Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Pozdrav, vidim da ima dosta iskusnih pa bih zamolio za pomoc - savet.

Dvoumim se izmedju dve klime za majcin stan:
1. Midea AG-12NXD1.WIK
2. Fujitsu DC inverter ASYG 12 LLCE

Primarno je grejanje. Potrebno je da greje predsoblje, kuhinju, kupatilo i jednu sobu cca 30m2. U pitanju je kuca od cigle, fasada sriropor 10cm i pvc stolarija. Eventualno bi se nocu otvarala spavaca soba od jos nekih cca 10 m2.

Takodje otvoren sam i za druge predloge - modele u slicnom cenovnom rangu.

Ja licno u svom stanu koristim navedenu Fujitsu vec 7 godina, u zimskom periodu konstantno radi bez gasenja na podesenih 25⁰c i quite rezim ventilatora. Savrseno greje nekih 25m2 tokom celog dana, dok tokom cele noci drzimo otvorenu i spavacu sobu koja se ne greje tokom dana to je jos jos nekih cca 15m2 i ujutro eventualno podignemo ventilator na medium nekih sat vremena i zatvorimo spavacu sobu. Kad se temperatura iznivelise opet quite. Ja sam rezadovoljan cak i kad su temperature bile -18⁰C.

Komsija je sad ugradio navedenu Mideu i on je prezadovoljan pa sam malo u dilemi jer kaze da mu prilicno malo trosi.

JA iskreno ne mogu da procenim potroanju moje Fujitsu jer imamo tri stambene jedinice na jednom strujomeru. To mi je dodatna dilema.

Nadam se da sam pojasnio svoju situaciju i dilemu pa vas molim za savet. Bitno mi je da je ok kvalitet i ok potroslja kao i karakteristike. Ne bih da pogresim u izboru pogotovo da kupim nesto losije a za recimo cca 100 eur vise sam mogao da uzmem nesto znatno bolje. Takodje da li je 12ica ok ili bi trebalo ici na 18icu?

Unapred hvala.

Pokušao sam sa krilcima u raznim položajima, isto je. Dešava se isto i kada je prebacim u "quiet" mod. Nije mi cilj ni da je držim stalno na 25 stepeni jer mi je to vruće.

Baš sam nezadovoljan radom.
kupi nekog krštenog japanca
to je lek

pa vidi da li razlika u parama vredi tvojih živaca

-10C jutros..... rade oba daikina ko singerice
doduže vuku više struje ( 800-900W / h za zadatih 23C ), ali drže temp
kada dignem na 25C .... baš prže ali i potrošnja ide na 1,1-1,2kw

defrost od jutros 1x od par minuta na cca sat rada

istovremeno treći inverter VoX u potkrovlju radi ali se primeti da je izduv mlak tj ima znatno nižu temp nego daikin
dobro se držao do nekih -5C prethodnih dana, ali ovih -10C je očito malo veći zalogaj za njega

Kod mene Vox (9btu) i dalje baca 37.5°C+ na izduvu. Ne pratim mu potrošnju, tako da nemam taj podatak.

1. Midea AG-12NXD1.WIK

Primarno je grejanje. Potrebno je da greje predsoblje, kuhinju, kupatilo i jednu sobu cca 30m2. U pitanju je kuca od cigle, fasada sriropor 10cm i pvc stolarija. Eventualno bi se nocu otvarala spavaca soba od jos nekih cca 10 m2.

Takodje otvoren sam i za druge predloge - modele u slicnom cenovnom rangu.

Ja licno u svom stanu koristim navedenu Fujitsu vec 7 godina, u zimskom periodu konstantno radi bez gasenja na podesenih 25⁰c i quite rezim ventilatora. Savrseno greje nekih 25m2 tokom celog dana, dok tokom cele noci drzimo otvorenu i spavacu sobu koja se ne greje tokom dana to je jos jos nekih cca 15m2 i ujutro eventualno podignemo ventilator na medium nekih sat vremena i zatvorimo spavacu sobu. Kad se temperatura iznivelise opet quite. Ja sam rezadovoljan cak i kad su temperature bile -18⁰C.

