Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Od danas moja Vox Iva 12 i zvanicno pocela sezonu defrosta.Naravno da mi ide na zivce kad krene da pravi pauze jer nekako u kuci postane blago neprijatno. Cim temp.opadne na ispod 5C a napolju veca vlaga i maglustina krece i ona da se gusi.

Jutros sam čuo da povremeno radi oluk, bilo je - 2 i magla, moji se nisu žalili na grejanje, to je Midea Extreme 12.
Kod mene split radi od 12h popodne, nema sada magle 4c je i nema defrosta.
Inače potrošnja na Split 27 3 unutrašnje se kreće od 750w-1kw, kod posebne jedinice oko 400w.

To sto ide u defrost je normalno. Nije normalno da osetiš pad temperature u prostoru za tako kratak period dok traje defrost.

Pozdrav ljudi, koju mi klimu preporučujete od ove dve, treba mi prevashodno radi grejanja Midea Inverter AG-12NXD1.WIK vs Daikin Inverter FTXB35C/RXB35C? Mislim da ću se opredeliti za Midea model. Cena je gotovo identična.

Da se oglasim i ja. Ovo je prvi hladniji dan pa mogu da dam sud o klimi. U stanu od 55kv posedujem jednu 07 LMCE i jednu 12 LMCE (pisao sam ranije u temi detaljno o rasporedu izolaciji itd) od 5. Novembra je konstantno upaljena 12 LMCE, 07 sam palio par puta ali dok ne rešim šteker je ugašena.
Podešena temperatura na 12 LMCE je 23C, greje ceo stan i generalno je svuda toplo, naravno u dnevnoj gde je postavljena je toplije u odnosu na ostale prostorije, ali nema velikih oscilacija u temperaturi. Do pre nekoliko dana kada je spoljna temperatura bila oko 10C klima je radila 10ak min pa je bila u stanju mirovanja 10ak min i tako u krug, od juče radi konstantno, potrošnja je oko 270w , fan je na 2.
Za sada je malo reći da sam prezadovoljan, videćemo narednih dana kakva će situacija biti sa 07 kada je budem uključio da radi konstantno, taman ću i merač potrošnje kupiti za nju pa ću videti i kako modulira ( do sada nigde nisam video podatak kakva joj je potrošnja). Inače nisam primetio da je 12 do sada imala defrost.Screenshot_2022-11-26-20-29-37-380_com.tuya.smartlife.jpg

Kod mene su večeras krenuli češći defrosti, primetio sam do sada tri na oko sat do sat i po vremena, i sve u trajanju od oko minute. Klima je Midea WIK.

Cao svima,
samo da podelim utiske o klimi koju sam kupio pre 2 meseca, mozda bude nekom od pomoci pri odabiru, posto vidim da nedostaju informacije za odredjene modele. Na preporuku druga sam uzeo VIVAX W design klima ACP-12CH35REWI R32 . Pa evo par informacija, klima je fenomenalna, necujna, kako spoljna tako i unutrasnja, koristim je za grejanje. Na ovaj vid sam presao citajuci na forumima i kroz razgovor sa ljudima. U odnosu na proslu godinu, promenjana je stolarija, stara alu za novi pvc sa trostrukim staklima. Prosle godine sam se grejao na marmerni radijator(vidi se na slici) i jos 2 norveska. Stan u kuci ima 41m2, prizemlje, i duple zidove, bez izolacije.
U prostoriji od 21m2 gde se klima i nalazi je temperatura 22.7 na zadatih 23. A u ostalim prostorijama 21.5-22c Raspored prostorija u mom stanu je odlican, kao pravougaonik.
Ne koristim merac potrosnje, ali ono sto vidim kroz racun za struju je extra!
U prostroriji gde je klima je ostao mermerni radijator koji se do sada se nije palio, a posedujem jos susac peskira od 400w.
Do sada se temp. spustala na -1c (jutros)
defrost se nije palio, da li zbog grejaca donje tacne i grejaca kondenzatora koji klima ima. Klima je u momentu placena bila 67000. Sada vidim da je 78000 posle 2 meseca.
Klima je ugradjena ledja o ledja sa spoljasnom, sa 3 metra cevima(namotane iza klime), vakumiranjem, i gumenim podloskama. Komoditet u stanu je fenomenalan, i preporuka za ovaj vid grejanja.
Apsolutno svaka preporuka za ovu klimu.
Par slika u nastavku.
Pozdrav svima.

