskustava pravilo.

Ali znam da (je) Gorenje (bar dosada) ima(lo) svoj servis u NS, svoje zaposlene na tom poslu, a neki drugi uvoznici/trgovvci/zastupnici bele tehnike imaju potpisane ugovore sa nezavisnim serviserima koji dalje rade gro mass brendova srednje klase. I ti ugovori ističu, novi se potpisuju, servisi se menjaju nagodišnjem nivou. Onaj prvi Gorenje sistem jeste efikasniji, ali verujem da nije isplativ u celoj Srbiji već samo u većim gradovima.

Vrh Dno