Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Da li redovno čistiš filtere na unutrašnjoj jedinici na primer svakih 10 dana.Moguće je da unutrašnja jedinica bude toliko zaprljana da su lamele izmenjivača zapušene i nema protoka vazduha kroz njih i onda klima loše radi ne održava temperaturu i slabo greja/hladi.

Meni kondenza nema ni malo ovih dana, suhooo sve, ljepota.

Poslednja izmena:
Zanima me vrijedi li ovaj Gree Amber premium...
Kao korisnik istog mogu ti reći da vredi te pare. Mudolira nisko na hlađenju (250-300W/h).
Ali se slažem da je preskočiš jer tebi grejanje nije prioriet i kod tebe zime nisu ispod 10c, a tu bi bila skoro kao on-off.
Bolje je za tu cenu uzeti 2 klime i šteta što nema u ponudi Midea Breezeless.

Nazalost to su sve klime koje su mi u ponudi tj koje sam u CG nasao da ljudi rade.. pa svi kazu da moduliranje Gree klima nije bas najbolje tako da eto ispade za sad Fujitsu KMCC 18tica u dnevnoj i lmce 12 u sobama. Cekam da vidim ima li jos ko neko iskustvo sa mozda samsung ili vivax aeri klimom.

Nazalost to su sve klime koje su mi u ponudi tj koje sam u CG nasao da ljudi rade.. pa svi kazu da moduliranje Gree klima nije bas najbolje tako da eto ispade za sad Fujitsu KMCC 18tica u dnevnoj i lmce 12 u sobama. Cekam da vidim ima li jos ko neko iskustvo sa mozda samsung ili vivax aeri klimom.
Javi coveku za aeri šta ćutis @ivanlik999

Ja se nikako načuditi vama što držite na 20-21. Gdje ste se vi čeličili ? Kod mene mora biti 24 stepena, ne bi ni moja išla u defrost niti trosila da je drzim na 21 😅
(Salim se...((djelomično)) 😁
Ako se prostorija koristi za spavanje, a rjetko kad za boravak nema potrebe za vise. Nije problem povecati temperaturu ako se tu boravi.

Vcr fotografisao spoljnu jedinicu, nesto slabo otapa led, kakva situacija kod vas. Vox Iva 5

Prilozi

• IMG_20230127_210641.jpg
    IMG_20230127_210641.jpg
    143 KB · Pregleda: 92
Kod mene u stanu u Nisu je zadnjih 7.sati ovako..Za ovu temp.je po meni to sasvim ok.potrisnjaSta misle iskusni klimasi😁Amber(komfort)..Kako je kod.vas😁

Prilozi

• Screenshot_20230127_211453_com.wooxhome.smart.jpg
    Screenshot_20230127_211453_com.wooxhome.smart.jpg
    53.5 KB · Pregleda: 90
  • Screenshot_20230127_211433_com.gree.greeplus.jpg
    Screenshot_20230127_211433_com.gree.greeplus.jpg
    37.8 KB · Pregleda: 89
Evo kako izgleda defrost na Midea Xtreme 9. Bila je setovana na 23 stepena, ceo dan bez defrosta, prvi defrost večeras oko 22:15. Vlažnost 100%, temperatura 0.

Prilozi

• 02.mp4
    3.1 MB
Veče svima, da se javim posle 3 meseca korišćenja invertera, čisto da prenesem svoja iskustva, možda nekom i pomognu u budućnosti. U pitanju je grejanje stana, u zgradi, od 60m2 sa dve invertera klime Fujitsu LMCE 12 i 9 btu.
Što se tiče topline stana ja sam zadovoljan, treća mi je godina kako eksperimentišem sa grejanjem na struju i po prvi put da sam zadovoljan temperaturom u celom stanu. Temperatura setovana na 23, na obe klime preko dana, na 21 preko noći, autofan mod. U trpezariji i kuhinji mi je za nijansu niža temperatura nego u sobama gde su klime ali je daleko toplije nego prethodnih godina kada sam se grejao nekim drugim grejnim telima na struju. Možda bi idealno bilo da sam postavio 3 klime 9btu ali i ovako je ok.
Što se tiče potrošnje ja sam PREZADOVOLJAN!!! Namerno sam naglasio jer je stvarno tako, iako sam moram da priznam bio veoma skeptičan po pitanju grejanja klimama. Iako zadnja tri meseca 2022.godine nisu bila preterano hladna mislim da se ni potrošnja neće drastično povećati kad dođu hladniji dani. Neka naša prosečna potrošnja, za mesece van grejne sezone je od 3 do 4 hiljada, kako kad. Računi za zadnja 3 meseca smo platili:
Oktobar oko 4200 dinara (sa oko 1200 dinara umanjenja zbog racionalne potrošnje (ili 4200+1200=5400)),
Novembar oko 5400 dinara (sa oko 1400 dinara umanjenja (ili 5400+1400=6800)),
Decembar oko 6800 dinara (sa oko 1800 dinara umanjenje (ili 6800+1800=8600)). Napomenuo bih da sam Decembar 21 platio struju 19900 dinara grejući se na 2 norveška radijatora, čisto da uporedite razliku. Neka procena je da smo za 3 meseca, samo za grejanje potrošili (zajedno sa umanjenim iznosom), između 10 i 10,5 hiljada što je po meni super.
Od mene toliko, nadam se da ću nekom pomoći da prevaziđe predrasude vezano za grejanje inverterima. Iskreno i ja sam bio neverni Toma. Pozz. 😉

