Šta je novo?

Veš mašine

Imao sam sličnu dilemu, pa sam tražio da pogledam modele u prodavnicama. Nakon tog gledanja moj (subjektivni) zaključak je bio da je Miele daleko iznad po kvalitetu izrade.
Posle nekog vremena, to isto su mi rekli i u samom Bosch servisu...
Mislim da za mašine preko 1000eur samo Miele treba gledati.

Poslednja izmena:
Te energetske klase se racunaju na eko programu koliko znam.Ovaj drugi model Whirlpool-a je sa dd motorom kao kod Lg.Ona je bolja od ove sto si naveo.
Tako je, na eko programu se meri ( ali daje neku generalni sliku), 6kwh je bolja ova moja na 100 ciklusa, ali svakako da je bolji noviji model, doduše nema ga kod nas još uvek, vidim neku cenu koju ne znam koliko je tacna ali je skuplja poprilično…
Ima i jos jedan model sa A razredom, sajt im je uzasan bas…

Misljenje o ove dve masine koje su mi usle u uzi izbor

Ovaj TCL mora biti bolja masina od ovog generickog turcina koji se prodaje pod raznim imenima.

Tako je. Nešto što sigurno može u razumnom roku da se servisira ako zatreba.
Što se samog kvaliteta izrade tiče, verovatno je sve to jako slično.

Gorenje i Beko su isto - Kina , Turska.
Ne ne verujem da se Končar, TCL sporije servisiraju.
Verujem da su generički delovi.

Gorenje odgovarajući deo možeš kupiti u njihovom servisu, dok za ova dva čuda ipak moraš pozvati servis, jer sve i da jesu generički, teško da će to korisnik znati.

Ako je tako zvučalo, eto ja se izvinjavam.

Ja mašine za veš menjam na 10+ godina i nije mi žao dati više para za kvalitetniji uređaj samo da domaćica bude srećna.
Ne volim da me cima za rukav: "Ajd, popravi to" ,već posle 2-3 godine.
Takve proizvode će uskoro nadam se i zabraniti.

@maxy, ni ne očekujem da će prosečan korisnik da menja delove i popravlja. Već da će prosečan serviser lako da ustanovi kvar i ima uvek dostupan (generički) deo.
Univerzalni servis, jer nećeš sve slati za Beograd...kao što je (verovatno) slučaj sa Miele uređajima.

Gorenje odgovarajući deo možeš kupiti u njihovom servisu, dok za ova dva čuda ipak moraš pozvati servis, jer sve i da jesu generički, teško da će to korisnik znati.
Jeste da, vidim da svi hvale Gorenje i njihov servis, ceka se po mesec dana da dodju pritom si jezivo skupi delovi. Ne bih uzeo Gorenje ves masinu u zivotu.

Isto tako ne razumem tvoj komentar: "Šta natera čoveka da razmatra kupovinu ova dva brenda?" Sta natera tebe da izjavis ovako nesto ili jos bolje, sta tebe natera da hvalis Gorenje servis koji je smece? Ne znaju svi sve, ne razumeju se u brendove, zbog toga i postoji forum gde mogu da saznaju nesto vise i da cuju druge/bolje predloge.

Drugo, imas li iskustva sa tim brendovima i jel mozes da nam kazes nesto vise o njima sto bi potkrepilo tvoju izjavu gore?

Nije uopste potrebno iskustvo sa tim brendovima, nikada ne kupovati nesto (a narocito jeftino) cega na trzistu nema skoro uopste.
Velika je sansa da kada nesto strada taj deo nece moci da se pronadje i da ce biti problema se servisom.
Naravno, mozda svi mi gresimo, u svakom slucaju rizik kupovine pada na tvoja pleca.

Ja predlazem pojedinim "strucnjacima" koji ovde dolaze da otvore novu temu koju beko i gorenje masinu kupiti

Apropo ovog koncara ako je to turski vestel onda ima delova u izobilju a kako vidim tcl je brend u usponu sto se tice elektronike pa cenim da im i masine uopste ne zaostaju za slicnim proizvodima cak i nesto vise cene

TCL nije nov brend, postoji on u Kini jako dugo.

Jeste da, vidim da svi hvale Gorenje i njihov servis, ceka se po mesec dana da dodju pritom si jezivo skupi delovi. Ne bih uzeo Gorenje ves masinu u zivotu.

