Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Imaš i samo Gparted live koji je u strelcu.
Windows ne daju ,nogo opcija kada su C: i systemske particije u pitanju.

Radi Windows , preko disk managmenta u Windowsu sam uspeo ovu od 520 da spojim u C a ovu od 50 ne moze zato sto nije sastavni deo C: , nema extand opcije. Videcu taj strelec.
Evo preko Macrorit Partition Expert Free sam uspeo nesto isao sam desni klik na particiju C: pa resize/move i tu sam nesto muljao i sad je sve ok samo C: ima

Pogledajte prilog 354630
Windows extra radi.
A zašto ti je uopšte MBR? Na čemu si instalirao?

Ok ali recimo ko ima UEFI GPT Windows 10 lupam a amater je i ode u my computer i desni klik na flešku i format sam će da mu stavi GPT a ne MBR i fleška neće da mu radi na televizorima nekim ili slično , amateri baš znaju za EaseUS Partition Master.

Imam u biosu UEFI BOOT i SECURE BOOT i kad budem ubacivao UEFI sa SECURE BOOTOM ću da ubacim ali neću na ovom SSDu pošto mu je health oslabio a i 128GB je malo , kad budem imao 256GB onda ću verovatno preći na UEFI ovako ne vredi kad ću do nove godine sigurno uzeti veći SSD.

MBR je zastareo , a sa GPT bi iskoristio pun potencijal tvog PC , neki trojanci i viruse su neaktivne na GPT particii

Mislim da moj laptop ima samo mSata a nema 2.5 hdd , ja sam mislio da ima oba slota ali teško sutra ću ga otvoriti da vidim , ima na kp mSata 256GB i 512GB mSata nemam neki izbor ali šta sad , UEFI može na mSata probao sam. Mislim da neki laptopovi imaju cimanja oko mSata i UEFI ali ovaj nema taj problem.

Ok ali recimo ko ima UEFI GPT Windows 10 lupam a amater je i ode u my computer i desni klik na flešku i format sam će da mu stavi GPT a ne MBR i fleška neće da mu radi na televizorima nekim ili slično , amateri baš znaju za EaseUS Partition Master.
Neće, jer ne praviš butabilan fleš ako hoćeš da pustiš filmove/serije na TV. Misliš na exFAT format koji ti i treba ako hoćeš bilo šta veće od 4GB da prebaciš ili NTFS, jer FAT32 to ne može.
A i pitanje ti je potpuno pogrešno, to je kako treba da se uradi, i jednako je lako kao i MBR, pa nema nikakvog smisla raditi MBR.

Pozdrav svima! Imam jedno pitanje/mozgalicu, pa bih bio zahvalan na savetima. :) Nadam se i da je ovo pravo mesto za ovo.

Zbog posla (od kuće) i novog softvera sam konačno primoran da instaliram desetku i pređem sa 64-bitnog win 7. E sad, imam neku prastaru mašinu koja je meni bila skroz ok za moje potrebe. Neki stari cpu za servere na još starijoj ploči, sa 8 gb DDR2 RAMa i solidnom, relativno novijom grafičkom. Meni je sve šljakalo fenomenalno, sistem ni da štucne, čak je pokretao i najnovije igre!

Skinem ja juče onaj Mediacreationtool sa oficijelnog sajta i kad sam hteo odmah da instaliram 64-bitnu win 10, dobijem grešku da mi kao ne podržava cpu tu verziju. Video sam da ljudi i sa starijim mašinama instaliraju, proguglam malo, nađem da je često moguće instalirati prvo win 10 32-bitni, pa kad se aktivira kao, onda može i na 64-bitni. Rekoh hajde da vidim, instaliram lagano win 10 32-bitni, aktiviram uz kmspico da bih mogao da probam 64-bitnu verziju, onda opet preko onog toola skinem ISO fajl za 64-bitnu verziju, narežem DVD, butujem...samo mi blinka kursor i neće da pokrene instalaciju. Napravim i butabilnu flešku, ništa se ne dešava, pokrene normalno win ili prijavi poruku invalid partition. Mada kako nikada nisam dizao sistem sa fleške, nisam ni siguran šta treba podesiti u biosu, imam neke 4 opcije usb-fdd, usb-zip, usb-cdrom i usb-hdd.

