Šta je novo?

Critical process died

Dusan K

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
03.07.2002
Poena
755
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 5700X, Noctua C14S, 2x Noctua NF-A14
Matična ploča
B550I AORUS PRO AX
RAM
2x16GB Kingston 3600MHz
GPU
Asus TUF 3080 10GB
Storage
Adata SX8200 Pro M.2 512GB, Lexar NM710 2TB, Biostar S100 480GB, Western Digital Green 2.5 2TB
PSU
Corsair SF750
Kućište
Cooler Master NR200P
Monitor
Philips 65PUS7354
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pre nekih 5 godina sam sklopio racunarcic za roditelje (Asus A320m-k, Athlon 200GE, 2x4GB Kingston 2400, Crucial BX500 SDD) koji je radio bez problema do proslog meseca (bukvalno sam ga jednom ocistio od prasine u medjuvremenu, odradio Windows Update i to je to). Napajanje je skuplje od svega ostalog zajedno (Corsair RMx 650w, ali je "zahtev" bio da bude tiho, a to sam imao u rezervi neotpakovano). Koriscenje - Chrome, Skype i par jednostavnih igara (Zuma Deluxe, Slime rancher kada klinac svrati i slicno).

Problem je nastao pre nekih mesec dana, trebalo mu je dugo da se ukljuci (30+ minuta "vrti", ponekad ni ne uspe, ali se desi da uspe nakon restarta i onda radi bez problema). Juce uhvatim vreme i pocnem od ciscenja i izduvavanja prasine, a onda racunam da ce reset OS-a resiti problem. Najnovija verzija na fles, reset sistema, restart - opet isti problem. Vrti jako dugo, ne uspe da podigne sistem (u nekom trenutku se ugasi i display).

Nista, uzmem moj rezervni SSD (neki Kingston Now 240GB), krenem da instaliram sistem od nule, u sred instalacije neka greska (tada je nisam zapisao). Izvucem iz drugog racunara jedan Kingston modul od 8GB (2666), uspem da instaliram sistem i racunam da sam nasao problem. Ubacim chipset drajvere bez problema, ali prilikom instalacije drajvera za graficku dobijem plavi ekran sa porukom Critical process died. Kroz Safe Mode uninstaliram te GPU drajvere, proverim jos jednom i racunar radi sa Microsoft Display Adapter bez problema.

Zatim sam uradio update na poslednju verziju BIOSa (racunam, entry level ploca, mozda su nesto zeznuli sa nekim Windows update-om, drajverom), bez uspeha. Probam starije drajvere, isto ponasanje. Na kraju izvucem moju rezervnu 1030 kartu, zamenim bracket (jer ide u niskoprofilno kuciste) i pokusam da instaliram NVIDIA drajvere - isti problem, Critical process died.

Sinoc sam pustio MemTest sa butabilnog flesa, nije ni jednu gresku izbacio sa originalnim modulima.

Sve u svemu, ostaju tri mogucnosti - ploca (racunam mala sansa, posto je probano sa integrisanom i discrete grafickom), napajanje (tesko, ovo je prilicno kvalitetno napajanje a nikada nije isporucilo ni 100w) i sam procesor. Ostao mi je jedan Ryzen 5 1600X od upgrade-a, a imam i moje staro napajanje (ThermalTake ToughPower 675W koje je bucno, ali ispravno).

Da li je neko eventualno imao slican problem i sta prvo da probam 🙂

Licno bih prvo probao da butujem neki Linux live CD/USB pa da vidim kako se ponasa

Sve u svemu, ostaju tri mogucnosti - ploca (racunam mala sansa, posto je probano sa integrisanom i discrete grafickom), napajanje (tesko, ovo je prilicno kvalitetno napajanje a nikada nije isporucilo ni 100w) i sam procesor. Ostao mi je jedan Ryzen 5 1600X od upgrade-a, a imam i moje staro napajanje (ThermalTake ToughPower 675W koje je bucno, ali ispravno).

Da li je neko eventualno imao slican problem i sta prvo da probam 🙂
I meni izgleda ta situacija, nezgodno za dijagnostiku ali sve osim vremena kojeg će ti trebati već imaš.
Butuj live Sergei Strelec i zavrti sve stress testove, posebno one gpu bazirane.
Ako ima abnormalnosti, tada ideš sa drugim napajanjem i ako se i tada ponove onda ponoviš isto sa drugim procesorom.

