Šta je novo?

Toplotna pumpa

Pozdravljam grupu,

Zelim da ubacim toplotnu pumpu, vazduh-voda, podno grejanje. Povrsina kuce je oko 125-130 kvadrata (na sprat, tj dole 65 gore 65). Pvc stolarija, izolacija od 10cm.
Majstor je predlozio 10kw Fujitsu. Posle ove velike polemike, plasim se da je malo. Jel malo? :)
(Sta sve treba od parametara da pogledam da budemo sto sigurniji?)

Da li bi mogao da uradiš proračun na ovom sajtu , jer si imao nekoga ko ti je bio na licu mesta.

Čisto da vidimo koliko im je precizan kalkulator.. Najbolje lično normalno ali da ljudi bar mogu da imaju neku odokativnu metodu.

Papir trpi sve.. a ostalo se pokaže u praksi.
Npr i gree amber je kinez, pa 9-ka košta 1000€.. Kinez iz kine, a košta kao dve neke tamo midea 12000btu?!

Inače, metematika/metodologija ti nije jača strana.. A 20% uštede na dve TP iste snage je više nego ozbiljna razlika.
Mislim da je matematika vrlo jasna, Gree Versati 16kw može da se nadje za oko 5.000€ Kinez iz Kine, Mitsubishi Zubadan 16kw je negde oko 10.000€, ako kažeš da je 20% ozbiljna razlika, ja sam upravo na tome bazirao moju kalkulaciju.
Ako kažeš da nije tačna, evo izvoli pa ti izračunaj.
Inače Midea neka tamo je najveći proizvođač klima uradjaja na svetu, čisto da se zna.

Hocu pa postavljam.

@gaga75
Sad' već mislim, da ti ništa nije jasno..

Mislim da je matematika vrlo jasna, Gree Versati 16kw može da se nadje za oko 5.000€ Kinez iz Kine, Mitsubishi Zubadan 16kw je negde oko 10.000€, ako kažeš da je 20% ozbiljna razlika, ja sam upravo na tome bazirao moju kalkulaciju.
Inače Midea neka tamo je najveći proizvođač klima uradjaja na svetu, čisto da se zna.
Treba da se zna i da Dačija proizvodi mnogo više od Rols Rojsa...

Apsolutno identicno mi je rekao majstor. Sad mi je lakse.
Jarane tebi je majstor računao da su ti gubici 75 w po kvadratu, a ja mislim da su ti gubici malo manji od te njegove računice. Zato ti je i rekao 10 kw, ali pitaj ti njega da li je tu uračunao grijanje PTV jer se računa na ukupnu cifru još i 200 w po osobi u kući, znači četiri člana familije = 800 w.

Da li bi mogao da uradiš proračun na ovom sajtu , jer si imao nekoga ko ti je bio na licu mesta.

Čisto da vidimo koliko im je precizan kalkulator.. Najbolje lično normalno ali da ljudi bar mogu da imaju neku odokativnu metodu.
To je to, preporucuje mi 14kW pumpu sto otprilike odgovara trenutnim el. grejacima. Na 2x6kW sam maksimalno ukljucivao kad udari bas minus, zadnjih godina kako je bilo mislim da sam se provukao sve mesece i sa 6kW ali je evidentno da ga onda dosta slabije gasi grejace sto je i ocekivano. Ukupni gubitak mi je otp tu negde oko 8kW na -10 spoljnu, sto se otp slaze i sa mesecnim racunima i svim ostalim parametrima.

Gaga75. I Gree je veliki igrač pa vidim po forumima raja se samo žali na njih većinom. Il' nosaju daljinske, il' nemaju brzina, il' mjere modulaciju, i na kraju krajeva ih vrate pa zamjene za Miću ili neki drugi provjeren uređaj (klime). Kako onda da imam povjerenja u Gree Versati.

E sad rekoste od prejake TP takodje boli glava (ok, kapiram kako moze biti problem) ali jel to onda znaci da ako uzmem TP koja ce da me pregura do -15 da na 0, +5, +10 ne treba ni da je ukljucujem jer ce tada fakat biti "prejaka" i stalno ce da radi on/off?

