Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Ljudovi, gledao sam neki externi monitor da uzmem i naletim na ovaj klip na youtube
I ubaci mi covek rovca u glavu, odem danas kod drugara koji ima 28" 4k monitor i zaista je covek bio upravu.
Ili da scale bude na Full HD ili 4K bilo koji drugaciji scale dovodi do usporenja i trosenja vise resursa. Na 4k deluje sve previse sitno i prakticno nije za realno koriscenje, bar na 28" dok na Full HD sve je krupno i radi sve ok( ali mislim da i ako je pokazuje full hd da je zapravo slika 4k ili se tripujem)
Ima li smisla ovo sto pricam ?

Oko ovoga sam ja razbijao glavu i dva meseca odlagao upgrade sa 24" 1080p na 27" 4K 144Hz. Mogu ti reći da je to potpuna budalaština. Koristim M1 Pro 14.

1664710401979.png
Za skaliranje sam uzeo 2304 x 1296 koja čini sve malo krupnijim od 1440p jer mi tako više odgovara, a opet imam više prostora nego na 1080p.

1440p monitori ne podržavaju HiDPI mode (isto kao ni 1080p) i tekst će ti izgledati krzavo kao i na trenutnom monitoru. To može malo da se popravi preko BetterDummy, kao i Font Smoothing Adjuster (ovo svakako preporučujem svima). Ja na 4K 27" nisam primetio apsolutno nikakav pad performansi i sve mi izgleda savršeno, a pritom sam prilično približen monitoru i opet nisam u stanju da primetim piksele ili bilo kakve negativne efekte non-integer skaliranja. A veruj mi da pratim performanse i potrošnju u svakom momentu preko iStat Menus.

Uglavnom, nemoj ni slučajno uzimati 1440p zbog tog Bjango članka. 4K izgleda ubedljivo bolje i povećana potrošnja ili bilo kakav pad performansi je zanemarljiv. Naravno da je bolje imati 5K monitor i integer skaliranje na 1440p, ali su razlike prilično male, posebno kad porediš izbor između 1440p i 4K monitora.

Da li je neko imao ovaj problem, sinoc je pocelo da mi se desava? Mis je MX master 2, samo je odjednom poceo da radi connect-disconnect sve sekunde kao na snimku. Na poslu imam identican mis i probam njega i ponasa se isto.
Probao sam sad neki drugi logitech mis i radi normalno.

Prilozi

• Screen Recording 2022-10-20 at 10.48.24.mov
    320.9 KB
Znam da je ovo dosta glupo pitanje, ali bih voleo da čujem mišljenje ljudi koji su se možda našli u sličnoj situaciji. Još nekih desetak dana traje popust u našoj ovlašćenoj radnji za Macbook Pro modele. Jako su zanimljivi popusti, i sa odbijanjem PDVa bih mogao da uzmem M1 Max 16 za jako lepu i po meni korektnu cifru. Pošto je M2 iza ćoška, kapiram da je ovo popust radi raščišćavanja prostora u magacinu, pored toga što znam da generalno dosta ljudi odustaje od kupovine hardvera zbog brige za finansijskom krizom itd.

Pošto niko od nas ne zna koliko će biti bolje M2 mašine u odnosu na M1, i da li će pored spec bumpa biti još nekih promena, da li mislite da je i u ovom trenutku M1 Max pametna kupovina, jer mogu da ga uzmem relativno "povoljno"? Ili da odustanem skroz i čekam M2?

Hvala svima na savetima!

Znam da je ovo dosta glupo pitanje, ali bih voleo da čujem mišljenje ljudi koji su se možda našli u sličnoj situaciji. Još nekih desetak dana traje popust u našoj ovlašćenoj radnji za Macbook Pro modele. Jako su zanimljivi popusti, i sa odbijanjem PDVa bih mogao da uzmem M1 Max 16 za jako lepu i po meni korektnu cifru. Pošto je M2 iza ćoška, kapiram da je ovo popust radi raščišćavanja prostora u magacinu, pored toga što znam da generalno dosta ljudi odustaje od kupovine hardvera zbog brige za finansijskom krizom itd.

