Šta je novo?

PlayStation 5 - opsta tema

Probao sam kroz store preko browsera i dobijam error, pa sam pomislio da nece bez povezane kartice

Napunis wallet, pa kupis kroz isti.

Tom Henderson javlja da ce za dve godine Sony proizvoditi samo jednu vrstu PS5 konzole [verovatno ce to biti PS5 slim], a disk drajv ce biti opcioni.

Moci ce da se dokupi i zakaci za konzolu [da izgleda kao da je deo paketa], ili ce dolaziti bundle-ovan zajedno sa konzolom. Ako drajv crkne [a to je mehanicki deo konzole koji se najlakse kvari], zamena je laka.

I naravno ako tako bude, osnovni uredjaj ce biti skuplji od danasnjeg PS5 sa disk verzijom, pa kad jos naplate drajv ima da se lepe parice uzmu.
Ovo me podseca kao na licemere koji prodaju telefone bez punjaca zbog "zastite" zivotne sredine.

Znaci doslovno nikakve govori nema o PRO verziji? Zasto imam osjecaj da ce ova generacija trajati duze od 7 godina.

PS4 Pro je uglavnom bio izdat zbog dolaska 4K televizora. To ne znaci da nece biti PS5Pro kad tad, ali developeri se sada i muce da posle 3+ godina izdaju po jednu igru na trenutnom crossgen hardveru. Za GoW i Horizon nastavke im je trebalo 4 godine, ako Spajdi ne bude odlozen to ce biti 5 godina.

Realno gledano jedina konzola kojoj fali snage danas je Series S. Toj konzoli pod hitno treba APU sa manje ugasenih CU-ova, veci klokovima i brzim Ram-om.

Ja ne znam jednu igru navesti da je 4K 60FPS current gen. Stray mozda ? Njihova flagship Horizon Forbidden West je zamisljena da se igra na 30FPS ako neces grafički downgrade. A da ne pricam o RT. GT7 koji na momente izgleda kao PS3 igra, ima RT samo u replay momentima i to u 30 FPS.

Upali 2077 sa onom grafičkim modom sto spusta na 30FPS i samo ce ti se kazati. Manjak igara jeste veci problem ali sve dok se i dalje vrti prica o 30FPS znaci da je hardware u deficitu. Ja ne mogu upaliti Hell Let Loose koliko trza i koliko mi muka od nje bude.

Pa kome treba Pro? Šta, da tera u 19K HDR u 12 bita sa sedam hiljada frejmova u sekundi? Manjak igara je problem, ništa drugo. :/
Baš tako. A kako smo videli juče iz sada već čuvenog R* leak-a i GTA6 će biti cross gen igra…trajaće to još godinama za 80%-90% novih igara , o kakvim onda Pro konzolama uopšte pričamo kad se gomila igara i dalje pravi za ps4/xb1 ?

Cyberpunk 2077 - 2160p 30fps u RT modu, 1440p 60fps performance mod.
PS5 Pro ce biti prava 4K 60fps konzola, pogotovo kad prestanu da prave igre za old gen, trenutni tj. obicni ps5 je 2k 60fps konzola po meni

Baš tako. A kako smo videli juče iz sada već čuvenog R* leak-a i GTA6 će biti cross gen igra…trajaće to još godinama za 80%-90% novih igara , o kakvim onda Pro konzolama uopšte pričamo kad se gomila igara i dalje pravi za ps4/xb1 ?
Jel može izvor za ovu tvrdnju da će GTA VI biti cross-gen igra? Totalno mi je nebulozno da igra koja verovatno neće izaći pre 2025. izađe i za PS4.

Cyberpunk 2077 - 2160p 30fps u RT modu, 1440p 60fps performance mod.
PS5 Pro ce biti prava 4K 60fps konzola, pogotovo kad prestanu da prave igre za old gen, trenutni tj. obicni ps5 je 2k 60fps konzola po meni
Apsolutno. Doduse, oni su i PS4 Pro reklamirali kao 4K konzolu, a grafika u rangu RX 570 🙈

Već i PS5 fali snage, pogotovo ako želi RT da se uposli bez drastičnih kompromisa. A bilo bi lepo da počnu da ciljaju 120 fps kao perf mode, a da grafički bude 60. Zaista nema smisla da bilo šta bude u 30 fps.

Inače stiže pro čim Sony krene da spušta 8k televizore u mainstream i prestane sa prodajom PS4 hw-a. Sistem povezanih sudova.

Jel može izvor za ovu tvrdnju da će GTA VI biti cross-gen igra? Totalno mi je nebulozno da igra koja verovatno neće izaći pre 2025. izađe i za PS4.
Pa naravno da ce biti cross-gen, rockstar ne zeli da izgubi kupce, to ce verovatno biti i poslednja "velika" igra za old gen

Mislim da je kod ove generacije napravljena greska sto se po svaki cenu gurala prica 4k/60FPS a to ni PS5 ni XSX ne mogu da izguraju bez kompromisa po pitanju kvaliteta grafike. Bolje bi bilo da su isli na 1440p i 60FPS+ kao standard a onda bi sve lepo radilo i sa RT, bilo bi vise efekata i slicno.

