Šta je novo?

Toplotna pumpa

Pa zar nije poenta price oko TP da se izvuče minimalna potrošnja? 😅

U situaciji koju spominjes da koristiš elektro kotao, tebi je sve preko 1:1.1 odnosa ušteda i sa TP bi u bilo kojim uslovima imao to.
Govorim da sam često puta bio u prilici da slušam da je sve to sa TP bezveze jer nije ispunilo neka očekivanja jer većina preduslova za smislenu upotrebu nije ispunjena. Stvarno sam svakakvih komentara bio u prilici da čujem.
Drugo, to je za sisteme vazduh/voda poprilično opterećenje za uredjaj, i kako je jednom jedan pametan član rekao "kao da vozis uzbrdo pod punim gasom".
Smislenije i pametnije je umesto toga koristiti gas,ako se ima mogućnosti.
Alternativa tome je korišćenje jeftine struje za zagrevanje akumulacionog tanka odgovarajuce zapremine spram potrebe prostora, uz čak i dodavanje još jednog brojila ako treba, po ovim cenama TP čak i ovih "kineskih" je mislim jeftine je rešenje.
Da, i 1:1.1 je usteda ali neisplativa s obzirom na cenu pumpe. Ako bi se doguralo blizu COP 2.0 to bi vec bio posao. Problem je sto brojila vise ne mogu da dobijem jer vec imam 3, jedno je dedicated grejanje i ono je na mernoj grupi koja je zestoko neisplativa za prelazni period jer naplacuje angazovanu snagu a grejaci su mi minimum 6kW sto znaci oko 50e samo da upalim sistem. Merna grupa je isplativa od nekih 2400 kW mesecno, pre toga nije a u prelaznom periodu nema te potrosnje. Ako prebacim na regularno brojilo onda mogu da palim kad god na koliko god ali ce me crvena tarifa pojesti kad udari zima. Ako bih na pumpi mogao da prebacim na obicno brojilo, da palim kad god, da COP bude blizu 2 i da ne odem mnogo u crvenu to bi bio posao.

Ako imas brojilo dedecated za grejanje, tebi je najjeftinije da staviš odgovarajući akumulator toplote koji puniš običnim grejačima isključivo noću. Ne znam sada da li si pominjao veličinu kuće i toplotne gubitke ali ako se uklapaš u neku normalnu veličinu AT 1000-1500l i imaš prostora za njega (cilindar cca 1m u prečniku i 2m u vis) može da posluži.
Njega svesno teraš i u crvenoj tarifi. Noćna crvena je jeftinija od zelene dnevne. Uslov je samo da ti radi isključivo noću.
Ili ako ti je to malo zapremine (da se izračunati) da eventualan manjak potrebne toplote u toku dana dopuniš sa drugog brojila.

Ako navede kolika mu je potrošnja na dnevnom/mesečnom nivou kad mu treba polaz od 55C, nije problem izračunati koliko bi mu AT trebao.

Ne treba mi 55C, mislim da nikad nisam presao mnogo preko 50C, taj deo sam vise raspravljao uopsteno, pumpe po specifikaciji i do 65 guraju. Meni temp koliko sam gledao ide od 40-55C, stavise proverio sam termostat vode i podesen je do 60C apsolutni max, tako su ga nastelovali ljudi koji su ugradjivali grejanje, fora je sto ne guramo jaku unutrasnju 21-21.5, da picimo 23-24 tesko bi me ista izvuklo. Da, AT bi bio iole ok resenje mada i to je investicija ko pola pumpe, tesko da bih prosao ispod 1500L. Jel ima neko iskustva sa AT, da ne idemo mnogo u off ako neko hoce da podeli utisak na PM, slobodno.

Pustena Altherma 8kw u rad juce u 18h. Stan je bio zagrejan vec, pa nije morala da zagreva stan od pocetka. Neki sitan uzorak na jucerasnji dan od 18h do jutros 07. Pokazauje 6kw struje, a datih 25kw toplote. namesteno na termostatu na 25.5C (sa namerom u stratu veca temp da vise radi ceo sistem kako bi se testirao, i da automatske odzrake izbace vazduh itd, da se testira da nema nekih mikro curenja na vezama i sta ja znam sta jos).

