Šta je novo?

Mikrotalasne

Које посуде се користе за прављење сутлијаша, пилава?
Имам неке пластичне посуде са поклопцем из Лидла баш за микроталасну.

Видим да се кокице могу правити у обичној папирној кеси, не морају куповне.

Kako se može videti da li je neki model invertorski ili ne?

@faca
Svima se program prekida kada se otvore vrata, ali nije pametno rizikovati, pogotovo ako se uzme u obzir da bi se onda stalno tako otvarala vrata pre potpunog završetka.
- Gril funckiju sam jednom probao i nikad više. Da sada uzimam mikrotalasnu apsolutno bi mi bila nebitna ta opcija.

Na LG piše da je inverter

@nemanja123 ili grešiš za gril ili je loše implementirano kod tebe. Gril omogućava da podgrevaš hranu (uz radijaciju) da ne bude onako mekana i gnjecava, kakva obično bude. Naša ima i ventilator, pa kombinujem zavisno koliko mi se žuri. Kad nema žurbe, ugreje se rerna grilom neka 2 minuta, zatim se ubaci hrana koja se podgreva na gril + zraci, a onda najčešće završim samo zraci + ventilator, ili sve zajedno.

Ja vidim svrhu samo za sendviče, ali kako može da pravi samo 2 sendviča odjednom i moraju da se okreću, ni to mi nije značilo (jer mi treba mnogo vremana za broj sendviča koji meni trebaju :D).

Hrana koja se podgreva je svakako suva i svakim podgrevanjem se dodatno suši. Često i naprskam takvu hranu običnom vodom i poklopim kako bi dodatno omekšala. Da stavim recimo pileći file koji je i ovako suv i još mikrotalasi plus konvencionalni zraci (ventilator pa tek) i bez vode i poklapanja, to bi mi izašlo kao "beef jerky", đon konzistencija. Dodatno što hrana pršti, pa bi otkrivena (zbog grila) napravila veliki nered.

Možda nekom odgovara, meni nije.

Da se i ja malo ubacim u temu. Imam Gorenje Classico mikrotalasnu i kupljena je prevashodno zbog estetike. Međutim, u praksi je ispalo kako to što nema tanjir koji se vrti, već je fora da sadržaj se centrira po donjoj podlozi, je daleko bolje rešenje i vredi većeg ulaganja.

Ja imam wirpool i gorenje i odavno ih ne koristim. Kazu sve pustaju i van rerne i treba se odmaci bar 1,5m dok radi.

Mi smo našu sklonili... Nije se odomaćila, jer pre svega niko od ukućana nema naviku da je koristi.

Које посуде се користе за прављење сутлијаша, пилава?
Имам неке пластичне посуде са поклопцем из Лидла баш за микроталасну.

Видим да се кокице могу правити у обичној папирној кеси, не морају куповне.
Samo staklene, keramičke i silikonske.

Plastika nije za pripremu, već sam podgrevanje i to do 400W i čini mi se do 2 minuta. A i to samo za onu koja je sertifikovana za to. Pisano je u ovoj ili drugoj sličnoj temi pre možda nedelju dana, pa baci pogled.
Ja imam wirpool i gorenje i odavno ih ne koristim. Kazu sve pustaju i van rerne i treba se odmaci bar 1,5m dok radi.
Kažu i da 5G ubija...
Ne sme i ne verujem da se to kod nijednog brenda dešava. U Mikroprincu sam pre par godina video da imaju merač mikrotalasa, pa ko sumnja može da proveri.
Mi smo našu sklonili... Nije se odomaćila, jer pre svega niko od ukućana nema naviku da je koristi.
Šteta. Ako ništa drugo, za podgrevanje je nezamenjiva!
Moji su protiv novotarija, ali kad su videli kako dobro radi odmah su se predomisli i poželeli jednu. Nasledili moju posle selidbe i zaista je koriste.

Inače, po studijama je priprema u njoj odmah iza kuvanja na paru, negde čak i na prvom mestu.
- Studije rađene sa pripremom povrća.

Imam Gorenje Classico mikrotalasnu i kupljena je prevashodno zbog estetike. Međutim, u praksi je ispalo kako to što nema tanjir koji se vrti, već je fora da sadržaj se centrira po donjoj podlozi, je daleko bolje rešenje i vredi većeg ulaganja.
Tačno je da su te bez rotacionog tanjira bolje. Odlično je što mikrotalasi dolaze od dole.
Ali ta Gorenje Classico je jedini model kod nas bez rotacionog tanjira. A dizajnom ne uklapa u neke kuhinje. Kod nas ne bi išla uopšte. :(

To "bez tanjira" ima još i poneki skuplji modeli Panasonic-a (ako posmatramo samo nabavljive kod nas).

Tja, šta reći, osim da nema šta da tražiš u ovoj temi. :p :)

... ... ...

Za zračenje ne paničite. To nije jonizujuće zračenje i ako i ima nekog leakin, to ve vrlo malo i nema uticaja na organizam.
Nema ni rezidualnog uticaja na hranu.

Mikrotalasi i koji izadju van mikrotalasne kroz one rupice se rasprse na par santimetara od mrezice i potpuno su bezazleni osim mozda ako bi mikrotalasnu koristili kao jastuk.
Neuporedivo vise zraci mobilni koji nosate u dzepu a njega se niko ne odrice.

Daleko ređe i skuplje su mikrotalasne sa invertorskom kontrolom kod kojih magnetron zaista smanji snagu onako kako je podešeno, i radi kontinualno na toj smanjenoj snazi.
LG je najpovoljniji kod nas koji ima invertorsku kontrolu. To fura još i Panasonic. Ali je mnogo skuplji i retko ga ima po radnjama.
Kakvo mišljenje imaš recimo za Panasonic NN-GT45KWSUG ? Jeste malo veća dimenzijama, ali piše da je inverterska i deluje mi na prvu OK.
Od Panasonic kuhinjskih uređaja imam samo pekaru, koja je zaista odlična...

Pa, šta da ti kažem, Panasonic nisam uspeo da vidim uživo kod nas...

Mislim, slučajno sam sada ispao dobro infomisan o mikrotalasnim uopšte, i na našem tržištu.
Naša stara MW počela nešto da brljavi pa razmatramo zamenu. Pošto nije hitno i imam vremena, malo sam se zadubio.
A bitan je i izgled (ženi pogotovo) pa sam se potrudio da ih sve vidim uživo.

Inverter MW svi hvale, Panasonic je dobar brend i verujem da ne može biti greške.
Opcija br.2 su LG, takođe inverter. Sigurno su odlične, a ima ih skoro svuda (za razliku od Panasonic-a). Ali dizajn je najblaže rečeno, čudan.
Samsung, iako odlično izgledaju na slici, uživo su glossy plastikaneri. Front vrata su plastična i izgrebu se kada ih mrko pogledaš.
BOSH samostojeće, 50% skuplje od sličnih, a deluje da silaze sa iste proizvodne linije u Kini kao i 90% drugih.
Bez tanjira kažu da su odlične, ali ima samo jedan Gorenje model retro dizajna, i skupi Panasonici.

...bla.bla.bla...

Da, gledao sam Samsung i slažem se, izgledaju plastično i jeftiono... LG je dobar, gledao sam par aktuelnih modela. Panasonic mi isto izgleda dobro; prodaje ih Gigatron i ima ih u ponekim radnjama. Onaj model da nije onako veliki, kupio bih ga već, ovako još vagamo između njega i LG MH6565DPR koji je skoro 5cm uži i 4cm niži, ali je i manje zapremine...
Panasonic bez tanjira je ~45k, tako da i ne razmatramo to... :)

Kakvo mišljenje imaš recimo za Panasonic NN-GT45KWSUG ? Jeste malo veća dimenzijama, ali piše da je inverterska i deluje mi na prvu OK.
Od Panasonic kuhinjskih uređaja imam samo pekaru, koja je zaista odlična...
Ja je svojevremeno porucio, ali mi stigla razbijena. Drugu nisu imali na stanju, pa sam uzeo manju NN-GD36HMSUG. Panasonic sam uzeo jer roditelji kuci imaju neku staru Panasonic mikrotalasnu koja je kao tenk, ogromna i neunistiva, pa sam mislio da su i ove nove takve. Medjutim, ove nove, iako su skuplje, ne odskacu ni malo od ostalih marki po kvalitetu izrade. Lim kucista im je tanak i ugiba se pod pritiskom. Ova moja cak se i malo klacka na radnoj ploci. Kupio sam je jer sam se tripovao da cu da spremam hranu u njoj, ali do sada sam je koristio samo za podgrevanje hrane. Od pripreme kokica sam odustao jer mi imaju bzvz ukus. Koristim je na 600W snage jer na 1000W maltene spaljuje.

