Šta je novo?

Toplotna pumpa

Ovo što ja imam u ponudi je Altherma koja se vise ne proizvodi, sada su aktuelne Altherma 2 i 3, tako da ne znam da li se isplati stara Daikin ili nova Gree?!

E to je već malo za razmišljanje. Vidi kod komšija, malo se raspitaj na temi jer kod njih ima jako puno TP Daikin. Vjerojatno neko ima i tu tvoju iz ponude. Na kraju krajeva bolje malo istraži nego požuriti da odlukom.

Prvo sto najverovatnije svakoga zanima je potrosnja

Juce podeseno fiksno temperatura izlazne vode na 40c

potosnja za 24h proverena na satu koji je inace namenjen za grazu pa nema potrosnje pored toga

visoka tarifa 19kw
niska tarifa 8.7kw

za ovo vreme ispada 900kw za mesec dana.

dan je topao pa je mozda takva potrosnja

inace ova pumpa nema grejac u sebi (moze da se doda )

ima opciju da ima toplu vodu ali sam iskljucio to jer ne vidim veliku ustedu ako mi grejanje trpi zbog toga.

Postoji mogucnost povezivanje vise jedinica ako treba da se pojaca grejanje.

Kroz interfejs ima raznih opcija, od podesavanja rasporeda kada da pali gasi / pojacava i smanjuje do podesavanja rada pumpe prema spoljnoj temperaturi.

Kroz razgovor sa covekom koji je radio ugradnju najmanja glavobolja je da se zadaju fiksni parametri kod tih jeftinijih brednova., tipa da radi uglavnom na 35c izlaz ali da samo ima da se pojaca od npr 15h do 22h.
U sustini i sam kaze da su sve to iste pumpe.

Kombinacija radijatorsko podno grejanje, ali negde sam menjao radijatore negde sam samo dodavao rebra i povecao grejnu povrsinu za 30-50% po sobama.

PVC, 8cm stiropor izolovana tavanica.
Ostavljen stari kotao na drva koji sa dva ventila moze da prekine dotok pumpe i da se koristi on za grejanje. Nista automatika samo mehanika 😅 , on ce sluziti samo u slucaju nuzde.

Ceo sistem napunjen sa tecnoscu za radijatore (300e samo tecnost)
20221029_150539.jpg
Betonazu smo sami radili i postolje.

Postolje za TP traže i po 200-250e što po meni nije normalna cena.. Na kraju sam našao čoveka koji mi je naplatio 8000din ruke sa mojim materijalom.
Sama ugradnja je odnela dosta para jer pumpa je morala da ide malo dalje u odnosu na čvorište u kotlarnici i bilo je dosta posla i delova oko toga.

Poslednja izmena:
Nisam te razumeo, da li imas podno i klasične radijatore?
Koju površinu greješ, po ovoj potrošnji cenim da su ti toplotni gubici oko 2700 kwh?

da.. 3 kupatila, kuhinja i deo hodnika podno, ostatak radijatori.

190m2

7 soba
4 kupatila
3 hodnika
3 kuhinje

kuca sa dve odvojene stambene jedinice.
7x14m osnova odprilike (nadogradjivana kuca)
1 sprat

Poslednja izmena:
Nećeš se ti na to grejati po pravoj zimi..

300e za glikol koji inače smanjuje efikasnost pumpe za 5 %, mislim da on uopste nije potreban ako je TP stalno upaljena.
Jel imas buffer ili hidraulicnu skretnicu za pumpu ili je direktno vezana za grejanje?
Ako sam dobro razumeo krva grejanja ne postoji nego je postavljena fiksna temperatura polaza od 35c? Sobni termostat kontrolise rad pumpe?

300e za glikol koji inače smanjuje efikasnost pumpe za 5 %, mislim da on uopste nije potreban ako je TP stalno upaljena.
Jel imas buffer ili hidraulicnu skretnicu za pumpu ili je direktno vezana za grejanje?
Ako sam dobro razumeo krva grejanja ne postoji nego je postavljena fiksna temperatura polaza od 35c? Sobni termostat kontrolise rad pumpe?
h. skretnica
licno misljnje ili imas neke pozudane informacije?

Jer mi se burazer greje sa 9kw na 160m2 slicna izolacija ali sve podno,vec nekoliko godina, pali mu elektrogrejac kada je velika vlaga.

