Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

Na nativnoj frekvenciji ili nešto nižoj??? Negde sam pročitao da 2x16 na 6000 Mhz radi normalno, ali da 4x16 na 6000 radi ustvari na 3600 frekvenciji. Mislim, što se igara tiče tu razlika gotovo da nije primetna, osim u sintetičkim testovima, ali za programe... tako nešto me baš čudi, pa me zato zanima. Kad ukucam u gugl "four ddr4 sticks in four memory slots on AM5 motherboards" dobijem samo more reklama za memorije i koje su na testovima najbolje.
4 stika rama na DDR5 platformi nema svrhe kao kod DDR4, ne dobijas nista "opipljivo"sa tim osim potencijalnih problema i tezeg dostizanja visih taktova.

DDR5 zahteva sto nizu mogucu latenciju na prvom mestu pa onda takt.

4 stika rama na DDR5 platformi nema svrhe kao kod DDR4, ne dobijas nista "opipljivo"sa tim osim potencijalnih problema i tezeg dostizanja visih taktova.

DDR5 zahteva sto nizu mogucu latenciju na prvom mestu pa onda takt.

Ne vazi za X3D (za latenciju)

Očekivano. Parkirali su jezgra bez 3D cache kroz drajevere da bi dobili na performansama u igrama.
Zato su i pomerili 7800x3d jer niko ne bi kupovao 7900x3d i 7950x3d samo za igre.

Ispratio sam review Gamers Nexus-a i koliko mogu da vidim, po meni je 7700x pobednik!
Ili je u vrhu ili u sredini, a za deo novca koliko koštaju ovi. A još će da ide dole sa cenom.

7800X3D interesantniji, kao sto je i ocekivano

Ne vidim zasto bi gamer ko poseduje 7600x ista radio sa ovim x3d realno.

Bice jeftinije sa 7800x3D od oktobra kad bude prvi pad u ceni. Samo da Intel ne poklekne, i ovako je problem/pitanje da li ce uspeti da obore cene AMD-u.

Sad se vidi jos jedan bitan razlog sto nema 7600x3D. ne bi trosio 30W sta god da radi, a u gaming-u ni 20W. A to bi moglo i na naj-ubogijoj Asrock A620 ploci sa VRM sekcijom od 2 faze i bez hladnjaka.

I stock hladnjakom sa ventilatorom koji se jedva vrti.

7600x3D bi bio toliko daleko iznad nad-napredno napravljen da mu:

1. ne treba hladjenje
2. ne treba naponska sekcija
3. ne treba brza memorija
4. ne treba memorija sa niskom latencijom

Ovim temp-om ce do 2028-me desktop x86 chip-ovi da budu u laptop-ovima, a monolitni x86 Ryzen-i ce da budu u telefonima, i na kraju ce da ispadne da ce x86 da ubije ARM i RISC-V (mada vise verovatno da cu da bude svega svuda, svih tip-ova chip-ova u svi tip-ovima tehnologija zajedno/heterogeno).

Poslednja izmena:
Jedino pitanje u celoj prici.. da li se underdog poceo ponasati kao pitbull...
nisam fanboy ni jednog ni drugog tabora, a bogami sto sam stariji vise me zabole za hype sa YT, prodao sam RTX 3070 nakon 2 meseca... a i 7600x, ma zapravo njega necu, lepo otvara excel tabele :p

PC treba konacno sahraniti, za consumere i entuzijaste!
Dosli smo do zenita, i vreme je da se carstvo srusi.
700W da me greje leti, more mrshhhhh

Poslednja izmena:
Jedino pitanje u celoj prici.. da li se underdog poceo ponasati kao pitbull...
nisam fanboy ni jednog ni drugog tabora, a bogami sto sam stariji vise me zabole za hype sa YT, prodao sam RTX 3070 nakon 2 meseca... a i 7600x, ma zapravo njega necu, lepo otvara excel tabele :p

PC treba konacno sahraniti, za consumere i entuzijaste!
PC mi ne diraj.
A da je AMD poceo da se ponasa kao Intel i Nvidia, to sam davno rekao da ce da bude.
Nema razloga vise da nude bolje za manje para, vec za isto.
Odrali su se od para na 3000 seriji, a da ne pricam o 5000 seriji, a 1000 i 2000 im dali dovoljno kesa sa razvoj.
Grafike su namerno slabije, kao i cene, jer se boje lose prodaje, a od jednog vafera mnogo manje grafika se dobije nego procesora, mislim cak nekoliko puta manje.

Do pre par meseci ja bi za PC vene seko... tako da te razumem...
Uostalom, gledam sebe kao consumera, i uvek cu da uzmem ono sto meni treba..
E znas je najgore, svake godine gledam iste benchove CPU+GPU, Shadow of TR, CyberPuink i slicne igrice koje sam samo probao i odamh obrisao... nisam ja ciljna publika za takva sr....
Excel save as, daj mi da to sto brze izvrsava :D
Mozda je vreme za neki mni PC koji pusta 4k HDR i cao.... to ce sigurno lepo da otvara i excel tabele 🤣
🤣
Licno, ova cela parada me vise ne pali, i nekako ne bih vise da ucestvujem u istoj...
Hardver je tu, ali nema sadrzaja... ne secam se kada sam probao dobru igricu.
(Lazem, jesam The Witness pre par meseci... ali nije za svakoga, a i ne zahteva jak HW)

Poslednja izmena:
Znači, treba ti poseban drajver čija je svrha da proveri da li ti je aktivan Xbox Game Bar koji gasi non-Vcache CCD kad detektuje igru...i moraš da budeš u Balanced power modu. Koja lolčina. Xbox Game Bar, 'ej!
Znam da od AMD-ovog softverskog tima ne treba imati velika očekivanja ali ovo je smejurija...

Takođe, pošto je jedan CCD ugašen, efektivno imaš skupo plaćeni 8/16 procesor. Mašala.

Kako je ovo bolje od 13900K koji svuda daje dobre performanse umesto ponegde gde je cache baš bitan, ne zahteva kerefeke da bi uradio za šta je namenjen, košta manje, često ima dosta bolje 0.1% rezultate u igrama i jednako je vreo pa je nebitno što vuče više struje...? Ili obični 7950x? Ili 7700x koji se odlično pokazao za mnogo manje para?

Ne znam, po meni je ovo promašaj. Možda će biti drugačije sa 7800X3D i jednim CCD...

Nazad
Vrh Dno