Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Sinoc sam sklopio novu konfiguraciju (iz profila). Instalirao win10 i komirao se u pola 3 🙃
Samo sam probao kako radi nvme i dobri su rezultati.

Danas bi testirao cpu, da vidim da li je sve ok, koliko bustuje, temperature itd.. Moze li predlog sta od programa da koristim, sta vi sve provrtite u takvim slucajevima?

Ako ima neko sa 5800x3d neka napise i da li je u Biosu nesto podesavao (osim XMP profila za memoriju, to sam naravno ukljucio).

Sinoc sam sklopio novu konfiguraciju (iz profila). Instalirao win10 i komirao se u pola 3 🙃
Samo sam probao kako radi nvme i dobri su rezultati.

Danas bi testirao cpu, da vidim da li je sve ok, koliko bustuje, temperature itd.. Moze li predlog sta od programa da koristim, sta vi sve provrtite u takvim slucajevima?

Ako ima neko sa 5800x3d neka napise i da li je u Biosu nesto podesavao (osim XMP profila za memoriju, to sam naravno ukljucio).
Ne bi bilo loše da kreneš od Curve Optimizera što se tiče podešavanja. Smanjićeš temperature za početak. Neko stavi odmah -30 (što je maks) na sva jezgra pa testira, neko ide u koracim po 10.
Ako hoćeš 100% stabilan sistem onda se baciš u proces testiranja. CoreCycler, Prime95, Cinebench.

Cinebench R23 i Hwinfo, rezultati bi trebali da budu oko 14500-14700 i 90C stock, 15k-15200 i 80C tjuniran sa vazdušnim hlađenjem.
U BIOSu manje više samo XMP. Ako hoćeš dalje tjuniranje ima poseban program za to.

Ajd da napisem preporuke konkretno za 5800X3D posto ima par stvari koje se razlikuju od regularnih Vermeer delova (mozda sam i pisao ranije al se ne secam).

-BIOS: AGESA 1207+ je generalno vrelija/vise trosi nego AGESA 1206c, ako kuler nije odgovarajuci moze doprineti nijansu nizim performansama. AGESA 1207 i 1208 su donele Curve Optimizer podesavanja u BIOSu: ASUS ima granularna per core podesavanja dok MSI ima Kombo Strike preset od -10, -20, -30 CO. 1207+ ima neki cudan sleep bug, gde nakon budjenja iz sleep-a, napon koji procesor dobija je poprilicno nizi sto moze dovesti do nestabilnog rada. Koristim 1206c i nemam taj problem.

-Testiranje stabilnosti: program koji ja koristim za podesavanje Curve Optimizer (posto na 1206c nema opcija za CO u BIOSu) je u prilogu (PBO2 Tuner). Dozvoljava podesavanje vrednosti direktno iz Windows-a (nije potreban reboot) i ima zgodan Monitor za odredjene parametre.
Potrebno je podesiti pokretanje tog programa sa Windows-om posto se promene koje radi ne cuvaju u BIOSu: https://github.com/PrimeO7/How-to-u...matically-with-every-system-bootrestartwakeup

Skinuti Ycruncher: http://numberworld.org/y-cruncher/ Podesiti stress test opcije 1-7-0 (stress test, all tests enabled). Podesiti -30 CO (ili u BIOSu ili onom programu), pustiti YCruncher da testira bar 6h. Kada prodje test od 6h onda se treba prebaciti na Core Cycler https://github.com/sp00n/corecycler/releases/tag/v0.9.3.0

Za 5800X3D je specificno da moze dva single core stress testa istovremeno da se puste a da se dostigne max boost clock od 4550MHz. CoreCycler plasirati u dva odvojena foldera jer cemo koristiti dve razlicite konfiguracije.
Config 1:
Kod:
stressTestProgram = PRIME95
runtimePerCore = 10m
coreTestOrder = 4, 5, 6, 7, 0, 1, 2, 3
skipCoreOnError = 0
numberOfThreads = 1
disableCpuUtilizationCheck = 1
mode = SSE (pod sekcijom Prime95)

Config 2:
Kod:
stressTestProgram = YCRUNCHER
runtimePerCore = 10m
coreTestOrder = 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
skipCoreOnError = 0
numberOfThreads = 2
disableCpuUtilizationCheck = 1
mode = 19-ZN2 ~ Kagari (pod sekcijom yCruncher)
tests = BKT, BBP, SFT, FFT, N32, N64, HNT, VST, C17

Na ovaj nacin se istovremeno testira i SSE i AVX(2) opterecenje sa i bez SMTa. Bitno je definisati redosled testiranja jezgara kako se ne bi desilo da jedno jezgro opteretimo sa dva testa.

Kada se desi reboot usled nestabilnosti, obavezno pogledati i log od CoreCycler i Event Viewer da se vidi koje jezgro je puklo ako je cilj da se svako jezgro podesi pojedinacno. Ako se CO podesava za sva jezgra istovremeno onda ovaj deo nije potreban.