P.S. Moram da priznam da sam razočaran prilično ovom baznom desetkom, privatnost, notifikacije, stalno neko cimanje, već par bagova, verovatno treba vreme da se malo ispodešava i personalizuje.

Prilozi

• cpu.png
    cpu.png
    58.8 KB · Pregleda: 48
  • mobo.png
    mobo.png
    20.5 KB · Pregleda: 50
Pa i sam kažeš da je muzejska starudija, procesor nema ili je zastarelo pola funkcija, DDR2 a tek drajveri !!! Vreme je da se ispružiš za neku kintu. Isplatiće se brzo ako je za posao

Poslednja izmena od urednika:
Pa jeste, ali iznenađujuće koliko je sve to dobro i brzo radilo bez ikakvih bagova, cimanja, reinstaliram sve na 3 godine i ćao. Sad se nekako osećam da nemam kontrolu, OS me bombarduje informacijama sa svih strana. Osećam se kao bumer pravi. :ROFLMAO:

Office, browsing, taj program u kome radim, igrao sam i xcom 2 na max settings. Mislim šljaka mi i ova 32-bitna verzija odlično hardverski, čudi me da ne može 64-bitna, ali mi se ne dopada, a volim desktop za rad, ogroman monitor!

Sa 32 bita windows, memorija ti je ispod 4GB. gubiš duplo. Možda zato radi aljkavo ?

@Ljuba82 jesi li Instalirao RTM build (10586) ili noviji? Moja stara mašina sa Core 2 Duo E8300 ga je pokretala bez problema. No, kad sam mu nabacio kasnije apdejtove, osetilo se gušenje u radu. Eventualno proveri da li je moguće da programi sa kojima radiš budu pokrenuti na Windows 8.1 (Update 2).

@Ljuba82 jesi li Instalirao RTM build (10586) ili noviji? Moja stara mašina sa Core 2 Duo E8300 ga je pokretala bez problema. No, kad sam mu nabacio kasnije apdejtove, osetilo se gušenje u radu. Eventualno proveri da li je moguće da programi sa kojima radiš budu pokrenuti na Windows 8.1 (Update 2).

Možda bi i moglo, ali smo dobili mail gde su...

Supported Windows versions
  • Windows 10
  • Windows 11

, pa se ne bih igrao.

Pa eto, to je još lošiji cpu od mog, znam za još takvih primera. :) Fora je što meni neće ni da pokrene instalaciju na butovanju pokaže plavi prozor i krene kursor da blinka i samo se restartuje posle 5 min recimo. Skinuo sam jedinu moguću instalaciju sa oficijelnog sajta i na flešku i u ISO formatu, pa narezao DVD. Pretpostavljam da je neka (naj)novija verzija.

Inače mi je ovo sadašnja verzija 32-bitnog, isto sam je skinuo tako sa sajta.

19044.1288
Windows Feature Experience Pack 120.2212.3920.0

@CountMike

Da, 3.25 GB, to je glavni razlog zašto bih pojurio 64-bitnu verziju. Čak ne bih rekao da radi aljkavo, možda je i brži od win 7 64-bit, više me nervira interfejs, bombardovanje notifikacijama, videću kad se malo naviknem i personalizujem ga.

Ako je samo do navike, to ćeš već rešiti, nije teško a i limitiran si sa upotrebom sa tim programima pa moraš. Naj veći problem bi bili drajveri. Kao što reče @uji, probaj da nađeš neke ranije W10. MS je ukinuo support za neke starije processore i chipsetove.

Možda da probaš update BIOS. I jesi li pokušao upgrade sa Win 7 na Win 10 64-bit?

Pozdrav svima! Imam jedno pitanje/mozgalicu, pa bih bio zahvalan na savetima. :) Nadam se i da je ovo pravo mesto za ovo.