Prilozi

• D6DA6865-1B81-4F7C-9671-CAFCE2486A2A.jpeg
    D6DA6865-1B81-4F7C-9671-CAFCE2486A2A.jpeg
    87.1 KB · Pregleda: 162
  • F395B511-E64E-496A-8FEF-90870EA66863.jpeg
    F395B511-E64E-496A-8FEF-90870EA66863.jpeg
    114.4 KB · Pregleda: 152
  • 9AA91F97-1257-4423-A4CB-3F4D086C0B01.jpeg
    9AA91F97-1257-4423-A4CB-3F4D086C0B01.jpeg
    145.3 KB · Pregleda: 141
  • CE4BEA8B-1AFF-4B93-B2A1-58902E77958E.jpeg
    CE4BEA8B-1AFF-4B93-B2A1-58902E77958E.jpeg
    174.1 KB · Pregleda: 142
  • 59650E2E-C2EF-4188-B619-3D0103878DDC.jpeg
    59650E2E-C2EF-4188-B619-3D0103878DDC.jpeg
    123.3 KB · Pregleda: 161
Ta klima je previse nabijena desno uz zid, treba bar 10cm.
Od danas moja Vox Iva 12 i zvanicno pocela sezonu defrosta.Naravno da mi ide na zivce kad krene da pravi pauze jer nekako u kuci postane blago neprijatno. Cim temp.opadne na ispod 5C a napolju veca vlaga i maglustina krece i ona da se gusi.
Ne guši se ona nego greje preveliki prostor, nije pravilno dimenzionisana, tu treba jača klima od nje ili bolja izolacija/stolarija.

Život je rupa bez dna, dok si živ, kad umreš onda je samo rupa 🤣
To što su kod nas ljudi navikli da kupe stan i onda da ne moraju ništa da ulažu u zgradu kao što je fasada, rasveta, stolarija ne znači da to tako treba.

U pravu si, blizu je. Iskoriscena je stara rupa. Prethodna klima je bila par cm uza. Medjutim ne smeta u radu. Ima 7cm.
Konkretno moja kuca je stara prilicno, 90ak godina. Nalazi se u centru grada i prilicno se solidno odrzava. Zadnji put renovirana 2000, a sada zamenjana stolarija aluminijuska za odlican nemacki pvc. Aluminijum nikom ne bih preporucio sa mojim skromnim znanjem, zbog kondenzacije, gubljenje toplote itd..

Kod mene Iva 5 u radu, za sada nisam primetio defrost mada sam ceo dan bio napolju, inace kako vam se krece potrosnja, danas za 12,5h rada potrosnje 6,3kw, grejem oko 20 kvadrata prostoriju.

To mi deluje bas mnogo. Meni Midea wik oko 7kwh dnevno zadnjih pet dana, 24h dnevno radi, 24 stepena podeseno, 24.3 stepena u prostoriji koju greje, 35 kvadrata, 2.80m plafon.

Ovo je moj prosek poslednjih dana. Podešena temperatura je 22-23C , non stop radi , greje se oko 55kvScreenshot_2022-11-26-23-42-15-607_com.tuya.smartlife.jpg

To mi deluje bas mnogo. Meni Midea wik oko 7kwh dnevno zadnjih pet dana, 24h dnevno radi, 24 stepena podeseno, 24.3 stepena u prostoriji koju greje, 35 kvadrata, 2.80m plafon.
Ne znam zbog cega je veca potrosnja, temperatura podesena na 23 stepena, pvc stolarija, 8cm spolja izolacija, 5cm na tavanu plus ukrasni stiropor na plafonu, tebi ovo za 24h odlicna potrosnja

Ta vox iva je slabija i manja klima od te midee, verovatno zato vise mora da radi.

Mada ni kuce i navike vam nisu iste tako da takvo poredjenje nema smisla.

