Moraš pažljivije i ozbiljnije da čitaš da bi shvatio šta sam ti rekao.
Garantujem da je u ovim danima efikasnost na strani vazduh/voda.
A ja sad ne držim zadatu 35, nego nekoliko stepeni manje 🤫
Kako sad 65% vise? Ne reče da grejes 190mkv?
Kako sad toliko?
Klasicno izbegavanje odgovora..."pazljivije citaj, ko razume shvatice.."tip odgovora.. Stojis da nije dobra potrosnja ali ne znas koja bi trebalo 😅
Nije poetna da li je dobra ili nije potrosnja..nego stav da ti stojis iza necega ali ne znas koja je ref vrednost 😅
Razumeo bi da napises.... nisam siguran deluje mi i td..ali stojim i ne znam 😅
Sto se precenta tice moja greska..treba za 50% da podignes svoji potrosnju da bi bili na slicnom po m2
Evo po treći put.. Napisao si, da si juče kada je dnevna temp bila preko 15c grejao kuću sa 40c u sistemu.
Evo ti reci nama, šta misliš da će se desiti kada bude -5c?
Po treci pu pisem.. PROBAO NA 40c bilo je prevruce spustio na 35 tj na krivu prod brojem 8 iz gore poslatih tablica za visoko tem grejanje (radijatorsko).
Sta ce se desiti na -5? Desece se ono sto pise u tablici pod brojem 8 za visoko temp grejanje.
Nije stvar da li će da uglađenije radi nego u potrošnji i smislu ugrađivanja TP koja je za niskotemperaturno grejanje a ne za radijatore gde ti treba visoka T vode ili gomila radijatora u kući
To je ok logika ako se radi nova kuca ali prepravka sa starog grejanja na tp ne vidim logiku..
Po tome svako ko planira TP treba da u istoj godini razvali celu kucu skine sve radijatore postavi podno kupi dobru TP..u sustini na tipa moju kucu 200m2 bez 15-20k eura sa svim radnicima i skkrivenim troskovim o TP ne treba ni razmisljati? Glupost veka. Sta treba da radi..da kupuje ugalj dok ne skupi pare? 😅
Osnovnu stvar koja osoba treba da se pita koliko si do sada davao para na energente a ne daj da ti bude najefikasnije grejanje... Koga boli uvo za efikasnost ako je prosle godine potrosio 1000-1500e za ogrev.. hladna jutra, ciscenje kotla, jurenja dobrog uglja, pa ko ce da to utovari tj spakuje, dim na sve strane zbog pritiska vazduha, treba da ides negde ne mozes jer smrdis na dim od lozenja jer je povukao dim ka kotlarnici pa moras da se tusiras a napolju -5, milion jedna stavka oko lozenja na drva i uglja... i onda neko kaze znas nije to najefikasnije 😅😅😅😅😅
Slažem se sa tobom, a to da će manje trošiti struje to se podrazumjeva. Svi smo mi većinom radili grijanje pa tek onda izolaciju na kući kad je bilo novaca. Mnogi majstori su većinom stavljali više rebara radijatora nego što treba i jače kotlove. A kad je došla izolacija objekta onda otvaraju prozore ili mjenjaju kotao. Ja sam za 200 kvadrata grijanja uzeo kotao 50 KW, sa namjerom da grijem 360 u budućnosti ali se od toga poslije odustalo. Sad kad je riješena izolacija objekta idem na TP 11 kw. I zna se naravno Japanac.
Baci oko na monoblok VIVAX 12kw mozda ti bude zanimljiva.. tj specifikaciju.. mislim da ima bolju iskoriscenost nego moja ali nisam 100% siguran.
Moj stav sto se tice "brendova" za TP , ako su tako dobri brendovi sto nasi uvoznici daju samo minimalnu zakonsku garanciju od 2god kao da kupujes mikrotalasnu a ne uredjaj od 5000e dok kinez daje 5god. Nemem nista protv..To je samo moje razmisljanje..Verujem da su japanci top ali da se bavim time tj da sam uvozik dao bi isto 5 ili vise godina ako sam siguran u kvalitet..drugo je ako nisu bas 100% sigurni jer vidim u inostranstvu vecina pumpi je 5g, ili kod njih ide jedna tolerancija a kod nas druga tolerancija u izradi...

Elem da se vratim na moju TP, kao sto sma naveo ovo je ista pumpa kao Midea, Hyundai, Ferroli... Uglavnom jedan od razloga uzimanja je i siroka rasprostanjenost istog modela.
Od juce do danas je bilo hladnije i u toku noci je TP sama podigla na 36c kao sto pise u tablici jer je temp isla ispod 10c
Zidovi su se zagrejali i potrosnja je spala na 12kw skupe, 5kw jeftine struje tj 700w po satu za kucu od 200m2. Normalno ljudi koji su komentarisali potrosnju su znli da treba dan dva da se zagreju zidovi ali eto zaboravili da nam kazu 😅
Mereno na brojilu jer merenje preko aplikacije je tacno kao sto vam auto pokazuje jednu potrosnju ali kada izracunate uvek ispadne 0.5-1L vise u raalnosti