Pa i ja nešto kontam da i najfancy high tech high price mikrotalasna, iako radi bolje od običnih, zapravo niko ne koristi kao zamenu za klasičnu "vruću" rernu, i da se na kraju i takva neka skupa koristi u praksi za osnovne funkcije podgrevanja, odmrzavanja, kokice i još ponešto. Samim tim, nemaju mnogo smisla.

Mislim da ćemo na kraju uzeti LG. Cene su im sasvim umerene za invertere.

Na Samsungu MS23F301TAS koristim samo tockic i +30s dugme. Jednom u nekad aktiviram ono ventiliranje od 5 minuta i to je to.

Ono sto mozda vise znaci je kad je prostor unutra malo veci, Samsung je 23l, nekom to znaci (meni npr) vise nego neke fancy funkcije.

Pa i ja nešto kontam da i najfancy high tech high price mikrotalasna, iako radi bolje od običnih, zapravo niko ne koristi kao zamenu za klasičnu "vruću" rernu, i da se na kraju i takva neka skupa koristi u praksi za osnovne funkcije podgrevanja, odmrzavanja, kokice i još ponešto. Samim tim, nemaju mnogo smisla.

Mislim da ćemo na kraju uzeti LG. Cene su im sasvim umerene za invertere.
Da mi je bila ova pamet kad sam kupovao, sigurno bih uzeo neku obicnu LG sa inverterom. Izgledale su mi za nijansu kvalitetnije od Samsung, Gorenje, Daewoo, Hyundai, Beko, Sharp i ostalih. Nekada su se Panasonic i Toshiba izdvajali od ostalih na polju mikrotalasnih. Uz ovu sad sto imam dobio sam zicu i neku posudu za kuvanje na pari.

U pravu si... Sad smo u kući pričali; pa praktično u 99% slučajeva mikrotalasnu koristimo za podgrevnja i slične proste stvari.
Tako da ćemo uzeti neku LG inverter sa manjom cenom.

Sad kad razmislim, sve te dodatne funkcije su samo marketing gimmick jer realno, sumnjam da mikrotalasna moze nesto da ispece ili skuva bolje od rerne, plotne. OK, radi to, ali nisam siguran da je i bolje.

Na Samsungu MS23F301TAS koristim samo tockic i +30s dugme. Jednom u nekad aktiviram ono ventiliranje od 5 minuta i to je to.

Ono sto mozda vise znaci je kad je prostor unutra malo veci, Samsung je 23l, nekom to znaci (meni npr) vise nego neke fancy funkcije.
Ја сам пре пар дана преко Bazar узео MG23F301TAS, са грилом, за 12990. MS без грила је била чак и скупља за 2000 у сребрној боји а у црној TAK за 500 динара јефтинија. Још чудније је да MG23F301TAS има два добављача за 12990 и за 16990 у Bazzar. Чак је и цена и доставе чудна, данас за данас (мање од два сата) је 250 дин за за 1-3 дана 350.

Углавном, хтео сам да те питам како користиш и за шта микроталасну? Једном сам правио сутлијаш, кокица и подгревао млеко.
Оно кодови за нека јела како се то користи? Још неко савет. Може и на ПМ ако спамујемо пост, мада су савети корисни.

Na kraju sam postupio pametnije i uzeo malo jeftiniji LG, model MH6535GIH. Za sada smo je koristili samo za podgrevanje supe :)
Glavna primedba koju smo imali na prethodnu Gorenje je vrlo neravnomerno zagrevanje. Pre toga je bila neka Samsung koja je mnogo ravnomernije zagrevala, ali je crkla par meseci nakon isteka garancije.
Ova LG je prošla test podgrevanja supe, bar za ovaj prvi. Dosta ravnomernije to radi. Mada nam je i kriterijum verovatno sada prilično nizak :)
Ima lepo osvetljenje i komande su jednostavne.
Prvo kada sam je podigao, u poređenju sa starom Gorenje koja ima možda 2/3 težine na krajnjoj desnoj strani, ova LG izgleda kao da je ravnomerne težine.

Prilozi

• 20230319_145723.jpg
    20230319_145723.jpg
    125.7 KB · Pregleda: 52
Poslednja izmena:
Kakva je što se buke tiče? Koliko drnda?
Te LG su 1000W, dok je većina mikrotalasnih 700-800W.
Da li je tih 1kW previše za ono "quick start +30sec" koji se najčešće koristi?

