Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Poz ljudi, posle citanja ove teme kupih za dnevnu sobu (20kv) Vivax Aeri model, odlican. Sad bih za sobu, 13kv, imam norveski radijator Beha 1500w ali se pometoh u sobi. Soba okrenuta put sjevera, nikako da se ugrijem. Sta kupiti, neku 9-ku ili ? Micem ovaj radijator i na otpad cu sa njim.
ps. soba ima izolaciju, demit 5cm stiropor.

Pitanje koja temperatura izduva. Ako duva prohladno bolje da ugasi
Pa nije prohladno, ali nije bas ni toplo.
Igram se jos uvek. Cini mi se da autofan ne obara fan na najnizu brzinu. Kad stavim na najnizi fan i kad nisko modulira izbacuje mlak vazduh.
Edit: Klime sam tako pozicionirao da ne duvaju prema mestima gde se sedi, tako da se skoro nista i ne oseca. Pratim termostat i to je to, odgovara nam 23c.

A meni nije isto. Imam 2 vrste grijanja, i radijatorsko na 24 podeseno meni dalje bolji osjecaj nego klima na 25. Bez obzira sto ne puse direktno osjetim da se se zrak giba.
Meni sto se komfora tice klima nije neko komforno rjesenje, samo je jeftino i prakticno.

A meni nije isto. Imam 2 vrste grijanja, i radijatorsko na 24 podeseno meni dalje bolji osjecaj nego klima na 25. Bez obzira sto ne puse direktno osjetim da se se zrak giba.
Meni sto se komfora tice klima nije neko komforno rjesenje, samo je jeftino i prakticno.
Pa normalno.da nije ovaj pelet otiso u P.M bilo bi drugacije

Koju cete temperaturu podesiti zavisi od prostora kojeg grejete,
temperatura na displeju ne mora da odgovara i obicno nije kao temperaturi u prostoriji.

Temperatura prostora bi trebala da bude oko 22-23 stepena i to bi trebalo da se postigne sa sto manje duvanja a da u svim sobama bude jednaka temperatura.
Ako gasite klimu to je prakticno nemoguce postici, osim ako je dan izrazito suncan i kuca izlozena.

Ako ste ulozili u merace potrosnje trebali bi imati i termometar u svim prostorijama koje grejete kako ne bi subjektivno procenjivali temperaturu na osnovu brojeva sa displeja klime ili daljinskog.
Tek onda mozete napraviti uvid u to koliko vam klima trosi i kako radi.

Razlika od samo 1 stepen celzijusa je velika razlika u temperaturi u osecaju toplo/hladno i velika razlika u potrosnji,
a klima se ne moze setovati na pola stepena.

tako da to frljanje sa 25,6,7 stepeni je cisto glupiranje vama je prostor u stvari hladan pa drzate toliko jer ne moze da se zagreje.
Da imate 26-27 stepeni vi bi ste palili hladjenje a ne drzali na grejanju.

Poslednja izmena:
Koju cete temperaturu podesiti zavisi od prostora kojeg grejete,
temperatura na displeju ne mora da odgovara i obicno nije kao temperaturi u prostoriji.

Temperatura prostora bi trebala da bude oko 22-23 stepena i to bi trebalo da se postigne sa sto manje duvanja a da u svim sobama bude jednaka temperatura.
Ako gasite klimu to je prakticno nemoguce postici, osim ako je dan izrazito suncan i kuca izlozena.

Ako ste ulozili u merace potrosnje trebali bi imati i termometar u svim prostorijama koje grejete kako ne bi subjektivno procenjivali temperaturu na osnovu brojeva sa displeja klime ili daljinskog.
Tek onda mozete napraviti uvid u to koliko vam klima trosi i kako radi.

Razlika od samo 1 stepen celzijusa je velika razlika u temperaturi u osecaju toplo/hladno i velika razlika u potrosnji,
a klima se ne moze setovati na pola stepena.

tako da to frljanje sa 25,6,7 stepeni je cisto glupiranje vama je prostor u stvari hladan pa drzate toliko jer ne moze da se zagreje.
Da imate 26-27 stepeni vi bi ste palili hladjenje a ne drzali na grejanju.
Sa svim se slažem, samo mi nije jasno ovo zašto sa što manje duvanja ? Slažem se da nije to to ako stalno puše na 4/5 ili 5/5 ali meni temperatura pocne opadati postepeno ako je ventilator na minimumu, najbolje mi se pokazalo sa 2 ili 3 crtice od 5

Мени је за комфор битно да је цела кућа равномерно загрејана - зидови, подови колико може и сав намештај. Џабе брзински загрејати ваздух ако је све около потхлађено и 'исисава' топлоту. У том случају је бољи осећај и уз нижу температуру.

Sa svim se slažem, samo mi nije jasno ovo zašto sa što manje duvanja ? Slažem se da nije to to ako stalno puše na 4/5 ili 5/5 ali meni temperatura pocne opadati postepeno ako je ventilator na minimumu, najbolje mi se pokazalo sa 2 ili 3 crtice od 5
Drzi na toj brzini dok u svim prostorijama ne postignes 22 stepena, a onda stavi na auto, ili probaj sa minimumom duvanja.
kada se zidovi zagreju klima treba samo da "odrzava" minimum tako da je prakticno ne osetis da radi.

Kuca treba da bude topla, ne samo vazduh u njoj, ako jako duva imaces tople i hladne zone.

Potrebna mi je klima koja bi se prvashodno koristila za grejanje. Budzet je do 1000e i izbor je spao na 2 klime DAIKIN FTXC50C/RXC50C i Gree Muse Evo 18k Wi-Fi Inverter. Blizi sa Daikinu ali me gree privlaci zbog toga sto je temperatura pri kojoj greje -25. Sta mi vi savetujete, neku od ove dve ili nesto trece?

Pogledaj i Fujitsu KMTA18 model.DAIKIN FTXC50C/RXC50C je isto dobar izbor.Ne bi pogrešio ni sa jednim od ova dva modela mada je isto bitno koliku bi površinu grejao i da li ima izolacije.

poz , stgle klime 12LMCE, sutra montaza...
Pita me prijateljica za Bergen Krom Premium 18K , ima sada za 90.000 jer valja to ?
Na papiru je ekstra ....

Daiken ftx50c jako zadovoljan.Stan 64m2 ,povezane lepo prostorije,sedim u kratkim rukavima klima stavljena na 26° prva brzina na termometru cosku sobe 25°.Lep.osecaj na ovoj temperaturi skoro pa kao kad je bilo parno.Ko se dvoumi nece pogresiti za Daiken.

Da li ima neki inverter koji je na dobrom popustu tokom crnog petka?
Ali ne laznom popustu vec da znate da je bio recimo 80k i da je sada 60k.

Posto je vecina prodavaca prvo podigla cene..

Da li ima neki inverter koji je na dobrom popustu tokom crnog petka?
Ali ne laznom popustu vec da znate da je bio recimo 80k i da je sada 60k.

Posto je vecina prodavaca prvo podigla cene..

Ceo BF je na tom principu, ne vidim zašto bi klima uređaji bili izuzeti od takve prakse. :D

Da je bilo/ima takvog popusta svakako bi planulo za par sati, jer bi količina bila minimalna.

Po pametnoj uticnici voltaža te utičnice koja napaja klimu varira od čak 214 do 223 volta. Najčešće stoji na oko 218.
Da li ovo padanje na 214 moze biti problem ili je to podnosljivo ?

@gaga75 poruke su izbrisane jer su bile ili vodile u off-topic, a i zbog prijave. vratimo se na temu, hvala na razumevanju

Nazad
Vrh Dno