Šta je novo?

Video nadzor - iskustva i saveti

Ma može naravno, ali reko ulica je u pitanju pa možda treba i veći bit rate da bi se nešto zumiralo ili jasnije videla neka tablica...
Da, kamera gleda na ulicu i dosta mi je bitno da mogu kako tako u nocnim uslovima da raspoznam registarske tablice. Pre par nedelja udari covek u ogradu kod komsije i pobegne. Ima video nadzor, auto se jasno vidi, ali tablice jedino da se nagadjaju brojevi i slova.
Kada se napuni sd kartica, da li krece ispocetka da pise video na memoriju...dok prethodni video brise ?
Mozda je bolje i da se video skladisti 3-4 dana, ali da bude bolji kvalitet, nego da imam 10 dana na kartici, a da kvalitet bude losiji...?

Jutros sam naleteo na jedan problemcic kod smart pss programa za dahua kamere. Hteo sam da podesim tripwire ali nema IVS rule u softveru. Verzija aplikacije 2.03 nema IVS dok je na verziji 2.02 ima.
Hteo sam da podesim alarm cim neko udje u dvoriste. Probao sam sam SMD - human detection ali ne radi posao. Salje notifikaciju cim kamera primeti nekog, a hvata ugao ulice... I nisam uspeo da nadjem opciju da to radi samo u osencenoj zoni, a ne preko cele kamere.

Ovaj video ti detaljno objašnjava kako da podesiš IVS, na 16:30 počinje setovanje za IVS pravila pa pogledaj.
IVS i zone pokrivanja isključivo podešavaj iz Web Browsera u meniju kamere a ne iz SmartPSS-a i obavezno uključi Smart Plan...!

Poslednja izmena:
1. Da, kamera gleda na ulicu i dosta mi je bitno da mogu kako tako u nocnim uslovima da raspoznam registarske tablice. Pre par nedelja udari covek u ogradu kod komsije i pobegne. Ima video nadzor, auto se jasno vidi, ali tablice jedino da se nagadjaju brojevi i slova.

2. Kada se napuni sd kartica, da li krece ispocetka da pise video na memoriju...dok prethodni video brise ?
Mozda je bolje i da se video skladisti 3-4 dana, ali da bude bolji kvalitet, nego da imam 10 dana na kartici, a da kvalitet bude losiji...?
1. Zavisi od udaljenosti ulice od kamere, ali bojim se da sa tom kamerom nećeš moći mnogo više da izvučeš zumiranjem...

2. Odmah briše prvi dan i počinje da snima tekući i sve tako redom prvi dan za tekući dan, a nema nikakvog prethodnog pisanja na RAM već odmah sve piše na SD!

Poslednja izmena:
Da li si namestio tripwire i SMD? Da li to ok radi inače?
Ne moze oba, vec samo jedno. SMD nema podesavanje vec softver sam prepoznaje sta je sta. Recimo detekcija coveka, auta (samo na novijim snimacima i kamerama sa wiz sense) dok IVS radi onako kako ga podesis. Pouzdanost 80% laicki receno...

Ovaj video ti detaljno objašnjava kako da podesiš IVS, na 16:30 počinje setovanje za IVS pravila pa pogledaj.
IVS i zone pokrivanja isključivo podešavaj iz Web Browsera u meniju kamere a ne iz SmartPSS-a i obavezno uključi Smart Plan...!

Hvala, pogledacu.
Koristim IVS vec 3 godine za dojavu kada neko udje na kapiju u selu. Gledam kako da podesim da radi bez greske i lazne dojave.

A kako se snalazite po magli? :D

A kako se snalazite po magli? :D
Hahahaa magla ko' magla, sve te stvari su napravljene da kažemo skoro za idealne uslove, a stvarno nisam još testirao u uslovima magle. :unsure:;)
Ja na svim mojim WinSense kamerama imam SMD 3.0 koji se po kiši lepo snalazi da razazna i otkrije kada su automobili ili osobe u pitanju, a kada životinje psi ili mačke!
Na mobilnom koristim DMSS i tu lepo označiš tačno šta hoćeš da ti pusti, samo kretanje vozila ili samo kretanje osoba, ili pak želiš sve što je aktivirano na pokret.

