Šta je novo?

Video nadzor - iskustva i saveti

Po meni je uvek bolje imati siri ugao i veci kadar nego uzan ugao snimanja, jer nije bitan dogadjaj nije uvek u sredini kadra a vrlo cesto kamera u samom uglu uhvati kljucan trenutak.
A izoblicenje sirokougaone je manje bitno jer to i onako nece ici na izlozbu a snimak koji pravi sirokougana kamera je visestruko koristan.

kamera koja snima usko ima smisla jedino u zatvorenom ili nekom uskom prostoru.

4mpix polako postaje standard, izjednacile se cena sa 2 mpix, a vise mpix dobro je zbog digitalnog zumiranja.

Procitao sam negde da je sa 4MP, slika bolja jedno 40% u odnosu na 2MP, a u ovom slucaju razlika u ceni je bila 1200din, tako da sam porucio Dahua IPC-HFW1430DS-SAW-0280B 4MP.
Pozz i nemoj od te kamere očekivati čuda, jer ono što je najbitnije kod tih kamera ne bitno bile one 2MP, 4 MP ili 8 MP je veličina samog CMOS senzora i otvor blende.

Da kažemo sve te kamere u tom cenovnom rangu u sebi imaju taj najmanji senzor od 1/3" i otvor blende od F2.0 i nekako je to jedini reper kojim se voditi pri kupovini svake kamere, a to da li je 2MP, 4MP ili 124MP je mnogo manje bitna stvar! ;)

A najbitnije od svega je da kada se snimak zumira da se prepozna ono šta treba... i za te momente je zapravo i najbitnija veličina tog CMOS senzora :)

Poslednja izmena:
za ispred vrata ta kamera je taman i da se vidi solidan deo dvorista.

Nemojte da zaboravite da za 4 Mpx i više treba i DVR/NVR koji podržava snimanje u tim rezolucijama. Da ne uzemete 4 MPx kameru a DVR snima samo full HD.
I da ne pominjem da snimak od 4 MPx zauzima mnogo više prosora na hard disku.

megapixeli nisu veliki problem za NVR jer se sve obradjuje u samim kamerama
a ni DVR sve do 4k rezolucije nisu skupi tako da ni njima to nije neki problem

A to sto ce vise mesta da zauzme pa ce umesto 60 dana videti snimke od 50 dana isto nije neki problem.

Inace kamere od 2mpix imaju jako dobru sliku

Neće baš biti da 2 puta veća rezolucija zauzima samo 15 % više mesta.

@Zare, ja sam uvek za poštovanje zakona, čak i kada su loši, jer nas to sve stavlja u ravnopravan položaj. Uradih pretragu navedenog Zakona, pročitah kaznene odredbe istog i mogu da kažem da je navedeni tekst u Blicu napisan odokativno ili kao obmanjujuća reklama.

Bio bih ti zahvalan, ukoliko možeš da navedeš koji član, kog Zakona, bi pisao na prijavi za prekršaj upotrebe video nadzora, bez da ga je postavio i da ga održava pravno lice sa licencom MUP za takve poslove.

Ima ovde više ljudi kojima bi takva informacija bila korisna. Unapred hvala :)
Clanovi 80. i 81.

Inace koliko sam shvatio ovaj zakon obuhvata i fizicka lica koja koriste video nadzor. Tako da i za njih vaze kaznene mere.

Nema tu nigde konkretno napisano ovo o čemu se piše. Ceo zakon se svodi na odnos korisnika (pravnog lica) i neke firme za obezbeđenje, njihova prava i obaveze.

• Like
Reagovanja: PJ
Ima li neko iskustva sa ovom Xiaomi kamerom ?
Nudi mi je drugar upola cene. Treba mi samo za ispred garaže.

^^Kao što @dzonihsv napisa. Te članove smo već prošli.

Jedino sto ne znam da li se zakon primenjuje i na one firme koje su ugradili video nadzor pre stupanja zakona na snagu.

