Šta je novo?

Video nadzor - iskustva i saveti

Koje onda Dahua IP kamere preporucujete i NVR? Bitno je da je nocni snimak dobar, u dnevnim uslovima nema problema

Idi na youtube pa vidi , po meni skupe a nista posebno plus izgleda da nema nocni snimak u boji
Nisu skupe a i nisu ništa posebno, za noćni snimak u boji treba mnogo bolja kamera sa ugrađenim LED svetlom ili da se dodatno postavi neki LED reflektor...

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Dovoljno je 2MP kada u mraku treba videti neki detalj, od 8m do 10m bi bila razdaljina? Ova je onda bolja nego one dve sto su 4MP?

Pa ako kameri postavite reflektorske diode ili externi reflektor onda to bas i nije nocni snimak.

meni je to bezveze da kamere svetle ko reflektori, ne znam za koju bi im namenu bas uzeo da se tako pale po mraku.

Што, шта фали?
Кад могу рефлектори са детектором покрета да бљеште, што не би камера. 2 у 1.

Ne fali nista, ali ne vidim svrhu bar za privatne potrebe i da nepotrebno privlaci paznju...nemam stadion.

OK je reflektor ispred neke radnje, ali opet onaj koji gori celu noc, ne vidim sto bi trebao da se pali/gasi.
kao ulovice nekog lopova na senzor ne kapiram?
kamera i onako moze da snima i u mraku.

meni to tako jeftino i kineski izgleda.

To svetlo se samo aktivira i samo regulise jacinu po potrebi, ali se tada skupljaju i musice ispred kamere pa je bolje postaviti i neki manji led reflektor koji bi se sam palio na senzor dan/noc i tada se svetlo na kameri ne bi ni palilo. Inace ih ima i od 4MP ali su skuplje.

Dobar dan
Srecna nova godina
treba mi pomoc zeleo bi da uzmem jednu wifi ip kameru i svidela mi se

Dahua Imou Cruiser 4Mp Ip Wifi Pt Camera 3.6Mm (Ipc-S42Fp)​

nasao sam i

Dahua Imou Cruiser 4Mp Ip Wifi Pt Camera 3.6Mm (Ipc-S42Fp D) ova je skuplja za dvadesetak e​

ali nigde ne uspevam da nadjem razliku u nekim funkcijama izmedju ove dve sem tog slova D u oznaci

Da ne guglam sad i tražim ali ta slova mogu označavati ili oblik kućišta ili sam materijal kućišta.
Verovatno je materijal metal ili plastika pošto bi oblik već primetio.

A nekad i sami distributeri ubace slovo da bi teže izguglao, uglavnom to su iste kamere.

Kao što @bakara reče.
Dodatno, fotografije koje gledaš su verovatno sve do jedne od modela sa/bez D, bez obzira koja kamera je predmet prodaje. Pa i ako postoji vidljiva razlika, teško da ćeš je primetiti na fotografijama.

Ima dva senzora, dupli objektiv i novi softver.
Čekaj, čekaj, kako misliš dva senzora, dva objektiva...? Nešto si pobrkao, suviše je to jeftina kamera za dual lens! ;)
Postoje Dahua Dual-Lens kamere iz WizMind serije, ali njihova cena se kreće od 450€ pa naviše i to je već viša klasa kamera! :)

Poslednja izmena:
Kolege, da li neko mozda moze da mi pomogne u vezi sa outgoing bandwith-om snimaca? Pokusavam da nadjem pravi odgovor ali mi ne ide bas najbolje 😟

NVR je 40/80. Incoming 40 je vise nego dovoljan za tri kamere (2MP, 1080p, vbr, 25fps), ono sto nisam siguran je kako outgoing funkcionise.

Da skratim, dao bih pristup jos nekim ljudima iz zgrade. Samo live stream, preko telefona i hik-connect aplikacije, bez dodatnih mogucnosti.

Nikako ne mogu da skapiram koliko se upstream bandwith-a "trosi". Instalirao sam netlimiter, uopste ne pokazuje tri telefona koja gledaju live stream?!