Da li redovno čistiš filtere na unutrašnjoj jedinici na primer svakih 10 dana.Moguće je da unutrašnja jedinica bude toliko zaprljana da su lamele izmenjivača zapušene i nema protoka vazduha kroz njih i onda klima loše radi ne održava temperaturu i slabo greja/hladi.
Ako je meni upucen odgovor,filtere cistim na 7 dana. Zaboravih da napisem da je klima lose pozicionirana jer je postavljena na 4cm od plafona. Pretpostavljam da joj to pravi problem pri odrzavanju temperature i povecala je potrosnju sa 300w na 600w. Hvala

Ako se prostorija koristi za spavanje, a rjetko kad za boravak nema potrebe za vise. Nije problem povecati temperaturu ako se tu boravi.
slazem se i moja jedna u djecijoj sobi ide na 20 preko noci.
Ako je meni upucen odgovor,filtere cistim na 7 dana. Zaboravih da napisem da je klima lose pozicionirana jer je postavljena na 4cm od plafona. Pretpostavljam da joj to pravi problem pri odrzavanju temperature i povecala je potrosnju sa 300w na 600w. Hvala
Ne mogu da vjerujem da bi neki majstor postavio klimu 4 cm od plafona

• Like
Reagovanja: EOL
Zdravo svima! Posle razgovora sa jedno 15ak servisera ispostavilo se da veliki dio modela klima u CG je nedostupno i sad moram da izaberem od ovoga sta ima pa sam htio da vas zamolim cisto za neke opcije A i B jer cak i ovo sto ima vise ne vjerujem da je stvarno tako dok je ne kupim :D Radi se o stanu na moru od nekih 68m2 + terasa ali nju ne racunamo. Stan je zapadno orijentisan i dosta osuncan posle podne i cijela zapadna strana je u staklu prakticno ali je izolacija moze se reci okej (stiropor 5cm u fasadi) i PVC stolarija. Dnevna i trpezarija/kuhinja imaju 38m2 gdje sam mislio da stavim jednu 18ticu a sobe imaju 11m2 i 10m2 gdje sam mislio da stavim po jednu 12ticu(ili 9tku) u svaku sobu. Cijena ne igra ovdje ulogu jer su svi sa slicnim cijenama osim Samsung wind free (e tu me zanimalo da li vrijedi tu razliku novca). Temperature ljeti idu nekad i preko 45 stepeni a zimi se krecu oko 0 (rijetko kad je bilo ispod..ako se desi bude do -2,3). Sto se modela dostupnih tice tu su:

1. Fujitsu ASYG12LMCE 685e
2. Fujitsu ASYG14KMCC 950e
3. Fujitsu ASYG18KLCA 1150e
4. Fujitsu ASYG12KMTA (ne znam cijenu jer je pitanje imaju li je)
5. Gree Amber premium 18btu 1850e
7. Gree Amber premium 12btu 1320e
8. Gree Pular 12btu 650e
9. Samsung wind free avant 18btu 1800e
10. Samsung wind free avant 09btu 1150e
11. Vivax Aeri 12btu 595e
12. Vivax Aeri 18btu 970e

To je sve sto je u ponudi i to su cijene sa ugradnjom i garancijom od 2 godine. Zanima me vrijedi li ovaj Gree Amber premium i Samsung wind free avant ovaj novac jer su znacajno skuplje od ostalih? Najvise me zanimaju vase opcije A, B i C jer sam se opekao da izaberem neka 3 modela i nijedan nemaju nego su me "posavjetovali" uzmi jednu od ovih jer imaju djelove i lako se servisiraju.
Hvala unaprijed!!
Kakva bi bila vasa odluka sto se ovih opcija klima tice?