Isto tako ne razumem tvoj komentar: "Šta natera čoveka da razmatra kupovinu ova dva brenda?" Sta natera tebe da izjavis ovako nesto ili jos bolje, sta tebe natera da hvalis Gorenje servis koji je smece? Ne znaju svi sve, ne razumeju se u brendove, zbog toga i postoji forum gde mogu da saznaju nesto vise i da cuju druge/bolje predloge.

Drugo, imas li iskustva sa tim brendovima i jel mozes da nam kazes nesto vise o njima sto bi potkrepilo tvoju izjavu gore?
Imam iskustva sa brendovima sa kojima posle isteka garancije mogu da se slikam, jer delova nema, nema opreme, nema potrošnog materijala.
Za Gorenje bar delovi mogu da se nađu u njihovom servisu (kupim i ugradim sam), pa ako treba i da sačekam, bar je izgledno da ću doći do dela. Za neke brendove danas imaš uvoznika, za par godina više ga nemaš i šta onda? Ne mora uopšte da dođe do kvara na uređaju u smislu garancije, može da se desi da odlomiš ručku, polomiš vrata... Gde to kupiti za uređaj koji je prodat ukupno u 10 primeraka? Gorenje je bar tradicionalno prisutan na našem tržištu, a dovoljno ga poznaju i serviseri pa znaju šta može ili ne može od zamenskih delova ako bude trebalo. Isto je i za Beko. A Gorenje i Beko navodim jer su oni prisutni u budžet segmentu i svako ko kupuje u tom segmentu treba da obrati pažnju na postprodaju. Ima još brendova u budžet segmentu koji imaju solidnu podršku, ne moraju samo ova dva.

Ne bih ni ja nikada kupio Gorenje veš mašinu, ali ni bilo koju drugu za cca 30k dinara.
@maxy, ni ne očekujem da će prosečan korisnik da menja delove i popravlja. Već da će prosečan serviser lako da ustanovi kvar i ima uvek dostupan (generički) deo.
Univerzalni servis, jer nećeš sve slati za Beograd...kao što je (verovatno) slučaj sa Miele uređajima.

S obzirom na današnje cene usluge servisa (izlaz+ruke+cena dela) sve što mogu - popravljam sam, a posebno kada je kvar lako rešiv. Bitno mi je samo da su delovi dostupni.

Poslednja izmena:
Prosto je zabavno citati na koji nacin ljudi gledaju na ves masine...
za vecinu je misticna stvar u kuci kojoj samo zena prilazi i zna da je kontrolise :rolleyes:

Ves masina nije nikakva raketna tehnika, sve masine imaju iste delove, razlika je u kvalitetu izrade i zavrsne obrade, a sve one peru.
Odprilike kao jeftin i skup auto, oba vas prevezu.

Sto se tice delova,
- potrosni delovi poput grejaca, relea, elektro ventila, pumpa i slicne glupe sitnice, to ima da se kupi ili se deli sa drugim velikim proizvodjacima i tih delova uvek ima.

- Tunel guma, vrata, bubanj, to nisu delovi koji crkavaju cesto i to se narucuje i ceka obicno 3 nedelje.
Verovatno i da moze da se kupi odmah, ali ako je u garanciji te delove mora da odobri i posalje proizvodjac, tako je koliko znam kod svih.

- Elektronika ne crkava, ako kojim slucajem crkne menja se masina, ili kompletna ploca.
popravkom retko ko hoce da se bavi jer je gubljenje vremena, ali moze i da se popravi.

- Bubanj, tj lezajevi ako odu van garantnog roka,
menja se cela masina ne isplati se popravka,
nov bubanj je preko 200eur...pa ako bas neko insistira ima da se kupi.

brendovi:
  • Gorenje je kinesko, kupio ga je Hisense veliki renomirani proizvodjac jeftine bele tehnike.
  • Beko je turski brend sa dobrim lokalnim servisom i podrskom, dobar je ali je previse sirov i grub za moje pojmove.
  • Koncar, VOX je vestel turski genericki brend low budzet tehnike na kilo
  • TCL je veliki ozbiljan kineski brend, uvozi ga ekskluzivno tehnomanija i ima jako dobru cenu jer se probija na trzistu.