Poslednja izmena:
Sobni termostat koji je zicom vezan za monoblok, najniza tremperatura u ovo nekom rezimu je 35c. Za sad planiram da imam rezim od 16-23h 40c a ostatak je 35c.
Prvi put vidim u temi ovde da smanjuje glikol efikasnost za TP ali ok..eto jos jedna stavka koju znamo u temi.. duzina od mnobloka do kotlarnice je 5m, pa je tu morao da ide zbog smrzavanja kako sam razumeo ako bude dolazilo do nestanka struje.

Postoji u opcijama mogucnost grajanje na osnovu spoljasnje temperature

1667655210285.png
1667655214908.png

Poslednja izmena:
Bombaš nemoj strašiti čovjeka. Da je hrabar, jeste jer se odlučio za uređaj koji po mom mišljenju slabo zastupljen na tržištu bar u mom okruženju. E sad koliko je dao na glikol i još nešto novaca namiriti i dobio bi sigurno bolju TP. Ja poštujem to je njegovo izbor i ako nedaj bože bude kakvog belaj sam je kriv. U svakom slučaju nek je njemu sa Srećom i da se ogrijev što bolje u odnosu do sada, jer sad je on gospodin.

Bombaš nemoj strašiti čovjeka. Da je hrabar, jeste jer se odlučio za uređaj koji po mom mišljenju slabo zastupljen na tržištu bar u mom okruženju. E sad koliko je dao na glikol i još nešto novaca namiriti i dobio bi sigurno bolju TP. Ja poštujem to je njegovo izbor i ako nedaj bože bude kakvog belaj sam je kriv. U svakom slučaju nek je njemu sa Srećom i da se ogrijev što bolje u odnosu do sada, jer sad je on gospodin.
😅😅
Pa tesko da me uplaši neko sa foruma kada sam sedeo u kući sa slabijim TP i bilo sve ok. Nego eto zanimaju me tako popezne izjave 😅

Inace sa bilo kojim pumpom bilo bi potrošeno isto za postavku.. Jer bi opet sve isto moralo da se radi.

Ako tebi sad treba 35-40c, i uz toliku dnevnu potrošnju na ovim temperaturama, bombaseva izjava nije baš tako daleko od realnosti.
Po onome što pišeš, vidim da ćeš ti imati dosta toga tek da naučiš ove zime, na svu sreću preko svojih ledja.

^ Upravo ovo.. 40c na ovim temp, a sve preko toga je već overkill za TP.

Polako bolan, nemoj te ga prepadati. Ide zima, doće to sve na svoje. Valjda će nam dati povratnu informaciju kad zatim pravo.

Posto verujem da ima dosta ljudi sa slicnom konfiguracijom kuce nadam se da ce @bombaš i @Sg kamikaza podeliti savete kako da se ljudi sto efikasnije greju sa toplotnim pumpama tj da podele svoja iskustva sa svojim TP.

Kao sto sam naveo..brat ima kucu od 160m2 (8cm stiropor, pvc klasika) koju greje sa 9kw , vecinom podno, vec nekoliko godina.

Danas ceo dan drzim 35 izlaz vode jer mi je na 40 pretoplo u kuci.
Ne znam koje su ocekivane potrosnje za 16kw TP za kucu od 200m2 ali ako i po ovim temperaturama potrosnja 1200w na sat. Koja bi trebalo da bude? Idealno? 300w,500w na sat?
Polako bolan, nemoj te ga prepadati. Ide zima, doće to sve na svoje. Valjda će nam dati povratnu informaciju kad zatim pravo.
Tesko da se prepadam bez konkretnih informacija i prikazano kako to radi u stvarnom zivotu a ne iz prospekta.. 😅

Ja pisem sta meri brojilo..a ne sta pise u reklamnom materijalu

Poslednja izmena:
Posto verujem da ima dosta ljudi sa slicnom konfiguracijom kuce nadam se da ce @bombaš i @Sg kamikaza podeliti savete kako da se ljudi sto efikasnije greju sa toplotnim pumpama tj da podele svoja iskustva sa svojim TP.

Kao sto sam naveo..brat ima kucu od 160m2 (8cm stiropor, pvc klasika) koju greje sa 9kw , vecinom podno, vec nekoliko godina.

Danas ceo dan drzim 35 izlaz vode jer mi je na 40 pretoplo u kuci.
Ne znam koje su ocekivane potrosnje za 16kw TP za kucu od 200m2 ali ako i po ovim temperaturama potrosnja 1200w na sat. Koja bi trebalo da bude? Idealno? 300w,500w na sat?

