Da, i 1:1.1 je usteda ali neisplativa s obzirom na cenu pumpe. Ako bi se doguralo blizu COP 2.0 to bi vec bio posao. Problem je sto brojila vise ne mogu da dobijem jer vec imam 3, jedno je dedicated grejanje i ono je na mernoj grupi koja je zestoko neisplativa za prelazni period jer naplacuje angazovanu snagu a grejaci su mi minimum 6kW sto znaci oko 50e samo da upalim sistem. Merna grupa je isplativa od nekih 2400 kW mesecno, pre toga nije a u prelaznom periodu nema te potrosnje. Ako prebacim na regularno brojilo onda mogu da palim kad god na koliko god ali ce me crvena tarifa pojesti kad udari zima. Ako bih na pumpi mogao da prebacim na obicno brojilo, da palim kad god, da COP bude blizu 2 i da ne odem mnogo u crvenu to bi bio posao.U situaciji koju spominjes da koristiš elektro kotao, tebi je sve preko 1:1.1 odnosa ušteda i sa TP bi u bilo kojim uslovima imao to.
Govorim da sam često puta bio u prilici da slušam da je sve to sa TP bezveze jer nije ispunilo neka očekivanja jer većina preduslova za smislenu upotrebu nije ispunjena. Stvarno sam svakakvih komentara bio u prilici da čujem.
Drugo, to je za sisteme vazduh/voda poprilično opterećenje za uredjaj, i kako je jednom jedan pametan član rekao "kao da vozis uzbrdo pod punim gasom".
Smislenije i pametnije je umesto toga koristiti gas,ako se ima mogućnosti.
Alternativa tome je korišćenje jeftine struje za zagrevanje akumulacionog tanka odgovarajuce zapremine spram potrebe prostora, uz čak i dodavanje još jednog brojila ako treba, po ovim cenama TP čak i ovih "kineskih" je mislim jeftine je rešenje.
Update potrosnjeVivax 16kw
Juceranji dan 10kw vise 7kw nize tarife .. slicna potrosnja kao pre par dana ali deluje da je bilo hladnije..
700w po satu za grejenje kuce bez sanitarne vode.
200m2, pvc, 8cm, kuca na sprat, pod nije izolovan, plafon jeste izolovan, radijatorsko grejanje 70-75% (sobe, hodnici), 30-25% podno (kupatila, hodnik, kuhinja).
Danas stavljam nova podesavanja i ostavicu nekoliko dana jer ce biti malo promenljivo pa cu pokusati da nadjem najbolji dan za poredjenje.
Kao sto sam navodio ovaj model prodaju razni prozvodjaci pa verujem da je za sve isto sto se potrosnje tice.
HPM-53CH155AERIs R32-3
Pogledajte prilog 363008
Midea MHC V16
Pogledajte prilog 363009
Hyndai HHPM-M16TH3PH EXTREME
Pogledajte prilog 363010
Feroli Omnia 3.2
Pogledajte prilog 363007
Da, dobar savet je dao majstor. Smanjuje se "količina vode koju greje" pa se brže zagreva itd.Pozdrav svima na forumu. Od pre desetak dana sam prešao sa peleta na toplotnu pumpu. Pumpa je monoblok, kineska, 12kw, kuća oko 130 kvadrata, međutim 3 sobe su prazne, tj niko ne boravi u njima. Deca se odselila itd... Hteo sam da zavrnem ventile u tim sobama, ili bar da smanjim na 1 (termo ventil od 1-5), ali mi majstor, koji je ugradio pumpu savetuje da to ne radim, uz obrazloženje da pumpa mora da ima nesmetan protok i da, ako zavrnem ventil, pumpa se muči i pregreva... Te tri prazne sobe su oko 50 kvadrata, i smatram da ću bez razloga da trošim više struje grejući i njih nepotrebno, međutim majstor je uporan u tvrdnji da svi radijatori tj ventili na njima moraju biti otvoreni.