Ja predlazem pojedinim "strucnjacima" koji ovde dolaze da otvore novu temu koju beko i gorenje masinu kupiti

Apropo ovog koncara ako je to turski vestel onda ima delova u izobilju a kako vidim tcl je brend u usponu sto se tice elektronike pa cenim da im i masine uopste ne zaostaju za slicnim proizvodima cak i nesto vise cene

Teško da ćeš dobiti onda odgovor na ovom forumu. Ne sećam se da je iko kupovao ova dva brenda, a da je na forumu ostavljao neke utiske, iskustva. Svakako, za forumsku zajednicu je dobro da neko načini i ovaj korak i podeli iskustva. Ja sam tako uradio sa klimom, pojeo ono što se ne jede, ali i podelio svoja "lepa" iskustva ovde da ljudi znaju šta da očekuju.

***, nekad su bili pristojan brend...

Gorenje i Beko su isto - Kina , Turska.
Ne ne verujem da se Končar, TCL sporije servisiraju.
Verujem da su generički delovi.
Gorenje je Slovenija.Osnovne modele Gorenja i kombinovane modele pravi Hisense.Od tih jeftinijih su najbolji Gorenje ili Beko i mozda Hisense.Za Whirlpool ne znam.U njihovom servisu kazu da se malo kvari,sa druge strane neki delovi su slicni kao kod Indesit masina tipa Bubanj,fioka za deterdzent.

Pozdrav svima i unapred hvala na savetima i odgovorima.

Potreban mi je savet koju ves masinu sa gornjim punjenjem (odozgo tj. top loading) da kupim, Budzet je do 75.000 dinara.

Molio bih, ako je moguce da se, uz masine koje se predloze napise i sta mogu da ocekujem sa aspekta servisa za date modele.

Do sada smo u kuci koristili Gorenje proizvode, tako da sa ostalim brendovima nemam nikakva iskustva.

Jedino šta ima je video sam Electrolux model i mislim AEG nisam siguran. To je od kvalitetnijih.

AEG bi trebalo da je kvalitetniji Electrolux, pa idi na njega ako mozes.

Iste mašine, samo što je AEG klasa iznad Electrolux.

Горење без дисплеја (без тајмера) су врхунске машине. Имам Беко и покајао сам се што нисам узео Горење.
Горење има велики бубањ и одличне програме. Беко не може ни да приђе томе.

Iste mašine, samo što je AEG klasa iznad Electrolux.
Elektrolux i AEG su nešto k'o Toyota i Lexus... (omiljena forumaška poređenja sa automobilima... :p :D )

Za ovakve tvrdnje bi trebalo imati višestruka iskustva sa više različitih brendova i servisa, tokom dužeg niza godina.

Ne znam sada od kada je Gorenje u rukama Hisens-a, i ne znam za druga mesta, ali u NS na primer, Gorenje servis radi odlično.
Daleko je to od nekog idealnog rešenja vi-nas-samo-pozovete-i-vaš-uređaj-ponovo-radi-već-sledeći-dan-po-ceni-max10%-novog-uređaja...
Ali Gorenje servis (bar u NS) jeste najbrže izlazio i imao najveći broj delova na lageru. Ne sve, ne uvek, ali drugi brendovi srednje klase su uglavnom još gori.

Naravno da se može desiti da Beko servis ima odmah neki konkretan termostat za frižider na stanju, a onda Gorenje servis nema neku konkretnu bravicu na vratima mašine za sudove u magacinu sada za odmah. Ali to ne znači da Beko ima sve odmah i uvek, a Gorenje nikad ništa...

Imam vrlo loša iskustva sa Beko i sa Whirpool servisom u NS, a odlična sa Gorenje i Bosh. I neću da tvrdim da je tih 5-6 iskustava pravilo.

Ali znam da (je) Gorenje (bar dosada) ima(lo) svoj servis u NS, svoje zaposlene na tom poslu, a neki drugi uvoznici/trgovvci/zastupnici bele tehnike imaju potpisane ugovore sa nezavisnim serviserima koji dalje rade gro mass brendova srednje klase. I ti ugovori ističu, novi se potpisuju, servisi se menjaju nagodišnjem nivou. Onaj prvi Gorenje sistem jeste efikasniji, ali verujem da nije isplativ u celoj Srbiji već samo u većim gradovima.

Vrh Dno