Prilozi

• pbo2tuner-1.1-beta.zip
    395.2 KB · Pregleda: 5
@danilo989

Kakav si sa temperaturama? Ja se razmišljam da predjem na 5800x3d ali ne znam kako će se ponašati u malom kućištu sa Fuma 2 kulerom. Razmišljam da dodam još jedan fan i da orijentišem kuler kao rear intake.

Stavio sam CPU kuler da bude rear intake na NR200P, temperature u igrama oko 70-75C, Cinebench oko 80C. Tweakovan naravno, dodaj ~+10C za stock temperature.

Pleksi

Sa mesh bi onda bilo još 5C dole.

U Cinebench prakticno i nema razlike izmedju stakla i otvorene stranice, mozda 1-2C. Moguce da u igrama bude neke razlike kad se i GPU ubaci u pricu.

Edit: ovako je u igri
-sa staklenom stranicom
side panel on.png

-bez stranice
no side panel.png

Poslednja izmena:
-BIOS: AGESA 1207+ je generalno vrelija/vise trosi nego AGESA 1206c, ako kuler nije odgovarajuci moze doprineti nijansu nizim performansama. AGESA 1207 i 1208 su donele Curve Optimizer podesavanja u BIOSu: ASUS ima granularna per core podesavanja dok MSI ima Kombo Strike preset od -10, -20, -30 CO. 1207+ ima neki cudan sleep bug, gde nakon budjenja iz sleep-a, napon koji procesor dobija je poprilicno nizi sto moze dovesti do nestabilnog rada. Koristim 1206c i nemam taj problem.

Bas sam sad malo gledao i Gigabyte jos uvek nije izbacio PBO tj Curve Optimizer za 5800X3D u biosima.
Samo su pre 2 meseca javili da rade na tome :

1676332112470.png

Trazio sam kod mene u Biosu i ne mogu da nadjem PBO opciju, iako sam uradio update na poslednju verziju (F15)

1676331672671.png

Ovo sto si ti napisao je super stvar, samo zahteva da se podesi da se taj PBO2 Tuner podize sa Windowsom i ucitava vrednosti.
Ipak je elegantnije resenje odraditi to direktno u Biosu, ali dok se to ne sredi ovo je jedini nacin.

Samo da vidim da li sam shvatio sustinu :
Podesavanjem -30 za sva jezgra se postize da jezgra mogu da bustuju nekih 200Mhz vise posto se manje greju.
Ovo u igrama verovatno ne pravi neku veliku razliku, ali glavna stavka je sto se postizu do -10 manje temp.
Ili je ipak osetna razlika i u igrama zbog tih 200Mhz ?

Prilozi

• 3edbbe43k14a1.png
    3edbbe43k14a1.png
    42.9 KB · Pregleda: 15
Podesavanjem -30 za sva jezgra se postize da jezgra mogu da bustuju nekih 200Mhz vise posto se manje greju.
Ovo u igrama verovatno ne pravi neku veliku razliku, ali glavna stavka je sto se postizu do -10 manje temp.
Tako je. U većini igara svakako dostiže max boost, jedino su niže temperature boljitak.

Ima igranja i sa BCLK overclocking i dostizanja 4600+MHz, ali to je već egzotika jer povlači za sobom i potencijalnu korupciju podataka jer se OCuje magistrala na kojom komunicira storage u kompu.

Koliko sam do sada primetio ori testiranju ovog mog ionako prilično toplog 5800x, i očekivano je da (teoretski) neko sniženje boost-a i/ ili frekvencije tek na tJmax-u (90c) već na preko 80c boost traje kraće i počne da prebacuje opterećenje na druga jezgra. Tu se traći neko vreme za prebacivanje i hlađenje pa nas punom opterećenjiui par stepeni može da smanji skor što nije važno jer igre i većina programa ne guraju 99-100% optrererećanja neko duže vreme.
Šteta što Ryzen ne prikazuje temperature po jezgru iako ih upotrebljava algoritam za ferekvenciju/boost, bilo be lakše da se predvidi šta će se događati pod nekom optererećenju. Ovako programi prikazuju temperature samo jednog, naj toplijeg jezgra i može da izgleda da se pregreva ceo processor a ostala jezgra mogu da budu i u sleep režimu i hladna ko led. Jedan od izlaza je da se gleda preko nekog programa kao RM gde prikazuje temperaturu kao "Effective temperature" tj kao da je single core processor i temperatura je negde srednja celog processora.
To može i da se nasluti upoređivanjem temperatura u recimo HWinfo
1676337132660.png

Šteta što Ryzen ne prikazuje temperature po jezgru iako ih upotrebljava algoritam za ferekvenciju/boost, bilo be lakše da se predvidi šta će se događati pod nekom optererećenju
Klikni na strelicu pored Core Temperatures da se prikažu temperatura za pojedinačna jezgra

Da, sa Zen 3 je uvedeno. Bio sam ubeđen da hwinfo jednostavno nije imao tu opciju ranije, a da su procesori i u ranijim generacijama imali senzore.

