Sg kamikaza
Cenjen
- Učlanjen(a)
- 05.11.2017
- Poena
- 135
To sto je kućište vizuelno isto, ne znači da je i u kućištu sve isto!
Pa ako se dobro sećam gledajući specifikacije za ovu moju 16kw..sve su iste.. Iznutra to već nisam siguran..To ti niko ne može odgovoriti, za takve usporedbe treba ti laboratorija, gdje će biti za sve ove koje si naveo TP isti uslovi. To treba neko da plati a kinezi neće sigurno ni u mislima.
Potkrovlje ce imati nekih 40 kvadrata. Da li bi imalo potrebe dodavati jos rebara na radijatorima po sobama?S obzirom na izolaciju, plus podno i radijatorsko grijanje i ako će se grijati postojeća kvadratura onda je ta od 16 kw prejaka, bolja bi bila od 14 kw, a pošto planiraš ubrzo i mini potkrovlje onda je 16 kw uredu. Ja bih prije uzeo Fujitsu 160LTCA od 16 kw koja je skuplja 1000 eura od LG Therma. E sad koliko će biti kvadrata u mini potkrovlju to ne znam. Pogledaj malo i Toshiba Estia kakve su cijene kod vas. Ali sve zavisi koliko je budžet.
Kamikaza ti je sve rekao, ipak je on stručniji od mene, tako da se potpuno slažem sa njegovom konstatacijom.Pa ako se dobro sećam gledajući specifikacije za ovu moju 16kw..sve su iste.. Iznutra to već nisam siguran..
Što bi rekli ameri...
"If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck" 😁
Postoji formula za radijator za racunanje da odredis preko temperature vode u sistemu koliko ce taj radijator da ti emituje toplote..Potkrovlje ce imati nekih 40 kvadrata. Da li bi imalo potrebe dodavati jos rebara na radijatorima po sobama?
Bez ljutnje ali nikada mi nece biti jasno kako je moguce da TP koja kosta vise hiljada eura ima minimalnu zakonsku garanciju kao da neko kupuje mikrotalasnu.. Top kvalitet ali da moze manja garancija bila bi manja nego zakon ne dozvoljava...nista licno samo moje vidjenje...Mislim cudno da frizider, ves masina, klime...imaju 5+godina, dok kod TP to nije slucaj..bar kod nas su retke pumpe sa 5g ....u inostranstvu su normalne garancije koliko sam video..
Ja imam 1 rebro / m² Vox 600 i na taj način sam se grejao sa izlaznom T vode od 50 C pri najvećim hladnoćama (cca -10 C). U prelaznom periodu 30 do 35 C. Ja živim u stanu.Potkrovlje ce imati nekih 40 kvadrata. Da li bi imalo potrebe dodavati jos rebara na radijatorima po sobama?
I kod mene je tako otprilike, malopre sam brojao rebraJa imam 1 rebro / m² Vox 600 i na taj način sam se grejao sa izlaznom T vode od 50 C pri najvećim hladnoćama (cca -10 C). U prelaznom periodu 30 do 35 C. Ja živim u stanu.
Pa 50C je 50C, ne? Ako TP moze da izbaci 50C vodu na -10 spoljnu hoce da kaze da je odnos rebro:kvadrat sasvim dovoljno ustvari. Iskreno i kod mene uvidjam slicnu situaciju, voda mi nikad nije presla 50C, isto elektrokotao, ja doduse imam 1.1:1 odnos. Istina ne nabijamo temperaturu na termostatu, stoji 21, 22 kad dodju gosti.Ima elektro kotao! 😄
Paaa... dobro, da, opada, ali opet za nas sa elektrokotlovima i 2.0 COP je vrh. Ako se gura iznad 45C na nekim iole umerenijim spoljnim temp (-3-4)koliko ja vidim COP ostaje ~2.0. Lepo je juriti COP 21 veka, sa dobro projektovanom i izolovanom kucom, vrhunskom TP, itd. ali vecina nas krpi nesto sto ima.Znaš kakva je potrošnja odeš i staneš ispred sata, a on samo piči. COP ti je da nikakav. Sve preko 45 stepeni temperature polaza je besmisleno.
Da ali ti si gospodin, pritisni dugme i to je to. Ali to se mora platiti.Paaa... dobro, da, opada, ali opet za nas sa elektrokotlovima i 2.0 COP je vrh. Ako se gura iznad 45C na nekim iole umerenijim spoljnim temp (-3-4)koliko ja vidim COP ostaje ~2.0. Lepo je juriti COP 21 veka, sa dobro projektovanom i izolovanom kucom, vrhunskom TP, itd. ali vecina nas krpi nesto sto ima.
U situaciji koju spominjes da koristiš elektro kotao, tebi je sve preko 1:1.1 odnosa ušteda i sa TP bi u bilo kojim uslovima imao to.Dobro, gas je situacioni, nema ga svuda, ja recimo nemam. Sta bi to bilo bolje od TP ako se izbacuje preko 45C i zasto je "promasena investicija"?
A zašto ne inverter klima, recimo multi split sistem sam siguran da ce manje trošiti od TP na radijatorima gde je potrebno 45C i vise od toga?U situaciji koju spominjes da koristiš elektro kotao, tebi je sve preko 1:1.1 odnosa ušteda i sa TP bi u bilo kojim uslovima imao to.
Govorim da sam često puta bio u prilici da slušam da je sve to sa TP bezveze jer nije ispunilo neka očekivanja jer većina preduslova za smislenu upotrebu nije ispunjena. Stvarno sam svakakvih komentara bio u prilici da čujem.
Drugo, to je za sisteme vazduh/voda poprilično opterećenje za uredjaj, i kako je jednom jedan pametan član rekao "kao da vozis uzbrdo pod punim gasom".
Smislenije i pametnije je umesto toga koristiti gas,ako se ima mogućnosti.
Alternativa tome je korišćenje jeftine struje za zagrevanje akumulacionog tanka odgovarajuce zapremine spram potrebe prostora, uz čak i dodavanje još jednog brojila ako treba, po ovim cenama TP čak i ovih "kineskih" je mislim jeftine je rešenje.
Vivax 16kw
Juceranji dan 10kw vise 7kw nize tarife .. slicna potrosnja kao pre par dana ali deluje da je bilo hladnije..
700w po satu za grejenje kuce bez sanitarne vode.
200m2, pvc, 8cm, kuca na sprat, pod nije izolovan, plafon jeste izolovan, radijatorsko grejanje 70-75% (sobe, hodnici), 30-25% podno (kupatila, hodnik, kuhinja).
Danas stavljam nova podesavanja i ostavicu nekoliko dana jer ce biti malo promenljivo pa cu pokusati da nadjem najbolji dan za poredjenje.
Kao sto sam navodio ovaj model prodaju razni prozvodjaci pa verujem da je za sve isto sto se potrosnje tice.
HPM-53CH155AERIs R32-3
Pogledajte prilog 363008
Midea MHC V16
Pogledajte prilog 363009
Hyndai HHPM-M16TH3PH EXTREME
Pogledajte prilog 363010
Feroli Omnia 3.2
Pogledajte prilog 363007
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari