Šta je novo?

AMD RX 7000 (RDNA 3)

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Iznenadilo je i mene. Očekivao sam malo niže cene, ne ovoliko...

AMD je okačio na sajtu neke cifre, koje nisu bile tokom prezentacije.

WoDskPY.png

Nemoguće je izvući zaključak bez pravih recenzija, ali upoređujući sa nekim rezultatima 6950XT sa neta ovo više izgleda kao 40% dobitka u odnosu na nju, nego 50-70% koji AMD pominje.
Nadam se da grešim, ali ne mogu sa se otmem utisku da je ovo jako loše za tržište, tj. da ovo neće uopšte doneti korekciju cena 4090 i 4080 16 GB, a posle i ovih slabijih kartica u Evropi. Za 4090 je i jasno da joj nije konkurencija zbog značajno slabijih performansi, ali čak gledajući i 4080 16 GB, ja ne vidim da će ovo naterati Nvidiju da spusti njihovu naduvanu cenu, pod uslovom da su ovakve razlike između kartica u performansama.

Ako gledamo cenu za FE 4080 u Nemačkoj, ona će biti 1450 EUR i verovatno će ovog puta i moći da se kupi po toj ceni. Što se tiče referentnih 7900XTX, pitanje u u kojoj će količini uopšte biti dostupne, jer gledajući 6000 seriju njih gotovo nije ni bilo na stanju. U tom slučaju ostaju jeftiniji AIB modeli, koji će teško biti ispod 1300 EUR. Prema Nvidijinim slajdovima 4080 je oko 20% jača u odnosu na 3090Ti. To bi značilo da je 7900XTX oko 10% jača od 4080, ali ima drastično slabije ray tracing mogućnosti. Ni u ludilu ne bih davao ovakve pare za grafičku, a nisam fanboy ni jednih ni drugih, ali ako se stavim u poziciju nekog ko se odlučuje između ova dva modela po ovim cenama, prilično sam siguran da će taj želeti i da proba da odvrne ray tracing podešavanja i da će mu to biti bitna stavka. Ako dodamo i to da DLSS daje dosta bolje rezulatate i brže izlazi u novim igrama od FSR, mogu da vidim kako se dobar deo kupaca između 7900 XTX od 1300 EUR ipak odlučuje za 4080 od 1450 EUR. Pogotovo imajući u vidu da većina ipak preferira Nvidia samo zbog jačeg brenda.

Posebna priča je onaj nešto pristupačniji segment kartica, kao npr. 6900XT, koja je trenutno oko 750 EUR u Nemačkoj, a bila je i oko 700 EUR. Čak je i na kupujemprodajem pre nekoliko nedelja bila dostupna nova Red Devil 6900 za 730 EUR. U odnosu na nju dobitak sa 7900 XTX je 50%, a cena skoro duplo veća. Ne vidim kako to npr. i neki 7800XT može doneti boljitak u pogledu preformansi za uloženi novac. Čak izgleda prilično realno da neka zamišljena 7700XT bude po performansama približno 6900XT za istu cenu, tj. da ništa ne dobijemo u (srednjem segmentu kartica) sa novom generacijom u tom pogledu.

Nalupetao sam svašta, pogotovo što ne znamo tačne performanse kartica, ali vidim da su svi nešto oduševljeni cenama, pa rekoh da malo mračim da ne bude sve u nekom pozitivnom tonu kada se objavljuju kartice sa cenom od preko 1000 EUR. :)

Idemo miki, Asus TUF kuler za 7900XTX je cak duzi od 4090 kulera (za mrvicu), i za mrvicu tanji (jos neznatnije)

ASUS-RX7900-TUF-2.jpg

Uopšte me me zanima šta će raditi ljudi koji kupuju grafike od 1500 da bi se igrali.

Dok ne krenu da izbacuju 7400-7700, neću mnogo pratiti dešavanja na tržištu

Odlicne kartice, sad cekamo srednju klasu da razvale jos vise! :D

7900XTX kod nas aib 250k rsd ce biti pocetna cena.

Nece mozda biti 250k, ali 200k ima da bude 1/1.

Ono kad se raduješ što je cena najjače grafičke pala na cifru za koju možeš da zajedno kupiš PS5 i Xbox X...

No, dobro, dok se ne pojave prve recenzije sve je puko nagađanje. Ono što je meni zanimljivo u novim Radeonima jeste čiplet dizajn i čak 96 megabajta Infiniti keš 2 memorije. Neki upućeniji u materiju kažu da je sa brojem CU, ROP, TMU, Šejdera i ostalih tehnikalija 7900XTX opasno blizu 4090 po rasterskim mogućnostima. S obzirom da je 4090 po MSRP-u 1600$ ( kojeg nema nigde da se kupi za te pare ), a da će 7900XTX koštati 1000$ ( kojeg nećeš nigde moći da kupiš ) očigledno je AMD rešio da smanji profitnu marginu kako bi zadao dobar udarac Nvidiji. 4080 je već sada "obsolete" sa cenom 200$ većom ( koju nećeš moći nigde da kupiš ) od najjačeg Radeona ( kojeg takođe nećeš moći nigde da kupiš ).

Raster perf. po svemu sudeći max ~10% slabije nego 4090

Na temu, Linus je uradio procenu na osnovu AMD slajdova, ako je procena dobra, eto borbe sa cenama.