Uglavnom, moj utisak je da je realnije stanje ovo gde na 7-8 stepeni nocas spoljne, da odrzi 25.5C, je potrosila potrosila oko 4-5kw u periodu od 00-07h. Temperatura u radijatorima je isla do 38C. Trenutno se "igram" dok ne nadjem neki pravi balans, jer je namestena kombo Weather Dependent + Madoka + minimalni offset. (Po WD bi bilo oko 36C na ovu temp, a offset je namesten na +3c).

Utisci neki dalji oko pumpe tipa buka i slicno, to tek kada dodje neki minus, za sada ne znam da spoljna jedina postoji. koliko je tiha. Unutrasnja jedinica je vec primetna, ali to je na nivou zvuka nekog novijeg frizidera. Sa te strane za sad sve ok.

Vivax 16kw

Juceranji dan 10kw vise 7kw nize tarife .. slicna potrosnja kao pre par dana ali deluje da je bilo hladnije..

700w po satu za grejenje kuce bez sanitarne vode.

200m2, pvc, 8cm, kuca na sprat, pod nije izolovan, plafon jeste izolovan, radijatorsko grejanje 70-75% (sobe, hodnici), 30-25% podno (kupatila, hodnik, kuhinja).

Danas stavljam nova podesavanja i ostavicu nekoliko dana jer ce biti malo promenljivo pa cu pokusati da nadjem najbolji dan za poredjenje.
Kao sto sam navodio ovaj model prodaju razni prozvodjaci pa verujem da je za sve isto sto se potrosnje tice.

HPM-53CH155AERIs R32-3
Pogledajte prilog 363008

Midea MHC V16
Pogledajte prilog 363009

Hyndai HHPM-M16TH3PH EXTREME
Pogledajte prilog 363010

Feroli Omnia 3.2

Pogledajte prilog 363007

Update potrosnje
Prosecno dnevno ovih dana od nedelje do nedelje skuplja tarifa 8.4kw, jeftinija 6.1kw , prosecna potrosnja oko 600w po satu za kucu iz citiranog teksta.
Ako sam dobro izracunao (10.4din * 8.4kw * 7 dana = 612din ) + (2.6*6.1kw*7dana = 111din) za nedelju dana ukupna potrosnja je 723 din u plavoj zoni, do crvene imam jos puno kw tako da je nisam ni uzimo u kalkulaciju , zelenu nisam hteo da ne bude "bozo smanji malo ribu" 😅

Hvala svima na nesebicnoj pomoci oko toga kako je najbolje nastelovati pumpu i da smanjim potrosnju i sto niste bili u fazonu "neces se ti ogrejati na tome" , "sreca placas preko svojih ledja" , nego ste rekli "sta kako... daj da vidimo podesavanja ...to mora bolje.."

Nadam se da ce i ostali podeliti detaljno utiske / potrosnje svojih TP ;)

Pozdrav svima na forumu. Od pre desetak dana sam prešao sa peleta na toplotnu pumpu. Pumpa je monoblok, kineska, 12kw, kuća oko 130 kvadrata, međutim 3 sobe su prazne, tj niko ne boravi u njima. Deca se odselila itd... Hteo sam da zavrnem ventile u tim sobama, ili bar da smanjim na 1 (termo ventil od 1-5), ali mi majstor, koji je ugradio pumpu savetuje da to ne radim, uz obrazloženje da pumpa mora da ima nesmetan protok i da, ako zavrnem ventil, pumpa se muči i pregreva... Te tri prazne sobe su oko 50 kvadrata, i smatram da ću bez razloga da trošim više struje grejući i njih nepotrebno, međutim majstor je uporan u tvrdnji da svi radijatori tj ventili na njima moraju biti otvoreni.

Poslednja izmena:
Verovatno je tu mislio na cirkulacionu pumpu. Ako nije digitalna, povecace pritisak u cevima od ostalih radijatora koji su otvoreni i jako ce se cuti cevi. Ako je digitalna, sama ce modulirati rad po tome koliko je radijatora otvoreno. I pored toga, ne vidim zasto ne bi mogao da ih zatvoris (no ja nisam taj majstor pa da sam video sistem)...

