Veče svima, da se javim posle 3 meseca korišćenja invertera, čisto da prenesem svoja iskustva, možda nekom i pomognu u budućnosti. U pitanju je grejanje stana, u zgradi, od 60m2 sa dve invertera klime Fujitsu LMCE 12 i 9 btu.
Što se tiče topline stana ja sam zadovoljan, treća mi je godina kako eksperimentišem sa grejanjem na struju i po prvi put da sam zadovoljan temperaturom u celom stanu. Temperatura setovana na 23, na obe klime preko dana, na 21 preko noći, autofan mod. U trpezariji i kuhinji mi je za nijansu niža temperatura nego u sobama gde su klime ali je daleko toplije nego prethodnih godina kada sam se grejao nekim drugim grejnim telima na struju. Možda bi idealno bilo da sam postavio 3 klime 9btu ali i ovako je ok.
Što se tiče potrošnje ja sam PREZADOVOLJAN!!! Namerno sam naglasio jer je stvarno tako, iako sam moram da priznam bio veoma skeptičan po pitanju grejanja klimama. Iako zadnja tri meseca 2022.godine nisu bila preterano hladna mislim da se ni potrošnja neće drastično povećati kad dođu hladniji dani. Neka naša prosečna potrošnja, za mesece van grejne sezone je od 3 do 4 hiljada, kako kad. Računi za zadnja 3 meseca smo platili:
Oktobar oko 4200 dinara (sa oko 1200 dinara umanjenja zbog racionalne potrošnje (ili 4200+1200=5400)),
Novembar oko 5400 dinara (sa oko 1400 dinara umanjenja (ili 5400+1400=6800)),
Decembar oko 6800 dinara (sa oko 1800 dinara umanjenje (ili 6800+1800=8600)). Napomenuo bih da sam Decembar 21 platio struju 19900 dinara grejući se na 2 norveška radijatora, čisto da uporedite razliku. Neka procena je da smo za 3 meseca, samo za grejanje potrošili (zajedno sa umanjenim iznosom), između 10 i 10,5 hiljada što je po meni super.
Od mene toliko, nadam se da ću nekom pomoći da prevaziđe predrasude vezano za grejanje inverterima. Iskreno i ja sam bio neverni Toma. Pozz. 😉