DMSS.jpg

Poslednja izmena:
Na zalost ovaj snimac nije wiz sense, juce sam odradio update firmware i dobio sam SMD kao opciju koju nisam imao ranije. Ali mi to ne radi posao kako ja hocu.
Sto se aplikacija tice koristim gdmss i dmss. Kod stare verzije je bolje brzo vracanje snimka unazad, udjes na kameru i vratis sat unazad. Dok kod dmss na playback vrati istog dana do 00:00 pa dok izlistas na vremenskoj liniji, dok malo zabode, preskoci...

Na zalost ovaj snimac nije wiz sense, juce sam odradio update firmware i dobio sam SMD kao opciju koju nisam imao ranije. Ali mi to ne radi posao kako ja hocu.
Ni moj NVR nije iz WinSense serije tj. SMD nema veze sa NVR-om već sa samom kamerom i da li je u kameri implementiran SMD, SMD Plus, SMD 3.0 ili najnoviji SMD 4.0.
P.S a možda ti je NVR / DVR iz starije generacije pa zato ne čita pravilno SMD logove... koji je snimač u pitanju?

Poslednja izmena:
Koja najjeftinija kamera može da se kupi kod nas da ima WinSense?

Koja najjeftinija kamera može da se kupi kod nas da ima WinSense?
WinSense je serija Dahua kamera, tebe verovatno zanima da kamera konkretno u sebi ima SMD (Smart Motion Detection)?

Sve Dahua kamere koje posle niza slova u oznaci imaju prvi broj 3 (IPC-HFW3xxx, IPC-HDW3xxx, IPC-HDBW3xxx) i naviše imaju SMD.

Poslednja izmena:
Da, SMD me zanimao. Hvala ti. Jasno mi je.
Zainteresovale su me kamere što ste predlagali na prethodnim stranama: IPC-HDW2239T i IPC-HDW2439T ali ukapirao sam da one imaju samo običan IVS pa mi deluje da bi bilo više “lažnih” alarma u tom slučaju.
Meni treba za dvorište, a imam psa koji bi verovatno pravio problem 😁

Da, SMD me zanimao. Hvala ti. Jasno mi je.
Zainteresovale su me kamere što ste predlagali na prethodnim stranama: IPC-HDW2239T i IPC-HDW2439T ali ukapirao sam da one imaju samo običan IVS pa mi deluje da bi bilo više “lažnih” alarma u tom slučaju.
Meni treba za dvorište, a imam psa koji bi verovatno pravio problem 😁

@zexoni70 u pitanju je XVR5108HS-4KL-X i HDCVI kamere.
Ipak su IP kamere koje su spominjes prica za sebe, one imaju sve pa im NVR i ne treba bukvalno...

Pozdrav, voajeri.. :)
Da li neko ima iskustva sa kineskim alarmima sa GSM/WiFi, nesto ovog tipa: A L A R M .
Potreban mi je za garazu, koja je nedaleko od stana, ali obzirom da su se govnari namnozili i da svako malo cujem kako su nekog ojadili, ne bi za 100-150e da se posle kajem..
Koliko sam shvatio ovo ima i svoju app, a moguce je vezivanje i IP kamere, na sve to, kao i mogucnost za dodavanje senzora, jace sirene itd. ...

Imam ja kineski alarm M2B, klasican GSM alarm bez ikakvih dodataka, sa bežičnim senzorima. Radi vec 3 godine bez problema. Za taj novac odlicno radi posao.
Moj savet je da koristis GSM + jos neku mogucnost ako alarm ima. Ako trazis neki skuplju alarm, poput paradox, samo jedan bezicni senzor je skoro 50e, centrala, sirena itd izadje lepo.

Pozdrav, voajeri.. :)
Da li neko ima iskustva sa kineskim alarmima sa GSM/WiFi, nesto ovog tipa: A L A R M .
Potreban mi je za garazu, koja je nedaleko od stana, ali obzirom da su se govnari namnozili i da svako malo cujem kako su nekog ojadili, ne bi za 100-150e da se posle kajem..
Koliko sam shvatio ovo ima i svoju app, a moguce je vezivanje i IP kamere, na sve to, kao i mogucnost za dodavanje senzora, jace sirene itd. ...
Nije ti ovo za ovu temu...
Imao sam ovakav isti alarm.