Pozdrav svima na forumu. Od pre desetak dana sam prešao sa peleta na toplotnu pumpu. Pumpa je monoblok, kineska, 12kw, kuća oko 130 kvadrata, međutim 3 sobe su prazne, tj niko ne boravi u njima. Deca se odselila itd... Hteo sam da zavrnem ventile u tim sobama, ili bar da smanjim na 1 (termo ventil od 1-5), ali mi majstor, koji je ugradio pumpu savetuje da to ne radim, uz obrazloženje da pumpa mora da ima nesmetan protok i da, ako zavrnem ventil, pumpa se muči i pregreva... Te tri prazne sobe su oko 50 kvadrata, i smatram da ću bez razloga da trošim više struje grejući i njih nepotrebno, međutim majstor je uporan u tvrdnji da svi radijatori tj ventili na njima moraju biti otvoreni.
Da, dobar savet je dao majstor. Smanjuje se "količina vode koju greje" pa se brže zagreva itd.
Naći način da se smanji željena temperatura u tim sobama i to je to. Ušteda mala + OK za pumpu.
Svakako se preporučuje smanjenje temperature kao ušteda a ne potpuno isključenje. Postoji mnogo komplikovana matematika u termo ...... koaj to i dokazuje valjda :)

Zasto bi se mucila ako greje manju kolicinu vode?

Vrh je taj majstor.. Pa ne gura TP vodu kroz sistem.

Da li neko razmišlja o domaćim proizvođačima toplotnih pumpi, tj da kupi domaći proizvod ?
Kada pogledamo, nijedan proizvođač ne pravi sam kompresor, obično je to jedna od 3 proizvođača u svetu.
Ako ne grešim Daikin i Mitsubishi su i proizvođači samih kompresora a da budem iskren mislim da u Evropi nema Daikin-a....
Ventili koji se ugrađuju u sve su obično Danfoss ili slično. Cevi, bakar ..... Izmenjivači toplote opet neki proizvođač koji se samo time bavi.
Dolazim do zaključka da je to jedan Lego koji se sastavi. Upravljanje i sam izgled je jedini razlog za biranje skupljeg brenda.
Jedan domaći proizvođač radi već duže od 10 godina, neko je tu postavio i link za njihov kalkulator potrebe za kW.
Mišljenja me interesuju, jer sam ja veoma blizu da biram domaćeg i jeftinijeg proizvođača.

My2cents

Ja bih na keca kupio od domaće firme, pod uslovom da je zdrava priča, da dugo posluje, da se ne otvara svake ili svake druge godine "ime firme +" firma. Naravno, garancija, rezervni delovi da su dostupni...

Da li neko razmišlja o domaćim proizvođačima toplotnih pumpi, tj da kupi domaći proizvod ?
Kada pogledamo, nijedan proizvođač ne pravi sam kompresor, obično je to jedna od 3 proizvođača u svetu.
Ako ne grešim Daikin i Mitsubishi su i proizvođači samih kompresora a da budem iskren mislim da u Evropi nema Daikin-a....
Ventili koji se ugrađuju u sve su obično Danfoss ili slično. Cevi, bakar ..... Izmenjivači toplote opet neki proizvođač koji se samo time bavi.
Dolazim do zaključka da je to jedan Lego koji se sastavi. Upravljanje i sam izgled je jedini razlog za biranje skupljeg brenda.
Jedan domaći proizvođač radi već duže od 10 godina, neko je tu postavio i link za njihov kalkulator potrebe za kW.
Mišljenja me interesuju, jer sam ja veoma blizu da biram domaćeg i jeftinijeg proizvođača.

My2cents
Igrom slučaja poznajem čoveka koji pravi te TP, poznajem i čoveka koji mu pravi kućišta i radi plastifikaciju.
I jedan i drugi su vrlo ozbiljni ljudi, ozbiljno rade svoj posao.
Da li je Mic.... jeftinija, iskreno ne znam jer odavno ne pratim cene.
Voda/voda im zaista lepo ide u Srbiji, ali se dosta radi i za izvoz.
Vazduh/voda rade već neko vreme, ali ne mogu ništa konkretno da kažem,jer nemam info.
Ono što mogu da kažem je da se tim poslom ne bave da omlate pare i nestanu.

Imamo barem dva takva u Vojvodini, a sigurno i u drugim delovima Srbje. 10+ godina iskustva.
Firma koju sam ja posetio, je zaista na visini zadatka. Na svako moje pitanje je bilo odgovora, rezervni delovi dostupni jer svaki dan imaju proizvodnju istih. A od mene su 20 km udaljeni.
Ja sam išao sa pitanjima i nedoumicama za TP zemlja voda. Trenutno imam prazan plac gde bi mogao da postavim horizontalne sonde ( okiten cevi od 1" cca 1 km).

Mislim da je tu više nesporazum u komunikaciji, pa je interpretirano ovako kako jeste.
Sistemi sa TP svakako treba da ispoštuju i neki optimum zapremine vode u istom, spram snage uredjaja ali i načina upravljanja istog( on-off ili inverterski).
Ako ga ne mrzi, neka malo detaljnije napiše sta je i kako pa da nastavimo.

@vidor To bi bio zemlja-voda sistem? Ako te ne mrzi, baci neku računicu, da li je isplativije od vazduh-voda ili voda-voda sistema? Kolika je cena za iskope i postavljanje cevi? Na kojoj se dubini postavljaju? Taj prostor posle nije dostupan za gradnju?

Znam da je kod voda-voda sistema često veliki gubitak pumpa za vodu koja vadi vodu iz bunara, u zavisnosti od toga koliko je dubok bunar. U ovom slučaju ako je sve relativno plitko, ne bi trebalo da je pumpa nešto prevelike snage.

Preneću samo iskustva koja dosad imam. Moj slučaj je specifičan jer sam iskop ne računam, a i svakako treba da nasipam cca 30cm ....
Da, zemlja-voda sistem. Sistem je malo lošijeg učunka od voda-voda u nekim godišnjim dobima. Voda voda ima svoje prednosti, ali i mane. Šta ako ne možeš vraćati vodu u drugi bunar itd. Što se u praksi dešava.
Cevi idu na 1,5 m do 2m dubine (idealno)
Računica je :
Kamenito 10W / m2
Vlažno čvrsto 25 W / m2
Sa podzemnim vodama 40 W / m2

Jel zna neko kakve su Nibe TP? Mislim da je šwedski proizvodjac

My2cents
Evo upravo na sluzbenom putu u Germaniji, Daikina ima poprilicno. Prave se u Belgiji, Nemackoj i Ceskoj za EU inace

Sigurno je mislio na cirkulacionu pumpu, ali se tako izrazio.
Mislim da je tu više nesporazum u komunikaciji, pa je interpretirano ovako kako jeste.
Sistemi sa TP svakako treba da ispoštuju i neki optimum zapremine vode u istom, spram snage uredjaja ali i načina upravljanja istog( on-off ili inverterski).
Ako ga ne mrzi, neka malo detaljnije napiše sta je i kako pa da nastavimo.
Mislim da je kod mene on-off, ali nisam siguran. Na sistemu se nalazi ukupno 14 radijatora. 9 je otvoreno, a 5 prigušeno na dvojku (jer se nalaze u sobama u kojima niko ne boravi). Nemam bafer.

Poslednja izmena:
Evo upravo na sluzbenom putu u Germaniji, Daikina ima poprilicno. Prave se u Belgiji, Nemackoj i Ceskoj za EU inace
Da, tamo se sastavljaju. Inače Daikin je jedan od ređih koji proizvodi svoje kompresore, i imaju odlične karakteristike za grejanje. Zasluženo su rasprostranjeni po zapadu sigurno.

U Srbiji ces u >95% TP koje se sklapaju ovde naći copeland i danfos kompresore. Treći na koji sam naleteo da nude je LG.

Koja je vasa preporuka izmedju tp monoblok i split sistema?

Sedam dana van stana na putu, ostavio je da radi na 20.5C, potrosila 1kw?! Od kad sam se vratio, zadnjih 24h, namesteno na 24C u stanu potrosila 11kw, od toga u prvih 6 sati pola od toga. Slicno i nocas 5kw od ponoci do sad.

Prilozi

• IMG_2945.jpg
    IMG_2945.jpg
    76.7 KB · Pregleda: 35
  • IMG_2946.jpg
    IMG_2946.jpg
    120.3 KB · Pregleda: 35
  • IMG_2947.jpg
    IMG_2947.jpg
    187.2 KB · Pregleda: 31
Poslednja izmena:
Molim da mi pojasni neko koja je temperatura prva od 101.9 C koju registruje komander? U vezi ove temperature iskace greska i gasi se pumpa.20221120_231204.jpg

Nazad
Vrh Dno