Gaga75. I Gree je veliki igrač pa vidim po forumima raja se samo žali na njih većinom. Il' nosaju daljinske, il' nemaju brzina, il' mjere modulaciju, i na kraju krajeva ih vrate pa zamjene za Miću ili neki drugi provjeren uređaj (klime). Kako onda da imam povjerenja u Gree Versati.
Sve se kvari, ništa nije večno, pa i Mercedesi se povlače iz prodaje!
Komšija ima Gree TP od prošle godine i veoma je zadovoljan, ne znam, ja nemam nista Gree u kući i lično mislim da je malo precenjen brend, pogotovu zadnjih godina.

E sad rekoste od prejake TP takodje boli glava (ok, kapiram kako moze biti problem) ali jel to onda znaci da ako uzmem TP koja ce da me pregura do -15 da na 0, +5, +10 ne treba ni da je ukljucujem jer ce tada fakat biti "prejaka" i stalno ce da radi on/off?
Najbolje uradit izracun toplotnih gubitka i uzet nijansu jacu. Mada ti spomenu 200 kvadrata. Tu ne bi trebalo bit problema za Zubadana 14kw da spusti modulaciju i na toplijem vremenu da to pokrije.
U teh specifikacijama pise da je donja granica 3500 w. Tesko da ti i na dobrom plusu za 200 kvadrata treba manje.
Eh da predpostavljam da je dosta ljudi u pitanju koji tu zive. Tu ces imati i velike ustede na grijanju tople vode sa tp.

Btw kolika ti je do sad bila prosjecna zimska potrosnja?

Sto se tice ovog modela TP koji ja imam detaljne spec mogu da se nadju na linku ispod. Prema ovome koliko vidim najefikasnija pumpa je od 8/10kw

Pogledajte prilog 362854

Podesavanje krive sam resio pomocu ovog uputstva sa nekim svojim podesavanjima

prema COP ova 8kw TP deluje stavno super

55c izlaz vode

Tj = -7 °C COPd 2.24 -
Tj = +2 °C COPd 3.42 -
Tj = +7 °C COPd 4.52 -
Tj = +12 °C COPd 5.68

Pitanje za sve, sa malo duzim uvodom da objasnim trenutno situaciju. Stan 80m2, grejne povrsine 75m2 manje-vise, zadnji sprat nadogradnja, siporex od 25-30cm (ne znam na zalost kako tacno da procenim deo koji ne vidim, do prozora je oko 16-17 plus prozori su siguno 8-9 cm dubine). Na sve to ide ventilisaca fasada koja je nastavak krovne konstrukcije, koja je pravi prostor nekih od 30 do 50cm do spoljnog dela. Stanovi oko mene sa dve strane se greju, kao i stan ispod mene. Iznad mene je negrejana tavanica sa preko 20cm vune kao izolacijom, kroz koju idu instalacije centralnog grejanja, tako da ni njena temperatura nije dramaticno niska zimi. Stan je orjentisan jugo-zapad ka severo-zapadu, na sobama koje su severnije uradjeno 5cm vune plus parna brana sa unutrasnje strane kao dodatna izolacija.

Stan je skinut sa centralonog grejanja, jer sam zbog loseg projekta i nakaradno ugradjenog centralnog kada je radjena nadogradnja cesto imao problema sa vazduhom koji se vracao na malo-malo, i onda sam ostajao bez grejanja (samo u nadogradjenom delu je bi problem). Kada je renoviran stan pre neku godinu radijatori su vec predimenzionisani, tako da sam imao na CG sa oko 50C dolaz do radijatora (proverio sa ljudima iz toplana kada sam se skidao, 56C je polaz iz toplane, 52C predaju podstanicama) temperaturu od 27C (kada radi normalno grejanje). Tezim vise 23-24C u stanu max jer sam drzao pola zime otvoren prozor na 26-27C.