Komsija je sad ugradio navedenu Mideu i on je prezadovoljan pa sam malo u dilemi jer kaze da mu prilicno malo trosi.

JA iskreno ne mogu da procenim potroanju moje Fujitsu jer imamo tri stambene jedinice na jednom strujomeru. To mi je dodatna dilema.

Nadam se da sam pojasnio svoju situaciju i dilemu pa vas molim za savet. Bitno mi je da je ok kvalitet i ok potroslja kao i karakteristike. Ne bih da pogresim u izboru pogotovo da kupim nesto losije a za recimo cca 100 eur vise sam mogao da uzmem nesto znatno bolje. Takodje da li je 12ica ok ili bi trebalo ici na 18icu?

Unapred hvala.
Potrošnju svoje klime možeš da proveriš nekom pametnom utičnicom ili meračem potrošnje Prosto PM002/1.Za kuću 30+10m2 pogledaj Luca12 model ili još boljeFujitsu KLCA18 u tu klimu je ugrađen twin rotary kompresor.

Kod mene vec 5-6ti dan oko minus 10, tacnije jutros minus 12.
Hisense 12 odlicnih oko 500w po satu
Frozzini 18 - 1100w po satu. Bez problema 24 stepena u citavom stanu.

Bojao sam se da na minusima nece moci grijati ni jedna i prizeljkivao sam jace minuse da ih testiram pa da znam na cemu sam

Logično bi bilo da je suprotno, kad je na daljinskom 25 da ide češće u defrost nego kad je na daljinskom 22.

kupi nekog krštenog japanca
to je lek

pa vidi da li razlika u parama vredi tvojih živaca

***, već sam uzeo pre par meseci ovu Mideu. Vidim da i tebi Daikin ide u kratki defrost na sat vremena, pa smo na istom. :ROFLMAO:

1. Midea AG-12NXD1.WIK

Imam Mideu AG-12NXD1.WIK, sa njom sam zadovoljan. Sa druge strane, imam isti taj model klime ali 9-ku, ona je katastrofa. Odlazi u defrost često, što se ne dešava na 12-ici. Ona radi kao singerica, čak i na debelom minusu uopšte ne ide u defrost. Ne znam šta da ti kažem, možda je ipak bolje da uzmeš Fujitsu, da te ne zapadne Midea kao ova moja.
Logično bi bilo da je suprotno, kad je na daljinskom 25 da ide češće u defrost nego kad je na daljinskom 22.

Da, logično bi bilo da je tako. Kod mene sinoć obratno.

Vidis to je meni bilo cudno kod jednog poznanika ista situacija. Al sta je razlog, ako klima ima puno viska snage u odnosu na prostor onda njoj algoritam govori da radi te kratke ceste defroste zbog efikasnosti.
Kad mora da ozbiljnije grije onda vozi sto duze bez defrosta. Neke su fakat tako programirane

Ne razumijem ljude koji već imaju odličan uređaj i on bi sad na priču komšije mjesto konja uzeo magarca. Zašto mjenjati dobitnu kombinaciju. Lijepo ti je čovjek predložio uzmi što je već dokazano a neka drugi experimentiše. Da se ti sad dvoumiš između tog svog Fujitsua ili Daikina pa i Mitsubishija pa hajde i nekako. Ali svako je gospodar svoga novčanika.

Ja kad sam kupovao meni su rekli Fujitsu i neces pogresiti. I nisam pogresio. Ali bunila me potrosnja struje i zato sam dosaobu dilemu jer ne znam koliko trosi moja. Na netu sam pretrazio sve date za moj Fujitsu model i svuda pise input power 1.130kw dok za ovu Mideu pise 110 - 1480.
Ne razumem se mnogo pa sam pomislio da mozda ova Fujitsu posto je stariji model konstantno trosi 1.1kw da ne skalira potrosnju zato sam i trazio savet jer mi je u ovom slucaju bitna potrosnja.