Da, što se buke tiče, tu je dobra. Nije bučna, prilično je tiša od prethodne koju smo imali.
Probao sam zagrevanje 200ml vode na 60sekundi u šolji. Ugreje na ~60C. Ako stavim na 800W, ide nekih 5-7C manje (slično kao i prethodna koja je 800W).
Nisam siguran oko početne temperature vode, ali se uglavnom kreće oko 15-16C.

Edit: Samo me pomalo nervira zvučni signal (malodija) na kraju kuvanja. Moraću da pročitam uputstvo oko toga.

• Like
Reagovanja: H3x
Ја сам пре пар дана преко Bazar узео MG23F301TAS, са грилом, за 12990. MS без грила је била чак и скупља за 2000 у сребрној боји а у црној TAK за 500 динара јефтинија. Још чудније је да MG23F301TAS има два добављача за 12990 и за 16990 у Bazzar. Чак је и цена и доставе чудна, данас за данас (мање од два сата) је 250 дин за за 1-3 дана 350.

Углавном, хтео сам да те питам како користиш и за шта микроталасну? Једном сам правио сутлијаш, кокица и подгревао млеко.
Оно кодови за нека јела како се то користи? Још неко савет. Може и на ПМ ако спамујемо пост, мада су савети корисни.
Ja sam pogodio neku akciju pa sam uzeo za 9990 din verziju bez grila

Koristim za podgrevanje 99% vremena - meso, pire, mleko, kokice u kesi itd

Kodove nisam nikad koristio.

Edit: Samo me pomalo nervira zvučni signal (malodija) na kraju kuvanja. Moraću da pročitam uputstvo oko toga.
Ne muci se, neces naci. Iz nekog razloga to nije navedeno u uputstvu, cak ni u nemackom. Uglavnom, pritisni istovremeno i drzi par sekundi cancel i autoinverter. Pojavice se off na ekranu, znaci iskljuceni zvuci. ;) Isto tako ih ponovo vracas.

Ja je svojevremeno porucio, ali mi stigla razbijena. Drugu nisu imali na stanju, pa sam uzeo manju NN-GD36HMSUG. Panasonic sam uzeo jer roditelji kuci imaju neku staru Panasonic mikrotalasnu koja je kao tenk, ogromna i neunistiva, pa sam mislio da su i ove nove takve. Medjutim, ove nove, iako su skuplje, ne odskacu ni malo od ostalih marki po kvalitetu izrade. Lim kucista im je tanak i ugiba se pod pritiskom. Ova moja cak se i malo klacka na radnoj ploci. Kupio sam je jer sam se tripovao da cu da spremam hranu u njoj, ali do sada sam je koristio samo za podgrevanje hrane. Od pripreme kokica sam odustao jer mi imaju bzvz ukus. Koristim je na 600W snage jer na 1000W maltene spaljuje.
Da se nadovezem, i moji imaju Panasonic vec 30 godina. Bukvalno kao tenk i jos uvek radi. Kad sam pre godinu dana kupovala za mene, Panasonic je otpao zbog velicine pa sam uzela LG koja je bila ipak manja ali sa jednako prostora unutra. Kod ove matore Panasonic sve se lepo na sekundu namesti, a to itekako znaci za neke stvari. (Kako zaokruzuje gramazu nisam sigurna.) LG namesta vreme na po 10 sekundi ili tezinu na po 100gr. Odmrzavam zemicku i moram da dezuram jer je 10 sekundi za mrvicu premalo a 20 previse. Neverovatno da 30 godina kasnije nemas tako neku osnovnu stvar.

Mi konačno zamenuli neku Alaska MW iz Metroa koja je radila ok 15-ak godina i sada počela nešto da zeza...

Imao ja dosta vremena za "izučavanje materije" pa evo neka iskustva i rezultati "izučavanja"
Zadržaću se na koliko toliko klasičnim i nabavljvim modelima umerene cene (preskačem preskupe Miele, neke profi za velika kuhinje i modele i brendove kojih nema u Srbiji)

Od MW na našem tržištu, najnapredniji su LG modeli sa inverter tehnologijom. Gotovo svi modeli su im inverter.
Iverter se pokazao kao odličan feature jer nema onog start/stop rada koji se na većini mikrotalasnih koristi za smanjenje snage. Inverter, kada smanjite snagu, radi kontinualno podešenom smanjenom snagom, a ne kao ostali, tipa (na nor 50% snage) 20sec puna snaga, 20sec samo vrtu/duva/svetli a mikrotalasi ne rade. Ovo se odlično oseti na manjem snagama, 130/250/450W kada zaista umereno i ravnomerno zagreva.