Jedino sto ne znam da li se zakon primenjuje i na one firme koje su ugradili video nadzor pre stupanja zakona na snagu.
pa jel postoji zakon i za klima uredjaje da ne smeju da se kace po fasadama ? A ako malo zagledas po objektima vlade su nacickane jedna do druge. Tako je i sa kamerama. evo kako se vidi ispred garaze sa onom wifi od 2MP, sasvim dovoljno:

Dva člana koja si naveo regulišu tj sankcionišu rad na crno pravnih lica koja se bave pružanjemo usluga fizičkog obezbeđenja i ugradnje alarma i video nadzora. Kao, ideja je da izbacivači u klubovima i portiri u tržnim centrima imaju neki papir da su osposobljeni za taj posao, a licenciranje ovih što rade alarme i video nadzoru su kao zbog zaštite samog korisnika. Neko ti ugradi video nadzor, pa zadrži user i pass da te gleda. Ili može da kontroliše tvoj alarma. Licencu, šatro, imaju samo provereni pružaoci usluga.

Dva člana koja si naveo regulišu tj sankcionišu rad na crno pravnih lica koja se bave pružanjemo usluga fizičkog obezbeđenja i ugradnje alarma i video nadzora. Kao, ideja je da izbacivači u klubovima i portiri u tržnim centrima imaju neki papir da su osposobljeni za taj posao, a licenciranje ovih što rade alarme i video nadzoru su kao zbog zaštite samog korisnika. Neko ti ugradi video nadzor, pa zadrži user i pass da te gleda. Ili može da kontroliše tvoj alarma. Licencu, šatro, imaju samo provereni pružaoci usluga.
Sto se tice izbacivaca, portira i ostalih koji vrse usluge fizickog obezbedjenja objekata i ljudi, za njih je ok sto se njihov rad, prava i obaveze zakonski regulisu.
Ali sto se tice zastite samog korisnika, bilo da je fizicko lice ili pravno lice korisnik usluga tehnicke zastite, mislim da je zakon jako los.
Kako ce zakon da zastiti nekog time sto ce da ti da obavezu da moras da platis projekat za tehnicku zastitu, da placas mesecno odrzavanje licenciranoj firmi,
da te natera da imas video snimke za min. 30 dana, da si u obavezi bez sudskog naloga da dajes snimke ovlascenom licu kad ti trazi...

Ja uvodim video nadzor da bih zastitio sebe i svoju imovinu, a ne da bi neko mogao da zaradjuje na tome i da me kaznjava zbog ne ispunjavanja njihovih standarda.
Cak sam u nekom pravilniku ili negde vec procitao da je definisano da i slika koju kamere snimaju mora da bude odgovarajuceg kvaliteta... mislim sta ih zabole kako snimaju kamere, i koliko dugo.

Razumljivo je da je zabranjeno snimati javnu povrsinu bez dozovole, narusavati privatnost tudjeg prostora. u redu je i obavestenje da je objekat pod video nadzorom ukoliko se koristi za javnu upotrebu.
Takodje da ako se privatni prostor koristi za javnu upotrebu, da se snimci ne smeju zloupotrebiti za javno prikazivanje...
Ali ako snimam svoju firmu i obavestim ljude koji dolaze da se snima, zasto bi mi neko naplacivao kaznu, zato sto nemam ugovor sa firmom koja ima licencu za odrzavanje sistema?!

Privatnost na javnim mestima je davno proslo vreme, a takodje i u telefoniji i na internetu, a kod kuce je moguca samo donekle.

Prilozi

• IMG-8e06177c198a48b3c8fed8dc19a2de1c-V.jpg
    IMG-8e06177c198a48b3c8fed8dc19a2de1c-V.jpg
    29.5 KB · Pregleda: 72
Ako je neko gledao film The Fate of the Furious, i upotreba God's eye, nece to biti tako daleko.
Zamislite situaciju da mup ima pristup svim kamerama koje snimaju ulice, javnu povrsinu cak i kod privatnih lica.

Ako je neko gledao film The Fate of the Furious, i upotreba God's eye, nece to biti tako daleko.
Zamislite situaciju da mup ima pristup svim kamerama koje snimaju ulice, javnu povrsinu cak i kod privatnih lica.
A zar misliš da već neko nema pristup tome... proizvođači poput Dahua, HIK, Huawei pa čak možda i tvoj provajder za internet...? ;) :eek:

Poslednja izmena:
A sta cemo sa kamerama na telefonima? Mislite da niko nema pristup tome? :)
I niste imali situaciju da pricate sa ukucanima o nekim uredjajima a da u narednim satima samo to izlazi po drustvenim mrezama? :D

Jel moze link do iznad pominjane Xiaomi 2K pro? Da li je u pitanju model bez rotacije? Da li neko zna u cemu je razlika izmedju nize dve pomenute kamere? One su malo jeftinije od ove 2k pro, a koliko sam nasao ova malo jeftinija ima malo nizu rezoluciju, i nema druge bitne razlike?