Na netu citam o multiplexing-u nekom, sub i main stream-u, nista iskreno ne kapiram. Pomenuo sam vec da je sve povezano na moj switch i ruter a na sbb-u trenutno merim oko 10-15 Mbps upload brzine pa ne znam da li je to dovoljno za vise remote korisnika.

Naravno da se u praksi nece desiti da svi u isto vreme gledaju live ali bih opet voleo da znam kako funkcionise outgoing bandwith.

Hvala unapred.

Ne znam koliko imas korisnika, ali tri kamere od 2mpix ti sigurno nece opteretiti bandwith ma koliko da je slab.
Ti dodatno mozes jos podesiti da snimak ide sa manje FPS ili manji bandwith i slicno, ali mislim da ni tu nema neke preko potrebe.

NVR zna jako dobro da optimizuje korisnike i protok, same ip kamere ne rade to toliko dobro koliko namenski uredjaj.

Mozda 5, 6 korisnika jos, ne vise od toga.
NVR je osnovni model da tako kazem, valjda ce raditi tako kao sto si napisao 🙂
Hvala.

Pa pise ti za nvr koliko strimova moze istovremeno.

Jeste piše ali samo za ove kamere koje sam ja naveo iz WizMind serije!
Ma wizmind je druga serija termalnih kamera sa posebnim softverom namenjena za profesionalne svrhe (saobracaj, industrija, prepoznavanje lica i merenje temperature), a ovo je opis za "full color" tegnologiju kamera.

Pise 16 remote connections, pretpostavljam da je to to, ali ja sam mislio na bandwith nvr-a i upload mog internet paketa.
Drugo da li je 16 remote konekcija jednako 16 korisnika live streama koji gledaju po 3 kamere ili je jedna kamera=jedna konekcija?

Ma wizmind je druga serija termalnih kamera sa posebnim softverom namenjena za profesionalne svrhe (saobracaj, industrija, prepoznavanje lica i merenje temperature), a ovo je opis za "full color" tegnologiju kamera.
Pazi ja ti sve vreme pričam o kameri za koju si ti postavio link IPC-HDW2239T-AS-LED-0280B-S2 i za koju kažeš da ima dva senzora i dva objektiva, e ta kamera nema niti dva objektiva a ni dva senzora i ona spada da kažemo u najnižu klasu Lite Series Dahua kamera!

I to što joj na kutiji piše Full-Color kamera ne znači nikako da ima dva senzora ili dva objektiva, već samo da može u noćnim uslovima i pri slabom osvetljenju da snima u koloru i to su da kažemo obične kamere.

A Dual-Lens tehnologija je mnooogo skuplja i kompleksnija i znači da uvek mora da ima dva objektiva!

Ako si pogledao link što sam postavio za Dahua WizMind Series kamere (a pogledaj ga molim te) videćeš onda o kojim kamerama je reč i kako izgledaju kamere sa Dual-Lens tehnologijom (dva objektiva)!

U prilogu slike (levo Full-Color, a desno i dole Dual-Lens)!

IPC-HDW2239T-AS-LED-S2.pngIPC-HDW5449H-ASE-D2.pngIPC-PDW5849-A180-E2-ASTE.png

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Verovatno te je zbunilo i to što piše Full-color 2.0 i što si tu video i kamere sa dva objektiva i dva senzora, a opet sve spadaju u Full-color
Nisu sve sa dva objektiva ocigledno i tu su pravljene razne kombinacije. 2.0 znaci druga generacija, tacnije od sredine 2021 god. Naiso sam na video gde objasnjavaju sta su radili -
Inace gore pomenuta kamera ima elemente da spada u tu grupu cim se naglasava da je full color, iako nije dual lens. Tu su kombinovali i TiOC 2.0 sto podrazumeva i nekakvu vestacku inteligenciju. Ali ono sto je primetno, osvetljenje koje je znacajno unapredjeno, zatim kodek AAC koji je unapredjeni MP3, onda dva senzora velike osetljivosti i novi procesori i softveri. U svakoj seriji postoje i najskuplji i najjeftiniji modeli i samim tim i vece razlike u kvalitetu, pa eto nadje se po neki model i za skromnija investiranja, mada ocekujem da ce dosadasnje kamere polako nestajati sa trzista sa pristizanjem ovih nove generacije.