Zbog posla (od kuće) i novog softvera sam konačno primoran da instaliram desetku i pređem sa 64-bitnog win 7. E sad, imam neku prastaru mašinu koja je meni bila skroz ok za moje potrebe. Neki stari cpu za servere na još starijoj ploči, sa 8 gb DDR2 RAMa i solidnom, relativno novijom grafičkom. Meni je sve šljakalo fenomenalno, sistem ni da štucne, čak je pokretao i najnovije igre!

Skinem ja juče onaj Mediacreationtool sa oficijelnog sajta i kad sam hteo odmah da instaliram 64-bitnu win 10, dobijem grešku da mi kao ne podržava cpu tu verziju. Video sam da ljudi i sa starijim mašinama instaliraju, proguglam malo, nađem da je često moguće instalirati prvo win 10 32-bitni, pa kad se aktivira kao, onda može i na 64-bitni. Rekoh hajde da vidim, instaliram lagano win 10 32-bitni, aktiviram uz kmspico da bih mogao da probam 64-bitnu verziju, onda opet preko onog toola skinem ISO fajl za 64-bitnu verziju, narežem DVD, butujem...samo mi blinka kursor i neće da pokrene instalaciju. Napravim i butabilnu flešku, ništa se ne dešava, pokrene normalno win ili prijavi poruku invalid partition. Mada kako nikada nisam dizao sistem sa fleške, nisam ni siguran šta treba podesiti u biosu, imam neke 4 opcije usb-fdd, usb-zip, usb-cdrom i usb-hdd.

P.S. Moram da priznam da sam razočaran prilično ovom baznom desetkom, privatnost, notifikacije, stalno neko cimanje, već par bagova, verovatno treba vreme da se malo ispodešava i personalizuje.
Problem ti je sa BIOS-om tj nisi lepo ubacio mikro kodove za taj XEON posto ti podrzava samo deo instrukcija.

Prilozi

• cgr995.png
    cgr995.png
    36 KB · Pregleda: 54
Možda da probaš update BIOS. I jesi li pokušao upgrade sa Win 7 na Win 10 64-bit?

Probao, tada jasno izbaci poruku da ne podrzava cpu, pa sam guglao i našao kako su ljudi rešavali prvo sa instalacijom 32-bit win 10.
Inače probao sad i neku najraniju verziju, nije uspelo, opet isti problem, hvala na ideji @uji i @CountMike

Problem ti je sa BIOS-om tj nisi lepo ubacio mikro kodove za taj XEON posto ti podrzava samo deo instrukcija.

Da li može pomoć oko ovoga? :)
Bukvalno je mašina zamenjena u hodu cela, hdd, grafika, napajanje, kuler, dodavana memorija, čak sam i taj cpu naknadno dodao, samo fizički zamenio, jedino je mobo originalan. :)

• Like
Reagovanja: uji
Ubacio sam nov SSD u laptop i nov Windows 10 i on mi je zapamtio da sam stavio 10GB na system restore i sam upalio system restore , jel to on pamti u biosu? U cemu je fora , Local Account je(offline)?

Da GPT , sam upalio system restore i stavio 10GB, to sam ja tako radio na prethodnom SSD-u.

Napravis 2 particije on ti napravi 6 particija , takav je GPT , napravio sam za Windows 203GB i za Arhivu 273GB:

Captnure.PNG

Sve je OK, imas jednu particiju "viska" nego sto je kod mene, nemam tu od 16MB.

Kako da naredim da mi pokrece program na Start up , ukucam shell: startup to je u prevodu C:\Users\username\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup dodam program i kad restartujem nista se ne desava ne pokrece taj program samo ga stavi u task manager na start up i nista?

Idi preko Task Scheduler-a. Ne secam se tacno, ali mislim da su onemogucili pokretanje tom metodom, osim ako ne podesis admin privilegije za doticni startup .exe.

Kod mene neki program radi (npr. do skoro PhoenixMiner), dok neki ne radi (npr. HikVision iVMS)...

To mi nije palo na pamet da napravim .bat ili .cmd faj sa komandom START imeprograma.exe i da roknem na start up , ajde sad cu da vidim pa javljam ali naravno da .cmd ili .bat bude pored programa
To je to , resen problem , hvala za ideju:

Capture.PNG

Nazad
Vrh Dno