Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Koliko ima smisla juriti brži ram za Ryzen 5600 za gejming i svakodnevnu primenu? Trenutno sam na 2x8Gb Corsair LPX 3000MHz(2993) CL16.

Zavisi od igre i jesi li CPU bound, ali ima dosta boljitka sa npr 3600 RAM u tom slučaju

3600MHz definitivno.

Kolege imam dva pitanjca? Posto planiram prelazak sa 3600x na 5700x, da li je Arctic 34 esports duo dovoljan za ovaj procesor i da li je moja trenutna memorija Patriot viper stil od 3600mhz, 16gb, sa podesavanjima iz Ryzen kalkulatora na CL16 dovoljna za taj procesor? Hvala. :)
Ja hladim 5700X sa LC-CC-120 😁

Nije pitanje dali će da hladi nego koliko pod punim load-om.

Definisi puni load. Ne renderujem i ne radim sa VM-ovima, gaming masina, realno nista ne moze da optereti potpuno procesor.

Pod CPU-Z stres testovima i u igrama je mrtav 'ladan.

Kolega koristi LC sa 5700x. Ne prelazi 70C u igrama.

5700X je 65W TDP tako da lagano može da ga hladi i low profile cooler…

5700x vidjao za 200e bez kulera, od toga nema bolja kupovina trenutno. Ko hoce ispod, samo 5600 (bez x). Nema potreba davati par desetina evra vise, bolje uzeti kuler za te novce, a u biosu postaviti 5600 da radi na 5600x klokovima.

Dođe mi da plačem, treba mi radna mašina s računom kupljena u Srbiji, u radnjama je 5600 oko 200 evra, a 5700x skoro 300...

Ja sam skoro presao sa 3400G, na 5500 (nabavio ga preko neke seme za 10k), ali me nesto muci.

CM H412R cooler je hladio 3400G i temperatura je bila max 70-ak stepeni na cinebenchu.

Sad isti taj cooler hladi 5500 i temp na cinebenchu je evo 10 stepeni veca. Evo i SS.

Jel se 5000 serija vise greje?

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    125.3 KB · Pregleda: 29
Ja sam skoro presao sa 3400G, na 5500 (nabavio ga preko neke seme za 10k), ali me nesto muci.

CM H412R cooler je hladio 3400G i temperatura je bila max 70-ak stepeni na cinebenchu.

Sad isti taj cooler hladi 5500 i temp na cinebenchu je evo 10 stepeni veca. Evo i SS.

Jel se 5000 serija vise greje?

Grije se više jer Precision Boost 2 po defaultu ima limit od 90°C i guraće boost takt koliko god može dok ne dostigne taj limit.

Više je stvar, što nije to "normalan" desktop CPU, već mobilni Zen3 pretvoren u desktop CPU.

5500 je 5600G bez integrisane grafe, preciznije je reći.

Ja sam gledao i gledao i gledao i mislim da za 10.000 koliko sam ga platio nema bolji cpu ili se varam?

Ja mislim da ce 5600/5600x biti novi 2500k. :)

Ovaj CPU je neprevazidjen value za ove novce, pogotovo sto se cela platforma moze sklopiti i sa jeftinim A320 plocama i to radi i dalje okej.

Dođe mi da plačem, treba mi radna mašina s računom kupljena u Srbiji, u radnjama je 5600 oko 200 evra, a 5700x skoro 300...

Srbija za Srbiju. Mnogi kupuju 5600 ili 5600x u Kini preko Alija. Stižu u neuglednom pakovanju i prolaze bez carine.

5700x vidjao za 200e bez kulera, od toga nema bolja kupovina trenutno. Ko hoce ispod, samo 5600 (bez x). Nema potreba davati par desetina evra vise, bolje uzeti kuler za te novce, a u biosu postaviti 5600 da radi na 5600x klokovima.
Jel taj bez cooler-a u nekom pakovanju ili su to oni tray modeli?

Kod kineza 115e, na KP 140e, u radnji 160e, fina je razlika ali se slazem da nije vredno rizika i cekanja.

Evo sad sam pogledao, najjeftiniji 5600 na aliju je 125 usd i to uglavnom od novih-neproverenih prodavaca. Ko misli da vredi rizika, samo napred. Kod proverenijih prodavaca je skuplji. E sad,ako neko ima neke jake kupone, to može da promeni stvar,ovako jok.
Ps kad stigne za 2 meseca,biće i ovde 125 :)

da se vratimo na temu 😎

Nadogradio sam se sa 5600x na 5700X za 40 eur.

14.366 CineBench R23 PBO Enabled oko 78C temps overall CM Hyper 212 Black cooler.

Gledam po netu da ljudi imaju i po 15k, ali ne znam kako.

Okači HWInfo senzore tokom CB23 testa. Ako ne znaš koja su podešavanja u BIOSu drugi koristili teško je znati koji rezultat je uporediv. Neke matične imaju različita default podešavanja

Par strana unazad pitao sam za memoriju, na kraju uzet Kingston: https://www.kingston.com/datasheets/KF436C18RBK2_64.pdf
Znači, Asus ProArt Creator B550 + 5900x, od ranije Nvidia 3060. W10 instaliran, kao i aplikacije. Laik sam za OC, ali pošto sam na 5900x stavio Esports 34 Duo (imao ga od ranije),
mislim da ga undervolt-ujem, koliko vidim da se dobijaju bolje temp, a sve po vašim predlozima i sugestijama... :D

Za početak, pitanje: Pri startovanju HWinfo izlazi upozorenje u vezi Asus EC senzora. Da li da ga "ugasim" ili ne?

Ako sam dobro shvatio, koraci su sledeći:
1. PPT na 220, EDC i TDC na 140.
2. Curve Optimizer: all cores ili per core (možda prvo sva, a onda fino pojedinačno podešavanje?)
3. CPU Max Boost Clock Override: Positive + 200 (da li to odmah staviti, ili ići prvo na +100? koliko ovo podešvanje utiče na stabilnost?)
4. Testiranje: https://forum.benchmark.rs/threads/amd-ryzen™-5000-zen-3.471391/post-6696583

Da li sam nešto propustio?

I naravno CB R23...:) Pokrenuo sam ga na def podešavanjima, dobio malo preko 21k...

Slobodno ugasi Asus senzor.

1. Generalno pravilo je: ako hoces bolje all core performanse, nastimaj da PPT/TDC/EDC budu na ~90% od maximalne vrednosti, tj. stavi limit na 10% vise nego sto ti aplikacija u kojoj ces renderovati/raditi zahteva. Naravno pod uslovom da mozes da ohladis. Ako su ti bitnije single core performanse, probaj da spustis EDC na neku manju vrednost koja ce "blago" ograniciti procesor tj udarace u EDC limit jer tad iz nekog razloga single core frekvencija bude marginalno bolja, na ustrb all core performansi.

2. All core ako hoces da sacuvas razum. Testiranje traje jako dugo, idi na all core CO i u koracima od bar 2-3 kad neko jezgro nije stabilno. Eventualno korak od 5 ako hoces da ustedis vreme.

3. Utice na stabilnost itekako, prvo se odluci koji ces override pa onda testiraj Curve Optimizer za taj override.

Po mom iskustvu, AGESA 1203b je najbolja za procesore koji su ranije izasli poput tvog, 1206+ su uneli neka VCore ogranicenja koja su ciljana na 5800X3D i njegove drugacije zahteve za napon.

Ono sto bih jos dodao na onaj post sa uputstvom:
-ako temperature dozvoljavaju, probas da ukljucis SMT/2 threads u Core Cycler. Ako temperature dozvoljavaju max boost na tom podesavanju, SMT on je teze za proci.
-obavezno skini CPUz, i exporuj izvestaj o sistemu gde se vidi koji APIC je dodeljen kom jezgru ako se odlucis da ides na per core curve optimizer, jer Event Viewer daje APIC Identifikaciju za jezgro, a ne fizicko jezgro pa se u nekim slucajevima cifre mogu razlikovati. Npr APIC 13 moze biti fizicko jezgro 7 umesto 6 npr. Takodje, obavezno pogledaj i CoreCycler log pored Event Viewera ako ces per core CO, iskusio sam neprijatnos na koju sam izgubio par dana - nisu se podudarali logovi o krivcu koje jezgro je kresovalo.

Poslednja izmena:
Jezgra su zakucana na 4200 95%.

Verovatno je do toga, CPU vuce 100W kada ukljucim PBO, tako da kontam da ni naponska ne moze da izvuce mozda vise jer je B450 Aorus PRO osrednja ploca.

Vrh Dno