Šta je novo?

Banka Intesa

Još veći hit je kada u nekim poslovnicama automat za uplatu pazara radi 2 ili 3 sata kraće od poslovnice. 24h da radi, pa ima više logike nego što radi kraće od šaltera.

Ekspozitura u koju sada idem, dok rade šalteri, radi i automat, što ima smisla.

Kako se meni čini, ide se na to da se ekspoziture potpuno ukinu za "obično pučanstvo", a da ostanu samo za VIP klijente.
Ili ćemo moći i mi "smrtnici" da koristimo usluge, ali prvo da se plati ulaznica u ekspozituru.:D
Možda sad deluje više smešno, ali neću se iznenaditi ako u jednom trenutku postane realnost.

Kibicer da za bankomat sam govorio.
A kada ubacim dinarsku debitnu karticu ponudi za uplatu da li dinare ili evre a kad izaberem evre izbacimi sve devizne racune i evre i usadolare i sch i funte, sve koje racune imam bez obzira na valutu. Do sada sam uplacivao samo evre.

Dešava se ono što se već dešava po svetu. Prvo se ukine većina poslovnica, kao "nepotrebne" zbog prelaska na digitalno poslovanje. A onda krene i ukidanje bankomata, zbog velikih troškova. Na kraju, hteo ne hteo, prestaneš da koristiš keš, jer nemaš načina da dodješ do njega...
Pozdrav

Odavno sam otišao iz Intese jer nisam hteo da plaćam mesečni reket nizašta, ali sam ostavio neke pare koje su me kvalifikovale za magnifica nešto, o čemu sam obavešten sms-om.
Koliko me to **** košta jer mi nikako ne treba?

@RingeRaja a to bi bio problem, zbog čega?

Poslovnica u koju sada odlazim ima dva bankomata ispred. Jedan je cash ih. U 3 odlaska, dva puta su zaposlene izlazile da pokažu ljudima kako se koristi cash in bankomat i jednom da pokažu čoveku kako da PODIGNE novac na bankomatu.
Juče čovek donosi novac na šalter i radnica ga pita "vi opet u redu, nije vam se svidelo ono", verovatno aludirajuci kako mu je pokazala da uplati novac. Kaže čovek "nije to za mene, ne mogu ja. Ovako sam navikao".

@Punkass ukoliko ne koristiš usluge banke Intesa, nemaš razloga da bude magnifica klijent. A ako držiš neki novac tamo, sigurno ima najmanje 5 banaka koje su bolje mesto za tako nešto.

@PJ
Inercija, od 2000-ih sam je koristio (beše Delta banka?) i onda sam gasio jedan po jedan račun da bi mi ostao samo taj devizni.
Nemam nijednu njihovu karticu ali me mrzi da prebacujem pare drugde, a i ne znam gde bih.
Ako neko ima neki savet, unapred zahvaljujem, može i na DM.

Ne volim da me neko ograničava.
Prvo sam "nateran" da moram da koristim usluge banke, a onda mi se malo po malo sužava manevarski prostor, dok mi ga ne suze u potpunosti i postanem zavistan od aplikacija i interneta.
Neodlazak u banku bih svrstao pod onu staru, narodnu, it's not a bug, it's a feature.

U narednom periodu ću često posećivati poslovnicu Intese, jer smo preselili naš posao i sada je meni najusput da predajem pazar i nosim čekove. Bullocks.

Zbog ličnih računa sam poslednjih nekoliko godina odlazio u banku
  • da podignem karticu (koja mi je potrebna. One bespotrebne uopšte ne uzmem).
  • da podignem novac u iznosu koji nije prikladan za bankomat
  • da uplatim novac u iznosu koji nije prikladan za bankomat.

Sve ukupno... Možda 5 puta u poslednjih 4-5 godina.

Ali si imao mogućnost da odeš, kad/ako negde zapne sa web/mobi bankingom.
Kad/ako ih ne bude više bilo ostaćemo prepušteni čarima virtuelnog bankarstva, sa pretpostavkom da će u svakom trenutku biti interneta i da će sve raditi kao podmazano.
Lepo je kad imaš kakvu takvu alternativu.

