Dva člana koja si naveo regulišu tj sankcionišu rad na crno pravnih lica koja se bave pružanjemo usluga fizičkog obezbeđenja i ugradnje alarma i video nadzora. Kao, ideja je da izbacivači u klubovima i portiri u tržnim centrima imaju neki papir da su osposobljeni za taj posao, a licenciranje ovih što rade alarme i video nadzoru su kao zbog zaštite samog korisnika. Neko ti ugradi video nadzor, pa zadrži user i pass da te gleda. Ili može da kontroliše tvoj alarma. Licencu, šatro, imaju samo provereni pružaoci usluga.
Sto se tice izbacivaca, portira i ostalih koji vrse usluge fizickog obezbedjenja objekata i ljudi, za njih je ok sto se njihov rad, prava i obaveze zakonski regulisu.
Ali sto se tice zastite samog korisnika, bilo da je fizicko lice ili pravno lice korisnik usluga tehnicke zastite, mislim da je zakon jako los.
Kako ce zakon da zastiti nekog time sto ce da ti da obavezu da moras da platis projekat za tehnicku zastitu, da placas mesecno odrzavanje licenciranoj firmi,
da te natera da imas video snimke za min. 30 dana, da si u obavezi bez sudskog naloga da dajes snimke ovlascenom licu kad ti trazi...
Ja uvodim video nadzor da bih zastitio sebe i svoju imovinu, a ne da bi neko mogao da zaradjuje na tome i da me kaznjava zbog ne ispunjavanja njihovih standarda.
Cak sam u nekom pravilniku ili negde vec procitao da je definisano da i slika koju kamere snimaju mora da bude odgovarajuceg kvaliteta... mislim sta ih zabole kako snimaju kamere, i koliko dugo.
Razumljivo je da je zabranjeno snimati javnu povrsinu bez dozovole, narusavati privatnost tudjeg prostora. u redu je i obavestenje da je objekat pod video nadzorom ukoliko se koristi za javnu upotrebu.
Takodje da ako se privatni prostor koristi za javnu upotrebu, da se snimci ne smeju zloupotrebiti za javno prikazivanje...
Ali ako snimam svoju firmu i obavestim ljude koji dolaze da se snima, zasto bi mi neko naplacivao kaznu, zato sto nemam ugovor sa firmom koja ima licencu za odrzavanje sistema?!