Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Ne bih ja to mogao da trpim ni na uredjaju od 200 eur.
Jako tesko se primeti kada radi ekran (uglavnom kada je sve belo, kao da je umazan malo ekran, malo tamnije bude), pojavilo se negde u cetvrtoj godini koriscenja, taman pred istek garancije. Retko brisem ekran, pa nisam ni skontao lako. Ali da, 14"/16" nov uzeti i da se to pojavi u prvoj godini, stvarno bezveze... 13" M1 nema taj problem izgleda.

Mislim da nije greška u dizajnu, nego slabija kontrola kvaliteta. Butterfly tastature i FlexGate su bili mnogo veći problem.

Je l' ima neko sa 16gb m1/m1 pro da mu RAM nije dovoljan za svoj workflow?

Mislim da nije greška u dizajnu, nego slabija kontrola kvaliteta. Butterfly tastature i FlexGate su bili mnogo veći problem.

Je l' ima neko sa 16gb m1/m1 pro da mu RAM nije dovoljan za svoj workflow?
Bio ja i na 8gb i na 16gb na M1, pa zato presao na 14" M1 Pro sa 32gb. Nekoliko virtuelnih masina u Parallelsu, ogromna razlika 16 i 32

Bio ja i na 8gb i na 16gb na M1, pa zato presao na 14" M1 Pro sa 32gb. Nekoliko virtuelnih masina u Parallelsu, ogromna razlika 16 i 32
U tom slučaju sigurno znači. Kako ti se ponašao npr. sa jednom VM sa dodeljenih 4Gb?

Da dodam još, pogledao sam M2 Air u iStyle-u. Moj prvi utisci su: odličan balans težine i osećaj uopšte, i tastatura lepše izgleda nego kod pro modela. Za isplativost je već rečeno, svega 16.000 jeftiniji od 14" MBP u istoj konfiguraciji (uz 4 GPU jezgra manje).

U tom slučaju sigurno znači. Kako ti se ponašao npr. sa jednom VM sa dodeljenih 4Gb?

Da dodam još, pogledao sam M2 Air u iStyle-u. Moj prvi utisci su: odličan balans težine i osećaj uopšte, i tastatura lepše izgleda nego kod pro modela. Za isplativost je već rečeno, svega 16.000 jeftiniji od 14" MBP u istoj konfiguraciji (uz 4 GPU jezgra manje).
Samo što bih ja 10 puta pre ovog puta uzeo PRO zbog notcha ČP

Secam se staingate-a, drugar nije mogao nikako da resi i platio je zamenu. Ali je laptop bio star nekoliko godina.
Ovo nije tako da se razmazuje, samo je utisnuto sve sto dodiruje ekran.... Evo slike, malo je prenaglaseno jer su ostale cestice od krpe dok sam ga brisao, nije bas tako jako zrnasto kao sto izgleda... Ali to je taj oblik, bukvalno se preslikalo telo laptopa.

Evo sad ga gledam, danima je na stolu, sklapao-rasklapao vise puta... jednom mozda nosen u torbi... Preslikana prljavstina od tastature na ekran, znaci pipa kako god okrenes, pritiskao- ne pritiskao...

Prilozi

• IMG_5659.jpg
    IMG_5659.jpg
    88.8 KB · Pregleda: 173
Kao što napisah, zeznuli su dizajn.

Podmeći krpe na laptop od 5K evra :LOL: O majko bоžija, kakav propust. :ROFLMAO:

Ja mislim da ni to nije pametno rešenje, pošto je bilo ljudi koji su se žalili da im je pucao ekran, nakon što su stavljali zaštite na tastaturu.

Secam se staingate-a, drugar nije mogao nikako da resi i platio je zamenu. Ali je laptop bio star nekoliko godina.
Ovo nije tako da se razmazuje, samo je utisnuto sve sto dodiruje ekran.... Evo slike, malo je prenaglaseno jer su ostale cestice od krpe dok sam ga brisao, nije bas tako jako zrnasto kao sto izgleda... Ali to je taj oblik, bukvalno se preslikalo telo laptopa.

Evo sad ga gledam, danima je na stolu, sklapao-rasklapao vise puta... jednom mozda nosen u torbi... Preslikana prljavstina od tastature na ekran, znaci pipa kako god okrenes, pritiskao- ne pritiskao...
Jel misliš da je ovo konkretno problem kod tebe, ili da su sve 16ice problematične?

Video sam licno na jos dve… kod mene je izrazenije, ali i kod njih je krenulo
Baš glupost, sad ću baš da pitam kolegu kakva je situacija kod njega, mada ga on ima tek 3-4 meseca i koristi ga konstantno u clamshell modu.

gorepomenuti se koriste prenosno, skoro svakodnevno
ne verujem da se njemu pojavilo ako nije mrdnulo, nema trljanja o ekran, pipkanja itd

Pozdrav,

Stigo mi laptop iz amerike, naravno adaptar USA standard, pa jurim DuckHead.

Jel zna neko jel ovi iz macole prodaju originale ili kineze (Mlimis pise original al dal je il nije).

Cini mi se da sam i ja video kod sebe space na ekranu, ali se obrisalo sa krpom.

Pozdrav,

Stigo mi laptop iz amerike, naravno adaptar USA standard, pa jurim DuckHead.