Pošto niko od nas ne zna koliko će biti bolje M2 mašine u odnosu na M1, i da li će pored spec bumpa biti još nekih promena, da li mislite da je i u ovom trenutku M1 Max pametna kupovina, jer mogu da ga uzmem relativno "povoljno"? Ili da odustanem skroz i čekam M2?

Hvala svima na savetima!
Po meni mislim da na novom M2 nece biti nikakvih promena u dizajnu. Verovatno ce kad se pojavi biti poprilicno skuplji od trenutne opcije sa M1 Max procesorom. Licno koristim 16 M1 pro i Mac Studio M1 Max, i mogu slobodno reci da ce bez problema izgurati svaki zahtevniji rad. Preporucio bih da se ide na 32gb rama ako se rade dosta zahtevnije stvari. Cak sam video da je obican M2 imao nekih problema oko hladjenja u ovim verzijama od 13". To je neko moje misljenje da bi trebao da ides na M1 Max.

Hvala svima na savetima!
Uzimaj bez razmišljanja. M2 je iteracija. M3 će već biti ozbiljan skok.

I ja sam se lomio oko m1 max, 32GB, 2TB, 14” zbog m2. Bio na popustu u MediaMarkt Outlet-u za 2599e (izložbeni eksponat) i kad odbijem Holandski porez od 21%, izašao bi me 2150e. Femkao sam se nedelju dana i u međuvremenu ga neko apio.
Srećom ne žuri mi se, samo sam hteo da konačno malo probam i Mac. :)

Srećom ne žuri mi se, samo sam hteo da konačno malo probam i Mac. :)

Once You Try/Go Mac, You'll Never Go Back 😁

Šalu na starnu, lovi za Black Friday sniženja, a uskoro će i Božićna koja su bar na zapadu solidna 😃

@muki85

Ne znam čime se baviš, ali mislim da M2 neće biti toliki kvantni skok da bi ti kupovina M1 Max bila neopravdana, ako već možeš da povoljno iskombinuješ 😃

Ima u Saturnu:
APPLE MacBook Pro (2020) MYD82D/A, Notebook mit 13,3 Zoll Display, Apple M1 Prozessor, 8 GB RAM, 256 GB SSD, M1 GPU, Space Grau
na akciji -20% UVP 1449.– 1149.–
Da li je ovo dobar izbor?

Po meni mislim da na novom M2 nece biti nikakvih promena u dizajnu. Verovatno ce kad se pojavi biti poprilicno skuplji od trenutne opcije sa M1 Max procesorom. Licno koristim 16 M1 pro i Mac Studio M1 Max, i mogu slobodno reci da ce bez problema izgurati svaki zahtevniji rad. Preporucio bih da se ide na 32gb rama ako se rade dosta zahtevnije stvari. Cak sam video da je obican M2 imao nekih problema oko hladjenja u ovim verzijama od 13". To je neko moje misljenje da bi trebao da ides na M1 Max.
Ja ne mogu da se odreknem desktop PC-a zbog 3D softvera u kojima radim i moći koje pružaju nVidia grafičke karte u tom segmentu, ali sam se za laptop jako dugo dvoumio između XPS-a i Macbook Pro-a. Macbook pro bih koristio maltene za sve ostale stvari, malo radeći regularno na njemu, malo na zakačenom na monitor. I da naravno imam dovoljno jaku mašinu da odrađujem sve od posla kada sam na putu itd...
Uzimaj bez razmišljanja. M2 je iteracija. M3 će već biti ozbiljan skok.
Tako sam i ja kapirao da će biti, neki redizajn svakako ide tek one tamo generacije. A i kada ga sada platim jeftinije, manje gubim za kasnije prodaju/zamenu za novije.

