Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

Interesantni rezultati, ovde ispade solidno brzi od 13900KS. Za sada mi je sve jasno osim ovog Game Bar-a. Koliko sam ja razumeo, njegova uloga je da "vodi racuna" sta je igra a sta nije i na njega se oslanja chipset driver. E sad, nije mi jasno da li to vec aktivno out of the box. Probao sam kod mene i Game Mode je vec aktivan ali ne znam da li je to dovoljno.

suma sumarum za zen4 3D ne treba bog zna kakav ram,koliko sam brzo pretrcao sve oko 5% u fps manje vise

Sve u svemu Zen4 treba izbegavati dok ne padne cena za po 150e i vise po procesoru. :D

Interesantni rezultati, ovde ispade solidno brzi od 13900KS. Za sada mi je sve jasno osim ovog Game Bar-a. Koliko sam ja razumeo, njegova uloga je da "vodi racuna" sta je igra a sta nije i na njega se oslanja chipset driver. E sad, nije mi jasno da li to vec aktivno out of the box. Probao sam kod mene i Game Mode je vec aktivan ali ne znam da li je to dovoljno.
Ako se dobro sećam, Xbox Game Bar bi trebalo da je u okviru Windowsa (10/11) i ako ti je aktivan Game Mode to bi trebalo da je to što se tiče Windowsa. Posle ti još treba i AMD-ov čipset drajver koji će da komunicira sa Game Barom...

Asus je izbacio bios opciju gde se sve koliko sam razumeo zavrsava u istom.
core flex gaming preset.

Koliko sam razumeo, sve ovo će biti krajnje nepotrebno sa 7800 X3D koji ionako ima jedan CCD.

Nesto mi se ne svidjaju ova dva procesora, poslao klincu linkove vecine testova, pa nek odluci.

100k rsd i 85k rsd ima ih u Srb,sto znaci da ce 7800x3d kostati bar 65k rsd uff

Jedino 7800X3D će i da ima smisla, ovi osakaćeni sa pola 3D cache ne razumem zašto postoje, osim da opet moraš da se bakćeš dodatno kad igra koristi pogrešna jezgra...

Jedino 7800X3D će i da ima smisla, ovi osakaćeni sa pola 3D cache ne razumem zašto postoje, osim da opet moraš da se bakćeš dodatno kad igra koristi pogrešna jezgra...
Tako se i meni cini, plus malo OC, posto su spustili frekf. i ima da leti.

Tako je samo ce njega izgleda osakatiti sa clockom
Mada, moram da priznam da mi je AMD potpuno nejasan sa ovom novom serijom. Izbace 7900X za 580$ MSRP, a manje od dva meseca kasnije 7900 bez X za 430$ MSRP koji manje troši, manje se greje ima za nijansu slabije specifikacije i sa 10 sekundi čačkanja u BIOSu od njega napraviš 98% 7900X. OK 7700 i 7600 ne-X nisu toliko isplativi, ali opet, napravio si budale od mnogih koji su se zaleteli sa X serijom.
Mislim da i oni sami shvataju da je ovo puštanje "probnog balona" da se navuku ljudi na skuplje X3D procesore. Samo što ne shvatam jednu stvar - ako će 7800 X3D biti neki "best buy" za trenutnu generaciju, zašto nisu napravili više takvih umesto ovih 7950 i 7900 X3D??? Prodajna margina za skuplje procesore bi bila pregažena brojnošću prodaje, Lično, a verujem i 90% ljudi bi pre kupili "čist" 7900 umesto pljunuti (mnogo) više za X3D verziju.
Ne znam, moje mišljenje.

Meni baš obrnuto, deluje da je ova ryzen 9 opcija možda jedino ima smisla.
Ako sam dobro skapirao (ako nisam, praštajte), sa 7950x3d se praktično dobija 7700x + 7800x3d i da se svaki ccx koristi u odnosu kada su njegove performanse potrebne, tj. nekada kes memorija a nekada brzina jezgra.
Znači, dobije se oba od istog sveta i onda se softverski kontroliše kada se koji koristi.
Sa 7800x3d korisnik će biti osuđen na slabije performanse na svim ostalim poljima jer x3d varijanta nije toliko brza kao x varijanta a uz to, i ne može da se klokuje.
Znači ili trade-off ili kupiš ryzen 9 x3d pa imaš 2u1.

Videćemo kako će se 7800x3d pokazati na testovima. Da li će biti značajno moćniji u odnosu na 7700x i ako da, po kojoj ceni.

Znači, dobije se oba od istog sveta i onda se softverski kontroliše kada se koji koristi.
To sa softverskim kontrolama mi baš ide na ganglije. U junu sklapam sebi nov komp i gotovo 90% ću uzeti Ryzen 9 7900, sa njim mi ne treba novo napajanje, niti novi kuler ( iako imam CM AIO ) jedino što to može da promeni je 7800 X3D, odnosno kako se pokaže. Ako za svojih 450$ MSRP "solidan za poslovnu primenu ali hebe kevu u igrama" ima AMD da se namlati para. Svaki budžetski entuzijasta će iskrvariti za to jer će na sadašnju X670 ili B650 moći mirne duše da stavi Ryzen 7 9800 X3D.

Pa ja verujem da će vremenom to softversko upravljanje dobro da reše i možda postane i standard gde se korisnik, ako ne želi, neće ništa ni pitati.
Možda ne u ovoj iteraciji ali verovatno u nekoj sledećoj.

Pa kao što i rekoh, sve zavisi kako će se pokazati na testovima taj 7800x3d. Iskren da budem, mene nešto ni ovaj 7950x3d na testovima koje sam pogledao nije oduševio. Doduše, ne znam ni šta sam trebao da očekujem. Dobar je, bolje to radi (uglavnom) nego kod standardnih procesora ali da li je i dovoljno bolje da opravda ne tako malu razliku u ceni, pitanje je.

Zapravo, pitanje je koliko to sve prosečnom kežual gejmeru zaista i pravi razliku.

Imaš Hardware Unboxed video, gde su ugasili drugi CCD i to je praktično kako će 7800X3D biti. A ovo da reše sa softverom nema ništa, uvek će da bude neki edge case gde moraš manuelno da nameštaš. I što se mene tiče, ne vidim razlog da plaćaš premiju da imaš dodatne probleme i da trošiš dodatno vreme. Ili kupiš običan, ili kupiš X3D koji ima samo 3D cache.

To sa softverskim kontrolama mi baš ide na ganglije. U junu sklapam sebi nov komp i gotovo 90% ću uzeti Ryzen 9 7900, sa njim mi ne treba novo napajanje, niti novi kuler ( iako imam CM AIO ) jedino što to može da promeni je 7800 X3D, odnosno kako se pokaže. Ako za svojih 450$ MSRP "solidan za poslovnu primenu ali hebe kevu u igrama" ima AMD da se namlati para. Svaki budžetski entuzijasta će iskrvariti za to jer će na sadašnju X670 ili B650 moći mirne duše da stavi Ryzen 7 9800 X3D.
Odakle ti ta cena od 450usd,7800x3d ce biti 70k rsd ovde pa sad su 100k rsd 7950x3d,85k rsd 7900x3d tesko da ce 7800x3d biti ispod 65k rsd ja cak mislim da ce biti bar 72k rsd,vidis kako je krenuo "skaling" sa cenom po -15k rsd

Prilozi

• Screenshot_20230303_153052_Chrome~2.jpg
    Screenshot_20230303_153052_Chrome~2.jpg
    49.9 KB · Pregleda: 18
^ zato sto stalno gledaju cene u USA a ne u Srbiji

7800X3D ce biti kao 7900X ili malo skuplji.

I malo bolji u gejmingu, a malo lošiji i (skoro) svemu ostalom. Opet mi 7900X izgleda kao bolja kupovina.
Upravo o tome pričam. Stvar je ličnih afiniteta ali budimo realni, plaćaće se masno za neke performanse koje će retko ko zaista da oseti.
Ni to mi nije strašno, ali iskreno jeste što će biti sporiji od standardnog svuda gde nema benefita od keša.

Po mom mišljenju nema smisla davati više od 450€ za gejming CPU (nekada je bilo 350€, ali inflacija :d). A tu pored 7900X ulazi i 13700K. Možda će ovaj 7800X3D doneti 3 FPS više, ali to je bitno samo za ekstremne entuzijaste, oni će ga i kupovati

Mišljenja sam da će večina kupaca biti ljudi kojima zaista treba toliki keš u procesoru, za određene programe

Vrh Dno