Ima još proizvođača sa inverter tehnologijom, ali LG je ubedljivo najjeftniji, i tehnološki najnapredniji za novac koji traže.
Takođe, LG inverter modeli su tipično 1000W, većina ostalih neiverter modela je 800, poneke najjeftinije čak i 700W. Retki su modeli od preko 800W. Ima po koji od 900W.

Međutim, LG modeli su pomalo čudnog dizajna i neće se uklopiti u svaki prostor. (Pogovoto bitno ženskom delu porodice :p )
Zbog toga odustasmo od LG.

Uzeli smo Elektrolux EMZ725MMTI (postoji još i u beloj i crnoj boji).
Inverter je, ima gril, dizajn nam odgovara, nije velika spolja a unutra je 25L, max snaga je 900W, komande su izuzetno jednostavne za korišćenje
(varijanta digitalne komande sa rotacionim dugmićima su možda i ponajbolje iz oba sveta...)

Za zadnje dve nedelje smo veoma zadovoljni. Lako se koristi, tiha je u radu, veoma snažna na full 900W ali i "nežna" na smanjenim snagama. Izbor snage je vrlo lak rotacionim točkićem i može da se menja i tokom rada. Tokom rada može i da se dodaje i smanjuje vreme. Pritiskom START tastera iz standby režima odmah kreće rad od 30sec, a svakim pritiskom START-a dodajete još po 30sec.... ...ovo najčešće koristimo i na novoj, i na staroj...

Mane, start/stop tasteri su touch, Više bih voleo fizičke dugmiće. Lakše se napipaju.
Druga mana je prilična pomračina unutra. Unutrašnjost je crna, staklo je zatamnjeno, a svetlo maši sadržaj (svetli prema vratima) tako da je gotovo nemoguće nešto videti unutra. :(
Više bih voleo otvaranje vrata povlačenjem ručice nego tim dugmetom dole.
I nema drugih zamerki.

U Srbiji je izlistana (preterana :() cena od 31000din za taj model, ali u HR i HU npr, cena je oko 180€ u maloprodaji.

... ... ...

Od ostalih MW na našem tržištu, nešto se izdvajaju Samsung modeli koji imaju taj njhov triple distribution sistem. Ravnomernije zagrevaju.
Ali Samsung, koliko god dobro da izgledaju na renderima i slikama, zapravo su uživo njanjavi plastikaneri. Prednje "staklo" na vratima je glossy plastika koja se grebe ako je mrko pogledate. To će grozno izgledati posle par godina. Iako verujem da odlično rade.

... ... ...

Iverter modele ima još i Panasonic, ali zaista mislim da je precenjen kod nas. Pogotovo ako ih cenom i tehologijom poredite sa LG.
Sharp su takođe dobri modeli, ali su veoma retki (uživo nisam video ni jednu), i cene su jake.

... ... ...

Sve ostalo je veoma slično i kao da sve stiže iz iste fabrike. Gorenje jači modeli su sasvim pristoji dizajnom i cenom (a tehnološki, sve je to iz 3-4 fabrike u Kini)
Ima ovaj model Vivax-a koji zaista izgleda odlično, 3 klase iznad gomile drugih modela (LG da upakuje svoju tehnologiju u ovakvo kućište, dali bi 3x više para nego za aktuelne modele)

Nedavno sam pročitao da su mikrotalasne kućni uređaji koji se najmanje kvare, statistički gledano i da potrošači u EU imaju najmanje zamerki na njih.
Tako da i ovi osnovni modeli rade dovoljno dobro da vrede kupovine kome odgovaraju.

Ako vam je MW samo za podgrevanje, za kokice i povremeno odmrzavanje, apsolutno ne vredi filozofirati, kupite bilo koju koja se dizajnom i cenom uklapa u vaša shvatanja.
Možda blaga prednost Samsung modelima.
Ako mislite da ste napredniji korisnik, neka inverter je za razmatranje.

... ... ...

Edit (dodatak):
Eh, da, uz Elektroulx smo dobili i posudu za kuvanje na pari. Probali sa brokolijem i krompirom, i radi odlično. Rekao bih da je inverter prednost za ovu funkciju jer kada se voda za paru ugreje, pređete na manju snagu i nastavlja se kuvanje na pari. Full power je prejak za to, a smanjena snaga start/stop sistemom na klasičnim MW bi dovodio do radi ne radi ciklusa. Ne znam kako bi zaista radilo.

Poslednja izmena:
Menu Candy mikrotalasna pucketa dok okrece tanjir da li reklamirati?

Nazad
Vrh Dno