Šalu na starnu, lovi za Black Friday sniženja, a uskoro će i Božićna koja su bar na zapadu solidna 😃

@muki85

Ne znam čime se baviš, ali mislim da M2 neće biti toliki kvantni skok da bi ti kupovina M1 Max bila neopravdana, ako već možeš da povoljno iskombinuješ 😃
Bavim se grafičkim i motion design-om. Do sada nisam imao Mac, i kao što gore napisah i dalje ću koristiti desktop PC mašinu za 3D GPU rendering. Kapiram da je laptop brz, ali sam ja već navikao na određene brzine, pa ne znam baš koliki WoW efekat da očekujem :) Ali svakako, mislim da je cifra od 3K za M1 Max 16" 32GB 1Tb sasvim OK.

Cena je odlična, verovatno će tek nešto manje koštati osnovni M2 Pro 16/512. Sve ostalo ostaje isto, mada bi bilo dobro da nešto urade oko PWM flicker-a na displeju. M2 Air ne koristi PWM.

Bavim se grafičkim i motion design-om. Do sada nisam imao Mac, i kao što gore napisah i dalje ću koristiti desktop PC mašinu za 3D GPU rendering. Kapiram da je laptop brz, ali sam ja već navikao na određene brzine, pa ne znam baš koliki WoW efekat da očekujem :) Ali svakako, mislim da je cifra od 3K za M1 Max 16" 32GB 1Tb sasvim OK.
Ja sam toliko platio M1 Pro 16" 16GB 512gb pre 10 meseci, tako da uzimaj bez razmisljanja :)

Ima u Saturnu:
APPLE MacBook Pro (2020) MYD82D/A, Notebook mit 13,3 Zoll Display, Apple M1 Prozessor, 8 GB RAM, 256 GB SSD, M1 GPU, Space Grau
na akciji -20% UVP 1449.– 1149.–
Da li je ovo dobar izbor?
Kao što rekoh, ne žuri mi se, pa pratim akcije već skoro godinu dana, ali zakleo bih se da je taj model (2020) bio prošle godine na Amazonu za Black Friday 999e. Kako stvari stoje, ispade Mac ko vino, što stariji, to skuplji. Svakako, to je Sale u regularnoj prodaji, ali ako ga uloviš u recimo MediaMatkt Outlet-u, gde su Showroom eksponati, na tu cenu možeš da dobiješ još 20%. Nekad bilo i više (20-40%), ali sad raspakovane ladno prodaju i sa 7-10% popusta.
Ja sam toliko platio M1 Pro 16" 16GB 512gb pre 10 meseci, tako da uzimaj bez razmisljanja :)
Šta znam, to je skoro regularna cena sada.

408F7173-60C3-472E-8101-FDE9250DF86D.png
Pojavljuju se već na popustu sa 64GB rama za 3600e i kad se vrati porez, izađe oko 2970e
A2A9AC22-DC49-4DA4-99B0-DFEF5E9CB93F.png

Znam, zato sam se i femkao.
Ali to može da bude i mač sa dve oštrice, zato što im lageri i nisu baš puni starijih modela. Ranije ih je bilo koliko hoćeš, a sada se tu i tamo pojavi samo po neki i to sa manjim popustom, pogotovo jeftiniji modeli. Zato sam i pratio ove skuplje od preko 3 soma. Bez obzira što regularno koštaju 3500-4000e, ne prodaju se lako i brzo za 2500-2700, ipak pre odu ovi do 1500e, koliko god su slabiji.

Poslednja izmena:
Pogotovo što licitiraju sa početnim cenama na koje daju popust.
Klasične trgovačke fore.
Ta cena od 1449e koju su precrtali je bila cena kad je izašao, a ne zadnjih godinu dana, koja sa pojavom 14-ice iznosi 1199e.

0C654EC0-8FBE-4273-A429-C15DE7B28755.jpeg

Da su dali 20% na ovu cenu, to bi već bila priča. :)

Koliko je komplikovan prelazak sa Windowsa na Mac?
Šta je nešto što se na Windowsu podrazumeva, a nema ga na Macu?

Jedino što trenutno koristim, a adekvatna solucija na macOS ne postoji (i verovatno nikad i neće postojati) je kršteni subtitle editor - Subtitle Workshop.
Ostalo…Ili je adekvatan pandam ili je efikasnije.

