Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

To zato što nije na azotu, ko mu kriv. 😂

Jel koristi neko 7000 seriju,kako je resio samu pastu,jel ste lepili ko Igor crnu traku ili kako,cpu guarda nema nigde da se uzme a ni noctua sa onim ko zna kad ce doci u prodaju.

Misliš na onaj šablon koji prekriva proreze dok se maže pasta ?

To je najmanji problem kod tih procesora :D

Da li je moguce da neko kupuje ove gluposti? Proizvodjac napravi procesor sa rupom, pa treca firma pravi "zastite"? 😂

Ljudi tu bas teske gluposti ti gardovi i ostala ******. Znaci vi jednom montirate CPU i je to. Meni treba taj guard da mi se ne sliva kondezacija a to do stiti cpu od paste je bas ono dokon pop i jarice krsti. Znaci normlano se stavi pasta i ono se slije dole malo boze moj mislim ne znam kako se uopste primila ta pricaoko toga.

Ja sam ovako resio da mi se ne sliva kondezacija posto mi je bilo to jedino resenje.
310285896_10226126489362406_8989108841179470057_n.jpg

Svi ti aftermaket gardovi su glupost jedina pametna stvar je da se uzme manje backplate koji drzi socket i onda vam ostaju rupe slobodne da monitrate hladjenje koje imate. Ja sam imao 6/32 navojne sipke koji i tako samo mogao da montiram. Treba stvar moze da bude kupite bilo koje m3 srafove i procice kroz te rupe od velikog backplate a i monirate normlano.

Ljudi tu bas teske gluposti ti gardovi i ostala ******. Znaci vi jednom montirate CPU i je to. Meni treba taj guard da mi se ne sliva kondezacija a to do stiti cpu od paste je bas ono dokon pop i jarice krsti. Znaci normlano se stavi pasta i ono se slije dole malo boze moj mislim ne znam kako se uopste primila ta pricaoko toga.

Ja sam ovako resio da mi se ne sliva kondezacija posto mi je bilo to jedino resenje.
310285896_10226126489362406_8989108841179470057_n.jpg
Sta je ovo neka glina :D

^ ma kakva glina, totmast😀

Zašto je problem i da procuri pasta? Neće da ode na socket. Kad menjaš pastu na grafičkoj, ne znam kome ne procuri okolo (osim ako mažeš tečni metal) i ništa...

Ovo je zanimljivo ako se potvrdi kao tačno iz još izvora.
Ispade mnogo bolje za igrice uzeti CPU sa jednim CCD...

To bi bio onaj idealni CPU u vidu 7800X3D, jedan CCD i jos kesa.

Pa kada pola procesora zvrji u prraznom hodu a ipak troši struju i stvara toplotu.

TL;DR cena 7950x = 69 USD.

To je samo koštanje materijala a to važi samo za TSMC koji takođe moraju da uključe mnogo više, koštanje i održavanje mašina a hde je tu ukupno koštanje proizvodnje uključujući poreze, struju, grejnje, osoblje od predsednika preko inžinjera pa do čistačica prevoz, skladištenje Itd. Tu su joškamate i otplata hredita i ko zna šta još. Tek onda se stiže do AMD-a koji ulaže u razvoj i tehniku i ima svoje izdatke pa tek onda može da se priča o njihovoj zaradi.
Kada sam bio šef ptoizvodnje u fabrici, iz kancelarije su mi svakog meseca davali index koštanja cele firme da uračunamo u cenu proizvida dok je još na tlu fabrike. To je ponekad u zavisnosti od proizvoda (kočioni sistemi) prelazilo cenu materijala i 5 ili više puta. I to je sve bez profita.

^ ja imam štampariju koja je proizvodnja. Da bih kupcu dao ponudu odmah je uračunata cela ponuda. Priprema za štampu, papir, mašina, struja, boja, hemija, dorada, zaposleni, transport, zarada, PDV…. Mislim da je to cena gotovog proizvoda a ostatak do cene koju plati krajnji korisnik je veliki marketing i zarada AMD. Ne možeš kupcu dati otprilike cenu jednog proizvoda, moraš dati tacnu cenu da bi i on znao da li se uklapa u to. Ne opravdavam da je zarada AMD sigurno do 5x.

Pre desetak godina je toliki profit po jedinici robe bio opravdan nestabilnoscu industrije. Koliko je firmi iz oblasti prestalo da postoji, proizvodjaci procesora, maticnih ploca, grafickih karti. Potrebna su velika ulaganja da se odrzi napredak i neki bafer za prelazni period. Sada je trenutno monopol-duopol, tako da bas ne stoji to. Uz navedeno, ne znaci da necu kupiti 7700x, samo ne bih da budem test-zamorce uz sav novac koji se izdvaja.

Nije monopol-duopol, pošto i Intel i AMD imaju u ponudi za sve od 7 do 77. A i ARM (ne samo Apple) je realna alternativa. Kupujemo novo samo zato što je novo, bez opravdanih razloga i onda nam smetaju cene. Workstation tržište je ~5%. High-end gaming možda 5%. Pri tom niko, osim veoma male grupe entuzijasta ne menja hardver čim nova serija izađe, već na 3-4 godine. Tako da bar 98% ljudi nema realnu potrebu da kupuje Ryzen 7000 / Intel 13000. Kome treba novi PC, a 7xxx mu je skup, i dalje se prodaje serija 5000 i intel 12000. Kupujemo telefone, tablete i laptopove koji su skroz zalemljeni, preživećemo i kupovinu "mrtve" desktop platforme.

Neću ja da budem računovođa AMD-a, neka sami izračunaju sa kojom cenom će imati najveći profit, a na meni je samo da odlučim da li mi njihov hardver vredi toliko

Probao pbo enhanced level 3 70c opciju,bas dosta nize temp u gamingu sa stock 70-75c na 53-54c uz konstantan 5400ghz takt, ponekad spusti na 5300 al je vrlo konstantan na 5400,NULA promena u fps-u,tako da koga mrzi da se pati sa curve optimizerom i ostalim opcijama ovo je ok opcija sa dva klika u biosu.

Vrh Dno