Nisu sve sa dva objektiva ocigledno i tu su pravljene razne kombinacije. 2.0 znaci druga generacija, tacnije od sredine 2021 god. Naiso sam na video gde objasnjavaju sta su radili -
Inace gore pomenuta kamera ima elemente da spada u tu grupu cim se naglasava da je full color, iako nije dual lens. Tu su kombinovali i TiOC 2.0 sto podrazumeva i nekakvu vestacku inteligenciju. Ali ono sto je primetno, osvetljenje koje je znacajno unapredjeno, zatim kodek AAC koji je unapredjeni MP3, onda dva senzora velike osetljivosti i novi procesori i softveri. U svakoj seriji postoje i najskuplji i najjeftiniji modeli i samim tim i vece razlike u kvalitetu, pa eto nadje se po neki model i za skromnija investiranja, mada ocekujem da ce dosadasnje kamere polako nestajati sa trzista sa pristizanjem ovih nove generacije.

Upravo tako!
I to što si napisao za AAC kodek i zvuk je takođe velika promena i napredak, jer imam šest Dahua IP kamera iz WinzSense serije koje imaju AAC kodek i nećeš verovati koja je razlika u zvuku i koliko se jasnije i oštro čuje zvuk i na live i na snimku (3x bolje nego na drugim kodecima).

AAC kodek.pngAAC kodek..png

Poslednja izmena:
Da li su sve Dahua kamere half-duplex za Voice? Na jednoj kameri mi je bitno da mogu da čujem razgovor, pa da pozoevm telefonom po potrebi. Pomislih, mogao bih kroz kameru i da se obratim, ali onda vidim da uključivanje mikrofona, traži isključivanje zvučnika, što me opet vraća na telefonski poziv, jer mi je potreban i odgovor.
Kamera je: IPC-HDW2431TM-AS-0280B-S2

Gledajući podešavanja, prebacio sam na AAC, ali mi maks nudi 16k.
G.711a je već bilo dovoljno dobro za to što mi je potrebno, verujem da će ovo biti još bolje.

Da li su sve Dahua kamere half-duplex za Voice? Na jednoj kameri mi je bitno da mogu da čujem razgovor, pa da pozoevm telefonom po potrebi. Pomislih, mogao bih kroz kameru i da se obratim, ali onda vidim da uključivanje mikrofona, traži isključivanje zvučnika, što me opet vraća na telefonski poziv, jer mi je potreban i odgovor.
Kamera je: IPC-HDW2431TM-AS-0280B-S2

Gledajući podešavanja, prebacio sam na AAC, ali mi maks nudi 16k.
G.711a je već bilo dovoljno dobro za to što mi je potrebno, verujem da će ovo biti još bolje.
Ne podržavaju sve Dahua kamere two-way talk, tj. nemaju sve ugrađen mikrofon i speaker za dvosmernu komunikaciju, već je to u većini slučajeva samo mikrofon.
Kamere koje to imaju su kamere iz novije generacije iz WizSense TiOC, WizMind i PTZ serije i još neke...
Nažalost i model koji ti poseduješ IPC-HDW2431TM-AS-S2 nema zvučnik za two-way talk.

A za AAC i koliku vrednost max nudi za mikrofon opet zavisi od same kamere, na WinSense seriji kamera sampling frequency ide do max 64000 i stvarno je zvuk perfektan i na Live i kada se reprodukuje!
Takođe i PCM je jako dobar, ali zauzima znatno više prostora od AAC i nije tako jasan kada sam ga testirao kao AAC... ;)

two-way talk.pngbuilt-in Mic.png

Poslednja izmena:
Ima na snimacima audio ulaz/izlaz, nisam probao jer mi nije trebalo al verujem da je bolja opcija nego preko kamere.

Ja imam skroz drugacije iskustvo, obicno bude bolji mikrofon na kameri.

Vrh Dno