Tesko da se prepadam bez konkretnih informacija i prikazano kako to radi u stvarnom zivotu a ne iz prospekta.. 😅

Ja pisem sta meri brojilo..a ne sta pise u reklamnom materijalu
Drug neka je sa srećom, ne mogu da komentarišem ništa jer nemam TP, verujem da ljudi koji ti pridikuju imaju, inače je sve samo prosipanje prazne priče rekla-kazala.
Što se tiče mnoblok pumpi, lično sam razgovarao sa inženjerom koji to radi 20god i on je više za to nego split, e sad ko može da uporedi iz ličnog iskustva neka iznese.
Grejanje radijatorima i TP kažu može, ali i ne baš, ali ja imam komšiju sa Gree na radijatore koji je prošle godine potrošio manje za struju nego ja na pelet, a ovoj da ne govorim.

Kao sto si naveo, bratu se pale elektro grejaci kad je "vlaga", ali nisi naveo koje snage, koliko dugo rade, koliko su potrosili, koliko je to sve obesmislilo TP manje snage, koliko je to oborili ukupan COP....
Mnogo bitnih podataka fali.
nadam se da ce @bombaš i @Sg kamikaza podeliti savete kako da se ljudi sto efikasnije greju sa toplotnim pumpama tj da podele svoja iskustva sa svojim TP.
Podeljana iskustva i saveti postoje, samo mora neko da ih procita, bar sto se mog iskustva grejanja sa TP tice.
Ne znam koje su ocekivane potrosnje za 16kw TP za kucu od 200m2
Ne znam ni ja kolika je ocekivana potrosnja za tvoju kucu jer o istoj ne znam nista, ali po onome sto si napisao stojim iza onoga sto sam rekao, da bombaseva izjava nije daleko od realnosti.
Kao i sto sam rekao da ces ove zime imati dosta toga da naucis, u suprotnom je nagore sto mozes da izgubis novac.
Ja sam npr kod sebe od 01.11. ujutru do sad potrosio 36 kWh skupe i 20 kWh jeftine struje, u kuci od 130 mkv.

Grejanje radijatorima i TP kažu može, ali i ne bas
Rekla-kazala. Obicno tu mantru ponavljaju oni koji ne koriste tp....
Ima na netu da se nadje bas bas mnogo stvari vezano za iskustva sa grejanjem na tp. Ne budite lenji, ako vas zanima.

Kao sto si naveo, bratu se pale elektro grejaci kad je "vlaga", ali nisi naveo koje snage, koliko dugo rade, koliko su potrosili, koliko je to sve obesmislilo TP manje snage, koliko je to oborili ukupan COP....

Podeljana iskustva i saveti postoje, samo mora neko da ih procita, bar sto se mog iskustva grejanja sa TP tice.

Ne znam ni ja kolika je ocekivana potrosnja za tvoju kucu jer o istoj ne znam nista, ali po onome sto si napisao stojim iza onoga sto sam rekao, da bombaseva izjava nije daleko od realnosti.
Kao i sto sam rekao da ces ove zime imati dosta toga da naucis, u suprotnom je nagore sto mozes da izgubis novac.
Ja sam npr kod sebe od 01.11. ujutru do sad potrosio 36 kWh skupe i 20 kWh jeftine struje, u kuci od 130 mkv.

Ima na netu da se nadje bas bas mnogo stvari vezano za iskustva sa grejanjem na tp. Ne budite lenji, ako vas zanima.
Imaš radijatore ili podno?

Majstori ko majstori, čast izuzecima, većinom guraju monoblok. A grijanje TP sa radijatorima itekako može i lijepo radi. Naravno daleko uglađenije radi sa podnim grijanjem.

Ne znam kako mozes da stojis iza toga sto si rekao a ne znas kolika bi trebalo da bude potrosnja, stojim ali ne znam 😅

Sto se brata tice on je prezadovoljan, jefinije mu je na TP nego na drva tj ugalj a u svakom slucaju vreme niko ne moze da kupi i onaj deo gde se bakce sa hladnim jutrima. Planira prelazak na 12kw bas da bi izbacio upotrenu elektrogrejaca sto je vise moguce ali nisu mu nesto racuni bili da je previse kukao.

Sad sam video da ti imas TP voda/voda, 8cm spoljnog stiropora + 5cm unutrasnjeg stiropora na panelnim radijatorima.

