Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

Fora je što ne znam kako će moći to da ispeglaju. Ili da prave nov IHS i socket, pa da idu nove ploče i procesori i da ne mogu novi procesori na stare ploče ili će jednostavno ovako terati do kraja AM5.

U ovom času to bi im bio propast

1667628791967.png
560e 7950x. Jos malo pa ce biti jeftiniji od 5950x

Je l' to zen4 manje osetljiv na brzinu/latencije memorije nego zen3?

b20bd8a7d3312e07cdfb2cb36442be98636bcfcc.jpg

Probao sam Google Lens i ovo 192W mu dodje neki Level 3. Verovatno ce da iscuri nesto konkretnije.

Samo me cene zanimaju 😂
Mislim sa ce 7800x3D biti savrsen upgrade za mene (i5 10400F trenutno).
Bilo bi lepo da ne bude vise od 500e.

Možda će u Nemačkoj biti 500e. Kod nas je 5800x3d do skoro bio 500e.

Je l' to zen4 manje osetljiv na brzinu/latencije memorije nego zen3?
Po testovima, latencija je donekle anulirana brzinom i memorijskim protokom. Sa ddr5 na Am5 su dosli novi problemi, ne moze memoriju terati u punoj brzini (EXPO modu) kada su popunjena sva 4 slota. Steta, posto su 7900x i 7950x vise procesori za radne stanice nego obicne korisnike. A njima treba memorije. Mislim da intel ima bolji memorijski kontroler u 13-oj generaciji procesora.

Mislim da nam treba jedna tema za DDR5 memoriju, vec je zrelo.
Na primer juce sam bas gledao sta bi mogao da pazarim, gledao sam neke Trident modele od 6000MHz, ali ima bas dosta razlicitih modela po pitanju latencija (32-38, 30-40, 36-39 itd ne secam se tacno).
Bilo bi dobro da neko strucniji ispise sta je najbolje, kao i da li je bolje popuniti samo 2 slota ili sva 4.
Takodje razlike za Intel i AMD pri biranju DDR5 modula itd..
Mislim da bas ima materijala

Po testovima, latencija je donekle anulirana brzinom i memorijskim protokom. Sa ddr5 na Am5 su dosli novi problemi, ne moze memoriju terati u punoj brzini (EXPO modu) kada su popunjena sva 4 slota. Steta, posto su 7900x i 7950x vise procesori za radne stanice nego obicne korisnike. A njima treba memorije. Mislim da intel ima bolji memorijski kontroler u 13-oj generaciji procesora.
Gledao sam svakakve rezultate i nista zivo mi nije jasno sta se desava sa memorijom, IF i koji djavo. Ispada da je 4800/5200MT za izbegavanje, sve preko toga je u manje od 1% razlike. Cak ni latencija nije pokazala neke bitne znacajnije nedostatke. Prekosutra stize 7950X pa gledam oko memorije sta i kako. Nisam u zurbi ali ovo je totalni mindfuck...

Koliko sam video, Zen 4 sa 6000 memorijom je najoptimalnije, sve preko 6200 ti u velikoj meri zavisi od kvaliteta procesora (a i u neku ruku maticne).

Pa na kraju ce izgleda biti 2x32GB 5600 C36 ili G.Skill ili Kingston. Sta bude bilo jeftinije.

Odavno jeste

Sta sve necu procitati...
@CountMike to sto si ti okacio je test Single Rank per channel vs Dual Rank per channel memorije. Stikovi su 8GB Single Rank, ako imas 2x8GB onda je Single Rank per channel (jer jelte ima dva memorijska kanala) ako je 4x8GB onda je Dual Rank per channel. Dual Rank per channel je generalno bolji za DDR4 sisteme. DDR5 je drugaciji i nema neki primetan performance penalty Single Rank vs Dual Rank. Ali, ono sto ostaje je da je vrlo tesko za memorijski kontroler ako imas 4 Dual Rank stika u sistemu. Otuda i nizi "podrzani" taktovi. Isto kao sto je podrzana brzina Single Rank memorijske konfiguracije niza od realne brzine koju mozes dobiti sa XMP/RAMP, sve ti zavisi od procesora i maticne. @Kimins je okacio zvanicne podrzane minimalne DDR4 brzine. Sve preko toga je moguce, ali opet zavisi od procesora i maticne da li ce vam XMP 4000 raditi. Isto vazi i za DDR5.

@niki999 to sto si ti okacio je kombinovanje razlicitih kitova memorije, sto dodatno komplikuje pricu. Ako imas 2 stika Dual rank i dva stika Single rank moze da nastane haos.

Suma sumarum, nije bitno da li su popunjena sva 4 slota vec da li je u pitanju Single Rank per channel, Dual Rank per channel ili Quad Rank per channel.

Poslednja izmena:
@danilo989 štu na okančenom linku upravo i kažu...mada možda malo kompikovano...nikada 4 slota neće biti brza kao 2...bar na papiru

Zar nije ovo uvek bio slučaj?

Za radne stanice treba puno ECC memorije, a to je uvek sporije od memorije gejming konfiguracija
Moze sve da se prebaci u drugu temu, samo da zavrsim misao. Jeste uvek bilo tako, ali hteo sam reci da do sada nije smetalo - kada su se Ryzen i maticna ploca kupovali za 200e ukupno, to se ne moze zameriti - kada to isto prodaju za 1000e i vise, onda to vec upada u oci.

Nazad
Vrh Dno