Dnevna broj 2, sobe broj 4 ili ako ima neki Daikin koji bi u njih baš legao. Ali ako sobe imaju velike staklene površine onda bolje broj 4.

Četvorooki upravo se spremam da idem malo do njih. Jesi oni starom cestom prema Gradiškoj?

Ne znam gdje su mu kancelarije. Redovno ih srecem u gradu , ovog svog a i ove druge. Ovaj moj se odvojio od njih.
I onda mi novi dolazimo ovde i pitamo se sta je sa klimom.
Poslao sam Luki par slika sa najnovjim ugradnjama, samo da vidis gdje japance uguraju.

Veče svima, da se javim posle 3 meseca korišćenja invertera, čisto da prenesem svoja iskustva, možda nekom i pomognu u budućnosti. U pitanju je grejanje stana, u zgradi, od 60m2 sa dve invertera klime Fujitsu LMCE 12 i 9 btu.
Što se tiče topline stana ja sam zadovoljan, treća mi je godina kako eksperimentišem sa grejanjem na struju i po prvi put da sam zadovoljan temperaturom u celom stanu. Temperatura setovana na 23, na obe klime preko dana, na 21 preko noći, autofan mod. U trpezariji i kuhinji mi je za nijansu niža temperatura nego u sobama gde su klime ali je daleko toplije nego prethodnih godina kada sam se grejao nekim drugim grejnim telima na struju. Možda bi idealno bilo da sam postavio 3 klime 9btu ali i ovako je ok.
Što se tiče potrošnje ja sam PREZADOVOLJAN!!! Namerno sam naglasio jer je stvarno tako, iako sam moram da priznam bio veoma skeptičan po pitanju grejanja klimama. Iako zadnja tri meseca 2022.godine nisu bila preterano hladna mislim da se ni potrošnja neće drastično povećati kad dođu hladniji dani. Neka naša prosečna potrošnja, za mesece van grejne sezone je od 3 do 4 hiljada, kako kad. Računi za zadnja 3 meseca smo platili:
Oktobar oko 4200 dinara (sa oko 1200 dinara umanjenja zbog racionalne potrošnje (ili 4200+1200=5400)),
Novembar oko 5400 dinara (sa oko 1400 dinara umanjenja (ili 5400+1400=6800)),
Decembar oko 6800 dinara (sa oko 1800 dinara umanjenje (ili 6800+1800=8600)). Napomenuo bih da sam Decembar 21 platio struju 19900 dinara grejući se na 2 norveška radijatora, čisto da uporedite razliku. Neka procena je da smo za 3 meseca, samo za grejanje potrošili (zajedno sa umanjenim iznosom), između 10 i 10,5 hiljada što je po meni super.
Od mene toliko, nadam se da ću nekom pomoći da prevaziđe predrasude vezano za grejanje inverterima. Iskreno i ja sam bio neverni Toma. Pozz. 😉
E to je realan komentar samo me zanima kolko često ti ide u defrost,kod mene 2xlmce12 na 70m2 trenutno briju 1100w na 0°,juce sam bio zaludan pa merio defrost i obe kao po dogovoru išle na sat vremena tacne ko japanska zeleznica ali i cesto,i ne bude mi tesko pa izmerim izduv u defrostu koji traje 4-5min plus toliko da krene topao vazduh i kaze da izbacuje pri otapanju 13° a na drugoj 16,5°,to je to što se ljudi zale da im pirka hladno ali to traje svega 4 min i to samo na bukvalno nekih 5cm izduva turbine a ne celom duzinom,dok je u defrostu vuče nekih 700w,racun za novembar uvećan za 2,400din,decembar 6000,januar sa poskupljenjem cenim 8000,i to mi je 4 puta jeftinije od j....g peleta nek bude i februar tako i na konju sam,juce sam drzo na 23 obe a jutros sam jednu spustio na 22 , jedna mi otisla u def.opet na sat a drugu koju sam spustio na 22 evo radi već sat ipo za divno čudo a i potrošnja joj pala za 20%,e sad mene zanima jel zna neko kad je jači minus jl ide isto u def.ili ređe i češće?

Kada je jači minus klime rade kontrolni defrost.Fujitsu negde na 2.5 sata i ređe ima objašnjeno u servisnom uputstvu oni mere u minutima između dva kontrolna defrosta.Manje je vlage u vazduhu što je niža temperatura pa izmenjivač ne ledi ili vrlo malo.

ne bude mi tesko pa izmerim izduv u defrostu koji traje 4-5min plus toliko da krene topao vazduh i kaze da izbacuje pri otapanju 13° a na drugoj 16,5°,to je to što se ljudi zale da im pirka hladno ali to traje svega 4 min i to samo na bukvalno nekih 5cm izduva turbine a ne celom duzinom
Mozes li napraviti neki video gdje se vidi da ti klima puse 4-5 munuta tokom defrosta,kao dokazni materijal.