I ja sam pre za fujitsu ali me zanima njena potrosnja da li neko ima iskustva?

Hvala na savetu za 18 icu ali prevazilazi budzet. Da li je ova ko moja 12 llce sasvim ok ili ipak treba da gledam 12 luca obzirom da je luca oko 150 eur skuplja?

Jos jednom hvala svima na pomoci i savetima.

Ja kad sam kupovao meni su rekli Fujitsu i neces pogresiti. I nisam pogresio. Ali bunila me potrosnja struje i zato sam dosaobu dilemu jer ne znam koliko trosi moja. Na netu sam pretrazio sve date za moj Fujitsu model i svuda pise input power 1.130kw dok za ovu Mideu pise 110 - 1480.
Ne razumem se mnogo pa sam pomislio da mozda ova Fujitsu posto je stariji model konstantno trosi 1.1kw da ne skalira potrosnju zato sam i trazio savet jer mi je u ovom slucaju bitna potrosnja.

Hvala na savetu za 18 icu ali prevazilazi budzet. Da li je ova ko moja 12 llce sasvim ok ili ipak treba da gledam 12 luca obzirom da je luca oko 150 eur skuplja?

Inverter nikako ne trosi konstantno toliko struje osim u slucaju da su toplotni gubici veliki. Ne znam za tvoju, ali zavisno od modela ide od minimalne potrosnje od nekih 150-200W, pa sve do 2,5 - 3kW na sat. Svakako potrosnju mozes jedino koliko-toliko sigurno ispratiti putem nekog meraca potrosnje kako je neko vec rekao.
Bitno je da klima ne bude preslaba za prostor, jer niti se mozes ugrejati kako treba niti postici ocekivan utrosak.

Vidis to je meni bilo cudno kod jednog poznanika ista situacija. Al sta je razlog, ako klima ima puno viska snage u odnosu na prostor onda njoj algoritam govori da radi te kratke ceste defroste zbog efikasnosti.
Kad mora da ozbiljnije grije onda vozi sto duze bez defrosta. Neke su fakat tako programirane
Izgleda da je to slučaj kod mene. Reče mi i majstor da je ova klima prejaka za ovu moju malu sobicu. Kad je pojačam na 25 onda mnogo ređe radi defroste, a ako je još napolju temperatura ispod nule, primetio sam da u tom slučaju uopšte ne radi defrost. Ima logike.

tesko da smo na istom.....
ni blizu
Ovo je bila šala, ali vidim da vas smrtno vređa.

Nisam ni mislio da poredim Mideu, Daikin ili Fujitsu, samo mi taj vaš podatak da vam radi defrost na svakih sat govori da su u pitanju parametri koji se očitavaju i koji su različiti kod svakog proizvođača. Pišem o svom iskustvu, ne mogu da upoređujem nešto sa nečim što nemam.

Nije mi problem da popljujem Mideu, kao što i jesam, za ovu devetku kojom nisam zadovoljan, a još gore bih se osećao da sam platio 1000€ neki Daikin koji će mi raditi defrost na sat vremena. Mene to jednostavno nervira.

Ovo je bila šala, ali vidim da vas smrtno vređa.

Nisam ni mislio da poredim Mideu, Daikin ili Fujitsu, samo mi taj vaš podatak da vam radi defrost na svakih sat govori da su u pitanju parametri koji se očitavaju i koji su različiti kod svakog proizvođača. Pišem o svom iskustvu, ne mogu da upoređujem nešto sa nečim što nemam.

