Thunderbolt
Cenjen
- Učlanjen(a)
- 05.01.2014
- Poena
- 195
Ljudovi, gledao sam neki externi monitor da uzmem i naletim na ovaj klip na youtube
I ubaci mi covek rovca u glavu, odem danas kod drugara koji ima 28" 4k monitor i zaista je covek bio upravu.
Ili da scale bude na Full HD ili 4K bilo koji drugaciji scale dovodi do usporenja i trosenja vise resursa. Na 4k deluje sve previse sitno i prakticno nije za realno koriscenje, bar na 28" dok na Full HD sve je krupno i radi sve ok( ali mislim da i ako je pokazuje full hd da je zapravo slika 4k ili se tripujem)
Ima li smisla ovo sto pricam ?
Oko ovoga sam ja razbijao glavu i dva meseca odlagao upgrade sa 24" 1080p na 27" 4K 144Hz. Mogu ti reći da je to potpuna budalaština. Koristim M1 Pro 14.

Za skaliranje sam uzeo 2304 x 1296 koja čini sve malo krupnijim od 1440p jer mi tako više odgovara, a opet imam više prostora nego na 1080p.
1440p monitori ne podržavaju HiDPI mode (isto kao ni 1080p) i tekst će ti izgledati krzavo kao i na trenutnom monitoru. To može malo da se popravi preko BetterDummy, kao i Font Smoothing Adjuster (ovo svakako preporučujem svima). Ja na 4K 27" nisam primetio apsolutno nikakav pad performansi i sve mi izgleda savršeno, a pritom sam prilično približen monitoru i opet nisam u stanju da primetim piksele ili bilo kakve negativne efekte non-integer skaliranja. A veruj mi da pratim performanse i potrošnju u svakom momentu preko iStat Menus.
Uglavnom, nemoj ni slučajno uzimati 1440p zbog tog Bjango članka. 4K izgleda ubedljivo bolje i povećana potrošnja ili bilo kakav pad performansi je zanemarljiv. Naravno da je bolje imati 5K monitor i integer skaliranje na 1440p, ali su razlike prilično male, posebno kad porediš izbor između 1440p i 4K monitora.
Time to upgrade your monitor
A non-comprehensive and opinionated guide to best monitor for programming