Kako mi je cilj da se grejem tako da o grejanju ne razmisljam, da li ce da radi, ili nece da radi, odlucio sam se za TP. Dobio sam raznorazne ponude, bili iznjinjeri iz firme koja uvozi Daikin, izracunali mi potreban kapacitet Min. okolna (-9.6 °C): 6.20 kW (6200 W). Njihov predlog je Altherma ERGA 8kw (6kw unutrasnja). Dobio sam ponude sa strane jos za LG, Samsung, Ariston, Valliant, Mitsu (svi koji su izasli da vide stan i stanje su rekli 8kw plus unutrasnja sa 6kw)

Da ne pricam o cenama, ali ako uzmemo da je ponuda za Daikin vrednosti 1, ostale ponude su:
Ariston 0,68 (vrednosti cene Daikina)
Samsung 0.91
LG 0.96
Valliant 1,29 (dosta teza i veca po gabaritima)
Mitsubishi 1,41 (dosta teza i veca po gabaritima)

Da li je po ovome Altherma dobar izbor i da li je ova kombinacija ok za moj stan? Hvala na savetima unapred.

Jer šta bogati znaju. Zabava je kod sirotinje.
ne bih da polemisem o temi koja i nije tema, ali cilj bogatih je da imaju što siromašni ne mogu da imaju.
Niko nije rekao da to što oni kupuju nije kvalitetno i bolje od onoga što mi ostali kupujemo, nego da nije vredno tih para, odnosno da tu nema matematike uloženo-dobijeno.
Zašto to kažem, ljudi koji vode računa o svom novcu (pretpostavljam većina ovde) rade kalkulacije o isplativosti i tako dođu (ja) do racunice da Japanac nije vredan tih para na kraju kad se podvuce crta. On jeste vredan možda u EU jer oni plaćaju struju 5 puta više od nas i razlika od 20% (ako zaista jeste tolika) se mnogo brže isplati.

Moras da uzmes u obzir i psihologiju ljudi.... da li ce prosecan osoba doci na forum da podeli svoje ok iskustvo sa nekim uredjajem..retko..osim ako nije dosao da se hvali...ali ako ima problem..pisace o tome ..jer normalno..dupe te osobe je u procepu.... Tako da ne bi uzimao to kao parametar tj zalbi ljudi na forumu nego ukupnu prodaju mozda tih jedinica..jer preporuka ide od usta do usta..retko preko foruma..bar na balkanu..

Napisao sam ranije da je TP koju koristim DIY sistem. Radili je drugar i ja.
Izašla su me ulaganja u nju ne manje od 10k eura nego doooosta manje od tih 5k eura.
Sebe je davno isplatila i otplatila. Zbog toga ne želim da budem u situaciji da kažem da mi nije žao ako crkne, jer mi svakako ne bi bilo svejedno da opet moram sve ispočetka.
Isto tako važi i za odluke o kupovini ako je bazirana samo na osnovu cene uredjaja i nekih predrasuda na osnovu svakakvih forumskih preklapanja. Ako je neko ubedjen da mu dulo jeftinija pumpa više vredi(npr kineska) od neke "japanske" predlažem mu da odma kupi 2 ili da ima neki stek od bar 1000e za ne daj bože.
Svakakvih su pumpi uvozili, lepili nalepnice, prodavali i nestajali i gasili firme, svakakve se i dalje prodaju... Kao neko ko ceni novac, tj ne volim da ga rasipam bzz, preporučujem da za kupovinu jedini kriterijum nikako ne bude samo novac.
To važi i za one što kupuju skupo i misle da je sve vrh, i za one što kupuju najjeftinije i kažu "sve je to isto brate".

Moras da uzmes u obzir i psihologiju ljudi.... da li ce prosecan osoba doci na forum da podeli svoje ok iskustvo sa nekim uredjajem..retko..osim ako nije dosao da se hvali...ali ako ima problem..pisace o tome ..jer normalno..dupe te osobe je u procepu.... Tako da ne bi uzimao to kao parametar tj zalbi ljudi na forumu nego ukupnu prodaju mozda tih jedinica..jer preporuka ide od usta do usta..retko preko foruma..bar na balkanu..
Evo ja cu da podelim svoje iskustva bas onako kako si ga ti podelio, kada budem ugradio to sto sam planirao, nadam se uskoro.
Ne vidim razlog da neko hvali ili kudi proizvod koji nema, treba samo iznositi svoje (ili nekoga svog) iskustvo i to je to, najbolji naćin da saznamo istinu.