Nije mi problem da popljujem Mideu, kao što i jesam, za ovu devetku kojom nisam zadovoljan, a još gore bih se osećao da sam platio 1000€ neki Daikin koji će mi raditi defrost na sat vremena. Mene to jednostavno nervira.
nema nervoze
ugasiš klimu ako te nervira
otvoriš prozore
oladiš se malo
nadišeš kiseonika

....
i biće bolje :)
....

ako ne pomogne onda je iščupaš iz zida i baciš kroz prozor
nije bitno dal je Midea il Daikin

što bi te nervirala tako trivijalna stvara kao što je klima

--------------

Ne razumem ljude koji su spremni da prave kompromeise sami sa sobom

Nisi čitao prave manuale. Reci koji te Fujitsu zanima da ti kažemo koja je potrošnja od do.

@markoskmarger Aha sad vidim tebe zanima Fujitsu llce 12. Ok, ona može da povuče do 2kwh. Znači ona može da povuče uraspo u od 250wh do 2kwh. Kako kad joj treba u tom raponu i troši. Crno na belo....
Izvoli manual:

Prilozi

• fujitsu-klima-uredjaj-zidni-inverter-asyg12llce-aoyg12llce-technical-manual.pdf
    905.3 KB · Pregleda: 20
Jedno laičko pitanje, jel nije ovaj "stari" R410A zastareo sada za kupovinu što se tiče klima? Da li će da bude podržan u slučaju da treba da se napuni sistem novim gasom nekad?

12lmca/lmce bolje nego 12 llce.
Hvala. Ako mi mozes reci okvirno kolika je razlika i u cemu tacno tj zbog cega je bolja?

@markoskmarger Aha sad vidim tebe zanima Fujitsu llce 12. Ok, ona može da povuče do 2kwh. Znači ona može da povuče uraspo u od 250wh do 2kwh. Kako kad joj treba u tom raponu i troši. Crno na belo....
Izvoli manual:
Hvala PUNO. Sto se tice ove Midea klime sto sam naveo kakva je njena potrosnja. Da li je tacno to sto pise 110 - 1480?

I jos jedan parametar me zanima kod midea modela pise da je protok vazduha 300/400/500 m3h dok kod Fujitsu pise 740m3h da li to znaci da ova Fujitsu "jaca" od midee tj da moze brze i vecu povrsinu da zagreje?

Jos jednom hvala svima.

Veći protok znači da je klima bolje napravljena/projektovana tako da u jedinici vremena može da obradi/zagreje veću količinu vazduha.Bolja je klima koja ima veću maksimalnu brzinu to je dokaz da klima ima odličan softver i hardver koji to može da odradi.

Marko, podatak za Mideu nemam al o najnižoj potrošnji najbolje da pročitaš postove ljudi koji je već imaju. Prelistaj forum gde una ovoj temi pisali korisnici tamo u Oktobru, Novembru. Zašto tada? Zato jer je tada bio prelazni period i tu niska potrošnja uz konstantan rad dolazi do izražaja, to ti je najmerodavnije koliko nisko klima može da ide.
Mislim da je ta Midea solidna kupovina ali ipak mislim da je za 40 kvadrata mala. Reče da kupuješ za majku, e tu pazi. Vodi računa da klima može dobro da greje a istovremeno da nije napadna agresivna. Ja ne znam koliko ti majka ima godina ali znam da su starje osobe osetljive na buku i duvanje. Ne žuri, lagano i pametno biraj.

Poslednja izmena:
Jedno laičko pitanje, jel nije ovaj "stari" R410A zastareo sada za kupovinu što se tiče klima? Da li će da bude podržan u slučaju da treba da se napuni sistem novim gasom nekad?
ovo mu dodje kao Euro standard kod kola....
ne proizovidi se vise automobili sa euro2 ili 3 standardom ali se zato voze uveliko

nece se ukinuti gas ( ako pitas za dopunu ) vec novi uredjaji bazirani na njemu

Jutros temeratura -6°C,
Fujistu ma daljinskom setovan na 23 u sobi 22.5 troši 450wh,
Mitsubishi setovan na 25 u sobi 22.5 troši isto 450wh.

Vrh Dno