Ovaj alarm nema svoju aplikaciju, koristi tuya smart home aplikaciju, i lose je integrisan, moze to bolje.
Ako te jos nesto zanima pitaj.

Pardon, ali nema tema o alarmima (ili je nisam nasao).
Obzirom da kazes da moze bolje, sta je to?

Hvala!

Evo na brzinu sta kod njega smeta.

door zvono funkciju nema, morao bi da stavis dva senzora da bi dobio tu osnovnu fuknkcionalnost.
Tuya aplikacija je odlicna ali je taj alarm lose implementiran.
Notifikacija ti stize i kad ukljucis, iskljucis ili bilo sta uradis stize ti jednaka notifikacija i to ne mozes da promenis, sto je vrlo iritantno.
Sirena se spaja sa 3.5mm dzekom za centralu
Grafika na displeju je ruzna, touch nije zgodan za alarmnu centralu.

Imas onaj G90 plus on je dosta bolji, ali njegova aplikacija ide preko nekog kineskog servera koji nije 100% operativan ali sam alarm je bolji.

Inace alarm ko alarm radi svaki svoju osnovnu funkciju to nema problema.

Kao sto rekoh, ako hoces alarm, onda gledas da ima telefonsku dojavu (fiksni) + GSM. Aplikacije su luksuz i za alarme su nepouzdane, zavise od kineskih servera itd. A kinekse aplikacije mnogo baguju, nekad ne mozes da ga iskljucis na klik nego zvoni ko blesav. Kupio sam i M2B sa wifi ali mi se ne svidja uopste i stoji u ormaru za rezervu.

Bilo bi lepo da neko otvori novu temu o alarmima, ovako mesamo babe i zabe.
Te jeftine wifi plastike su za unutar stanova jer im elektronika ne funkcionise ili brljavi kad temperatura padne do nule. A brljave i zbog loseg kvaliteta i vf smetnji. Bezicni senzori isto...
Aplikacije mogu a ne moraju da idu preko servera, idu ako je preko interneta.

Posto se moja saga o jednoj wifi IP kameri ispred kuce, zavrsila pre i nego sto je pocela, zapocinjemo drugu... :LOL:
Odustajem od wifi kamere, to je definitivno i sada mi treba nesto drugo, "na kabAl"...
Uzecu obicnu IP(ne wifi) kameru, NVR i Poe Switch, jer je plan da NVR bude u dnevnoj, a kasnije kada budem dodavao jos kamera pored ove, bice mi komplikovano da za svaku "dovucem" kabl do NVR-a. Jednostavnije mi je da izvedem jedan kabl od Poe Switch-a, gde god on bio postavljen.
Ja sam otprilike napravio neku listu, pa ako nesto ne valja, menjacemo.:)
Sto se tice kamere tu imam najvecu nedoumicu, naveo sam par, ako ima nesto bolje, moze predlog!
Kamera:
1. IPC-HFW2431S-S-S2 ili ista takva od 5MP IPC-HFW2531S-S-S2, obe 2,8mm socivo
2. IPC-HFW3441E-AS 2,8mm
NVR: NVR4104HS-4KS2/L ili NVR4104-4KS2/L, koliko sam skontao razlika je samo u kucistu, specifikacije su iste.
Poe Switch: PFS3006-4ET-60
Ako moze preporuka za mrezni kabl, da li je ovaj ok ili treba nesto kvalitetnije?
Imam vise varijanti oko napajanja, posto cu jednu kameru, mogu da je napajam i preko adaptera, pa kasnije da uzmem Poe Switch itd...
Da li NVR konstantno daje sliku sa kamere? Pitam u slucaju kada se poveze na tv, pa da se prostim prebacivanjem daljinskim na izvor slike na tv-u, odmah vidi ista? Ono, cujes nesto se desava napolju, pa odmah prebacis da vidis sta je, da ne mora da se pokrece nesto, itd...:D

Da li NVR konstantno daje sliku sa kamere? Pitam u slucaju kada se poveze na tv, pa da se prostim prebacivanjem daljinskim na izvor slike na tv-u, odmah vidi ista? Ono, cujes nesto se desava napolju, pa odmah prebacis da vidis sta je, da ne mora da se pokrece nesto, itd...:D
Da. Računaj na mali lag u prebacivanju, ali generalno ide brzo.
Posebno što novi televizori sve češće imaju više klikova za promenu source-a.