ne bih da polemisem o temi koja i nije tema, ali cilj bogatih je da imaju što siromašni ne mogu da imaju.
Niko nije rekao da to što oni kupuju nije kvalitetno i bolje od onoga što mi ostali kupujemo, nego da nije vredno tih para, odnosno da tu nema matematike uloženo-dobijeno.
Zašto to kažem, ljudi koji vode računa o svom novcu (pretpostavljam većina ovde) rade kalkulacije o isplativosti i tako dođu (ja) do racunice da Japanac nije vredan tih para na kraju kad se podvuce crta. On jeste vredan možda u EU jer oni plaćaju struju 5 puta više od nas i razlika od 20% (ako zaista jeste tolika) se mnogo brže isplati.
Poredio si jednu od najjeftinijih TP na tržištu i najskuplju i došao do zaključka da se ne isplati Japanac. Evo, da ti kao korisnik između ostalih i kineskih klima nešto kažem (imam 5 brendova, od čega su 4 izvorno kineska). Daju tačno onoliko koliko i koštaju. Specifikacije na papiru su im dobre, ali mi se čini da ono što piše na papiru ne odgovara onome što daju u praksi.
Postoji čitava srednja klasa, gde je možda i najbolji odnos, uloženo - dobijeno. I nije stvar u 20 % na papiru, već mnogo više u realnoj eksploataciji i to kako u samoj potrošnji tako i u kulturi rada. Jer kada jednom probaš uređaj (bilo koji), koji radi onako kako očekuješ i kako treba, na lošije se sigurno više ne vraćaš.

Ovo sve što sam napisao, ne odnosi se samo na klime, već na kompletnu potrošačku elektroniku koju imam i ja. A na forumima i temama pljušte samo hvalospevi o pojedinim brendovima. Razumem, ljudi nisu koristili ništa bolje, pa su zadovoljni kvalitetom ovoga što imaju, jer se čitav zaključak zadovoljstva svodi na - radi, nije se kvarila.

Poslednja izmena:
Evo ja cu da podelim svoje iskustva bas onako kako si ga ti podelio, kada budem ugradio to sto sam planirao, nadam se uskoro.
Ne vidim razlog da neko hvali ili kudi proizvod koji nema, treba samo iznositi svoje (ili nekoga svog) iskustvo i to je to, najbolji naćin da saznamo istinu.
Polako.. Videćes da na internetu/fb grupama / forumima imaš dosta predstavnika/zaljubljenika/servisera nekih brendova..

Ne mora ni RR ni reno.. Ali može neka škoda medju kućnim TP 😁👌

Screenshot_20221107-115239_Chrome.jpg

Najbolje uradit izracun toplotnih gubitka i uzet nijansu jacu. Mada ti spomenu 200 kvadrata. Tu ne bi trebalo bit problema za Zubadana 14kw da spusti modulaciju i na toplijem vremenu da to pokrije.
U teh specifikacijama pise da je donja granica 3500 w. Tesko da ti i na dobrom plusu za 200 kvadrata treba manje.
Eh da predpostavljam da je dosta ljudi u pitanju koji tu zive. Tu ces imati i velike ustede na grijanju tople vode sa tp.

Btw kolika ti je do sad bila prosjecna zimska potrosnja?
Izracunao sam gubitak preko online kalkulatora i to je otp to, slaze se sa kapacitetom trenutnih grejaca i mesecnom potrosnjom. 14kW mi i izadje kao preporucena snaga. Taj aspekt za toplu vodu ce ici malo teze, nemamo vertikalu za toplu vodu sto znaci moralo bi se sve razbijati, kuca je projektovana kao dva stana i nista sem centralnog nije zajednicko. Mislim da bi me vod tople vode od pumpe do kupatila i kuhinja opasno izasao i para i cimanja tako da je ovo trenutno samo za grejanje. Potrosnja oko 2500kW mesecno u proseku za 4 meseca.

Sve ste vi to lijepo napisali i ja se slažem da nemora značiti da je najskuplje i najbolje. Ali evo primjer : stan 130 kvadrata, prvi sprat, grijanje podno i ventilokonvektori. TP zrak - voda, Centrometal 12 kw, plaćena 6150 eura. Čuj Centrometal sastavlja TP, i kaže monter koji ju je puštao u pogon neće da radi, traži novi softver, moraju zvati Zagreb da riješe problem. Pa za te novce šta bi ste vi izabrali ? Kaže čovjek ja zadovoljan potrošnjom struje.