Kod mene je 65% veca kvadratura, na tvoju potrosnju dodaj 65%
Voda/voda su efikasnije pumpe i za njih treba imati uslove, nemoguce ih porediti sa vazduh voda koje nemju tu efikasnost pogotovo na nizim temp.
Imas skoro duplo vise izolacije od mene..
Ti si drzao na 35c , ja na 40c (ovo je bio jucerasnji test, pretoplo je bilo), najverovatnije cu ici na krivu pod rednim brojem 8 za radijatorsko grejanje.

Ti sa tvojom postavkom ne mozes da se poredis sa 90% kuca u srbiji (mogucnost tp v/v, 8+5cm stiropora)

Ne znam kako mozes da stojis iza toga sto si rekao a ne znas kolika bi trebalo da bude potrosnja, stojim ali ne znam 😅
Moraš pažljivije i ozbiljnije da čitaš da bi shvatio šta sam ti rekao.

Voda/voda su efikasnije pumpe i za njih treba imati uslove, nemoguce ih porediti sa vazduh voda koje nemju tu efikasnost pogotovo na nizim temp.
Garantujem da je u ovim danima efikasnost na strani vazduh/voda.
A ja sad ne držim zadatu 35, nego nekoliko stepeni manje 🤫
Kod mene je 65% veca kvadratura, na tvoju potrosnju dodaj 65%
Kako sad 65% vise? Ne reče da grejes 190mkv?
Kako sad toliko?

Evo po treći put.. Napisao si, da si juče kada je dnevna temp bila preko 15c grejao kuću sa 40c u sistemu.
Evo ti reci nama, šta misliš da će se desiti kada bude -5c?

A šta da se desi bombaš. Dignuće na 55 stepeni polazni vod, ako bude mogla to podnijeti. Pošto kod njega nije još ni visokotemperaturna TP ima da bude Cop 1.

Majstori ko majstori, čast izuzecima, većinom guraju monoblok. A grijanje TP sa radijatorima itekako može i lijepo radi. Naravno daleko uglađenije radi sa podnim grijanjem.
Nije stvar da li će da uglađenije radi nego u potrošnji i smislu ugrađivanja TP koja je za niskotemperaturno grejanje a ne za radijatore gde ti treba visoka T vode ili gomila radijatora u kući

Slažem se sa tobom, a to da će manje trošiti struje to se podrazumjeva. Svi smo mi većinom radili grijanje pa tek onda izolaciju na kući kad je bilo novaca. Mnogi majstori su većinom stavljali više rebara radijatora nego što treba i jače kotlove. A kad je došla izolacija objekta onda otvaraju prozore ili mjenjaju kotao. Ja sam za 200 kvadrata grijanja uzeo kotao 50 KW, sa namjerom da grijem 360 u budućnosti ali se od toga poslije odustalo. Sad kad je riješena izolacija objekta idem na TP 11 kw. I zna se naravno Japanac.

Treba mi preporuka za TP vazduh/vazduh koja bi bila dopuna strujnim grejacima etaznog grejanja sa klasicnim radijatorima dokle uslovi dozvole. Greje se velik prostor, oko 200m2, izolacija je stiropor spolja 10cm. Generalno ne mislim da bih pravu zimu mogao da prodjem samo sa TP ili bi mi trebala industrijska postavka za to. Problem sa prelaznim mesecima je merna grupa na kojoj je grejanje i postavka grejaca koji su minimum 6kW sto se na mernoj grupi zestoko ne isplati u prelaznom periodu. Trenutno preguravamo na klimama ali je jedna klima po jedinici (2x100m2) sto nije dovoljno pa sad ili dodavati klime ili neko resenje sa TP, cini mi se da bi TP bio elegantnije i multifunkcionalnije resenje (i dosta skuplje ali ok). Ako postoji nacin da TP dogreva koliko moze i tokom jake zime to bi bio plus, da li je to uopste isplativo tj. do koje temperature generalno TP vazduh/vazduh imaju ok efikasnost? Klime koje imam trenutno, neki Samsung i LG (oba inverter, relativno novije) mogu da greju do oko -5 a da to ima nekog smisla tj. posle toga vazduh koji izlazi je tek mlak, jel se otp isto ocekuje i za TP?

Sa kojim polazom vode grijes inace, imas li mogucnost dodavanja/povecavanja radijatora i koliki ti je budzet?

Nazad
Vrh Dno