Pozdrav,
Trebala bi mi inverter klima koja bi grejala i hladila prostor od 38m2. Koliko sam razumeo čitajući forum, to bi bila neka 12ica. Na objektu je odradjena izolacija 8cm stiropor i svugde je pvc stolarija. Plafon je visok 2.1m. U toj prostoriji će biti psi, tako da nije presudna buka unutrašnje jedinice i možda je bolje da bude što više energetski efikasna nego što tiša. Ja sam gledao Midea Breezless, ali vidim da je ne hvale mnogo što se tiče grejanja. Ako imate nekakav predlog za klimu, rado bih da ga čujem? Budžet je idealno oko 70k, ali ukoliko ima nesto baš kvalitetno do 90k mogao bih toliko da priuštim.
Citao sam dosta ovaj forum i dosao do zakljucka da bih ipak Fujitsu uzeo. Zanima me da li savetujete LLCE 12 ili LMCE 12? Video sam da dosta nisko moduliraju i to mi se svidja. Bio je majstor kod mene juce pa mi je savetovao Gree muse, ali ovde su komentari za tu klimu uzas.

A *** kako ste krenuli sve cekam kad cete se poceti zaliti sto vam klima ne vraca strujomjer u nazad. Nisu svakome isti prostori ni toplotni gubitci. Necije puno je nekome malo i obratno..
Slazem se, inace sam zadovoljan radom klime, vazno da je toplo. Imam jednu stariju on/off klimu, vidim da na daljinskom postoji dugme ifeel kao kod ive 5 i tacno smanjuje snagu kako se priblizava zadatoj t. Mislio sam da kod tih klima kompresor stalno radi.

Za mene su inverter klime čudo jedno. Imam 3 ove midee wik, ako se ovako nastavi do kraja meseca potrosice mi 600kwh, 200kwh u jeftinoj, i 400kwh u skupoj tarifi, grubo 5000 dinara troška. Prosle godine sam u ovo vreme za novembar sprzio 2 metra drva sto bi sada bilo oko 20000 dinara, a mozda i više.

Citao sam dosta ovaj forum i dosao do zakljucka da bih ipak Fujitsu uzeo. Zanima me da li savetujete LLCE 12 ili LMCE 12? Video sam da dosta nisko moduliraju i to mi se svidja. Bio je majstor kod mene juce pa mi je savetovao Gree muse, ali ovde su komentari za tu klimu uzas.
LMCE ima veće brzine izduva jedino je Quiet ista kao na LLCE12.Za tu kvadraturu LMCE12.

Hvala puno! Nadam se da ce biti dobar izbor i javljam utiske kad ugradimo.

Klima KMTA12 noćas celu noć na stabilnih 170-180w/h bez gašenja, 17 kvadrata.

Hisense energy pro plus 12ka troši 7 kw na 24h, grije 24 kvadrata solidno izolovanog prostora.
Frozini 18 troši 13 kw na 24h, grije oko 35 kvadrata lose izolovanog prostora.... nesto mi puno kad pogledam vaše fujitsu :LOL::cry:

Hisense energy pro plus 12ka troši 7 kw na 24h, grije 24 kvadrata solidno izolovanog prostora.
Frozini 18 troši 13 kw na 24h, grije oko 35 kvadrata lose izolovanog prostora.... nesto mi puno kad pogledam vaše fujitsu :LOL::cry:
Jeftinije je opet od ostalih nacina grijanja, gospodin covjek. I 100 eura da mi dodje necu zaliti samo da ne nosim pelet na 4kat i cistim pec i udisem onu prasinu

Al kad otvorim vrata bije po 450-500w/h kao od šale. Inače samo u toj prostoriji od 17kv troši oko 5kw/h, čum otvorim vrata odmah podiže potrošnju.
Ako nekom znači MHI sz-w u 26-27 kvadrata troši za sad do 5kw/h dnevno, pa ti vidi. Ali sz-w nije okrenut prema vratima već duva duž prostorije, znači upotrebljiv samo za tu prostoriju pa verovatno otuda ta potrošnja. Al opet dve različite klime u dve različite prostorije a ista potrošnja, za sad.

Jeftinije je opet od ostalih nacina grijanja, gospodin covjek. I 100 eura da mi dodje necu zaliti samo da ne nosim pelet na 4kat i cistim pec i udisem onu prasinu
Slažem se, do ove sezone sam davao oko 500-600e za pelet, a po novim cijenama za pelet sam trebao dati 900e. Da mi obe klime troše 50kw dnevno ćitavu sezonu opet me izadje jeftinije, a da ne kažem koliko lakše.
Za septembar i oktobar sam imao po nepunih 5e veće račune, mislim da će tako biti i za april i maj. Novembar i mart će biti neka sredina što daje prostora da decembar, januar i februar raade šta hoće :ROFLMAO:

Vrh Dno