Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Meni je PPT 170 ili 180. All core ide oko 4700mhz. Pričam z 5900X.

@danilo989
Meni je najbitnije da ga dodatno ohladim, i da imam što tišu mašinu. Kupljeno je i kućište H7 Flow, 4 venta Light Wings 140mm, tako da je sa te strane ok,
ali bih ipak hteo da dobijem, ako se može niže temp. Razmišljao sam i o vodenom, ali je bilo dosta kupovina, pa sam odustao...

Da onda ne diram Override, nego samo jezgra da podešavam?
Što se tiče vrednosti za PPT/TDC/EDC to sam odavde prepisao...:ROFLMAO:

Poslednja izmena:
@dexx01 Onda slobodno batali boost override vec samo spustaj CO. Eventualno razmisli da ukljucis Eco mode, ali uporedi performanse u igrama/programima koji su ti bitni pa odluci sta ti vise odgovara. Eco mode ne zahteva "cuclanje kore" tj Core Cycler, pa mozes da ustedis vreme.

@danilo989
Sutra ću ponovo probati R23 i HWInfo (prvi put sam sa HWMonitorom) sa stock podešavanjima, pa onda sa Eco modom. Javljam rezultate!
U svakom slučaju u narednom periodu ću probati i sa podešavanjem jezgara...

Poslednja izmena:
Stavio poslednje drajvere za chipset, R23 i HWinfo. Sve na def, jedino se menjalo: Asus Performance Enhancements(APE)
APE=off
Screenshot (1)-cr.png
APE on
Screenshot (3)-cr.png
R23-prvo=19.573 R23-drugo=21.610

Nisam još Eco testirao. Šta kažete za ove rezultate? APE - to je neki bust?
Što se temp tiče, bez APE dugo je bio ispod 70, dok sa APE odmah je krenuo od 80.

Meni sa APE off, deluje ok za svaki dan, mislim pre svega na temperature...

Poslednja izmena:
Ljudi malo cu da upadnem kao padobranac u diskusiju ali moram da proverim pre narucivanja. Trenutna konfiguracija mi je u profilu, ali imam viska i plocu MSI B450 Tomahawk Max II (u njoj je Ryzen 3 4300GE sa integrusom, ali se ne koristi).
Mislio sam da uradim upgrade sa mog i5 10400 na 5800X3D koristeci tu B450 plocu.
Zanima me :
-Da li ima nekih sitnica koje uticu na performanse u odnosu na B550 ploce, da li ce 5800X3D raditi identicno ili ima razlike B450 vs B550 ?
-Citam o kojim sve podesavanjima, testiranjima i slicnom pisete, zaista mi deluje preobimno (najvise zbog vremena). Da li 5800X3D moze samo da se bocne ili isto mora da se radi fine tuning ?
-Ram bih zadrzao 16GB na 3200 Mhz, koliko ce to da utice na performanse u odnosu na neki MHz

Samo apdejtuj bios na tomahavku ako vec nisi i to je to...radice b450 isto kao b550 ako si prosecan korisnik
Nemas sta da podesavas oko procesora, jedino ako hoces da cedis sto vise iz platforme pa se poigras malo sa ram klokovima i latencijama

Hvala, jesam, to sam odmah uradio kad sam uzeo 4300GE, ali svakako cu opet da pregazim najnovijim Biosom, to je bar boza, par min posla,..

Nećeš morati tjunirati ništa, kao što ne mora ni jedan drugi Zen 3 da se tjunira već to rade jer hoće.

Upravo bistrim koje hladjenje da uzmem, moracu novu temu da otvorim za to da ne spamujem ovde. Interesantni su mi i Dark Rock 4, vidim da ima i neka pro verzija, i Deepcool AK620, i tu vidim da ima neka Zero Dark verzija, mada bi mi se beli model bas uklopio, interesantnan mi je bio i Jonsbo ali je on malo bucniji koliko citam.
Bukvalno mi je samo kuler ostao da resim, sve ostalo imam. Hocu da bude neki na duze staze, da mogu kasnije da ga koristim ako predjem na AM5 ili neki buduci Intel.
Ovaj LC imam sigurno 7-8 godina

za kuler za Ryzen 5000 ima već barem jedna tema u "šta da kupim"

Ryzen 5 5600 ne može da tera memorije brže od 3200mhz?

Naravno da može, osim ako nisi na A320/520 čipsetu ili matična nije raspoložena za veće brzine

I meni čudno, ali i na zvaničnom sajtu procesora piše max memory speed 3200mhz. ***** li ga.

Matičnu sam planirao ASRock B550M Steel Legend.

Tom zvanicnom podrskom se distanciraju od potencijalnih problema. Svi Vermeer cipovi mogu da rade od 3600 do 4000 u sinhronom modu sa Infinity fabric, sve preko tih brzina u asinhronom.

Je l' ovo OK za Hyper 212 Black i 5700X sto se tice temperatura? Ima li sansi da izvucem jos malo cisto radi sporta? Dajte neke sugestije. Trenutno mi je limitirano hladjenje, nazalost.

Evo kako je u BIOS-u:

Ploca i sve ostalo je u potpisu.

pbo.png
230207085017.jpg230207085022.jpg

Ne mogu da editujem post, pa moram ovako:

Nece da prodje Single Core Cinebench i y cruncher ipak onako, ovo je jedino stabilno sto sam uspeo da postignem.

U Bios-u je sve isto sem:

-10 all core CO
- I sada vise nije +50, stavio sam disabled za ovverride
pbo2.png

Visoka mu je temperatura, pa neće zbog toga delom. Samo uradi undervolt u CO i to je to. Nemaš hladjenje za neke egzibicije.

Pretpostavio sam. Odradio sam sve to, uskoro uzimam bolje hladjenje pa ide update.

Ni najboljim vazdusnim hladjenjem neces dobiti nista. 100-200mhz. Ne vredi te zezancije

Vec sam odlucio da cu uzimati bolje zbog bele boje, da zavrsim white build. :)

Prilozi

• Komp.jpg
    Komp.jpg
    269.6 KB · Pregleda: 96
  • Komp 2.jpg
    Komp 2.jpg
    243.6 KB · Pregleda: 106
Ja sam išao na crno-bijelo.
LMC_20230208_090732_LMC8.4_A52s_Metal.NIGHT.jpg

nije tema o izgledu računara. hvala na razumevanju

gde si pazario figuru?

znam da je offtopic, but whatever, moze i na pm :)

Da prenesem iskustvo sa novom memorijom. Uzeo Fury Renagade 32GB 3600 C16, cena otišla ispod 100€.
Ubacim memoriju, prepozna promenu, stavim XMP 3600, butuje sve ok, AIDA test prođe, performanse super.
Aj da probam memtest, puca u sekundi, widows memtest, puca isto. Reset biosa na default, ništa, probaj drugi profil, ništa, baca greške odma.
Bios na ploči predposlednji sa AGESA 1.2.0.6c, aj da stavim zadnji bios sa AGESA 1.2.0.7, da probam i to, već se smorio.
Flešujem bios, uključim samo XMP, sve radi bez greške, ovako na oko mislim da su svi tajminzi identično setovani, ali sada sve radi.
Vratim PBO i CO, sve i dalje radi kao sa starom memorijom, eto.

Prilozi

• cachemem5600_3600.png
    cachemem5600_3600.png
    92.7 KB · Pregleda: 56
Nazad
Vrh Dno