Rajo ovo si lepo rekao ,
A prave slobode ima jedino ako postoji alternativa .

Са којим је све паметним сатом могуће вршити плаћање?
Да ли је само Masterkard 💳 подржана?

WearOS satovi koji imaju NFC tj. Google Pay, mogu sve Visa i Mastercard kartice iz Intese (sem Visa internet kartice).

Ali si imao mogućnost da odeš, kad/ako negde zapne sa web/mobi bankingom.
Kad/ako ih ne bude više bilo ostaćemo prepušteni čarima virtuelnog bankarstva, sa pretpostavkom da će u svakom trenutku biti interneta i da će sve raditi kao podmazano.
Lepo je kad imaš kakvu takvu alternativu.
чини ми се да је лажна алтернатива, пошто у пословницама (од саветника, па до шалтера), врви од непоткованог кадра...

можда и нису непотковани, него их баш брига

Ja sam juče hteo da podnesem zahtev za Visa Classic Debit vezanu za devizni račun, ali mi službenica koja me je zvala da mi nudi kredite reče da je bolje da to uradim u poslovnici, jer će tako mnogo brže biti urađena. Van pameti.

@Punkass
ako je oročeni štedni ulog u pitanju, na taj račun se ne plaća održavanje. Ako nameravaš da nastaviš oročavaje, predlažem da ih posetiš i zatražiš nove uslove. Do skoro je kamata bila 0.1%, sada je 3.5% (na 3 god, NKS).
Ako je avista devizni račun, onda se naplaćuje održavanje (120 din/mes), i to ti (bespotrebno) skidaju svaki mesec. U tom slučaju, idi iz Intese.

Koji god da je od ta dva računa, ako je iznos (mislim) preko 30k, to te kvalifikuje za Magnifica status. Ako nemaš nameru da u Intesu prenosiš platu, ovaj status ti je nepotreban.

Šta da očekuješ od ljubaznog osoblja (posebno ako je novac neoročen): da ti uvale priču da prebaciš pare u Intesa Invest inveticioni fond. Savet: odbiti sa indignacijom.

@Punkass
ako je oročeni štedni ulog u pitanju, na taj račun se ne plaća održavanje. Ako nameravaš da nastaviš oročavaje, predlažem da ih posetiš i zatražiš nove uslove. Do skoro je kamata bila 0.1%, sada je 3.5% (na 3 god, NKS).
Ako je avista devizni račun, onda se naplaćuje održavanje (120 din/mes), i to ti (bespotrebno) skidaju svaki mesec. U tom slučaju, idi iz Intese.

Koji god da je od ta dva računa, ako je iznos (mislim) preko 30k, to te kvalifikuje za Magnifica status. Ako nemaš nameru da u Intesu prenosiš platu, ovaj status ti je nepotreban.

Šta da očekuješ od ljubaznog osoblja (posebno ako je novac neoročen): da ti uvale priču da prebaciš pare u Intesa Invest inveticioni fond. Savet: odbiti sa indignacijom.
Koju banku preporučuješ za neoročenu? Ja sam već u Intesi, otvorio bih devizni, ali već plaćam 120 za internet karticu, plus održavanje računa. Sada pretpostavljam da bi tražili još 120 din. za novi devizni.

Devizni račun je besplatan u NLB i Eurobank/Direktna sigurno. Nema kartica, samo avista. NLB ima manu da insistiraju da pokazuješ onu plastificiranu karticu računa, ne može samo LK.
Besplatan devizni postoji u još banaka, neko će već navesti precizno.

U Erste i Rajfajzen imaju devizni racuni koji su besplatni.
Za njih sam siguran a mislim da i Unikredit isto ima.
I mislim da je kod njih svih jedan devizni racun a da mozete vise raznih valuta da polazete.

Kod inteze svaka valuta ima svoj poseban devizni racun .

Da li još neko ima problem sa Intesom da mu se sa kartice ne oslobodi rezervacija nakon što se proknjiži zaduženje, odnosno kartica bude duplo zadužena?
Meni se već više puta to desilo, pogotovo na AmEx kartici. Intervenisao sam, ali izgleda da nisu sposobni da reše taj problem koji se izgleda dešava uglavnom kod online kupovina.