Na zalost, onda bi imali problem sa marketingom novih konzola a i novi televizori moraju da se prodaju....

Sto gospodin rece na prethodnoj strani besmislena rasprava, ja se nimalo ne bih slozio sa tim jer se opet raspravlja o 4k 60fps kao o stanju rezolucije od pre 10 godina. Da to je obican output konzole a kako engine i output igre dodju do toga je poprilicno komplikovana stvar u 2022-oj godini kao i vec prethodnih par godina. Pojam rezolucije bi bolje bio vizuelni prikaz kako neko vidi grafiku, koliko je ostra, da li postoji ghosting, shimmering i ostale stvari koje smetaju vizuelnom prikazu u pokretu, tj. tokom igre. Gomila stvari se trenutno rekonstruise iz manjih rezolucija uz pomocu ML-a i drugih postprocessing tehnika i jako je tesko reci za nesto e ovo je bas native 4k kad je poprilican broj efekata rekonstruisan.

Da se razumemo posto ovde dosta ljudi dolazi iz PC price, ni native 4k na PC-u vec neko vreme nije to sto je bio pre 10 godina i recimo DLSS rekonstruise sliku sa dosta manje rezolucije, brute forcing efekata ukljucujuci RT u 4k 60fps ili 4k 120fps (bez DLSSa i slicnih rekonstrukcija) i dalje u najzahtevnijim igrama pravi izuzetan problem i sledeca generacija ce potencijalno imati problema sa istim, pogotovo ako se ti efekti samo jos poboljsaju, tj. grafika postane jos detaljnija. Zato pricati o nekom 4k 60fps da ne moze da podrzi, pa prosto ni PS6/7 nece moci da podrze ako rendering bude neverovatno zahtevan i sve je target developera sta ciljaju. Jednostavno uz (ponegde nepotrebno implementirani) prezahtevni RT to zacarano kolo vizuelnog prikaza i skoka izmedju generacija i performansi se samo nastavlja.

Sa ovim gore recenim dobro je spomenuti da sada postoji i novi trend a to je sto otkljucan fps i VRR uz 40fps modove bez VRRa i sve vise igara, pogotovo first party dobija ovu podrsku. Evo bas sam skoro probao Uncharted 4 pre neki dan i fluidnost i latencija su odlicni a kompromis izmedju vizuelnog prikaza i kasnjenja inputa odlican i drago mi je da sve vise developera ubacuje podrsku za ovo.

Pa konzole su primarno za TV, a niko ne pravi 1440p TV tako da sve drugo osim 4K na kutiji bi bio pucanj u nogu :)

RT na CP izgleda mnogo lepse ali trzanje je šajze, kad krene da se igra bez RT ni ne vidi se razlika. Jeste RT lep ali ako treba da se bira uvek off zarad fluidnosti. Ubice nas marketingom...

Mala diskrecija ali nije DLSS must na PCu. Ja ga nikada ne palim, cak ni na 2077 jer je TAA obavezan u tom slucaju i to je ono sto mene nervira kod 4K price. TAA je unistio danasnju generaciju igara jer se prosipa prica da je najbolji AA, jer trosi manje ili nikako resursa, dok u stvarnosti TAA radi downscale rezolucije. Zato ne uzima resurse. Svaku igru zbog toga gonim preko 100% scalinga. I onda dobijes isto, kao da ima MSAA. Mislim da je RDR2 jedina moderna igra koja daje vise opcija za kada je AA u pitanju. Na svim modernim igrama je TAA forsiran jer je forced in engine, kao recimo u Frostbite. 4K bi tu dobro dosao. Recimo BF5 igram na konzoli sve ok, alio kada nasviram resolution scale na 140%, tek vidim koliko je konzolaska verzija zakinuta. Ne mislim na nivo detalja vec na ostrrinu i detaljniju sliku u daljini.

Long story short, istina je da grafika na PS5 nije #1 problem ali daleko od toga da ne fali snage. Evo u mom drustvu svi imaju televizore vece dijagonalenego ja (kod mene je 55Q65T, 55") i sada mozes mislioti razlike izmedju nativne 4K slike i skalirane kada igras na 75".

Ja se i dalje nadam da ce PRO izaci kroz godinu dana.

Ništa nije iznad propasti, čemu može da svedoči BF a i GTA remasteri. Ako bude cross gen, ili neće biti dovoljnog napretka, ili će da radi kao Cyberpunk.

GTA mu trenutno dođe kao Marvel u svetu filma, nije bitno dal je dobro ili loše, raja će da konzumira taj sadržaj.

Vrh Dno