Ne znam. On kaže da mora da ima nesmetan protok, i da ako sam hteo da zatvorim ventile u tim sobama, trebao sam da uzmem manju pumpu, na primer od 9kw, a ova je 12.Zasto bi se mucila ako greje manju kolicinu vode?
Igrom slučaja poznajem čoveka koji pravi te TP, poznajem i čoveka koji mu pravi kućišta i radi plastifikaciju.Da li neko razmišlja o domaćim proizvođačima toplotnih pumpi, tj da kupi domaći proizvod ?
Kada pogledamo, nijedan proizvođač ne pravi sam kompresor, obično je to jedna od 3 proizvođača u svetu.
Ako ne grešim Daikin i Mitsubishi su i proizvođači samih kompresora a da budem iskren mislim da u Evropi nema Daikin-a....
Ventili koji se ugrađuju u sve su obično Danfoss ili slično. Cevi, bakar ..... Izmenjivači toplote opet neki proizvođač koji se samo time bavi.
Dolazim do zaključka da je to jedan Lego koji se sastavi. Upravljanje i sam izgled je jedini razlog za biranje skupljeg brenda.
Jedan domaći proizvođač radi već duže od 10 godina, neko je tu postavio i link za njihov kalkulator potrebe za kW.
Mišljenja me interesuju, jer sam ja veoma blizu da biram domaćeg i jeftinijeg proizvođača.
My2cents
Mislim da je tu više nesporazum u komunikaciji, pa je interpretirano ovako kako jeste.Vrh je taj majstor.. Pa ne gura TP vodu kroz sistem.
Evo upravo na sluzbenom putu u Germaniji, Daikina ima poprilicno. Prave se u Belgiji, Nemackoj i Ceskoj za EU inaceDa li neko razmišlja o domaćim proizvođačima toplotnih pumpi, tj da kupi domaći proizvod ?
Kada pogledamo, nijedan proizvođač ne pravi sam kompresor, obično je to jedna od 3 proizvođača u svetu.
Ako ne grešim Daikin i Mitsubishi su i proizvođači samih kompresora a da budem iskren mislim da u Evropi nema Daikin-a....
Ventili koji se ugrađuju u sve su obično Danfoss ili slično. Cevi, bakar ..... Izmenjivači toplote opet neki proizvođač koji se samo time bavi.
Dolazim do zaključka da je to jedan Lego koji se sastavi. Upravljanje i sam izgled je jedini razlog za biranje skupljeg brenda.
Jedan domaći proizvođač radi već duže od 10 godina, neko je tu postavio i link za njihov kalkulator potrebe za kW.
Mišljenja me interesuju, jer sam ja veoma blizu da biram domaćeg i jeftinijeg proizvođača.
My2cents
Sigurno je mislio na cirkulacionu pumpu, ali se tako izrazio.Vrh je taj majstor.. Pa ne gura TP vodu kroz sistem.
Mislim da je kod mene on-off, ali nisam siguran. Na sistemu se nalazi ukupno 14 radijatora. 9 je otvoreno, a 5 prigušeno na dvojku (jer se nalaze u sobama u kojima niko ne boravi). Nemam bafer.Mislim da je tu više nesporazum u komunikaciji, pa je interpretirano ovako kako jeste.
Sistemi sa TP svakako treba da ispoštuju i neki optimum zapremine vode u istom, spram snage uredjaja ali i načina upravljanja istog( on-off ili inverterski).
Ako ga ne mrzi, neka malo detaljnije napiše sta je i kako pa da nastavimo.
Da, tamo se sastavljaju. Inače Daikin je jedan od ređih koji proizvodi svoje kompresore, i imaju odlične karakteristike za grejanje. Zasluženo su rasprostranjeni po zapadu sigurno.Evo upravo na sluzbenom putu u Germaniji, Daikina ima poprilicno. Prave se u Belgiji, Nemackoj i Ceskoj za EU inace
Ja sam isao na monoblokKoja je vasa preporuka izmedju tp monoblok i split sistema?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari