Šta je novo?

Banka Intesa

Ako ne bude novih ograničenja, dizaće cene. Jasno im to stoji naznačeno na sajtu.

Verovatno ću i preći, što kaže kolega iznad, isplati se i na godinu dana.

Još uvek nisu popravili kad se izađe iz app i opet uđe, i dalje ne traži autentikaciju (otisak prsta ili face id).

Moguće da su to namerno i uradili jer sećam se pre kad god izađem ako idem da prekopiram račun pa se vratim, opet odmah ide Face ID. Doduše, ja sam naučen od pre da čim završim sa bankovnom aplikacijom, odmah je izbacim iz multitaskinga, to mi muscle memory, tako da nemam problema. Mada, i to kad je zaključavalo, bar kod mene, otključa jako brzo, jer je Face ID brz pa i ne smeta.

Ma i aj sam se navikao sada, brzo ide preko otiska, ali da ne radi, ne bi mi smetalo, svakako.

Nekidan sam u Norveskoj placao Intesinom kreditnom MasterCard Gold i iznenadio sam se kad sam skontao da sam imao neku dodatnu proviziju na ovakva placanja. Ako za konverziju (NOK -> EUR) racunam MC kurs na taj dan, iznos provizije je bio nesto tipa 1.4% (dvije transakcije u isti dan, iznosi tipa ~100e i ~150e)?

Da li neko zna o cemu se radi? Da li je ovo do banke (savjetnica mi je na godisnjem pa jos uvijek nisam dobio odgovor) ili do zemlje koriscenja (ranije sam placao u Bosni (BAM) i Hrvatskoj (HRK), nije bilo dodatnih troskova, konverzija je isla tacno po MC kursu, naravno)? Da li se nesto promijenilo u medjuvremenu (mada nema ni mjesec dana kad sam karticu koristio u BiH)!?

P.S. Takodje, sad kad premotam film, i avionsku kartu za Norvesku sam placao kreditnom i tad me je aplikacija upozorila da imaju neki dodatni fee od nekih 1-2e (ne znam tacan procenat) na MasterCard kartice (sudeci po poruci, sve MC, ne samo kreditne), a izgleda da prilikom placanja Visom toga nema (ali to ne mogu da potvrdim, jer nisam licno probao).
Vjerujem da nema odgovora jer niko nije imao slicna iskustva, ali da bump-ujem jos jednom pitanje za slucaj da je nekom promakelo...

Za dan-dva opet putujem van, ovaj put za Spaniju, pa me zanima da li svuda u Evropi racunaju taj fee za placanje MC kreditnom? Ili je Norveska (i mozda eventualno jos neka zemlja) izuzetak zbog odredjenih bankarskih zakona u tim zemljama!?

Moguce da je ovo isto za bilo koju MC kreditnu, ne samo Intesinu...

Poslednja izmena:
Jesmo mi videli konačno knjiženje te transakcije iz Norveške?
Ja sam imao prilike da vidim jasno istaknut dodatni fee na pos terminalima za plaćanje karticama (često je to slučaj sa web prodajnim mestima). Ali ako to nije jasno istaknuto, ne bi smelo da ima nikakvog dodatnog troška po vlasnika kartice.

I ja sam mislio da ne bi smjelo, ali evo screenshot konacnog knjizenja (tu su iznosi u NOK, EUR, datumi), vidjecete ako ubacite u MC kalkulator na taj dan da je razlika 2-3 eura po transakciji (ako unesete u polje fee od nekih 1.4% dobiju se tacni iznosi. Na racunu nije nista pisali, ali pogledacu jos jednom detaljno (ali i da je pisalo, vidjelo bi se kroz originalni iznos u NOK). Neki je fee uracunat sigurno (ili ja nesto ne gledam/racunam kako treba)?!
MC Gold.png

Evo provjerio sam i fiskalne racune, sve je cisto - samo iznosi u NOK kao i u Intesinom prikazu (nema nikakvih sumnjivih stavki niti govora o bilo kakvoj naknadi).

U medjuvremenu mi se javila savjetnica (bila je na godisnjem do danas), ni njoj nije jasno, takodje tvrdi da bi trebao da se koristi MC kurs, pa je proslijedila upit karticarskom odjeljenju, javice mi kad odgovore pa cu podijeliti ovdje.

A ja cu isprobati na nekoj manjoj transakciji sad u Spaniji takodje (mada je tamo EUR pa nije mjerodavno), ako i tu bude dodatnih troskova, ja sam zavrsio sa koriscenjem kreditne (nisu ne znam kakvi iznosi, ali ne volim kad nemam uvid u trosak, pa makar bio i par eura).

Kreditnu sam i dosad koristio iskljucivo beskamatno, jer mi je prakticno da ne razmisljam koliko imam sredstava, vec koliko god potrosim kasnije izmirim, plus je dobro sto ima i RSD i EUR partiju pa ne razmisljam da li sam u zemlji ili vani. Kakogod, ova neobicna konverzija mi se ne svidja! Probao sam i da guglam da vidim jel ima nesto za sta dosad nisam znao (kad su u pitanju kreditne kartice), ali kad se pominje fee uglavnom govore o trosku koji imaju prodavci (kreditne su valjda najskuplje za njih).

Ima država gde fee ne ide na prodavca, već na potrošača i ne ističe se na računu, već ili na slipu od kartice ili stoji obaveštenje na aparatu. I nije slučaj samo sa kreditnim, već i debitnim.

Da li je to tako u Norveškoj, to već ne znam.

Da li nekome detalji o izvrsenim transakcijama uopste nisu prikazani ( i na aplikaciji i na web portalu)? Iskljucivo se prikazuje samo suma i vreme izvrsenja, sva ostala polja su prazna tako da ne mogu ni da vidim gde je placanje izvrseno. Za nedospele obaveze ovo ne vazi, tu je sve kako valja, kada se one proknjize gubim uvid u informacije 😒

Da, to je manjkavost koja se, iako apsurdna (u evidenciji nedospelih obaveza podaci o plaćanju su prisutni, a sa proknjiženjem netragom nestaju?), vec dugo ne otklanja. :mad:

kod MC Gold, postoji podatak čiji je POS, datum, iznos... i kod proknjiženih transakcija

Jel pokušavao neko da aktivira "novi doživljaj mobilnog bankarstva" skoro? Ispunim sve korake na onom formularu, skinem Intesa Mobi i onda mi generiše QR kod koji sadrži "N/A"...

A šta je "novi doživljaj mobilnog bankarstva"?

dal su sredili na novoj aplikaciji onaj problem da ako si u drugoj vremenskoj zoni ne rade placanja?

Zaboravio sam sada kako ide sama aktivacija, ima ovde u temi o tome. Davno sam aktivirao.
Hteo sam da kažem da su je koliko toliko sredili, nije katastrofa kao što je bila, bar kod mene radi uglavnom dobro.

Može biti mnogo razloga za to. Recimo, mojima Australijska MC kartica desi se da ponekad ne prođe ovde kad plaćaju...

Market shaRE Vise je 55% a MC je oko 20(globalno). Verovatno je i to razlog zasto je problem , uglaavnom, sa MC.

Prethodna MC standard je radila kao zdravlje. Proverio sam u app, jeste podešeno na ceo svet. Cimam savetnicu, da vidim šta će reći.
Eh, da. Imam I jednu Maestro. Ni da opepeli u USA 😂

Nazad
Vrh Dno