Realno, vremena najmanje imam od svega, ali sam se sada zaintrigirao da rascivijam sta je u pitanju 😂 Odavno se nisam petljao sa hardverom na ovaj nacin, malo mi i prija.

Hvala obojici na savetu, pripremicu bootable flash pa videti sta se desava. Sta je od testova specificno za GPU na Strelecu?

I naravno, javicu na kraju sta je bilo u pitanju 🙂

Mislim da GPU testovi nece raditi na Strelec-u jer nema instaliranih drajvera vec onaj Basic Windows-ov. Pogledaj OCCT na Strelecu da li radi, generalno je dobar all-in-one program za testiranje.

Mislim da mogu da se manuelno nabace drajveri na Strelec USB ali nisam siguran

Ako si pustio MemTest na nekoliko sati, ne znači da tvoji RAM moduli nemaju problema, već da samo greška nije nađena. Ljudi koji sklapaju TrueNAS sisteme puste po nedelju/dve dana, da vide da li je sve u redu pre nego što instaliraju sistem, a ni tad MemTest ponekad ne nađe grešku.

Ja na Linuxu koristim rasdaemon (+ dmesg) za praćenje tzv. Machine-check exception greški, da bih znao otprilike šta treba da se zameni ako nešto krene da brljavi. Vidim da Windows ima Windows Hardware Error Architecture (WHEA), pa ako se snađeš sa čitanjem logova (i ukoliko imaš sreće da je sistem zapisao taj događaj), možda saznaš šta je verovatni uzrok. Pogledaj navedeni članak pod "Problem Types" i "Possible causes".

Otkloni prvo najjednostavniju mogucnost, zameni sata kablic za SSD.
To ti je 1min, oni umeju da crknu posle par godina, a bas to moze da proizvede simptome koje ima konfiguracija.

^ Pogledati UDMA CRC Error Rate atribut u SMART informacijama (ako je moguće sa navedenim SSD-om). Ako je >1, sigurno je bilo grešaka u prenosu podataka (koje su nastale usled lošeg kabla).

Ako imaš proceser probaj, onda ti ostaje ploča.
Mada jednom sam dobijao restarte od Hdmi kabla, probaj zameniti.

Otkloni prvo najjednostavniju mogucnost, zameni sata kablic za SSD.
To ti je 1min, oni umeju da crknu posle par godina, a bas to moze da proizvede simptome koje ima konfiguracija.
Zaboravih da pomenem, drugi SSD je stavljen na odvojeni power konektor i povezan drugim kablicem.
Ako imaš proceser probaj, onda ti ostaje ploča.
Mada jednom sam dobijao restarte od Hdmi kabla, probaj zameniti.
Nije ni ovo, kabl je promenjen, racunar sam pre "sredjivanja" doneo kod sebe kuci.

Update: CPU i RAM testovi sa Streleca su prosli bez problema. GPU ne mogu da pokrenem, ne prolazi instalacija AMD draivera. Not enough free space, iako je flash od 8GB i ima par GB slobodno. Da li neko ima iskustva, da li bi 16GB nesto promenilo?

Pozdrav,ja dosta koristim Streleca,i on ima vec dosta drajvera integrisanih,moras da pokrenes rucno,nalazi se u startu,pa imas spisak svih njegovih programa,nadjes fasciklu drivers,video drivers i on ti instalira automatski za tvoju karticu...ja tako radim 🙂

Ok, zamenio sam procesor, sve je proradilo iz prve sa 1600X i 1030 karticom, na novom disku sa svezim OS. Instalirani svi drajveri i update-i, ni jednog problema.

Nakon toga sam ubacio originalni SSD (BX500) i uspeo i njega da oporavim novim updateom na 22H2 (bila je instalirana neka gomila gluposti koja se startovala pri pokretanju racunara, a sistem je dodatno bio zaglavljen usred feature update-a). SMART parametri u Crucial toolu su svi OK, ima samo warning da je u nekom trenutku bio dostigao threshold za temperaturu (trenutno je i ona OK).

Boot vreme je potpuno normalno, sve komponente idle-uju. Sada me samo kopka da li bi radio i stari CPU ako ga vratim 😂

Salu na stranu, ovo je verovatno drugi CPU koji sam video da je "pokvaren", a nije spaljen naponom ili fizicki ostecen. Prvi je bio jedan i5 2500 koji je sam od sebe brljavio u windowsu i kada nista ne radis.

Nazad
Vrh Dno