Poredio si jednu od najjeftinijih TP na tržištu i najskuplju i došao do zaključka da se ne isplati Japanac. Evo, da ti kao korisnik između ostalih i kineskih klima nešto kažem (imam 5 brendova, od čega su 4 izvorno kineska). Daju tačno onoliko koliko i koštaju. Specifikacije na papiru su im dobre, ali mi se čini da ono što piše na papiru ne odgovara onome što daju u praksi.
Postoji čitava srednja klasa, gde je možda i najbolji odnos, uloženo - dobijeno. I nije stvar u 20 % na papiru, već mnogo više u realnoj eksploataciji i to kako u samoj potrošnji tako i u kulturi rada. Jer kada jednom probaš uređaj (bilo koji), koji radi onako kako očekuješ i kako treba, na lošije se sigurno više ne vraćaš.

Ovo sve što sam napisao, ne odnosi se samo na klime, već na kompletnu potrošačku elektroniku koju imam i ja. A na forumima i temama pljušte samo hvalospevi o pojedinim brendovima. Razumem, ljudi nisu koristili ništa bolje, pa su zadovoljni kvalitetom ovoga što imaju, jer se čitav zaključak zadovoljstva svodi na - radi, nije se kvarila.
Nisam znao da je Gree najjeftinija TP i da je ispod srednjeg nivoa, ali evo da iznesem iskustvo realno u radu.
Prijatelj ima Versati 16kw, radijatorsko grejanje oko 160m2 + topla voda, prosle sezone 1.000€, ne znam da li je to dobro, da li je trebalo 500€, ali je on covek zadovoljan.
Ove godine ce on potrošiti 1.100€ a ja sa peletom mnogo više.
Imam Mideu inverter klimu, radi tiho, greje odlično, takođe i hladi odlično, koliko troši nemam pojma jer struja nije skupa, ne znam kako bi bilo da je tu Fujitsu, verovatno se ne bi uopšte cula, verovatno bi grejala na -38c i verovatno ne bi uopšte trošila struju, a verovatno je skuplja 2 do 3 puta ;)

Ne znam na koliko greje Fujitsu, nemam prijatelja koji ima takvu TP pa da prenesem.

Nisam znao da je Gree najjeftinija TP i da je ispod srednjeg nivoa, ali evo da iznesem iskustvo realno u radu.
Prijatelj ima Versati 16kw, radijatorsko grejanje oko 160m2 + topla voda, prosle sezone 1.000€, ne znam da li je to dobro, da li je trebalo 500€, ali je on covek zadovoljan.
Imam Mideu inverter klimu, radi tiho, greje odlično, takođe i hladi odlično, koliko troši nemam pojma jer struja nije skupa, ne znam kako bi bilo da je tu Fujitsu, verovatno se ne bi uopšte cula, verovatno bi grejala na -38c i verovatno ne bi uopšte trošila struju, a verovatno je skuplja 2 do 3 puta ;)
Versati je odlicna TP, kakva niza klasa. Koristi istu tehnologiju kao Amber Nordic, dvostepenu kompresiju. To posebno na debljim minusima dolazi do izrazaja.

Jarane taj ti pajdo puno troši struje, nešto tu neštima ili je slaba izolacija ili radijatore treba pojačati. Fujitsu, Daikin i Mitsubishi to griju kao od šale i to snagom od 11 ili 12 kw. Bar sam tebi poslao tablice i lako je izračunati bar približno koliko će potrošiti Fujitsu. U Japanca sve piše crni na bijelo.

Čovek je napisao "Kinez košta 5.000€, Japanac iz Kine košta 10.000€, razlika u efikasnosti 20%, prva potroši 1.200€ godišnje, druga 1.000€, da bi otplatili Japanca treba 25 godina i to se neće desiti verovatno! Ali i da ja 12god nije vredno tih para i tolike razlike!".

Ja nigde nisam spominjao Versati.

Čisto sumnjam da Versati 16 kW košta 5000 eur

Nazad
Vrh Dno