Mozda su ti ne ispravne klime.
Ili si ti nesto pogresno gledao.

Tokom defrosta turbina miruje,ne vrti se,i ne puse.Ako se stvarno okrece u defrostu to je problem preko koga bi malo ko presao.

E to je realan komentar samo me zanima kolko često ti ide u defrost,kod mene 2xlmce12 na 70m2 trenutno briju 1100w na 0°,juce sam bio zaludan pa merio defrost i obe kao po dogovoru išle na sat vremena tacne ko japanska zeleznica ali i cesto,i ne bude mi tesko pa izmerim izduv u defrostu koji traje 4-5min plus toliko da krene topao vazduh i kaze da izbacuje pri otapanju 13° a na drugoj 16,5°,to je to što se ljudi zale da im pirka hladno ali to traje svega 4 min i to samo na bukvalno nekih 5cm izduva turbine a ne celom duzinom,dok je u defrostu vuče nekih 700w,racun za novembar uvećan za 2,400din,decembar 6000,januar sa poskupljenjem cenim 8000,i to mi je 4 puta jeftinije od j....g peleta nek bude i februar tako i na konju sam,juce sam drzo na 23 obe a jutros sam jednu spustio na 22 , jedna mi otisla u def.opet na sat a drugu koju sam spustio na 22 evo radi već sat ipo za divno čudo a i potrošnja joj pala za 20%,e sad mene zanima jel zna neko kad je jači minus jl ide isto u def.ili ređe i češće?
Kod mene su isto češći defrosti, iskreno nisam merio vreme, ni trajanja, ni razmaka između. Čini mi se da je najgore bilo onih dana kad je temperatura oko nule i kad je bila velika magla. Generalno ja sam prezadovoljan, ali stvarno. Ne moram više tegliti džakove sa drvima iz podruma, ložiti, čistiti šporet,... ili plaćati struju 20 hiljada mesečno kao prošle zime. 😵‍💫

Midea extreme 12ka. Df na 45-60 minuta, traju 5 min. Mada su se javljali i kad je bilo dosta toplije. Potrošnja skoćila sa 7 na 15 kwh dnevno. Zadovoljan kako greje, temperatura podešena na auto i 25-26 stepeni.Samo me brine kako će se ponašati na ozbiljnom minusu. Jedino grejno telo i za sada radi posao. Greje sobu, kuhinju i kupatilo. Cca 40m2. Izolacija dobra, pvc...

Mozes li napraviti neki video gdje se vidi da ti klima puse 4-5 munuta tokom defrosta,kao dokazni materijal.

Mozda su ti ne ispravne klime.
Ili si ti nesto pogresno gledao.

Tokom defrosta turbina miruje,ne vrti se,i ne puse.Ako se stvarno okrece u defrostu to je problem preko koga bi malo ko presao.
Ajde baš da pogledam dal se okreće pa javljam očekujem je za jedno pola sata,nisam napisao da puše daleko od toga ali se oseća neko veoma blago pirkanje i to samo na jedno 5 cm širine turbine pri sredini i to kad priblizim ruku skroz na izduv,javljam dal se okreće

Windfucker u pravu si ne okreće se,što je i logično jer da se okreće brilalo bi celom duzinom turbine,ali sad sam pogledao ponovo i na srednjem delu uzduva ne 5cm kako sam prvobitno napisao vec 10cm i to samo na donjem krilcu se oseća neko slabo pirkanje kada naslonim ruku,dole se ne oseća, to je to što sam juče merio nekih 15ak°svezijeg vazduha,mora da je normalno pa nekako ulazi vazduh,ne bi me jebavale obe na istu foru,to je beznačajno jer se radi o 4 min.na sredini u duzini 10 cm i to pri naslanjanju ruke al definitivno malo ulazi neka svezina

• Like
Reagovanja: gfx
@Ddee @LukasP Tooo lole kerusani moji opomenite me *** nemam vremena radim ko gliba glibavi lako je vama...nema sta evo javljam odmah calac se greje ove zime na aeri radi ***** je za 20 m2 cetvrtak ili peta godina radi super nije ko AEEI ali je OK radi posao na manjoj kvadraturi.Defrost svakih 40 minuta ovih dana na Aeri

Vrh Dno