Poslednja izmena od urednika:
Da li neko ima ideju, koju temperaturu prikazuje Ryzen Master? Recimo da pokusavam da nadjem istu u HWInfo64 (TCtl/Tdie, average, Tdie, sta god ....).

Da prenesem iskustvo sa novom memorijom. Uzeo Fury Renagade 32GB 3600 C16, cena otišla ispod 100€.
Ubacim memoriju, prepozna promenu, stavim XMP 3600, butuje sve ok, AIDA test prođe, performanse super.
Aj da probam memtest, puca u sekundi, widows memtest, puca isto. Reset biosa na default, ništa, probaj drugi profil, ništa, baca greške odma.
Bios na ploči predposlednji sa AGESA 1.2.0.6c, aj da stavim zadnji bios sa AGESA 1.2.0.7, da probam i to, već se smorio.
Flešujem bios, uključim samo XMP, sve radi bez greške, ovako na oko mislim da su svi tajminzi identično setovani, ali sada sve radi.
Vratim PBO i CO, sve i dalje radi kao sa starom memorijom, eto.
Isti RAM, ista ploca, slican procesor (R5 3600), isti problem :D Nakon azuriranja BIOS-a na poslednju verziju sa AGESA 1.2.0.7 pocelo da radi ok. Odradio Memtest+ 7 sati, bez gresaka :)

B450 Tomahawk Max, sudeci po potpisu. I meni se desavala cudna stvar sa 1206c i MSI B550I Gaming Edge, tCWL 12 stabilno, tCWL 14 nece da butuje sa ovim tajminzima
ZenTimings_Screenshot_27912309.0778413.png

MSI i Giga prave odlicne ploce ali su od BIOSa operisani, posebno Giga

Asus da održi jedno predavanje kako se piše BIOS, tu im nema ravnih.

Da li neko ima ideju, koju temperaturu prikazuje Ryzen Master? Recimo da pokusavam da nadjem istu u HWInfo64 (TCtl/Tdie, average, Tdie, sta god ....).
Pokazuje "Efective temperature" tj, nešto između tih ili kombinacija u algoritmu da pokazuje kao da je jedno kombinovano jezgro. Isto i za frekvenciju (u simple modu) i napon. To je sve što treba da se zna za normalnu upotrebu i nameštanja bez ulaženja u detalje. Ako tu nešto ode u nepoželjne vrednosti onda sigurno neki deo ode u više vrednosti pa onda treba da se istražuje detaljno.

Ne bi bilo loše da kreneš od Curve Optimizera što se tiče podešavanja. Smanjićeš temperature za početak. Neko stavi odmah -30 (što je maks) na sva jezgra pa testira, neko ide u koracim po 10.
Ako hoćeš 100% stabilan sistem onda se baciš u proces testiranja. CoreCycler, Prime95, Cinebench.

Cinebench R23 i Hwinfo, rezultati bi trebali da budu oko 14500-14700 i 90C stock, 15k-15200 i 80C tjuniran sa vazdušnim hlađenjem.
U BIOSu manje više samo XMP. Ako hoćeš dalje tjuniranje ima poseban program za to.

Izasao je novi Bios za moju plocu:
Update AMD AGESA V2 1.2.0.8
Optimized performance for 5800X3D

Fleshovao i podesio Curve Optimizer -30 all cores.

Evo i rezultata :

b550 5800x3d.jpg

Kako vam se cini, da li je to to, ili ima nesto sto bode oci ?
Ako nekog zanima jos nesto od nestova neka javi pa mogu da instaliram i provrtim.

Prilično niže od "običnog" 5800x tako da CB23 ne računa na cache. ili je to do onih 200MHz koji "fale" ?

Cache ne pomaze, samo frekvencija.

@DBraveZ Ajde testiraj Sleep voltage bug ako te ne mrzi. Normal boot, testiraj CB23 i isprati napone. Stavi komp na sleep pa ga probudi, resetuj HWInfo statistiku i ponovo pogledaj napon tokom CB23 testa

Ja stavio novi bios, a pre toga sačuvao podešavanja iz biosa na fleš. Nakon update-a, pogubila mi se podesavanja za curve optimizer. Na kraji ispalo da jezgra mogu jače da se undervoltuju nego ranije. Pojedina jezgra idu ludački.

Baš da probam sa novim BIOS-om i AGESA mada asus kaže samo ovo
1. Update AGESA version to ComboV2PI 1208
2. Mitigate the AMD potential security vulnerabilities for AMD Athlon™ processors and Ryzen™ processors

Trenutno jedno jezgro neće preko -20 a 2 mogu preko -30. mrzelo me daih testiram jedno po jedno pa su sad sva na -20 a napon do 1.32v.

Kaže samo to, ali ja kažem da kod mene ima vidne razlike. :D Core 8 recimo mi je "liznulo" 5100mhz na 5900X.

Vrh Dno