Jel zna neko jel ovi iz macole prodaju originale ili kineze (Mlimis pise original al dal je il nije).

Kao sto pise na njihovom sajtu

Duck Head koji mi nudimo je originalni Apple proizvod

Oni moraju da prodaju original ili MF sertifikovan proizvod.

Kao sto pise na njihovom sajtu

Oni moraju da prodaju original ili MF sertifikovan proizvod.
Hvala na odgovoru :D AL i dalje ne kapiram kako su autorizovani.
  • Ne mogu da se legujem na njihov sajt sa svojim user / pass https problemi
  • Ne mogu da resetujem sifru, opet https problemi
  • Porucio sa napravljenog treceg naloga duckhead, stavio za placanje na njihov racun :) Ne mogu na sajt da nadjem njihov racun, niti mi je na email stigao broj racuna .
  • Na telefon se niko ne javlja 3 dana
  • Na email niko ne odgovara
  • Odgovorili mi samo na messenger na facebook :D

Sreca ovo sto kupujem kosta 1900 din, al ja bi se najezio da odnesem uredjaj da servisiram kod njih :D Ili da provucem online karticu kod njih.

Poštovani forumaši,
u želji da posedujem apple-ov email (@icloud.com) sinoć sam otvorio Apple ID.
Međutim aplikacija iCloud na Windowsu (skinuta sa Microsoft Store-a) ne može da se pokrene bez prethodne inicijacije na nekom od apple-ovih uređaja.
Potrebna mi je pomoć nekog od korisnika Mac ili iPhone uređaja da se prijavi sa mojim podacima i tako inicijalizuje eMail nalog.

Preko web-a mogu da koristim iCloud, ali samo kontakte, notes, tabele i sl., bez eMail-a.

Pozdrav.

Poštovani forumaši,
u želji da posedujem apple-ov email (@icloud.com) sinoć sam otvorio Apple ID.
Međutim aplikacija iCloud na Windowsu (skinuta sa Microsoft Store-a) ne može da se pokrene bez prethodne inicijacije na nekom od apple-ovih uređaja.
Potrebna mi je pomoć nekog od korisnika Mac ili iPhone uređaja da se prijavi sa mojim podacima i tako inicijalizuje eMail nalog.

Preko web-a mogu da koristim iCloud, ali samo kontakte, notes, tabele i sl., bez eMail-a.

Pozdrav.
Probaj možda preko virtuelne mašine sa MacOS.

VMware sad podržava zvanično Windows 11 for ARM.

Izašao je i Parallels 18, čini mi se da su podigli cene tako da svi koji su ugrabili Parallels Pro pretplatu za $39 su odlično prošli. 😁

Apgrejdovao sam se na parallels 18 juce i primecujem razlike u performasama na w11 masinama, takodje lep dodatak refresh rate-a na promotion ekranima na 14" i 16" mbp. Da li je neko slucajno vec probao vmware novi?

Apgrejdovao sam se na parallels 18 juce i primecujem razlike u performasama na w11 masinama, takodje lep dodatak refresh rate-a na promotion ekranima na 14" i 16" mbp. Da li je neko slucajno vec probao vmware novi?
Nisam probao VMware sa zvaničnom podrškom, ali jesam ranije. I dalje je Parallels mnogo bolji i jedini podržava 3D akceleraciju, ali verovatno je prihvatljiva opcija za nekoga kome ne treba često ovako nešto.

Ja sam i na Parallels 17 imao high refresh rate, moguće da sam ručno aktivirao. 144Hz na eksternom monitoru i 120Hz na Pro 14.

U čemu si tačno primetio unapređenje kod Parallels 18? Ja sam tek pre par sati napravio upgrade tako da nisam imao vremena da primetim mnogo toga.

Ja teram Parallels Pro, juce upgrade bas na 18 verziju. I dalje imam problem sa prepoznavanjem USB3.0 Externih SSD uredjaja. Bukvalno mu fale drajveri, ne znam dal je do Windows 11 ARM ili nesto drugo, jer normalno radi na Windows 11 Intel masini?

Da li neko ima slicnih problema oko external hard drive na parallelsu ako se koristi USB-C. U mom slucaju WD My Passport SSD od 512gb. Device manager se zali da nema drajevere :|
Meh sad vidim i ja cenu €119.99 sa Parallels Pro, 20evra vise nego prosle godine.

Prati samo popuste, bude često mnogo jeftinije.
Ma mislim da to ne pije vodu kad se obnavlja pretplata. Samo kad se kupuje prvi put.

Elem sta je bolje shutdown macbook ili staviti na sleep mode?
Vidim dosta teme i youtube video povodom ovoga. Mene vise interesuje sta je bolje za battery life. Ne znam kakva je situacija sto se tice M1 makova :)

Prethodnih godina sam gasio Mac toliko da moze da se izbroji na prste jedne ruke 😄

Jedino ako ides negde na duze, onda napunis na oko 50% u ugasis do sledeceg koriscenja, a tokom redovnog koriscenja, nepotrebno je to raditi.

Pitanje je i da li ima potrebe gasiti ga kada je u koferu otkada se ne koristi HDD. Ja ne gasim nikad, samo ga sklopim i resetujem posle update-a. I dalje me fascinira kako M1 odmah radi i pre nego sto u potpunosti otvoris poklopac 😂

Nazad
Vrh Dno