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    21.4 KB · Pregleda: 50

Koliko vidim nema ih u zvanicnoj radnji, ali ima u drugim radnjama.

Ono sto znam pro ima adapter za struju, mislim da ove nemaju. Tj jedna koju sam ja gledao nije imala. Pro se rotira.

Koji precnik burgije se koristi za prolazne rupe u zidu za kablove, 8 ili 10mm, postoji li neki standard?
Kontam da je za kabl dovoljna 8mm, ali sta ako se koristi adapter za napajanje, da li onaj priljucak(obelezen na slici) koji ide u kameru moze da prodje kroz 8mm, nemam ni jedan pri ruci da izmerim...
Moze da se odsece i ponovo spoji, ali ako zbog duzine nema potrebe, bolje da ostane u "fabrickom stanju".
Cime se popunjavaju te rupe i da li se uopste popunjavaju na krajevima?

Da ponovim jos jednom pitanje...:D
Ne poznajem ni jednog majstora, da pitam, a na netu nisam uspeo da pronadjem odgovor...:(
Da odgovorim, mozda ce jos nekom trebati...:)
Precnik DC konektora kod adaptera za Dahua kameru je 8,4mm.
Znaci, burgija minimum 10mm, mozda cak i 12mm, dok se veze drugi kabl ili zica zbog lakseg provlacenja, pa izolir traka da se zastiti...

1672235639554.jpg

Poslednja izmena:
Da se, sto se kaze, "zapljunem" 🙂
Pre nedelju dana zavrsena montaza kamera u zgradi. Dve dome, jedna bullet-sve HikVision ColorVu.
Zadovoljan sam kako sve radi, i NVR i nocno snimanje, i aplikacija. Istu sam cak instalirao i na android TV-u, treba mi samo bezicna tastatura da bih je podesio pa da probam kako ce se ona ponasati s obzirom da je na store-u nije bilo, nego sam ubacio apk fajl.

Jedno pitanje?!
Je l' ima neko HikVision NVR da zna da li imam identicne opcije kad mu pristupim preko browsera i kad se povezem hdmi kablom. Spakovan je vec u orman gde mi je switch i sva mrezna oprema i kablovi, a i da budem iskren nemam ovde monitor nikakav da ga povezem i proverim.

Hvala.

Uzeo sam Xiaomi 360 2K security kameru. Da li moze da se podesi (nisam uspeo) da kada se detektuje pokret/osoba da kamera alarmira zvukom sa svog zvucnika? Takodje, da li moze kamera sama da prati prostor, ili ostaje zakucana tamo gde jeste bez obzira na izvor zvuka?

Je l' ima neko HikVision NVR da zna da li imam identicne opcije kad mu pristupim preko browsera i kad se povezem hdmi kablom. Spakovan je vec u orman gde mi je switch i sva mrezna oprema i kablovi, a i da budem iskren nemam ovde monitor nikakav da ga povezem i proverim.
Ako imas uslova da povezes preko HDMI kabla onda ti je bolje tako, ne opterecujes komp da vrsi dekodiranje videa, nema eventualnog kasnjenja slike... znaci NVR radi sav posao i salje sliku monitoru ili TV-u.
Mozes da probas i preko IVMS-4200 aplikacije, mislim da je i to bolja varijanta nego preko browsera.

Nemam uslova za hdmi kabl, ali mi i nije potrebno da bude stalno povezan. Kada zelim nesto da pogledam odradicu to preko laptopa ili telefona.
Videh negde kao grafikon u vezi sa bandwith-om, ali kad pristupim snimacu preko browsera nemam tu opciju.
Zato sam pitao da li neko ima mozda nakacen nvr na monitor da mi proveri to.
Probacu sad bas i ivms softver. Hvala.

Da li ima neko iskustva sa ovim kamerama;
Dahua IPC-HFW1431S-0360B 4mpx
Dahua IPC-HFW1430DS-SAW- 4 mpx
Koja je bolji izbor?

Za nocni snimak u boji treba prvo iskljuciti IR diode pa videti sta se dobije.

malu vrednost imaju snimci sa YT zbog kompresije

Nazad
Vrh Dno