Posto se moja saga o jednoj wifi IP kameri ispred kuce, zavrsila pre i nego sto je pocela, zapocinjemo drugu... :LOL:
Odustajem od wifi kamere, to je definitivno i sada mi treba nesto drugo, "na kabAl"...
Uzecu obicnu IP(ne wifi) kameru, NVR i Poe Switch, jer je plan da NVR bude u dnevnoj, a kasnije kada budem dodavao jos kamera pored ove, bice mi komplikovano da za svaku "dovucem" kabl do NVR-a. Jednostavnije mi je da izvedem jedan kabl od Poe Switch-a, gde god on bio postavljen.
Ja sam otprilike napravio neku listu, pa ako nesto ne valja, menjacemo.:)
Sto se tice kamere tu imam najvecu nedoumicu, naveo sam par, ako ima nesto bolje, moze predlog!
Kamera:
1. IPC-HFW2431S-S-S2 ili ista takva od 5MP IPC-HFW2531S-S-S2, obe 2,8mm socivo
2. IPC-HFW3441E-AS 2,8mm
NVR: NVR4104HS-4KS2/L ili NVR4104-4KS2/L, koliko sam skontao razlika je samo u kucistu, specifikacije su iste.
Poe Switch: PFS3006-4ET-60
Ako moze preporuka za mrezni kabl, da li je ovaj ok ili treba nesto kvalitetnije?
Imam vise varijanti oko napajanja, posto cu jednu kameru, mogu da je napajam i preko adaptera, pa kasnije da uzmem Poe Switch itd...
A zašto jednostavno ne uzmeš tri komada IPC-HFW3441E-AS jer ona u sebi ima i integrisan mikrofon, dok ove druge dve nemaju...
Što se tiče NVR-a sasvim su OK oba, a takođe i PoE Switch je dobar izbor (samo dobro razmisli jer oba NVR-a su samo za 4 IP kanala i ako se kasnije setiš da dokupiš još par kamera, onda znaj da nećeš imati više slobodnih IP kanala)

Poslednja izmena:
Da li neko od Vas ima NVR Dahua NVR5216-4KS2 i kako radi i da li je neko eventualno primetio neke probleme ili bagove...?

A zašto jednostavno ne uzmeš tri komada IPC-HFW3441E-AS jer ona u sebi ima i integrisan mikrofon, dok ove druge dve nemaju...
Što se tiče NVR-a sasvim su OK oba, a takođe i PoE Switch je dobar izbor (samo dobro razmisli jer oba NVR-a su samo za 4 IP kanala i ako se kasnije setiš da dokupiš još par kamera, onda znaj da nećeš imati više slobodnih IP kanala)
Meni trenutno treba samo jedna kamera, gore sam naveo par koje su usle u neki izbor, pa tako i za NVR i Poe Switch, mislim da ce 4 kanala biti dovoljno i za kasnije dodavanje...

Zna li neko, moze li ovaj kabl za povezivanje opreme za video nadzor?
Utp mrezni kabl

Zna li neko, moze li ovaj kabl za povezivanje opreme za video nadzor?
Utp mrezni kabl
Može naravno to je CAT6, a za kamere generalno je i CAT5e sasvim dovoljan!
Bitno je samo da ga malo sakriješ u neki buržir ili vođicu da ga konstantno ne bi pržili sunce i kiša...

Postoji outdoor kabl, ako je neka velika duzina izlozena spoljnim uticajima.

Potrebno mi je za unutra, nigde nece biti izlozen padavinama i suncevoj svetlosti, svakako ce u nekom delu ici kroz kanalice, na tavanu kroz buzir...
Malopre vidim, da imaju licnasti i punog preseka, ima li neki prednosti nad drugim ili je svejedno koji se koristi?

Vrh Dno