Te duple rezervacije zovu ghost i meni su jednom rekli da ne znaju koja je prava, a koja ghost i da ne znaju koju da storniraju.

Meni su tako držali tačno 60 dana depozit za Renta Car, ako se dobro sećam 2X300EUR. Renta Car je oslobodio sredstva 2 dana nakon vraćanja kola. A Intesa držala duplo, okruglo 60 dana.

Te duple rezervacije zovu ghost i meni su jednom rekli da ne znaju koja je prava, a koja ghost i da ne znaju koju da storniraju.

Meni su tako držali tačno 60 dana depozit za Renta Car, ako se dobro sećam 2X300EUR. Renta Car je oslobodio sredstva 2 dana nakon vraćanja kola. A Intesa držala duplo, okruglo 60 dana.
Ma ako jedna stavka ode na naplatu, valjda mogu drugu da storniraju ili ne znaju gde ime je d... a gde g...?

Ovo nakon "il" deluje kao razumna pretpostavka. Moje iskustvo:
Hotel, kod check in-a, blokira na kartici iznos x+y, gde je x ugovorena cena smeštaja, a y garancija za extra usluge. Pri odjavljvanju, hotel mi naplati samo x, izda račun i slip.
Intesa drži y ceo default period (60 dana). Objašnjenje im je da hotel ima pravo da se naplati dodatno, po istoj, prvobitnoj autorizaciji. To što je hotel potvrdio iznos x, Intesa ignoriše.
Slučaj 2: kupim proizvod u maliprodaji (USA). Vratim ga u radnju nakon 10 dana, (transakcija konačno realizovana), pitam kako ide refund. Dok mi kasir objašnjava da se vraća na karticu automatski, vadim telefon i proveravam: refund stigao.

Apsolutno nema pravila, a zvanje banke deluje kao uzaludno. Pojma nemaju kada će se šta desiti, ne znaju ni da li će.
Službenici vrlo malo znaju (uključujući i centar za kartice), softver ima ćud koju niko ne razume, ali se na kraju sve slaže u paru.

Ma ako jedna stavka ode na naplatu, valjda mogu drugu da storniraju ili ne znaju gde ime je d... a gde g...?
Kod mene nijedna stavka nije išla na naplatu. Uslugu sam platio jednom karticom, a ovo je bio depozit, drugom karticom, pa zbog nekog problema kod Europe Car, blokirao sredstva 2x, ali ih je i oslobodio kad sam vratio auto. Banka držala blokadu 60 dana.

Da li je neko koristio uplatu novca na drugi racun funkcijom prenesi gde se prvo unese mobilni broj a onda se samo navede taj broj. Koliko sam skapirao to ide preko NBS jer NBS licu sa tim mobilnim brojem prenese na njegov racun pare .

Da li je neko koristio uplatu novca na drugi racun funkcijom prenesi gde se prvo unese mobilni broj a onda se samo navede taj broj. Koliko sam skapirao to ide preko NBS jer NBS licu sa tim mobilnim brojem prenese na njegov racun pare .
Koristi ja redovno, bitno je samo da i ta druga osoba ima aktiviranu opciju prenesi, nije bitno u kojoj je banci.

Samo da prijavim da su nakon moje intervencije obrisali rezervacije stavki koje su već naplaćene, Inače radilo se o kupovini na Ananasu i nije prvi put.

Danas prilikom uplate na bankomatu dobio sam obavestenje da je jedna novcanica zadrzana zbog sumnje na falsifikat… da se obratim banci… jel imao neko ovakvo iskustvo do sada?

Jesu li dinari ili evri.

Meni se desilo kada sam uplacivao evre
da je jednu novcanicu koja je bila ostecenja automat vratio.
Jasno to nije slucaj, jer je kod tebe rec o falsifikatu . Reko samo da prenesem iskustvo.

Dinari. Bilo je 50.000 uplatio 49 a jednu nije zbog sumnje na falsifikat. U mobi banci mi se desavalo da neke ne primi alj ih vrati obicno budu ostecene ili tako nesto… znaci sansa je da jeste falsifikat?

Vrh Dno