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    93.2 KB · Pregleda: 83
  • 2.jpg
    2.jpg
    107.1 KB · Pregleda: 87
Poslednja izmena od urednika:
Pre ili kasnije ce i amd preci na ovaj standard

Kako raste zahtevnost i kako svi pumpaju power draw zarad nekoliko procenata u patkometriji, moraće eventualno...samo je pitanje vremena. Ovu (RX 7000) generaciju su se provukli bez custom adaptera, sledeću ne verujem da hoće.
Osim ako ne dođe do neke drastične promene u arhitekturama da značajno poveća efikasnost ali ne vidim išta nalik tome na vidiku...

Sve sto sam pricao je se obistinilo. A to je da ce morati da se kupi novo napajanje, tako ce i biti jer taj prelaz se pokazao kao losa stvar. Isto sam rekao da AMD vec dokazano ima jeftiniji nacin proizvodnje i da ce imati nize cene nego Nvidia i eto desilo se. Oko AMD drajvera najvise placu korisnici Nvidia grafika, znam 10 ljudi iz Svedske, Belgije, Ceske, Slovacke vecina ima AMD grafike i nikad se niko nije zalio i FPS izuva.

A sto se tice cena i njihovog rasta to su krivi sami korisnici koji to prihvataju. Gejming industrija raste i oni to vrlo dobro znaju i uvek ce biti i PC i igraca na konzolama i to ce samo rasti pa tako i oni dizu cene jer to ocigledno prolazi. Nego bi ljudi odmah sada najnovije najbolje da bi dobili 20-30 FPSa vise koje nece primetiti nikako i onda posle kukaju.
I sam sam jednom pojeo ***** finansirajuci Ngreediju i nikad vise, od sada sva moguca tehnika samo na popustima.

A zasto AMD tek u decembru pusta prodaju grafika to mi nije jasno, oduzise ga bas.

Pa zbog praznika, posle crnog petka :)

6950XT + ~60% je iznenadjujuce blizu RTX4090 rastera. RT je u rangu top-end RTX30 grafickih. FSR 3 stize sledece godine sa svojim frame generation tech-om. Sve u svemu, IMO super solidno.

7970XTX na prvi pogled ima dosta bolji price/perf u odnosu na RTX4090. Tesko da ce nvidia oboriti cene te graficke [posto je ocigledan flagship koji se prodaje dobro], ali mozda malo pretumbaju 4080 i 4070 cene.

Fino je i videti da je AMD spustio cenu za 6900XT naslednika [sa $999 na $899]. Ko kaze da su nize GPU cene stvar proslosti? :D

Frank ovde jasno kaze da su 7900XT/XTX direktna konkurencija RTX 4080 grafickoj.

Prosle generacije su 6900XT [$999] promovisali kao pandan RTX 3090 [$1500]. Da li to znaci da ce sledece godine mozda izbaciti neki RDNA3 model sa dva GCD-a koji ce nadmasiti 4090? Videcemo...

Ali bukvalno covek napisao gore sta je Azor rekao u intervjuu...

Frank ovde jasno kaze da su 7900XT/XTX direktna konkurencija RTX 4080 grafickoj.

Prosle generacije su 6900XT [$999] promovisali kao pandan RTX 3090 [$1500]. Da li to znaci da ce sledece godine mozda izbaciti neki RDNA3 model sa dva GCD-a koji ce nadmasiti 4090? Videcemo...
Zato je cena bila prikazana mnogo niza nego 4090, to mi je bilo čudno na prvu loptu. Uvek amd ide malo nizom cenom nego nvidia ali da ide 60% bilo mi je prosto neverovatno. Znaci tek ćemo očekivati pravog konkurenta sledeće godine.

U svoj toj priči, jedino su DLSS/FSR bitni...propisni RT nećemo videti još godinama.

Nego, zanimljiva diskusija o ceni 7900XT:

Neko je lepo primetio da ima cenu koju ima da bi učinio XTX boljom kupovinom. Stara ljigava prodajna taktika...ista fora kao 4080 12GB i 16GB, karta koja je tier niže bude preimenovana da bi učinila jaču i skuplju primamljivijom.

Još zanimljivije, navodno nije ni bila predviđena XTX verzija već je 7900XT prvo postojao kao 7800XT a 7900XTX kao 7900XT (što bi imalo smisla kad se uporede specifikacije). ali su u zadnji čas preimenovali karte iz gorepomenutog razloga...

Mnogo su isti.

Poslednja izmena:
Ja sam vec bio napisao (koju stranu unazad) ali mi je post od strane moderacije obrisan, a odnosilo se bas na cenu/performanse 6900xt v 7900xtx koja je "donekle ok" i 7900xt vs 6800xt gde je podignuto za 200$ i taj odnos nije ok. A to su samo msrp cene, na papiru.
Sve je izglednije da ce 6800xt i 6900xt ostati na trzistu u klasi od 600-700$ (odnosno eura) i da ce 7000 serija biti taj tier iznad... Isto vazi i za zeleni tabor.

+edit
btw razlika u raster performasama 6800xt vs 6900xt 8-10%, sto je ovu potonju cinilo i ne bas logicnom kupovinom.
6800xt kada se sagleda je donekle "best buy" kupovina bila iz gornjeg segmenta te prethodne generacije oba tabora. Ili obora? :D

Poslednja izmena:
Cela ta ujdurma i kod jednih i kod drugih će samo da pokvari situaciju i cena/performanse kod jeftinijih modela...

Nazad
Vrh Dno