Npr torenti, strimovi utakmica, kačenje HDMI-jem na 40" tv radi gledanja sadržaja, YouTube, surfovanje sa gomilom tabova i mali milion prečica ka sajtovima.
Ofis paket, plaćanja računa online, obrada videa, promena frejm rejta, itd itd...
Evo otprilike za šta bi koristio Mac.

Jedino što trenutno koristim, a adekvatna solucija na macOS ne postoji (i verovatno nikad i neće postojati) je kršteni subtitle editor - Subtitle Workshop.
Ostalo…Ili je adekvatan pandam ili je efikasnije.
Mada sad gledam izbacili su neki Subtitle Workshop za MacOS, nije onaj satari na koji su svi navikli SourceForge. Ne znam kakav je, nisam ga koristio, ali kapiram da bi se brzo navikao.
3A2BBA85-E7F3-470E-8FBD-E181022DE763.jpeg
doduše ja koristim Subtitle Edit, mnogo mi je bolji, a pričalo se da rade i na njemu.
Za sada, ni traga, ni glasa.:)

Poslednja izmena:
Taj ne valja, ova starija verzija radi kao sat.

Mene najvise brine jedna stvar, a to je da li cu lobanju, tj mozak moci da razdvojim da nekako uporedo radim na oba sistema i da sve precice koje koristim na Win naucim i na MacOS i da to sve funkcionise normalno a da ne prolupam u medjuvremenu. A da jos sve fajlove koje pravim i radim na njima rade na oba sistema, sa sve sinhronizacijom kroz Dropbox. 😆

Moci ces. Nije problem. Paralelno funkcionisem sa oba sistema. Pogotovo sto dosta precica mozes da mapiras kako tebi odgovara.

I ja koristim oba sistema paralelno, a do skoro i Linux na jednom laptopu :D

Jedino oko cega se prsti zbunjuju je ctrl i cmd :D

Isto i kod mene, macOS i paralelno Win11, sve normalno, jedino isti problem kao @ivanbass1 sa Ctrl i cmd 😁

Tako sam i ja kapirao da će biti, neki redizajn svakako ide tek one tamo generacije.

Ako mislis na spoljasnji izgled, ozbiljniji redizajn verovatno za nekih 5 godina, a mozda ni tada. Ovaj dizajn se, za razliku od prethodne generacije, pokazao odlicno i ne vidim sta bi tu trebalo da se menja jos neko vreme.

A sumnjam i da ce praviti neke ozbiljnije redizajne procesora bar jos par generacija. Tek mozda M4 Max bude znacajno mocniji od M1 Max.

Stavih oglas da prodajem miniku, sa namerom da uzmem studio, bez da sam se malo bolje informisao…dakle, situacija je blago rečeno užas.
Za moj mini se javilo odmah troje na benchu i troje na KP, ali sam morao da obustavim prodaju, jer niko nema ono što hoću, niti znaju kad i da li će imati.
Svi mi nude model sa 1TB za 400€ više, to mi ne treba (izgleda da je u Srbiju uvezen taj 1 komad i svi ga nude).
Ne znam šta da kažem, ali ovo ne izgleda dobro.

Sad sam se čuo sa drugarom koji je u tim vodama, mislim, nezvanični uvoz svega i svačega.
Dakle, nema, a svi čekaju kraj oktobra, početak novembra, da vide šta će novo da izlazi, Studio ili Mini, ne zna se još, pa da ne prave neki lager, a i oni od kojih nabavljaju nisu hteli da prave lager.
Tako da čekam Apple Keynote, šta da radim.

Ako mislis na spoljasnji izgled, ozbiljniji redizajn verovatno za nekih 5 godina, a mozda ni tada. Ovaj dizajn se, za razliku od prethodne generacije, pokazao odlicno i ne vidim sta bi tu trebalo da se menja jos neko vreme.

A sumnjam i da ce praviti neke ozbiljnije redizajne procesora bar jos par generacija. Tek mozda M4 Max bude znacajno mocniji od M1 Max.
Ubacice u nekom trenutku faceID, a onda ce verovatno da stave za koju godinu i dynamic island umesto notcha i to je to...nece se mnogo menjati dizajn... :)

Nazad
Vrh Dno