Hajde da se i ja oglasim sa svojim utiscima. Steam Deck imam od pre Nove godine, dakle oko mesec dana. Razlog kupovine je što poslednjih par godina nisam takoreći nikako nalazio vremena za igranje - u malom stanu, sa dvoje klinaca, na jednom TV-u je PS4, na drugom je PC, ali sam ja veoma teško dolazio na red od njihovih igrica, crtaća, YT klipova. Posebna priča je hronični nedostatak slobodnog vremena. Procenio sam da će Deck biti dobar izbor da i ja ugrabim neki minut za igranje u retkim slobodnim trenucima. I jeste tako.
Mnogo mi odgovara brzo buđenje Decka, pogotovo quick resume i pauziranje-nastavljanje igre skoro trenutno. Počnem igru u jednoj sobi, brzo pauziram da bih sprečio dvogodišnjaka da pobaca stvari sa stola, kasnije kad se steknu uslovi nastavim igru u drugoj sobi, prekinem još nekoliko puta, završim nivo ili stazu uveče itd. Mobilnost i brzina pokretanja su glavne prednosti. Da nije toga, ne bih prosečnog dana ni pomišljao da započnem neku igru.
Uglavnom igram igre iz perioda otprilike 2005-2015, čistim Steam katalog neodigranih naslova, ili kupujem jeftino igre iz tog perioda. Završio sam kao prvu Enslaved: Odyssey to the West (i DLC Pigsy's Perfect 10), sad igram Grid 2, Dirt: Showdown, Alan Wake, Tomb Raider: Legend. Nekako mi igre iz tog perioda najbolje leže za dek, zauzimaju po 10-ak GB, rade besprekorno, ne opterećuju konzolu (radi tiho, ne greje se i ne troši mnogo struje). I dosta dobro izgledaju na malom ekranu. Nove igre bih ipak radije igrao na većem ekranu u boljoj rezoluciji gde se vidi raskoš. Najnovija igra koju sam probao na deku jeste We Happy Few iz 2018. Radi dobro i lepo izgleda, ali troši primetno više struje od navedenih starijih igara.
Držim refresh rate na 40 hz i sve igre zaključane na 40 FPS, čak i one koje bi bez problema mogle na 60. Sasvim OK mi izgleda i ovako.
Vrlo sam zadovoljan kupovinom deka kada se sve sabere. Kupio sam ga preko KP oglasa (vrlo malo korišćen, zaista kao nov, model od 64 GB + Samsung Pro Plus 256 GB micro SD kartica, za 500 e). Mogao sam da izaberem i da mi u februaru drug iz inostranstva donese neotpakovan primerak i za malo manje para, ali mi se nije čekalo. Još uvek ga ne bih imao.
To su neki inicijalni utisci. Nisam pisao detalje, npr. o bateriji, ekranu, performansama, zauzeću prostora (i zloglasnom shader cache koji navodno pojede memoriju na 64 GB modelima - a zapravo i nije toliki problem kad ne instaliraš brdo igara istovremeno), okompatibilnosti igara pod SteamOS ili o nekim drugim sitnicama. Pitajte ako imate nešto.
Ukratko - sjajna spravica (pogotovo za roditelje i kežual gejmere) zahvaljujući kojoj ponovo igram igre, mnogo više nego pre.